גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניסיון למלא את הקופה בעוד מאות מיליוני שקלים: באוצר בוחנים גזרה חדשה

משרד האוצר בוחן להעלות את המס על רכבי בנזין, על־ידי הקטנת ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת לכל כלי הרכב המיובאים לארץ, בהתאם לרמת הזיהום שלהם ● וגם: שלושה דגמי פרימיום חדשים של ב.מ.וו, אאודי ו־JEEP הושקו בארץ ● השבוע בענף הרכב

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock
רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

במשרד האוצר דנים בימים אלה בצעדים דחופים לצמצום הגירעון התקציבי, אחד מהם הוא ביטול הטבת המס על רכב חשמלי, שאמור להיכנס לתוקף אוטומטית בינואר אלא אם תוצג תוכנית חלופית. לגלובס נודע כי בדיונים שנערכו השבוע בנושא הובעה התנגדות של המשרדים "הסביבתיים" לביטול הטבת המס.

מבחן דרכים | פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע
ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין
הצוללת | שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

לטענתם, הזינוק במס הקנייה על רכב חשמלי מ־35% כיום ל־83%, נוגד את המטרה הסביבתית האסטרטגית והמוצהרת של ממשלת ישראל לקדם את המעבר לרכב חשמלי. מיסוי כזה יביא להתייקרות חדה, ולאובדן הכדאיות הכלכלית. התוצאה תהיה הקטנת הרכישות והיבוא של רכב חשמלי, למעט רכבי יוקרה חשמליים, שהטבת המס עליהם ממילא מזערית. בענף מציינים כי כבר כעת מורגשת האטה במכירות בפלח.

לגלובס נודע כי האוצר בכל זאת מסמן את העלאת מיסוי הרכב כאמצעי מועדף להגדלת ההכנסות בטווח הקצר לצורך סגירת הגירעון. זאת עד שייכנס מס הנסועה לתוקף ב־2026, אם אכן יאושר לבסוף.

אחת התוכניות החלופיות שנבחנות כיום באוצר, היא העלאה מתונה של מס הקנייה על רכב חשמלי בינואר 2025, לשיעור של 45%־50%, אך במקביל העלאת המס על רכבי בנזין, שתגדיל את ההכנסות בצורה משמעותית. באוצר לא מתכוונים להעלות את תקרת מס הקנייה על רכב, שעומדת כיום על 83% והיא אחת הגבוהות בעולם, אלא להקטין את ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת כיום לכל כלי הרכב המיובאים לארץ בהתאם לרמת הזיהום שלהם.

יצוין כי כיום רכב בנזין או הייבריד שנמצא בקבוצת הזיהום הנמוכה ביותר מקבל הטבה מרבית של כ־15 אלף שקל, שמופחתת מעלות היבוא שלו לפני מסים. גובה ההטבה פוחת בהדרגה בהתאם לקבוצת הזיהום של הרכב. על פי ההצעה הנבחנת, תפחת תקרת ההטבה מכ־15 אלף שקל לכעשרת אלפים שקלים בלבד. המשמעות של המהלך היא הגדלה משמעותית של מס הקנייה הריאלי על כלי רכב עם מנועי בנזין, שעדיין מהווים 80% מהמכירות בשוק המקומי.

עידוד עקיף לדרגת זיהום גבוהה

על פי הערכות, צעד כזה עשוי להגדיל את הכנסות המדינה בהיקף של בין 400 ל־600 מיליון שקל בשנה. זהו סכום גבוה משמעותית מההכנסות הצפויות אם תבוטל הטבת המס על כלי רכב חשמליים.

עם זאת, בענף מציינים כי מהלך כזה עתיד לפגוע בעיקר במכוניות הבנזין הזולות והחסכוניות ובהיברידיות, והוא יעניק עידוד עקיף ליבוא ולרכישה של כלי רכב עם מנועים מזהמים יותר.

