גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח מרכז טאוב: ישראל המדינה היקרה במערב

נכון לשנת 2022, רמת המחירים היחסית של ישראל הייתה הגבוהה ביותר ב-OECD, כאשר "עקפנו" גם מדינות עשירות מאיתנו בהרבה כמו שווייץ - כך לפי דוח "תמונת מצב המדינה" של מרכז טאוב לשנת 2024 ● מספר הרציחות לנפש בחברה הערבית גבוה פי 13 מאשר בחברה היהודית

ישראל היא המדינה היקרה ביותר במערב / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
ישראל היא המדינה היקרה ביותר במערב / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח "תמונת מצב המדינה" של מרכז טאוב לשנת 2024 פורסם, ובו שילוב של נתונים מדאיגים ומעודדים מכלל תחומי החיים. ברמה הכלכלית ניתן לראות שבעקבות המלחמה, ההוצאה הממשלתית האזרחית והצבאית כאחד זינקו לסכומי עתק, שמשאירים את ישראל עם גירעונות דרמטיים שידרשו צעדי התכנסות בקרוב - הן קיצוץ בהוצאות הממשלה והן העלאת מסים. 

הקיצוצים בדרך: באוצר מזהירים מחריגה של 55 מיליארד שקל בתקציב 2025
המוניטור | פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

החדשות הטובות, ברמה הכלכלית, הן ששוק העבודה חזק מאוד: האבטלה ירדה קרוב לרמתה טרום המלחמה, ואפילו האוכלוסיות עם ההשתתפות הנמוכה ביותר בשוק העבודה (גברים חרדים ונשים ערביות) זכו בשנה האחרונה לעדנה בהשתתפות הולכת וגוברת בשוק העבודה.

גם פריון העבודה, כלומר התוצר לכל שעת עבודה, הולך ומתקרב לממוצע ה-OECD. הפער בפריון העבודה, שהוא היסטורית החולשה הגדולה ביותר של הכלכלה הישראלית, הולך ונסגר - אך בין היתר דווקא בשל היחלשות הפריון הריאלי במערב, ייתכן שבשל האינפלציה הגבוהה בשנים האחרונות שהייתה נמוכה יותר בישראל.

אך מי שלא מצליח להתחמק מהשפעות השוק העולמי הוא ההייטק, "הקטר של המשק הישראלי". על-פי מרכז טאוב, העלייה והירידה בהשקעות בהייטק תאמו את העליות והירידות בעולם, אך היו קיצוניות יותר. בשל המקום המרכזי של תעשיית ההייטק בכלכלה הישראלית, כל תנודה בהשקעות העולמיות ובמצב הגאו-פוליטי של ישראל משפיע עלינו בצורה ניכרת הרבה יותר.

הבעיה הכרונית - יוקר המחיה

אך הבעיה הכרונית החמורה ביותר של הכלכלה הישראלית היא יוקר המחיה. נכון לשנת 2022, רמת המחירים היחסית של ישראל הייתה הגבוהה ביותר ב-OECD, כאשר "עקפנו" גם מדינות עשירות מאיתנו בהרבה כמו שווייץ. נתון זה מכביד על כל אחד ואחת מאיתנו בכיס, וגם מרסן את הנתונים הריאליים של ישראל.

בזירת ההשכלה הגבוהה, התופעה הבולטת ביותר של השנים האחרונות היא ההצטרפות ההמונית של הצעירים הערבים לאקדמיה. בנוסף, המדעים המדויקים זוכים לגידול הניכר ביותר בסטודנטים, כאשר שיעור הסטודנטים הלומדים מתמטיקה, סטטיסטיקה, מדעי המחשב, הנדסה ואדריכלות זינק בשנה האחרונה ב-29% בקרב יהודים ואחרים, וב-23% בקרב ערבים. לעומת זאת, שיעור הסטודנטים למדעי החברה והרוח, חינוך ואמנות ירד ב-15% בקרב יהודים וב-21% בקרב ערבים. נראה כי תואר הופך מאפיק הרחבת השכלה לקודם כל מוכוון לשוק העבודה.

תופעה נוספת הנובעת מהצטרפות נרחבת של סטודנטים ערבים לאקדמיה היא ירידת שיעור הערבים הלומדים מקצועות "מסורתיים" בחברה הערבית כמו רפואה ומקצועות עזר רפואיים, בהם דווקא יהודים תופסים מקום נרחב יותר מאשר בעבר. ייתכן כי חלק מכך נובע מלימודי רפואה דווקא בחו"ל, רגע לפני כניסת "רפורמת יציב" לתוקף, המפסיקה את ההכרה בחלק ניכר ממוסדות הלימוד לרפואה בחו"ל בשל רמה נמוכה מדי.

