גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איטליה תומכת בפלסטינים, גרמניה מסתבכת איתם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: גרמניה מאבדת אחיזה במזרח התיכון, איטליה חוזרת להעביר כספים לאונר"א, ועוד סיפורים • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

1גרמניה מאבדת את דעת הקהל הערבית

"באוקטובר האחרון, שגריר גרמניה בתוניס, פיטר פרוגל, עורר מחלוקת בעת שנשא דברים בפתיחת בית ספר תיכון חדש במדינה. לאחר ששר החינוך של תוניס הביע הזדהות עם עזה במהלך האירוע, פרוגל תיאר את הישראלים כקורבנות של 'הטרור הפלסטיני', בהתייחסות ל-7 באוקטובר", נכתב בפורן פוליסי בכתבה שכותרתה "כיצד גרמניה איבדה את המזרח התיכון". עוד נכתב כי "לאחר מכן התאספו מפגינים מחוץ לשגרירות גרמניה כדי לדרוש את התפטרותו של פרוגל. זו הייתה הפעם הראשונה שהפגנות אלה הפנו את זעמן כלפי גרמניה".

בפורן פוליסי הסבירו ש"במשך עשרות שנים, גרמניה ביקשה ליישב בין אחריות היסטורית כלפי ישראל לערכת יחסים לבבית כלפי העולם הערבי. ברלין פיתחה טביעת רגל גדולה של כוח רך ונראתה זמן רב כמתווך מרכזי ביחסי סחר וכלכלה. ארגונים הממומנים ברובם על ידי ממשלת גרמניה - כמו מכון גתה, סוכנות הפיתוח GIZ וקרנות הקשורות למפלגות הפוליטיות העיקריות במדינה - הם מממנים גדולים של תוכניות שונות ברחבי המזרח התיכון. בנוסף, ברלין, ביתה של הפזורה הפלסטינית הגדולה באירופה, הפכה למוקד לתרבות ולחיים אינטלקטואליים ערביים בעשור האחרון. לגרמניה חסרה גם המורשת הקולוניאלית הישירה במזרח התיכון שעדיין מזינה חוסר אמון אזורי כלפי מעצמות כמו צרפת ובריטניה.

אך מאז ה-7 באוקטובר, "פעולת האיזון הזו מדשדשת", נכתב. "התגובה הבלתי מתפשרת של גרמניה בישראל סביב המלחמה הכתימה במהירות את המוניטין שלה ברחבי המזרח התיכון", וצוין כי כעת, תדמיתה סובלת ברחבי העולם הערבי. סקר משנת 2020 של המרכז הערבי בוושינגטון די.סי. מצא שרוב הציבור הערבי מחזיק בדעות חיוביות על מדיניות החוץ הגרמנית. לעומת זאת, בינואר האחרון, סקר של תושבי 16 מדינות ערב שפרסם מכון דוחא הראה כי ל-75% מהנשאלים יש דעה שלילית על עמדת המדינה במלחמת ישראל-חמאס. הסוציולוג המרוקאי עמרו עלי, שחוקר את הקשר בין גרמניה לעולם הערבי, תיאר זאת כתפנית של 180 מעלות בדעת הקהל". נכתב כי "לא סביר ששינוי זה בדעת הקהל ישפיע על היחסים הפוליטיים או הכלכליים של גרמניה עם מדינות ערב. עם זאת, יש לה פוטנציאל לערער את כוחה הרך של ברלין באזור".

מתוך פורן פוליסי, מאת רוארי קאסי.  לקריאת הכתבה המלאה 

2בניו יורק טיימס מבקרים את מדיניות הנשק של ישראל

"אייל בן ארי משך ברובה הכבד התלוי על כתפו כשיצא מביתו עם הזריחה, בתקווה לא להעיר את אשתו או ששת ילדיו. בהליכה לבית הכנסת בצפת, הוא אמר שהוא עדיין לא מרגיש בטוח עם האקדח", נכתב בניו יורק טיימס. 'אני מרגיש שזה מלאכותי', הוא אמר, מביט למטה אל האקדח. 'זה לא אנושי. זה לא החיים'. נכתב כי "בבית הכנסת הגברים שמחו לראות את בן ארי ואת הרובה שלו. זה היה הנשק היחיד שם, אבל רחוק מלהיות ייחודי. בעיר הקטנה הזו שליד גבול לבנון, שמעליה שטו הרקטות של חיזבאללה לעתים קרובות בחודשים האחרונים, תחושת הפגיעות העמוקה של ישראל הובילה לזינוק של אזרחים להתחמש". 'אנשים מודאגים', אמר יוסי קקון, ראש עיריית צפת, בראיון שנתן מלשכתו המשקיפה על העיר. 'הם רוצים רובים'.

