גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיקום נפשי בשטח ושינוי תפיסת הקב"ן: כך צה"ל מתמודד עם טראומות המלחמה

צה"ל יצא למהפכה בטיפול הנפשי - עם קב"נים שנכנסים לשטח הלחימה לצד מרכזי שיקום עורפיים ● ראש ענף חוסן נפשי סא"ל נטע לי צליכובר, מספרת על האתגר בחזרת הלוחמים הביתה: "הדריכות נשארת" ● כעת צה"ל נערך למעבר ללחימה בצפון: "הבדלים רגשיים רבים"

''השיבה הביתה היא הדבר הקשה''. חיילי מילואים בשטח כינוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
''השיבה הביתה היא הדבר הקשה''. חיילי מילואים בשטח כינוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אלירן מזרחי ז"ל, לוחם מילואים מחיל ההנדסה הקרבית, נשוי ואב לארבעה מענתות, שם קץ לחייו ביום שישי האחרון. מזרחי ידע שעבר טראומה, ואף תועד בסרט העוסק בעיבוד הטראומה בחזרה מהלחימה. למרות זאת, התנדב לשרת שוב, אך יומיים לפני מועד ההתייצבות שם קץ לחייו. בקשת משפחתו שיוכר כחלל צה"ל התקבלה. קשה להתווכח עם טענתם שמזרחי מת כחייל.

המומחה שמסביר למה צה"ל משתמש בכלי מצור מימי הביניים 
המפכ"ל ליועמ"שית: בן גביר ניסה למנוע מהמשטרה לאבטח את שיירות הסיוע ההומניטרי 

הרגע בו איש מילואים שכבר נמצא בבית נדרש לחזור לשירות, הוא אכן רגע של משבר. כך אומרת סא"ל נטע לי צליכובר, עד לאחרונה קב"נית צפון, המתחילה בימים אלה את תפקידה כראש ענף חוסן נפשי בצה"ל. בשיחה איתה בנושא בריאותם הנפשית של מילואימניקים, שנערכה לפני התאבדותו של מזרחי, פרטה צליכובר את כל הדרכים בהן צה"ל פועל לעטוף את החיילים, במטרה למנוע אירועים כאלה.

 

מתקשים לשוב הביתה

"כשהמילואימניקים בבית, החזרה מעסיקה אותם", היא אומרת. "הם פחות דרוכים בהשוואה לשטח, אבל גם לא מאפסנים את הדריכות. המדים בארון ולא במחסן. הם חוששים גם מהחזרה ללחימה וגם ממה שהעזיבה שלהם עושה לבית, אז אנחנו מייעצים שלא ימהרו לקחת על עצמם את כל התפקידים הרגילים שלהם בבית כשהם חוזרים". החשש הוא ערעור של השגרה החדשה שנוצרה עם החזרה ואז שוב עם העזיבה הנוספת.

יש כאלה שלא מסכימים לחזור?
"לא כולם יחזרו, אבל זה לא באחוזים מהותיים. בסוף תחושת האחריות גוברת. הם יודעים שהחברים שלהם מגיעים, מרגישים שהם חלק מהותי".

במלחמות ומבצעים קודמים, חיילים דיווחו שהרגע הקשה ביותר היה דווקא החזרה הביתה, היא אומרת. החיבור הרגשי בתוך הצוות בזמן המלחמה חזק ונותן לחיילים תחושה אדירה של משמעות, שעוזרת להם לעמוד באתגרים. בחזרה לשגרה, הקשרים האלה נעלמים ומשאירים אותם ריקים.

ענף בריאות הנפש של צה"ל זיהה זאת, וכרגע החזרה נעשית בזהירות. המילואימניקים עוברים תקופה של עד שבוע של הירגעות ושיחות עם הצוות לפני החזרה. "בזמן הזה אנחנו משתדלים לעבד את מה שהיה, אבל דרוש איזון עדין, לא להגיע לעיבוד עמוק מדי שעלול להזיק", אומרת צליכובר. "אנחנו מנחים אותם איך לשתף בבית, את מי לשתף, כדי שלא ירגישו נתק בין שני החיים שלהם, אלה שבבית ואלה שבמלחמה".

