על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● "לחץ ברברי": המסר של איראן למפגינים אנטישמיים
● "טקטיקה ששימשה בעיראק ובסוריה": צה"ל שולף נשק חדש במערכה ברפיח
1השינוי שישראל עשתה במבצע ברפיח בלחץ אמריקאי
"ישראל שינתה את הפעולות הצבאיות שלה ברפיח בעקבות דיון אינטנסיבי עם גורמים אמריקאים כדי להימנע מחציית הקו האדום של ממשל ביידן ועוררה משבר ביחסים עם בעלת בריתה הקרובה ביותר, אמרו גורמים אמריקאים וישראלים", נכתב בוול סטריט ג'ורנל בכתבה בכותרתה שואלת "כיצד ישראל התחמקה מהקו האדום של ביידן". נכתב כי "ישראל ביטלה את התוכנית הראשונית שלה למתקפה של שתי אוגדות על רפיח מכיוון שהבית הלבן חשש שתגביר את הנפגעים בסכסוך שכבר יש בו מספר גבוה של הרוגים אזרחיים". במקום זאת, "ישראל בחרה במערכה צבאית המתמקדת באיטום הגבול בין עזה למצרים וכן בפשיטות לרפיח. על ידי שינוי שקט בתוכנית המלחמה שלה, ישראל הצליחה להתחמק מהאזהרה של הנשיא ביידן להימנע ממבצע קרקעי גדול בעזה, שעלול להוביל לירידה בתמיכה הצבאית האמריקאית".
עוד נכתב כי "המאמצים הדיפלומטיים הלא ברורים להבטחת הפסקת האש מעידים על כך שהוויכוח על הקו האדום של ארה"ב - מונח שבו השתמש ביידן לראשונה במרץ - צפוי להימשך בשבועות הקרובים. 'הייתה תפיסה שגויה לגבי המשמעות של הערת הקו האדום של ביידן', אמר ג'ונתן פאניקוף, קצין מודיעין בכיר לשעבר של ארה"ב שנמצא בצוות החשיבה של המועצה האטלנטית. 'עבור רבים בעולם הערבי, הובן כי מבצע צבאי ברפיח הינו מחוץ לתחום אם ישראל רוצה לשמור על תמיכת ארה"ב', אמר פאניקוף. 'אך עבור רבים בממשל, מעולם לא הייתה הכוונה לומר שישראל לא תוכל לבצע מבצע צבאי. הכוונה הייתה שישראל לא תוכל לנהל מבצע כמו שעשתה בעיר עזה או בחאן יונס, שגרם למספר גבוה של הרוגים והרס רב'".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת מיקל ר. גורדון. לקריאת הכתבה המלאה.
2החלקיקים התת-אטומיים מהחלל שיעזרו למפות את המנהרות בעזה
"במערה ובמנהרה מתחת לעיר דוד של ירושלים העתיקה, שתי מכונות בילו חודשים במעקב אחר חלקיקים תת-אטומיים כשהם נופלים מהחלל וחודרים לעומק מתחת לאדמה", נכתב בבולמברג, בכתבה שכותרתה "ישראל מחפשת סודות תת-קרקעיים במעקב אחרי חלקיקים מהחלל". "החלקיקים החולפים הללו, המכונים מיואונים, נעים כמעט במהירות האור ומתקיימים במשך שברירי שנייה. התבוננות בהם במהלך חייהם הקצרים יכולה לעזור למפות אזורים שאינם נראים לעין - במקרה זה, אזור תת קרקעי סמוך להר הבית".
בעוד שרוב הפיזיקאים שעובדים במקום הם אקדמאים, חלקם עובדים עבור חברת רפאל, אחד מקבלני הביטחון הממשלתיים של ישראל, ולה יש אג'נדה נוספת: חידוד הטכנולוגיה שתסייע למיפוי רשת המנהרות שבנה חמאס מתחת לרצועת עזה. רפאל החלה לדבר עם פיזיקאים באוניברסיטת תל אביב על השימוש בטכנולוגיה לפני עשור לפחות, אומר ארז עציון, פיזיקאי חלקיקים ופרופסור באוניברסיטה. "ברור שצורכי הביטחון של ישראל גרמו לנו להתקדם בכיוון הזה", הוא אומר.
מתוך בלומברג, מאת מריסה ניומן, אוט תמיק. לקריאת הכתבה המלאה.