עוד נכתב כי "בכפר פרי גן, אמר לוחם כיתת כוננות, בשנות ה-70 לחייו, שב-7 באוקטובר הוא עצר מחבלים במשך שעות, לבדו, תוך ירי מאחורי עץ דקל בחצר שלו. סיפורים כמו שלו הובילו פוליטיקאים ישראלים לקדם נתינה של יותר נשק לאזרחים. איתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי בישראל, שם את זה בראש סדר העדיפויות האישי שלו. במרץ, לאחר שהפך את תהליך קבלת הנשק לקל ומהיר יותר, הוא הודיע ש-100 אלף רישיונות אושרו מאז אוקטובר. עוד 200 אלף היו בצנרת. 'נשק מציל חיים', אמר.

"עם זאת, המבקרים חוששים שאפילו עם בדיקות הרקע ודרישות ההכשרה של ישראל, יותר מדי רובים ניתנים עם מעט מדי דאגה לגבי האופן שבו הם עלולים לעורר מתחים פנימיים". עוד נכתב כי "מתנחלים ישראלים בגדה המערבית הכבושה הם בין המתחמשים במהירות הגבוהה ביותר, בתקופה שבה האלימות של מתנחלים נמצאת ברמתה הגבוהה ביותר מאז החל האו"ם לתעד התקפות ב-2006. ובעוד מאות צוותי תגובה מהירה חדשים הוקמו בעיריות שהן רובן יהודיות, קהילות ערביות - כולל אלו הקרובות לגבולות ישראל - לא קיבלו את אותו מרחב פעולה להקים קבוצות מתנדבים חמושות. עבור ערבים ישראלים רבים, המהווים כ-20% מאוכלוסיית המדינה, מסע הנשק של בן גביר נראה כמו איום - כלי פוליטי להפחדה או להתססת אלימות, שהונדס על ידי שר ממשלה מהתנחלות, אשר הניף נשק בפומבי ויש לו מספר הרשעות בגין הסתה לגזענות".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת דמיאן קייב. לקריאת הכתבה המלאה 

3איטליה: 38 מיליון אירו ו"תמיכה מלאה ברשות הפלסטינית"

"איטליה הודיעה כי תחדש את המימון של סוכנות הסיוע הפלסטינית של האו"ם, אונר"א, וסימנה את תמיכתה במשימת שמירת הפסקת אש בעזה בהנהגת ערבית לאחר סיום מלחמת ישראל-חמאס", נכתב אמש בבלומברג. "רומא גם הבטיחה להגביר את המאמצים להשגת הפסקת אש באיזור כחלק מהנהגתה את קבוצת שבע המדינות השנה. שר החוץ האיטלקי, אנטוניו טאג'אני, אמר ביום שבת כי איטליה תספק מימון חדש של 35 מיליון אירו (38 מיליון דולר) לתמיכה הומניטרית בפלסטינים. מתוכם, 30 מיליון אירו מיועדים ליוזמת מזון לעזה, בהובלת ארגון המזון והחקלאות של האו"ם ותוכנית המזון העולמית. 5 מיליון האירו הנוספים מיועדים לסוכנות הסעד והעבודות של האו"ם, שמימון שלה קוצץ על ידי כמה ממשלות בעקבות האשמות שחלק מאנשי הצוות שלה שיתפו פעולה עם חמאס".

'אנחנו תומכים, אם ישראל ופלסטין יבקשו זאת, בהצטרפות למשימה צבאית של האו"ם בהנהגה ערבית כדי להניח את הבסיס לאוטונומיה מלאה של מדינת פלסטין עתידית', אמר טאג'אני, והבטיח 'תמיכה מלאה' ברשות הלאומית הפלסטינית. צוין כי "דבריו של טג'אני הגיעו לאחר פגישה עם ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד מוסטפא ברומא. ראש ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני נפגשה גם היא עם מוסטפא וקראה לחידוש תהליך השלום כדי להביא לסיום הלחימה בעזה ולהחזרת החטופים".