בנוסף, יש תקציבים לעריכת ערבי גיבוש לחיילי מילואים גם כשהם בבית, לצורך שמירה על ההמשכיות של הלכידות החברתית.

צה"ל שומר קרוב לחזה נתונים לגבי התאבדויות או ניסיונות אובדניים, אך צליכובר מציינת: "פורסם בתקשורת שהיו כ-10 מתאבדים מתחילת השנה בצה"ל, בדומה לשנים קודמות, כשהשנה הצבא גדול פי שלושה והמשימה קשה יותר. אנחנו חושבים שלהתערבות שלנו יש משמעות והחיילים חווים פחות תחושת תלישות. אבל אנחנו לא שאננים ויודעים שתוך כדי הלחימה החיילים מגוייסים, וההשלכות עלולות להתגלות אחר כך. אחרי המלחמה עלולים לעלות כל מיני רגשות, כמו רגשות אשמה".

על מה הם חווים אשמה?
"ה-7.10 היה אירוע מאוד קשה, והם מהדהדים הרבה את המשפט 'איפה היה הצבא'. אנחנו מסבירים שזה יכול היה להיות הרבה יותר גרוע לולא היו מתייצבים, חלקם אף לפני שגוייסו".

סא''ל נטע לי צליכובר / צילום: דובר צה''ל

אחד השינויים המשמעותיים שבוצעו במערך בריאות הנפש היה הכנסת הקב"נים ליחידות, קב"ן לכל גדוד לוחם, ולראשונה הם גם נכנסים לשטח. במקום להיות גורם מנותק במשרד הם נמצאים עם החיילים, ופנייה לקב"ן הפכה לאירוע לא פורמלי שנחשב לחלק מהיומיום. גם אחרי החזרה הביתה, החיילים יכולים להתקשר לקב"ן בכל עת, בלי שהדבר יחשב לפנייה לטיפול נפשי. מאז הוחלה השיטה ב-2020 חלה עלייה של 42% בפניות לקב"ן. גם ברמה המספרית, משרתים הרבה יותר קב"נים מבעבר (800 בשיא המלחמה לעומת כ-300 בשוטף).

טיפול קרוב ועוטף

השינוי הזה הוא חלק מרעיון חדש יחסית, שטיפול נפשי הוא חלק מהבריאות השוטפת של כל חייל, ולא מיועד לחיילים "עם בעיה". צליכובר: "בהקשר הזה אנחנו רואים הבדל בין-דורי בין חיילי המילואים לחיילי הסדיר. חיילי המילואים, בעיקר בגילי 30 ומעלה, עדיין רואים דיכוטומיה בין בריא ללא בריא, ועלולים לחוות סטיגמה בפנייה לקב"ן. עבור הצעירים, הטיפול בבריאות הנפש הוא חלק מהחיים".

המסר שמועבר לחיילים הוא שרוב התופעות הרגשיות שהם עוברים נורמליות, ולא מעידות בהכרח על התפתחות של תסמונת פוסט טראומטית שתפגע באיכות חייהם - סוגיה שמעסיקה אותם הרבה. "אנו מרגיעים ואומרים שתגובה קשה למצב קשה לא מעידה בהכרח על פגיעה ארוכת טווח, ויכולה לחלוף".

כדי לקרב את הטיפול הנפשי לשטח הוקמו צלת"קים, צוותים לטיפול בתגובת קרב, מעין חדרי מיון בהם יכולים החיילים לעבור טיפול מיידי אחרי אירוע, למשך כמה שעות ועד כמה ימים. חיילים שזקוקים לטיפול מעמיק יותר, מופנים לאשפוז יום של עד כחודש במלש"ע, המרכז לשיקום עורפי. במהלך המלחמה נוספו אתרי מלש"ע בבאר שבע, צריפין וחיפה.

עד היום טופלו כ־1,900 חיילים בצלת"קים, כ־15% מהם הופנו למלש"ע. "אלה לא מספרים גבוהים", אומרת צליכובר, ומייחסת זאת גם לכך שהבעיות לא צפות מיידית בזמן המלחמה, וגם לפעילות המיטיבה של הקב"נים ביחידות. כ־82% ממי שהופנו לצלת"קים, חזרו לשרת.