בענף מציינים כי עצם "גרירת הרגליים" של האוצר בנושא פוגעת ביכולת תכנון המלאים וההיערכות של היבואנים לקראת העלאת המס, ויוצרת אי ודאות בקרב לקוחות. לטענת היבואנים, הצטיידות במלאי משמעותי של כלי רכב חשמליים לקראת העלאת מס הקנייה, כפי שהייתה בשנה שעברה, דורשת היערכות של חודשים רבים ויש צורך להזרים את הזמנות הייצור כבר בשבועות הקרובים.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "יש יכולת ליצור איזון בכלי המדיניות על מנת להשיג תוצאות משותפות לכלל משרדי הממשלה, הכוללות: הפחתת זיהום אוויר, שמירת הכנסות מדינה, צמצום נסועה וקידום עצמאות אנרגטית. במטרה לשמור על האיזון, לצד קידום מס נסועה יש חשיבות להבטיח המשך דחיפה ממשלתית למעבר לרכבים חשמליים. לצורך כך יש חשיבות למימוש מתווה הטבת מס קניה לרכבים חשמליים כפי שסוכם בהחלטת הממשלה, לצד יצירת מנגנון יעדי פליטה לרכבים חדשים".

מ־200 אלף שקל ומעלה: דגמי פרימיום חדשים הושקו בארץ

השבוע השיקה ב.מ.וו בישראל את דגמי 2024 המחודשים של "סדרה 4" בתצורת קופה, קבריולה וספורט (M4). כלי הרכב עברו מספר שינויי עיצוב חיצוניים וזכו לתא נוסעים משודרג, עם מסך מולטימדיה רוחבי גדול ועוד. היצע המנועים לא השתנה והוא כולל מנוע 2 ליטר טורבו בהספק של 184 או 245 כ"ס, ומנוע 3 ליטר טורבו בהספק 374 כ"ס. דגם ה־M4 מצויד במנוע 3 ליטר, שמייצר 510 כ"ס. המחירים מתחילים ב־399 אלף שקל לדגם הקופה הבסיסי, ומגיעים עד 815 אלף שקל לדגם M4 קופה.

ב.מ.וו  ''סדרה 4'' / צילום: יח''צ

במקביל השיקה ב.מ.וו גם את גרסת ה־530 פלאג־אין של סדרה 5. המכונית מצוידת במנוע חדש עם סוללה מוגדלת, שמאפשרת לנוע על חשמל בלבד לטווח של עד 100 ק"מ. ההספק המשולב הוא 299 כ"ס, והתאוצה מאפס ל־100 קמ"ש אורכת 6.3 שניות. המחיר מתחיל בכ־499 אלף שקל ומגיע עד כ־545 אלף.

אאודי השיקה השבוע את דגם 2024 של אאודי A3, שעבר מתיחת פנים חיצונית ופנימית. בשלב הראשון הושק הרכב בישראל עם מנוע 1.5 ליטר טורבו חדש, עם סיוע חשמלי לטובת החיסכון, והספקים של 116 כ"ס (אפס ל־100 קמ"ש ב־9.9 שניות) ו־150 כ"ס (אפס ל־100 קמ"ש ב־8.1 שניות). המחירים מתחילים בכ־212 אלף שקל ומגיעים עד כ־257 אלף לדגם הסדאן המפואר.

אאודי A3 מחודש / צילום: יח''צ

ואילו המותג JEEP השיק בישראל את הדור המחודש של ה"קומפאס", עם מנוע 1.5 ליטר טורבו שמקבל סיוע ממערכת היברידית "קלה". המנוע מייצר 130 כ"ס ומשודך לתיבת הילוכים כפולת מצמדים. הוא מאיץ מאפס ל־100 קמ"ש ב־10 שניות ורושם תצרוכת דלק ממוצעת של 16.7 ק"מ לליטר. המחירים הוזלו ביחס לדגם היוצא כשגרסת הבסיס עולה כ־210 אלף שקל.

JEEP ''קומפאס'' / צילום: יח''צ

שתי גרסאות חדשות לחשמלית המשפחתית MG4

חברת לובינסקי, יבואנית המותג MG של SAIC הסינית, מרחיבה את היצע המכונית החשמלית המשפחתית MG4 בישראל עם שתי גרסאות חדשות. הראשונה היא גרסת טווח ארוך, שמצוידת בסוללה בקיבולת מוגדלת של 77 קילוואט ומסוגלת להשיג טווח מוצהר של עד 520 ק"ב ב־WLTP, לעומת טווח של עד כ־450 ק"מ בגרסה הקיימת עם סוללת 64 קילוואט.