מתוך בלומברג, מאת דונאטו פאולו מנציני. לקריאת הכתבה המלאה

4 תכנון לקוי? רוב הסיוע ההומניטרי לא מגיע לרצועת עזה

"מבצע אמריקאי שאפתני להכניס סיוע לעזה דרך מזח צף בים התיכון מתמודד עם אתגרים לוגיסטיים רבים שעיכבו ניסיונות להקל על המשבר ההומניטרי במובלעת הפלסטינית", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. "הפנטגון הוציא 320 מיליון דולר והעסיק 1,000 חיילים כדי לפתוח מסדרון ימי מרכזי בשבוע שעבר, תוך שהוא מקיים את הבטחתו של הנשיא ביידן במרץ שצבא ארה"ב יתקין רציף זמני מול חופי עזה עבור ספינות משא לפרוק מזון, מים ואספקה נוספת. 14 ספינות מארה"ב וממדינות אחרות מעורבות במשימה הנתמכת על ידי קבוצות הומניטריות ומספר מדינות כולל ישראל", נכתב.

"אבל בשבוע הראשון לפעילות, רק 820 טונות של סיוע נמסרו דרך המזח, מתוכם כשני שלישים הגיעו לנקודות חלוקה בתוך עזה, אמר הפנטגון ביום חמישי. זה שווה בערך ל-71 מטענים - הרבה מתחת ליעד ההתחלתי של 90 מטענים ביום". חלק ממערכת התמיכה למזח התנתקה בשבת בבוקר במים סוערים מול חופי עזה, כך אמר צבא ארה"ב בהצהרה. "ארבע סירות המייצבות את המבנה התנתקו ממנו, אמר בשבת הגוף האחראי על הפעולות הצבאיות של ארה"ב במזרח התיכון. שתיים מהן שטו צפונה, ולבסוף נחתו על חוף הים באשדוד. שתיים אחרות עוגנות כעת בחוף ליד המזח, שעדיין פעיל למרות הנזק". צוין כי "כתריסר משאיות מהמזח מעולם לא הגיעו ליעדיהן בתוך עזה, לפי גורמים רשמיים של האו"ם. עוד צוין כי "היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן הכחיש כי הרמות הנמוכות הנוכחיות של הסיוע שהצליח להגיע מעידות על תכנון לקוי, האשים זאת במקום זאת את ה'סביבה הדינמית'", והוסיף כי ארה"ב פועלת להשיג 'סידורי ביטחון הכרחיים' כדי למנוע ביזה".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת סטפן קלין, ננסי א. יוסף. לקריאת הכתבה המלאה

עוד כתבות

מודעות של slingshot שעלו באל־ג'זירה ובאל־ערביה

המיזם שמציג פרסומות פרו־ישראליות לגולשים פרו־פלסטיניים

האלגוריתם של מיזם ההסברה slingshot מטרגט קהלים כמו סטודנטים באוניברסיטת קולומביה או עובדים בבית הדין בהאג, ומציג להם באתרים מסרים בעד ישראל ● עד כה נרשמו 70 מיליון חשיפות ● ישראל מתגייסת

צרפת שוקלת לתגבר את צבא לבנון, והסיבה שפוטין תומך בחמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: צרפת רואה בצבא לבנון גורם שיכול להרגיע את הרוחות במדינה, פוטין מרוצה מהשפעות מלחמת "חרבות ברזל", והמגעים בין חמאס ופת"ח, בתיווך סין, הגיעו למבוי סתום ● כותרות העיתונים בעולם

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תנאי השכר של העובדים בענקיות הטכנולוגיה נחשפים

מניות שבע חברות הטכנולוגיה שאחראיות לשיאים במדד S&P 500 בשנה האחרונה, היטיבו עם משקיעיהן ● ומה קרה לשכר העובדים בחברות הללו? אתר Visual Capitalist מספק את הנתונים

שלומי הייזלר, מנכ''ל משרד האוצר, באירוע ''מדברים צפון'' של גלובס ובנק לאומי / צילום: כדיה לוי

האם המסים יעלו ואיך ייראה התקציב? מנכ"ל משרד האוצר פותח הכול

שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד האוצר, מעדיף לרוב לשמור על שתיקה ולהביע את עמדתו בחדרים סגורים ● רגע אחרי הפסיקה הדרמטית של בג"ץ בנושא גיוס בני הישיבות, הוא הגיע לראיון מיוחד במסגרת אירוע "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי ● על האפשרות שיעלו מסים: "זו מתמטיקה פשוטה. נדאג שהמגזר היצרני ייפגע פחות"