הגישה שלפיה יש לטפל בשטח, קרוב למקום האירוע הטראומטי, ולשדר ציפייה לחזרה לתפקוד, היא תורה מוכרת בתחום הפסיכולוגיה שצה"ל יישם בעבר וכעת מיישם ביתר שאת. יכולה להיות גם ביקורת כלפי הגישה הזו, בטענה שהטיפול נעשה רחוק ממעגל התמיכה המשפחתי והחברתי של המטופל, משמר את הלחץ שלו להמשיך לתפקד, לא מאפשר לו לראות שיש עולם מחוץ לצבא, ואולי גם קיים ניגוד אינטרסים משום שהגורם המטפל, הצבא, זקוק לחייל בחזית.

אך ד"ר עידית גוטמן, פסיכולוגית קלינית ומרצה באוניברסיטת ת"א, אומרת שגם ממבט חיצוני, של פסיכולוג מחוץ לצה"ל, הגישה של טיפול קרוב נכונה מחקרית. "אלה חלק מההמלצות למניעת אובדנות, שנתפסת היום כקצר בתקשורת, וההמלצה היא להוריד כמה שיותר חסמים לפנייה לעזרה. כמו כן, עדיף שטיפול יתבצע כמה שיותר קרוב למקום, לזמן ולסיטואציה שבהם קרתה הטראומה, תוך שמירה על רציפות הנרטיב האישי".

בימים אלה שמים דגש בצה"ל על המעבר משירות בעזה ללבנון. "יש הבדלים רגשיים רבים", אומרת צליכובר. "בעזה האויב נראה ואילו בצפון לא. בעזה החיילים פעילים יותר, הם נכנסים, מבצעים פעולה ויוצאים. בצפון אין גבול שאפשר לעבור חזרה ולדעת שעכשיו אנחנו בטוחים. האויב נמצא תמיד, והפעולות יותר מניעתיות, ומעניקות קצת פחות תחושת מסוגלות. המלחמה בצפון מאופיינת בפחות פיקים של מתח, ויותר בדריכות תמידית. ההכנה המנטלית קריטית".

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני חללי צה"ל נפלו ברצועה. שלושה חיילים נפצעו באורח קשה

רס"ל (מיל') עומר סמדג׳ה ורס"ל (מיל') סעדיה יעקב דרעי נפלו בקרב ושלושה לוחמים במילואים מחטיבת אלכסנדרוני נפצעו באורח קשה ופונו לקבלת טיפול רפואי בבית החולים - משפחותיהם עודכנו ● נקבע מותו של הישראלי בן ה-70 שהותקף בידי פלסטיני בקלקיליה ● דובר הבית הלבן על המתקפה של נתניהו על ממשל ביידן: "תמוה בלשון המעטה" ● עדכונים בולטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

האוצר מתכנן קיצוץ רוחבי של 5% בתקציבי המשרדים כדי להתמודד עם הגירעון

משרד האוצר עורך ביומיים האחרונים דיונים מרוכזים בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לקראת תקציב 2025 ● קיצוץ רוחבי בתקציבי משרדי הממשלה הוא אחד מתוך שורת צעדים שהוצעו ע"י אגף התקציבים במטרה לצמצם את הגירעון התקציבי הצפוי לכדי רמה של 3.8% מהתוצר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-3.5%, אפל ב-2%

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● S&P 500 חצה רף חדש והגיע לראשונה ל-5,500, אך נסוג ● אחת מתעודות הסל הפופולריות ביותר, XLK, עומדת לשנות את משקל המניות בה, תהיה לכך השפעה ניכרת על אנבידיה ואפל ● ב-Marketwatch מנסים לזהות מי החברות שיוכלו להגיע לרף ה-4 טריליון דולר ● טראמפ מדיה צללה ב-14%, סולאראדג' ב-8% ● הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי, בשוויץ הריבית ירדה

איור: גיל ג'יבלי

האם מחירי הדירות ימשיכו לעלות?

הריבית הגבוהה, האינפלציה והמלחמה – כל אלו לא עוצרות את מחירי הדירות, שחזרו לעלות בקצב גבוה, לאחר הפסקה קצרה ● האם אנחנו בדרך לעוד גל עליות, ומה יכול לעצור את המגמה הזו? ● שאלת השבוע, מדור חדש 

התקופה שבה מראים את הדירה לשוכרים חדשים עשויה תמיד לגרום אי נעימות בין הצדדים / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang

בני זוג גילו לשוכרים פוטנציאליים כמה שכר דירה הם משלמים. האם הם חשופים לתביעה?

