הכותב הוא עוזר מחקר, המרכז למדיניות ישראל-סין ב-INSS
עם השבעת נשיא טייוואן הנכנס, וויליאם לאי צ'ינג-דה, ב-20 במאי 2024, מצאה את עצמה מדינת האי מתמודדת עם מתחים גוברים, הן מבית והן מחוץ. ערב השבעת הנשיא נמדדו מיליוני תקיפות סייבר סיניות נגד תשתיות לאומיות וגופי ממשלה, וימים ספורים לאחר ההשבעה פתח צבא השחרור העממי הסיני בסדרת תרגילים צבאיים רחבי היקף סביב טייוואן. אם לא די בכך מפלגות האופוזיציה, שמאז ינואר האחרון מחזיקות ברוב בבית המחוקקים, הצליחו להעביר רפורמה משפטית להגברת הפיקוח על הממשלה ומוסד הנשיאות. זאת לאחר שבועות של הפגנות וויכוחים אלימים בפרלמנט.
● פרויקט מיוחד | הגזרה של סין וטייוואן מתחממת. האם זו תהיה המלחמה הבאה?
● פרויקט מיוחד | לוחמי האיים החדשים של אמריקה מתכוננים לעימות במרחק יריקה מטייוואן
בנאום השבעתו הדגיש הנשיא לאי, ראש המפלגה הפרוגרסיבית הדמוקרטית (DPP), את זכותה של טייוואן לריבונות, וקרא לשלום ויציבות במצרי טייוואן. נאומו הציג את התמקדות המדיניות שלו בפיתוח ביטחוני, ביטחון כלכלי וחיזוק הקשרים עם מדינות דמוקרטיות ברחבי העולם. כמו כן, קרא לחידוש הדיאלוג עם בייג’ינג, שנותק לאחר עליית מפלגתו לשלטון בשנת 2016.
תגובה מהירה וחמורה
למרות הקריאה לשמירה על הסטטוס קוו במצרי טייוואן ולחידוש השיח, תגובת סין לנאום הייתה מהירה וחמורה. בייג’ינג תייגה את הרטוריקה של לאי כבדלנית והדגישה את מחויבותה הבלתי מעורערת לאיחוד מחדש עם "המחוז הסורר". כשלושה ימים לאחר נאום ההשבעה, פתח צבא סין בתרגיל צבאי בן יומיים, הגדול ביותר זה למעלה משנה. התרגיל כלל פעולות מתואמות של כוחות היבשה, הצי, חיל האוויר וכוח הטילים של סין, ונועד לתרחש היערכות כוחות לפלישה משולבת, תקיפת האי והטלת מצור עליו. הרטוריקה הסינית תייגה את התרגיל כ"עונש" על תמיכת הנשיא לאי בעצמאות טייוואן. שם התרגיל, "Joint Sword 2024-A", עשוי לרמז על סדרתיות בתמרונים צבאיים סביב האי בהמשך השנה. לא מן הנמנע כי סין תמשיך בהרחבת התרגילים לשם הגברת הלחץ על טייוואן, כמו גם תשפר מוכנותה למצור או פלישה.
בהשוואה לתרגילים קודמים, כדוגמת התרגיל שנערך באי באוגוסט 2022, בתגובה לביקור של יו"ר בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי, בסבב הנוכחי הורחבו אזורי אימונים ממזרח לטייוואן ונצפתה פעילות משמעותית של משמר החופים הסיני מול איי טייוואן הסמוכים ליבשת. אולם, תרגיל זה היה קצר משמעותית מהתרגיל ב-2022, והפעם סין לא שיגרה טילים בליסטיים סביב טייוואן.
מייקל מק'קאול, היו"ר הרפובליקני העומד בראש ועדת החוץ של בית הנבחרים, אמר בביקורו בטאיפיי החודש כי משחקי המלחמה של סין מדגישים את הצורך להגביר את ההרתעה הטייוואנית. הוא קרא להאצת אספקת מערכות נשק שעליהן התחייבה ארה"ב באפריל - אותה חבילת סיוע צבאי שעליה חתם הנשיא ג'ו ביידן בסך 95 מיליארד דולר לישראל, אוקראינה ובעלות בריתה של ארה"ב באינדו-פסיפיק - מתוכה שמונה מיליארד מיועדים לאחרונות, בכללן טייוואן.
מעבר לחשיבות הגיאופוליטית של טייוואן, חשיבותה האסטרטגית בתעשיית הטכנולוגיה העולמית מוסיפה עוד שכבה של מורכבות. רק בחודש שעבר פורסם כי יצרני שבבים טייוואניים, בראשם TSMC, פיתחו יכולת השבתה מרחוק של ציוד ייצור השבבים במקרה של פלישה. יכולת זו מדגישה את החשש הגדול בטייוואן, ומנגד גם את התפקיד הקריטי שהיא ממלאת בשרשרת האספקה העולמית ואת ההשלכות מרחיקות הלכת ברמה הבינלאומית של כל שיבוש שנגרם כתוצאה מקונפליקט.