חייל אוקראיני מכין רחפן להמראה / צילום: ap, Andriy Andriyenko

במערב עוקבים מקרוב: כך הרחפנים של אוקראינה חומקים מהשיבושים הרוסיים

הלוחמה האלקטרונית מתפתחת במהירות, ודוחפת את יצרני הרחפנים באוקראינה לעדכן בהתמדה את הרכיבים ולהפוך את כלי הטיס לאוטונומיים יותר ● חברות מערביות עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות

הקאן פידאן, שר החוץ הטורקי / צילום: ap, Bilal Hussein

טורקיה לצד חיזבאללה: "קפריסין מסייעת לישראל במלחמה בעזה"

טורקיה מצטרפת לטענות של נסראללה נגד קפריסין: שר החוץ הקאן פידאן אמר כי "כל העת מתבצעות משם טיסות מודיעין וטיסות צבאיות לעזה" ● פידאן אף פיזר האשמות בנוגע ליוון, ואיים: "עצתנו ליוונים היא להתרחק מהעניינים האלה, כי כשאתה מעורב במלחמות המתמשכות במזרח התיכון, האש תבוא ותמצא אותך"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

בג"ץ הכריע בנושא תקציבי הישיבות: מה היקף הכספים הנוכחי, ומה צפוי עכשיו?

בג"ץ קבע כי אין מסגרת חוקית המאפשרת אי־גיוס של תלמידי ישיבות לצה"ל, ולפיכך אסר גם על המשך התמיכה הממשלתית במוסדות שתלמידיהם לא התגייסו ● כמה בני ישיבות היו פטורים עד כה מגיוס, מה היקף התמיכה הממשלתית בחברה החרדית, ומה יכולים החרדים לעשות? ● גלובס עושה סדר

אנבידיה. שברה את רף ה-3 טריליון דולר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כך תכפילו את הרווח על אנבידיה, או את ההפסד

תופעה חדשה יחסית בארה"ב תופסת תאוצה - תעודות סל ממונפות על מניה בודדת ● למשל, תעודת הסל NVDL כוללת את מניית אנבידיה בלבד במינוף כפול - כך ניתן, למשל, להרוויח 15% ביום אבל גם להפסיד 20% בשעה ● "זוהי השקעה מאוד ספקולטיבית", אמר ראש המחקר ב-VettaFi

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט לאוסטין: התחייבתם למנוע גרעין מאיראן - הזמן אוזל

שר הביטחון, יואב גלנט, בפגישה בפנטגון: מתקרבים לצומת קבלת החלטות שישפיע על המזרח התיכון כולו ● בוושינגטון סבורים שישראל תבצע מהלך גדול בתוך לבנון בשבועות הקרובים ● בעזה מדווחים: אחותו של הנייה נהרגה בתקיפות צה"ל ברצועה ● חיל האוויר תקף הלילה בצפון הרצועה מחבלים שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר ● עדכונים בולטים 

אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי, בכנס ''מדברים צפון'' / צילום: בר לביא

מנהל חטיבת המשכנתאות בלאומי: "יש התעניינות גדולה של תושבי חוץ בשוק הנדל"ן"

אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק לאומי, השתתף בכנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בעכו ● "בדרום כרגע יש פריחה: המשקיעים מגיעים, ואנשים באים כי הם מבינים שהאיום שם קרוב לסיום. לעומת זאת, בצפון רואים אי-ודאות, ועדיין אנחנו עדים לפעילות ערה, בניגוד למה שיכולנו לצפות"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

ההכנסות ירדו: פריון מפטרת 6% מכוח האדם

פעילות חטיבת החיפוש הצטמצמה באופן משמעותי בחודשים האחרונים על רקע מהלכיה של מיקרוסופט ● רוב העובדים שיעזבו הם מישראל ● תהליך ההתייעלות נועד לאפשר לחברה להתמקד במנועי הצמיחה המרכזיים שלה

מגדלי לנדמרק בתל אביב / הדמיה: עמרי אמסלם

אחרי 20 שנה: קרן פיטנגו עוזבת את הרצליה לטובת תל אביב

קרן ההון סיכון הוותיקה שכרה 1,400 מ"ר במגדלי לנדמרק שהחלו להתאכלס לאחרונה בשרונה ● הערכות: תעזוב את המשרדים במגדלי אקרשטיין בהרצליה פיתוח שבהם שכנה יותר מ-20 שנה