בני זוג לבשו חולצות שעליהן הדפיסו את סכום שכר הדירה שהם שילמו בזמן שהמשכירים הראו את הדירה לשוכרים פוטנציאליים ● על רקע עונת השכירות שמתחילה, הנה כמה עקרונות שכדאי לשני הצדדים להכיר ● גלובס עושה סדר

מדוזות. למה הן פה ואיך נלטפל אם נצרבתם / צילום: Shutterstock

מכת מדוזות בחופי ישראל: מתי הן יעזבו ואיך אפשר להתגונן

עם תחילת הקיץ מגיעות לחופי הארץ המוני מדוזות ● האם הצריבה שלהן מסוכנת, למה הן מאתגרות את כל מה שחשבנו על חיים ומוות, ולמה יש חוקרים שמאמינים שהן ישמידו את העולם ● גלובס עושה סדר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מסחר אדום באסיה; ירידות קלות במטבעות הקריפטו

האינפלציה ביפן ממשיכה לעלות, ועומדת על קצב שנתי של 2.8% ● אמש וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, אנבידיה נפלה ב-3.2% ● ירידות קלות במחיר הנפט

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה נסראללה מאיים דווקא על קפריסין ומה תעשה ישראל?

בחיזבאללה חוששים כי קפריסין היא זו שתיתן את המענה הנדרש לישראל במצב שבו המלחמה בצפון תסלים ופעילות הנמלים בחיפה תושבת ● האם יש ביכולתו של נסראללה לפגוע בקפריסין? מהו היקף שיתוף־הפעולה הביטחוני של האי השכן עם ישראל? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות המלחמה: הכנסת תאשר העברת חצי מיליארד שקל בכספים קואליציוניים

במסגרת העברות הכספים הקואליציוניים, שלא הוסבו לצרכי מימון המלחמה, משרד ההתיישבות בראשות השרה אורית סטרוק צפוי לקבל את הנתח הגדול ביותר - 302 מיליון שקל ● גם השרים עמיחי אליהו, מאיר פרוש ועמיחי שיקלי צפויים לקבל נתח מהעוגה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Vincent Thian

אנבידיה בפסגה של וול סטריט. אז למה ג'נסן הואנג מודאג?

כבר יותר מעשור שמיקרוסופט ואפל מתחרות ביניהן על התואר "החברה הגדולה בעולם", והשבוע אנבידיה עקפה את שתיהן והרקיעה לשווי שוק של 3.3 טריליון דולר ● אבל בזמן שהחברה שייסד עושה היסטוריה, ג'נסן הואנג ובכירי אנבידיה חוששים שהביקוש לשבבים ילך ויקטן בטווח הרחוק, ומכוונים ליעד חדש

צילום: Shutterstock

הראלי יימשך? זה מה שמנהלי הקרנות הגדולות בעולם חושבים

בסקר שערך בנק אוף אמריקה בקרב מנהלי הקרנות הגדולות בעולם עולה כי הם חיוביים לגבי הסנטימט בשוק המניות העולמי ● עוד עולה מהסקר כי המשקיעים צפויים להסיט את החשיפה למזומן אל עבר נכסים מסוכנים יותר לאור התאוששות הכלכלה העולמית

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית צפויה לתמוך בעתירה לחיוב לוין להביא למינוי נשיא לעליון

התנועה לאיכות השלטון הגישה עתירה לבית המשפט בו היא מבקשת לחייב את שר המשפטים, יריב לוין, להביא למינוי נשיא ושני שופטים לבית המשפט העליון ● מאז אוקטובר שנה שעברה מסרב לוין לקיים הצבעה בוועדה לבחירת שופטים ● היועמ"שית צפויה להודיע לבג"ץ כי לעמדתה, התנהלותו של לוין אינה סבירה ומנוגדת לחוק ● את השר לוין ייצג בעתירה עו"ד ציון אמיר