הדבר מתרחש על רקע העובדה שישראל נמצאת במקום הראשון ב-OECD בשיעור הרופאים שלמדו בחו"ל, לרוב כתוצאה ממחסור במקומות לימוד ו"צווארי בקבוק" בהמשך תהליך הכשרת הרופאים. הפסקת ההכרה במוסדות בחו"ל, שתיכנס לתוקף בשנת 2025, מעוררת דאגה לגבי כמות הרפואים שניתן להכשיר בישראל - וההשפעה על מקצוע הרפואה ומערכת הבריאות הישראלית.

צמצום מספר התלמידים בכיתה

בזירת החינוך היסודי, ניתן לראות תוצאות מעודדות מאוד, של צמצום משמעותי בכמות התלמידים בכל כיתה. בהסתכלות ארוכת-טווח, בשנת 2000 רוב גדול (69%) של הכיתות מנו 28 תלמידים ומעלה. ב-2012 שיעור זה ירד ל-57%, ונכון ל-2023 רק מיעוט (36%) של הכיתות עדיין מכיל כמות גדולה כל-כך של תלמידים. כיתות גדולות במיוחד של 36 תלמידים ומעלה, שעדיין היו קיימות לפני עשור, כבר אינן בנמצא.

אך בתחום הרווחה, ניתן לראות את אותות המלחמה: על-פי מרכז טאוב, מאז תחילת המלחמה הצטרפו ל-6,029 האנשים שקיבלו תגמולי נכות מתחילת השנה 64,898 נפגעים נוספים, ומספר משפחות הנפטרים גדל מ-1,890 ל-2,983. מספר מקבלי קצבאות האבטלה זינק משמעותית בתחילת המלחמה, אך ירד מאוד בהמשך עם התייצבות שוק התעסוקה.

בעקבות המלחמה הגדיל משרד הרווחה משמעותית את כמות התקנים של עובדים סוציאליים, אך בפועל הוא מתקשה מאוד לאייש אותם - רק 87% מהתקנים הפתוחים מאויישים בפועל, ובישובים באשכול חברתי-כלכלי 1 (הנמוך ביותר), מדובר על 80% בלבד. בין הרשויות גם קיימים פערים משמעותיים בהוצאות על שירותי רווחה, כאשר דווקא הרשויות העשירות יותר יכולות להוציא יותר מאשר רשויות עניות, בדגש על ערבים ובדואים.

רצח: הפער הגזעני - גדול מבארה"ב

ברמת הביטחון האישי, החל משנת 2018 ניתן לראות עליה ניכרת בשיעור הרצח, בעיקר בחברה הערבית. בזמן שב-2015 מספר הרציחות לנפש היה גדול "רק" פי 4 בחברה הערבית מאשר ביהודית, ב-2023 שיעור זה טיפס לפי 13. אפילו כאשר מתחשבים בשיעור השונה של גברים צעירים בין האוכלוסיות, יורדים לשיעור רצח של פי 10 בקרב ערבים מאשר בקרב יהודים.

חודש אוקטובר 2023, שבו התרחשה המתקפה של חמאס, שיעור הרצח ירד, אך ייד לאחר מכן חזר לעלות. מרכז טאוב מציינים כי יחס הרצח בישראל עקף אפילו את הפער הגזעי בארה"ב: היחס של שיעור מקרי הרצח באוכלוסייה הערבית ובאוכלוסייה היהודית בישראל גדול בכ-60% מהיחס בין שיעור מקרי הרצח באוכלוסייה השחורה ובאוכלוסייה הלבנה בארה"ב, שנע סביב 1:8.

בנושא הסביבתי, ניתן לראות שפליטות גזי החממה בישראל נשארו דומות בין השנים 2010 ל-2022, סביב 80 אלף טון לשנה. מצד אחד, זה אומר שהכלכלה הישראלית הרבה פחות מזהמת מאשר בעבר, שכן האוכלוסייה גדלה והכלכלה צמחה מאז משמעותית. אך ברמת ההשפעה על כדור הארץ, ההשפעה של ישראל דומה מאוד לזו שהייתה לפני למעלה מעשור.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"