מגדל ToHA 2 / הדמיה: Viewpoint

כפי שנחשף בגלובס: גוגל תשכור כ־20 קומות במגדל בת"א במיליארד שקל לעשר שנים

גוגל תשכור מידי אמות וגב־ים כ־60 אלף מ"ר במגדל ToHa2 המוקם בימים אלה, תמורת 115 מיליון שקל לשנה ● לחברה יש זכות יציאה חד־פעמית מהחוזה לאחר חמש שנים ● המגדל צפוי להתאכלס ב־2026

דיון בכנסת לעניין חברת סלייס מהיום (ג') / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"פרשת הבנק למסחר על סטרואידים": כשהכנסת גילתה על פרשת סלייס

באיחור של למעלה מחצי שנה, נחשפו בוועדת הכספים של הכנסת לפרשה החמורה בחברת קופות הגמל בניהול אישי, שעפ"י החשד ניידה מעל 800 מיליון שקל של חוסכי פנסיה לקרנות זרות ● ב"דיון המהיר" הוטחה ביקורת בעיקר ברשות שוק ההון, אך לא התקבלו החלטות מעשיות

בניית מגדל TOHA 2 / צילום: טלי בוגדנובסקי

למרות המחאות: גוגל שוכרת 20 קומות בת"א ומגדילה את המחויבות לישראל

גוגל חתמה על הסכם שכירות בבניין בת"א ותתפרס על כ־20 קומות, בתמורה ל־115 מיליון שקל בשנה ● המהלך, שנחשף בגלובס, מצטרף לפעולות שנקטה לטובת ישראל מאז המלחמה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

שותפות לוויתן קיבלו אישור להכפיל את היקף הפקת הגז

הגדלת היתר היצוא בעתיד עשוי לכלול התניות שקשורות להבטחת אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי ● תוספת הגז הטבעי ליצוא תעמוד על 118 BCM, וככל שבעלי המאגר ימצאו גז טבעי נוסף, תישקל הגדלת כמות היצוא עד להיקף שלא יעלה על 145 BCM

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בבורסה בת"א; מדדי מניות הנדל"ן זינקו

מדד ת"א 35 עלה ב-0.7% ● השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים ● בלידר שוקי הון מסבירים כיצד מחירי ההובלה הימית צפויים להשפיע על האינפלציה בישראל ● במיטב מעריכים כי קיים סיכון בהשקעה בשוק המניות היפני ● ביוליוס בר חיוביים לגבי אגרות החוב הממשלתיות בהודו

עובד באתר בנייה / צילום: Shutterstock

עובדי בניין מחו"ל החלו להגיע - והבלגן חוגג: "עובדים שאין להם קשר לאירוע; הפסדים שלא נגמרים"

בדיון בוועדה המיוחדת לעובדים זרים בכנסת נטען כי רבים מהעובדים שהגיעו לארץ אינם כשירים לעבודה בבניין • תאגידי כוח אדם להבאת העובדים טוענים כי הם מפסידים עשרות אלפי שקלים ביום

דיון בבג''ץ על חוק הגיוס / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

החלטה היסטורית, אבל תאורטית: החורים בפסק דין חוק הגיוס יאפשרו לממשלה לא לפעול

בצד ההחלטה הדרמטית והערכית של בג"ץ בעניין חוק הגיוס, יש חולשה שצפויה להשפיע על השאלה הכי חשובה - כיצד תיושם ההחלטה ● פסק הדין נעדר הנחיות אופרטיביות, ובהינתן מרחב התמרון שנוצר, הממשלה צפויה למצוא דרכים שלא לנקוט פעולות מיידיות, בדיוק כפי שעשתה עד היום

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ג'ייפרוג רוכשת את קוואק הישראלית תמורת 230 מיליון דולר

ג'ייפרוג הישראלית רוכשת את הסטארט-אפ הצעיר קוואק, אחת מחברות הסטארט-אפ הבולטות בתחום הבינה המלאכותית ● השימוש בפלטפורמה שמציעה החברה נועד להפחית את עבודת התשתית הנדרשת סביב פיתוח מודלים של למידת מכונה, ומאפשר להתרכז בליבת העבודה עצמה של צוותי הפיתוח והדאטה סיינס בחברות