ההתבטאות המקוממת החדשה של נשיא טורקיה נגד ישראל

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן אמר כי הוא מקווה שיוכל לחנוך את כיפת הסלע בירושלים כפי שחנך את מסגד איה סופיה באיסטנבול • התבטאות זו היא אחת מבין רבות שממחישה את ההסתה הטורקית הנרחבת כנגד ישראל מאז פרוץ המלחמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra
נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן הגיע הבוקר (א') לתפילת עיד אל־אדחא במסגד בעיר מרמריס, ואמר כי "אללה נתן לנו זכות לחנוך את איה סופיה. אני מקווה שייתן לנו שוב את הזכות הזאת כדי שנוכל לחנוך את חראם א־שריף". בדבריו אלו מתכוון נשיא טורקיה "לחנוך" את כיפת הסלע. 

נזקי החות'ים נחשפים במסמך חדש ויש נפגעת אחת מפתיעה
תוקפים את חיזבאללה מכיוון נוסף? האמצעים הימיים המתקדמים של ישראל

יחסי ישראל־טורקיה ידעו עליות ומורדות ב־15 השנים האחרונות, אבל התבטאות זו של ארדואן היא אחת מבין רבות שממחישות את ההסתה הטורקית הנרחבת נגד ישראל. יתרה מכך, לאזרחים הטורקים מתירים ברחובות המדינה לקיים אירועים המזכירים את איראן. כך למשל, בזמן שנשיא טורקיה נאם ברובע אסניורט באיסטנבול, "נתלתה" בובה עם צילום של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. בזמן שאותה בובה נתלתה - זרקו עליה אבנים, ובסוף - נתנו לילדים המקומיים להפיל אותה ולהכות אותה. 

שתי סיבות מרכזיות עומדות מאחורי ההתנהלות הטורקית: בראש ובראשונה, קרבתו של ארדואן לארגון הטרור חמאס. נשיא טורקיה העניק לבכירי ארגון הטרור אכסניה משמעותית באיסטנבול, כולל יכולת להחזיק נכסים משמעותיים במדינה, ולהכווין משם פעילויות טרור. כעת, כשהוא מפנים שישראל לא מוכנה לאפשר לארגון הטרור להמשיך לשלוט ברצועת עזה, הוא מחריף את הטון. מעבר לכך, ממשלת נתניהו מסרבת בתוקף לאפשר לטורקיה לשמש מתווכת מול חמאס, בצעד שפוגע בשאיפתו של ארדואן להיתפס כמנהיג אזורי מוביל. 

אמירות בעלות הקצנה ג'יהאדיסטית

סוגיה מעניינת בנוגע להתבטאות החריגה של ארדואן, אפילו במושגי המורשת שלו, היא שהמשטר לא חיפש להסתיר זאת. יתרה מכך, האירוע שבו נשיא טורקיה אמר את הדברים סוקר בהרחבה בכל כלי התקשורת המרכזיים. אותם ערוצים, עיתונים ואתרי אינטרנט נמצאים תחת פיקוח הדוק של מנהלת התקשורת, מוסד שנמצא תחת ארמון הנשיאות בראשות מקורבו של ארדואן, פאהרטטין אלטון. אם אותה מנהלת לא מעוניינת כי תכנים יפורסמו, אזי הם לא יפורסמו. מנגד, כעת, רואים כלי תקשורת שמקורבים למשטר כמו ייני שאפאק מסקרים את ההתבטאות הקיצונית. 

אמירות בעלות הקצנה ג'יהאדיסטית כפי שהציג ארדואן היו נשמעות בעבר אך ורק מפרשנים בכלי תקשורת. עם זאת, מלחמת חרבות ברזל עלתה על כל דמיון גם בהתנהלות של אנקרה - דבר הבא לידי ביטוי כבר בנובמבר אשתקד. בזמן שחוסל סגן מפקד גדודי עז א-דין אל-קסאם בלבנון, חליל חראז (אבו חאלד), נהרגו איתו יחד שני טורקים שהתגייסו בימים קודם לכן לשורות חמאס, סייפוללה בילאל אוזטורק מהעיר אדירנה ויאקופ ארדאל מהעיר אדייאמן). השניים, שהיו קשורים עמוקות עם הקהילה הסלפית בטורקיה, נקברו בטריפולי שבלבנון - במסע הלוויה אופייני לגדודי עז א-דין אל-קסאם. משפחותיהם אמנם לא הגיעו להלוויות, אבל משפחת אוזטורק ארגנה אירוע הלוויה בכיכר ביאזיט באיסטנבול. מה שהיווה אירוע אנטי-ישראלי קיצוני, באישור הרשויות הטורקיות, בלב איסטנבול. יתרה מכך, נציג ממפלגת הצדק והפיתוח, מפלגתו של ארדואן, הגיע לסוכת האבלים של משפחת ארדאל. 

אנקרה פעלה במשך חודשים במטרה כי יתאפשר לה להוות מתווכת בין טורקיה לבין ישראל, ושירושלים תאפשר לחיל האוויר הטורקי להצניח סיוע ברצועת עזה. משראו ארדואן ואנשיו כי ממשלת ישראל לא מתכוונת להיענות לבקשתם, הם פנו לפגיעה בסחר בין המדינות. וכך, הגיע הצעד ההיסטורי של הפסקת הסחר עם ישראל "עד להפסקת אש בעזה". צעד שנחשף בגלובס עוד לפני שהטורקים הכריזו עליו רשמית.