חשיבות אסטרטגית
טייוואן מתמודדת גם עם אתגרים פוליטיים פנימיים משמעותיים. האופוזיציה, שמורכבת מהמפלגה הלאומנית (KMT) ומפלגת העם של טייוואן (TPP), מינפה את הרוב הפרלמנטרי שלה כדי להעביר רפורמות חקיקה שמצמצמות את סמכויות הנשיא ומרחיבות את סמכות הרשות המחוקקת. השינויים הללו מבקשים בין היתר להסמיך את הרשות המחוקקת לזמן כל אזרח, איש צבא או פקיד ממשלה בפני ועדת חקירה ולהעמידו לדין על אי-ציות להזמנה לעדות ולהענישו בקנס או במאסר. בית המחוקקים יוסמך להקים ברוב קולות ועדת חקירה ללא גבולות ברורים - ומתנגדי הרפורמה חוששים מפני שבירת מערכת הבלמים והאיזונים בפוליטיקה הפנימית. הביקורת על הרפורמה הזניקה הפגנות ציבוריות בבירה טאיפיי ולמהומות אלימות בתוך כותלי בית המחוקקים. במסגרתן חברי ה-DPP יצאו בקריאה לא רק נגד חיזוק הפרלמנט על חשבון הרשות המבצעת, אלא גם על התהליך הפרוצדורלי החפוז שנתפס כתפיסת כוח חסרת התחשבות. החוק עבר ב-28 במאי ללא שינויים, וכעת מפלגת ה-DPP מנסה לחסום אותו באמצעות פרשנות חוקתית.
הסכסוך הפוליטי הפנימי משחק בדיוק לידיים של בייג'ינג, שמייחלת להעמקת הפילוג בתוך טייוואן. ההשפעה הסינית מתרחבת מעבר לתמרונים צבאיים, תוך שימוש במגוון טקטיקות שמטרתן להשפיע על דעת הקהל ולערער את חוסנה הלאומי של טייוואן. מכון המחקר הטייוואני Doublethink Lab, העוקב אחר דיסאינפורמציה ומבצעי תודעה, חשף קמפיין תודעתי סיני נרחב שמטרתו לסלף מידע באמצעות נרטיבים של קונספירציה, טיפוח חוסר אמון במוסדות ממשלתיים והעמקת השסעים החברתיים בטייוואן. מכון המחקר מצא כי שיטה זו מקשה יותר ויותר על בירור מידע כוזב ושנוי במחלוקת, ומחזקת את הניציות בדיון הציבורי. כך, הסינים מנצלים נקודות תורפה בחברה הטייוואנית, פוגעים ביכולת הממשלה להציג חזית מאוחדת נגד איומים חיצוניים, פוגעים בחוסן הדמוקרטי ואף מנסים לטפח ספקנות כלפי בעלות בריתה הדמוקרטיות. המפלגה הקומוניסטית מנהלת את מלחמת התודעה באמצעות פלטפורמות מדיה חברתית סינית ומשפיענים. רק לאחרונה חשף משרד התרבות הטייוואני כי סין לחצה על סלבריטאים טייוואנים לתמוך באיחוד מחדש ברשתות החברתיות.
אף שעיקר תשומת הלב מופנית לנפיצות המלחמה בטייוואן, המתיחות במיצרים אינה בודדה במרחב האינדו-פסיפי. גם בים סין הדרומי ניכרת מתיחות שגוברת במשך למעלה מעשור בין סין והפיליפינים, בסוגיות הקשורות בריבונות חופש השיט והמים הכלכליים. הפיליפינים מנגישים בסיסים רבים לכוחות צבא אמריקניים, שגורר פעילות אגרסיבית מצד סין. מתיחות זו מצטרפת לאגרסיביות של צפון קוריאה בים סין המזרחי, שממשיכה באיומי מלחמה ובניסויי שיגורים מעל שכנותיה. טייוואן היא אולי המרחב המשמעותי ביותר, אבל לא בהכרח ממנה תיפתח הרעה למלחמה. לא מן הנמנע כי קיימת סכנה גבוהה יותר מאירוע לא מתוכנן שיגרום להסלמה ולהצתת האזור. העובדה שלאחרונה סין וארה"ב חידשו את הדיאלוג לתיאום הצבאי והימי ביניהן יכולה אולי להעיד על אפשרות להתמתנות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.