השבוע בעולם / חומרים: AP, גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

52 מעלות הורגות עולי רגל במכה ובודהיסט זקן יפרק את סין

למי תודה על אינפלציה נמוכה? לא לך, אומרים הבריטים לראש ממשלתם, ערב תבוסתו ● הסקרים חוזים התמוטטות היסטורית של המרכז בצרפת ובבריטניה ● חום מוטרף הורג מאות עולי רגל במכה ושורף יערות בשלוש יבשות ● כוהן דת בן 88 מפחיד את סין ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יוליה שמאלוב ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

עובדי חדשות 13 עתרו לבג"ץ: לבטל את מינוי יוליה שמאלוב ברקוביץ'

העתירה מגוללת בתוכה שלושה טיעונים המלינים על הליך המינוי, ניגוד העניינים לכאורה של חברי מועצת המנהלים וחוסר הסבירות בנוגע לניסיונה העיתונאי ● יחד עם העתירה הוגשה גם בקשה למתן צו ביניים שיקפיא את המינוי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

מכרז ענק: אלו החברות המתמודדות על הפעלת הקווים החדשים של הרכבת הקלה

נת"ע פרסמה את רשימת המתמודדות במכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה בגוש דן - הקו הירוק והקו הסגול - שהיקפו מוערך במאות מיליוני שקלים ● מדובר במכרז קריטי לחברות שניגשו, בהתחשב בכך שהזוכה תצבור ניסיון מקומי ובין־לאומי להפעלת רכבות קלות, לקראת פרויקט המטרו

השקל מצליח לשמור על יציבות משונה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הנתונים שמגלים: מה עובר על השקל ואיפה יהיה המטבע בסוף השנה

השקל חווה סערה גדולה מאז תחילת 2023, וביתר שאת עם פרוץ המלחמה, אך למרות הימשכותה הוא מצליח לשמור על יציבות משונה בחודשים האחרונים ● אלמלא התהפוכות הפנימיות בישראל, המומחים מאמינים שהמטבע היה מתחזק עד כדי שער של 3 שקלים לדולר

ההפסדים נערמים, התחרות בלתי אפשרית, אבל תחום אחד בפייבוקס מושך את בנק דיסקונט

למרות שהן משמשות מיליוני לקוחות, הפסידו אפליקציות התשלומים מאות מיליוני שקלים מאז החלו לפעול ● לאחר ששופרסל "נשברה" ומכרה את חלקה בפייבוקס לדיסקונט, ינסה הבנק להתמקד בתחום חשבונות העו"ש נושאי הריבית, ולהכניס שותף שיוציא אותה לחו"ל

מנכ''ל אנרג'יאן, מתיוס ריגאס / צילום: איל יצהר

אנרג'יאן בדרך לאקזיט של עד מיליארד דולר, והמניה מזנקת בבורסת ת"א

חברת הגז היוונית-בריטית מוכרת את הפעילויות באיטליה, במצרים ובקרואטיה תמורת עד 945 מיליון דולר ● אנרג'יאן תמשיך לפעול בישראל ובמרוקו ותחפש פרויקטים נוספים באזור ובאירופה ● תחלק דיבידנד מיוחד של 200 מיליון דולר בגין העסקה

משתתפי אירוע השקת המטב''ח. באמצע, בחולצה לבנה: המנכ''ל אבי יריב / צילום: יח''צ

המטב"ח של הנגב המערבי: הושק מרכז חדש לחיזוק היזמות באזור

המרכז האסטרטגי לביטחון וחוסן יפעל בשדרות, באופקים ובשער הנגב ויקדם מצוינות טכנולוגית במטרה לייצר מנועי צמיחה ● המנכ"ל אבי יריב: "חובה להשקיע דווקא במקום שקיבל מכה אנושה" ● ישראל מתגייסת

התחלות בנייה. מי העיר המובילה? / צילום: Shutterstock

נתוני התחלות הבנייה ברבעון הראשון מפתיעים לטובה. ואלה הערים המובילות

נתוני התחלות הבנייה ברבעון הראשון של השנה מציגים סיפור אופטימי של התאוששות בענף, אך התמונה יותר מסובכת בהתחשב בנתוני גמר הבנייה, שנשארו נמוכים בצורה חריגה ● וגם: ירושלים מבססת את מעמדה כבירת הבנייה של ישראל, עם מספר התחלות הבנייה הרב ביותר