הסוללה גם תומכת בטעינה מהירה יותר, של עד 150 קילוואט. הספק המנוע שודרג ל־245 כ"ס והיא מסוגלת כעת להאיץ ל־100 קמ"ש ב־6.5 שניות. מחיר הגרסה כ־164 אלף שקל לעומת 153 אלף שקל של דגם הבסיס.

MG4 / צילום: יח''צ

הגרסה השנייה המכונה Xpower, מצוידת בשני מנועים בהספק משולב של 435 כ"ס ומומנט של 61 קג"מ. היא מאיצה מאפס ל־100 קמ"ש ב־3.8 שניות ומגיעה ל־200 קמ"ש. סוללה בקיבולת של 64 קילוואט־שעה מעניקה טווח מרבי מוצהר של עד 385 ק"מ בתקן WLTP. לרכב יש שלדה משודרגת, בלמים מוגדלים, גלגלים מיוחדים ועוד. מחירו 174 אלף שקל. במקביל הורחבה האחריות על כל הדגמים החשמליים העדכניים של המותג ל־7 שנים, או 150 אלף ק"מ לרכב ל־8 שנים, או 150 אלף ק"מ לסוללה.

עוד כתבות

גילברט ורוזנטל מראיינים את מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג. תהליך יצירת פרק אורך שישה שבועות / צילום: מתוך יוטיוב

כל האנשים החכמים ביותר בחדר מאזינים לאותו פודקאסט

שיחת עומק של שעות ארוכות על חברה אחת היא לא מתכון ברור לרייטינג מסחרר ● אבל כשבן גילברט ודיוויד רוזנטל צוללים לסיפורים האפיים של החברות המצליחות ביותר, המנהלים הבכירים בעולם מאזינים ● כך הפכה Acquired לתוכנית האהובה על עולם העסקים, והיא מכניסה ליוצריה מיליוני דולרים

תערוכת יורוסאטורי ב-2022 / צילום: Reuters, Lafargue Raphael

פרטים חדשים על ההחלטה שדרדרה את יחסי ישראל-צרפת לשפל

החברה המארגנת את תערוכת הנשק "יורוסאטורי" בצרפת נחלה כישלון בפני בית המשפט, וחברות ישראליות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה, לא יוכלו לעשות זאת ● בפועל, ההחלטה המדינית של ממשלת צרפת הופכת את ישראל למדינה מוקצה בתחום המסחרי של עסקי הביטחון במדינה

נזקי החות'ים נחשפים במסמך חדש ויש נפגעת אחת מפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: המספרים מאחורי נזקי מתקפות החות'ים בים האדום נחשפים, מחאות פרו־פלסטיניות שוטפות את רחובות מרוקו, וארגנטינה בוחנת אפשרות לעסקת ענק ביטחונית עם ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מיכה כתראן / צילום: תמונה פרטית

השואו של מיכה מאמריקה: הכירו את האיש שפתח ערוץ יוטיוב כדי להמליץ לנו מה לעשות עם הכסף

עד לפני עשור מיכה כתראן היה בכלל הייטקיסט עם משרה מבטיחה ובכירה בנייס ● אבל אז הוא החליט לשנות כיוון, עבר לניו ג'רזי, הקים אולפן ביתי בחדר האורחים והחל לשדר לפחות פעמיים ביום לייב פיננסי ביוטיוב ● עם קצת הומור והרבה אינטראקציה עם הקהל, הוא צבר תאוצה ועשרות אלפי עוקבים ● מה המודל הכלכלי שלו, למה הוא מתרחק מהבורסה הישראלית, ואיזו מניה שברה עבורו את כל הכללים?