3ישראל רצתה שחמולה עזתית תקבל את השליטה, ואז חמאס הרג את המנהיג
"התוכנית הסודית של ישראל לשכנע חמולה עזתית חזקה לקחת את השלטון מחמאס נכשלה כאשר חמאס הוציא להורג את מנהיג החמולה", נכתב בטלגרף. "ישראל נמצאת תחת לחץ של ארצות הברית לתכנן את עתידה של עזה. לפני חודשיים הציעה ישראל לחמולת דורמוש, החזקה ביותר ברצועה, שליטה על עזה, אך הניסיון הסתיים באסון כאשר חמאס תקף את החמולה והרג את חבריה, כך לפי מקור מודיעין ישראלי המכיר את התוכנית. למחרת הצהירו כל החמולות על תמיכתם בחמאס".
נכתב כי "משפחת דורמוש נחשבה לאופציה חזקה להחליף את חמאס, שכן לחמולות השפעה משמעותית בעזה. עם זאת, הן חייבות לנווט מערכות יחסים מורכבות עם חמאס, וישנן יריבויות עמוקות רבות ביניהן". "'התוכנית הזו הייתה כמו לבקש מטוני סופרנו לשלוט בניו ג'רזי', הוסיף המקור. כמי שנתפסת כקבוצה היחידה עם מספיק כוח להפיל את חמאס, לחמולת דורמוש הייתה היסטוריה של סכסוך עם קבוצת הטרור, כולל התנגשות עקובה מדם ב-2008 שהובילה למותם של לפחות 10 חברי החמולה. כמה פקידים ישראלים, שלא מודעים להיקף הפעילות המלא של החמולה בנוסף למיליטנטיות ולמעורבותה בהברחות נשק וסמים, ראו פוטנציאל אסטרטגי בחמולה. הם יצרו קשר עם מנהיגי החמולה, שהסכימו לדון בהצעות. מונטז דורמוש, ראש החמולה שחוסל על ידי חמאס, הידוע בקשריו עם אל-קאעידה, נמנה גם הוא בין הטרוריסטים המבוקשים ביותר בארה"ב".
מתוך הטלגרף, מאת מלאני סוואן. לקריאת הכתבה המלאה.
4מתנחלים משתלטים על שטחים פלסטיניים ביו"ש
"מכיוון שחלק גדול מהעולם התמקד במלחמה בעזה, מתנחלים יהודים בגדה המערבית האיצו את הקצב שבו הם תופסים אדמות ששימשו בעבר פלסטינים, אומרים ארגוני זכויות אדם", נכתב בניו יורק טיימס. "עמדות שמירה חדשות מאוישות בחיילים ישראלים. כבישים חדשים בהם מסיירים מתנחלים ישראלים. והכי חשוב, שער מתכת חדש חוסם את הדרך היחידה של תושבי הכפר תוקוע לאיזורי מרעה וחקלאות, שהותקן וננעל על ידי הצבא הישראלי כדי להרחיק את הפלסטינים. 'כל מי שהולך לשער, או עוצרים אותו או הורגים אותו', אמר ראש העיר, מוסא א-שער". מאז התקנת השער באוקטובר, הוא שימש חוצץ איתן בין התושבים הפלסטינים של תוקוע ליהודים בהתנחלות החדשה תקוע, נכתב. שתי הקהילות שואבות את שמותיהן מהמקום שבו, לפי המסורת, נולד הנביא המקראי עמוס.
נכתב כי "דרור אטקס, חוקר שטח ב'כרם נבות', קבוצת ניטור ישראלית, העריך כי מאז ה-7 באוקטובר, מתנחלים לקחו יותר מ-37 אלף דונם מפלסטינים ברחבי איו"ש. יותר מ-550 מאות דונמים נמצאים ליד תוקוע, מה שהופך אותה להרחבה הגדולה ביותר על ידי התנחלות ישראלית אחת". צוין כי "ישראל הגבירה את נוכחותה הצבאית בגדה המערבית מתוך חשש שהיא עלולה להתמודד עם תסיסה נרחבת או התקפות מוגברות על כוחותיה והתושבים היהודים במקום שם במהלך המלחמה בעזה. חששות אלה הועצמו בעקבות עלייתן של קבוצות מיליטנטיות חדשות, זרם של נשק שהוברח על ידי איראן וסקרים שמצביעים על עלייה בתמיכה בחמאס על חשבון הרשות הפלסטינית המתונה יותר".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת בן הוברד. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.