חיילים טייוואניים. סין משפרת מוכנותה לפלישה / צילום: Associated Press, Daniel Ceng

המים במצרי טייוואן מתחממים שוב: סין מגבירה את הלחץ על המדינה המשוסעת

התרגיל הצבאי המקיף שביצעה סין סביב טייוואן בחודש שעבר הכניס את העולם לכוננות, ובארה"ב קראו לזרז אספקת נשק לאי ● טייוואן, שממלאה תפקיד משמעותי בתעשיית הטכנולוגיה העולמית, מתמודדת גם עם פילוג מבית, שאותו סין מנצלת היטב ליצירת מהומות ● חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: איל יצהר

היועמ"שית: "לא ניתן להעלות את גיל הפטור למילואמינקים מבלי לצמצם את חוסר השוויון"

עו"ד בהרב-מיארה הודיעה לממשלה כי קיימת מניעה משפטית להאריך את גיל הפטור ממילואים, לנוכח אי-צמצום הפער בשוויון בסוגיית גיוס החרדים ● הממשלה הייתה אמורה לקיים היום דיון בהצעת החוק בנושא, אך ברגע האחרון בוטל הדיון והועבר לוועדת השרים לחקיקה

זהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי

שני ילדיו של זהר זיסאפל קיבלו מניות בשווי 23 מיליון דולר

יום לפני שנפטר אשתקד העביר זהר זיסאפל, מחלוצי תעשיית ההייטק בישראל, את החזקותיו בחברות רדקום וסרגון לילדיו מיכאל וכליל, בחלקים שווים

שבוע הספר בתל אביב / צילום: כדיה לוי

האלמותיות של קפקא, היד של גרוסמן: ארבע המלצות טובות במיוחד לשבוע הספר

הפרט הקפקאי הקטן שהופך הכל למסויט, החיבור של גרוסמן לריצה, השעטנז המרגש של יהודית רותם וההפתעה של צבי בן מאיר: כמה הצעות לאלה שנערכים עם רשימות קנייה לשבוע הספר העברי, שייפתח בשבוע הבא

הצבא העממי של סין / צילום: ap, Heng Sinith (עיבוד תמונה)

סין בונה שותפויות לקראת מה שעלול להיות המלחמה הבאה

התמנון הסיני בוחש בכל ושולח זרועות של שיתופי פעולה למדינות רבות וחזקות בעולם ● נפט, סחר ושיקולים אסטרטגיים מובאים בחשבון בניסיון להתעצם ● ובסבך החזיתות סין לא מסירה עיניים מטייוואן, והאיום מרחף מעל ראשה: אם תעז להכריז על עצמאות, סין תתקוף בכל העוצמה ● גלובס ממפה את המדינות שסין חברה אליהן ואת אלה שהיא שמה על הכוונת חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

המפכ''ל יעקב שבתאי והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המפכ"ל ליועמ"שית: בן גביר ניסה למנוע מהמשטרה לאבטח את שיירות הסיוע ההומניטרי

המפכ"ל קובי שבתאי שלח ליועמש"ית לממשלה מכתב בו הוא מתאר את התנגדותו להנחיית בן גביר שלא לאבטח את משאיות הסיוע לעזה ע"י המשטרה, ושבתגובה איים עליו בן גביר כי "יהיו לכך השלכות" ● ביום שלישי בג"ץ יקיים דיון בתיקון לפקודת המשטרה, המאפשר, לפי הטענה לבן גביר להתערב בפעילותה

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

הדירה ברחוב נחל לכיש בשדרות / צילום: כפיר אסולין

דירת מחיר למשתכן בשדרות נרכשה ב-640 אלף שקל. בכמה היא נמכרה?

דירת 4 חדרים בשטח של 110 מ"ר בפרויקט מחיר למשתכן בשכונת נאות שקמה בשדרות נרכשה לפני 5 שנים בכ־700 אלף שקל והרוכשים קיבלו מענק של 60 אלף שקל נוספים ● כעת נמכרה הדירה ב־1.28 מיליון שקל

ד''ר אילנה קוורטין, חוות מרפא רשפון / צילום: ליפז בר אל

המיזם שמסייע לצעירים מהעוטף ולשורדי הנובה לחזור למעגל התעסוקה

חוות מרפא רשפון ועמותת נערי האור בנו תוכנית אימון תעסוקתי בסביבה מכילה ותומכת, במטרה לשקם את שורדי ה-7 באוקטובר ● אחרי פיילוט מוצלח, בחודש הבא תצא לדרך התוכנית המורחבת ● ישראל מתגייסת

''השיבה הביתה היא הדבר הקשה''. חיילי מילואים בשטח כינוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

שיקום נפשי בשטח ושינוי תפיסת הקב"ן: כך צה"ל מתמודד עם טראומות המלחמה

צה"ל יצא למהפכה בטיפול הנפשי - עם קב"נים שנכנסים לשטח הלחימה לצד מרכזי שיקום עורפיים ● ראש ענף חוסן נפשי סא"ל נטע לי צליכובר, מספרת על האתגר בחזרת הלוחמים הביתה: "הדריכות נשארת" ● כעת צה"ל נערך למעבר ללחימה בצפון: "הבדלים רגשיים רבים"

צבי לנדו, גילון בק וגבי ויסמן / צילום: איל יצהר, תמר מצפי, יח''צ נובה

סולאראדג' בשפל, והחברה הביטחונית שזינקה ב-17% ביום אחד

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● חברת ההגנה ההיקפית סנסטאר זינקה לאחר הדוחות ● סולאראדג' המשיכה במומנטום השלילי וצללה בכ-8% ● ונובה נהנית מהביקוש לשבבים בתחום ה-AI

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Sutturstock, AP- Geert Vanden Wijngaert, Ludovic Marin

הימין הקיצוני חוגג את ״אירופה החדשה״ והדנים מוזהרים מפני ראמן

הימין הקיצוני מנצח בגדול באירופה ● רישי סונאק מנסה טריק ישן: הורדת מסים ● רוסיה מעצבנת את ארה"ב בחופי קובה ● יתושי דנגי מתאזרחים באירופה, ודנמרק אוסרת יבוא ראמן קוריאני בטענה להרעלה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות כוחות צה''ל ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שמותיהם של 7 נופלים מאסון הנגמ"ש פורסמו; 2 לוחמי שריון במיל' נפלו בצפון עזה

הממשלה הסמיכה את מנהלת תקומה להאריך את שהות תושבי החבל המפונים ● צה"ל הודיע על הפוגה טקטית בלחימה באזור רפיח לצורך הכנסת סיוע, נתניהו וגלנט לא עודכנו מראש ● מארגני המחאה נגד הממשלה הכריזו על "שבוע התנגדות" ● סמל יאיר רויטמן נפטר היום אחרי שנפגע בפיצוץ המבנה הממולכד, שבו נהרגו 4 מחבריו לצוות ● עדכונים בולטים

כיכר המדינה. לב אזור הביקוש / צילום: באדיבות י.ח דמרי

כיכר המדינה בת"א עובר מתיחת פנים. כמה יעלו הדירות החדשות?

באזור כיכר המדינה ניתנו בחמש השנים האחרונות 199 היתרים להתחדשות עירונית ● אייל כ"ץ, בעלי חברת תיווך: "יש התאוששות בשוק בעיקר בפרויקטים חדשים, והרבה לקוחות מחפשים לשלם 10% עכשיו ו־90% בסוף, ולהוציא שלל הטבות מהיזמים"

ולדימיר פוטין בהצהרה מיום שישי, בשבוע שעבר / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין הציב תנאים לסיום המלחמה באוקראינה, בעולם מגנים: "מזויף"

נשיא רוסיה הצהיר ביום שישי האחרון כי יסיים את המלחמה עם אוקראינה, בתנאי שתיסוג משטחיה בארבעה מחוזות עליהם הכריז כטריטוריה רוסית כבר ב-2022 ● הצהרתו באה יומיים בלבד לפני פסגת השלום בשווייץ שהחלה היום, בה משתתפות מעל 90 מדינות, כדי לדון באפשרויות להביא לסיומו של הקונפליקט

נעמי גיסר, מנכ''לית ברוקר הביטוח Marsh McLennan ישראל / צילום: סמדר כפרי

"גם אם הייתי זוכה בלוטו, הייתי ממשיכה לעשות אותו דבר"

כמעט כל המשפחה של נעמי גיסר עסקה בביטוח, ואת הקריירה שלה בתחום היא התחילה יום אחרי השחרור מהצבא ● 25 שנה אחרי היא כבר מבטחת את רכוש המדינה ומנסה לשמור על אופטימיות: "מאז 7 באוקטובר אנחנו מזהים ירידה בתיאבון של מבטחים גלובליים, אבל אחרי המלחמה נראה הרבה יותר השקעות"