גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החידה של המדד: האם מחירי הטיסות באמת ירדו ב-25%?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפסיקה לקחת מחברות התעופה את מחירי הטיסות, והחלה לאסוף מידע מהרשת ● התוצאה: שינויים דרמטיים שמטלטלים את המדד ומשבשים את היכולת לחזות הלאה ● מהם ההבדלים בין שיטות המדידה, והאם הטיסות באמת הוזלו ב-25% מאז ספטמבר? ● הלמ"ס: "שיקוף טוב יותר של המציאות"

נתב''ג. ירידות המחירים לא יימשכו לתוך הקיץ / צילום: דני שדה
נתב''ג. ירידות המחירים לא יימשכו לתוך הקיץ / צילום: דני שדה

מדד המחירים לצרכן לחודש מאי 2024 טמן בחובו הפתעה לטובה לכאורה. בעוד שכולם צפו שהאינפלציה תעלה מעל הקו האדום של בנק ישראל (3%), התוצאה הייתה מתונה הרבה יותר והסתכמה בקצב שנתי של 2.8%. ברמה חודשית, העלייה הסתכמה ב-0.2%, שני שלישים פחות מהתחזיות. ההפתעה במדד הנוכחי מגיעה לאחר שבחודש שלפני כן, אפריל 2024, נרשמה מגמה דומה רק לכיוון השלילי, אז המדד היה גבוה ממה שחזו בשוק.

למה התחזיות מפספסות בגדול חודש אחר חודש? כשמסתכלים על המדד לעומק, נראה כי הפער נובע משינויים דרמטיים בסעיף אחד ויחיד: מחירי הטיסות. כעת האנליסטים מבולבלים, ונוצרת אי-בהירות כלפי אחד המדדים הכלכליים החשובים ביותר של ישראל.

אז האם מחירי הטיסות צנחו בחודש האחרון עד כדי כך, בניגוד לכל ציפיות השווקים? ייתכן כי הסיבה היא דווקא שינוי מתודולוגי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. 

האינפלציה מפתיעה לטובה: קצב שנתי של 2.8% במאי; מחירי הדירות ממשיכים לזנק
ניתומ | מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

הפתעה במדד

מדד המחירים לצרכן הוא אחד המדדים הכלכליים החשובים ביותר. הוא משפיע באופן ישיר על שכר, קצבאות ומסים, ובאופן עקיף גם על קבלת החלטות במשק - כולל ריבית בנק ישראל. בנוסף, הוא משמש אינדיקטור כלכלי חשוב לכלל החלטות הממשלה בבואן לטפל ביוקר המחיה. אם כך, מדידה מדויקת שלו היא קריטית, וכל שינוי מתודולוגיה בו חייב להיבחן בשבע עיניים.

בשל שינוי של שיטת המדידה של מחירי הטיסות בספטמבר 2023, מדד המחירים לצרכן הפך לתנודתי הרבה יותר, ואולי לא משקף את המציאות. הסעיף שמודד את הוצאות הנסיעות לחו"ל והטיסות בארץ ירד ב-7.4% במאי, וכאשר מסתכלים על פירוט מרכיביו, מגלים שרכיב הטיסות וההפלגות הוא זה שהטה את הכף: הוא ירד בלא פחות מ-14.7%, לאחר שבחודש אפריל הוא זינק ב-18.7%. 

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מראה בסקירתו השבועית כיצד אחרי התחשבות בשער הדולר המתייקר השינוי האמיתי במונחים דולריים קיצוני עוד יותר: "ההפתעה במדד נבעה רק מסעיף טיסות לחו"ל, שירד במאי בחדות: 17.6% דולרי, לעומת הערכתנו לירידה של 2.5%, וביחס לירידה דולרית עונתית של כ-1% טרם שינוי שיטת המדידה". זאת לעומת שאר רכיבי המדד, שלדברי שפריר תאמו את התחזיות.

על-פי לידר שוקי הון, המשקל האפקטיבי של רכיב זה במדד המחירים כולו עומד על 2.5%. על אף המשקל הנמוך יחסית במדד, השפעתו ניכרת. למעשה, זו כנראה הסיבה היחידה לעלייה ולירידה בפרסומי המדד האחרונים בהתאמה. על-פי שפריר, שינויים אלה בלבד הביאו לעלייה של 0.4% במדד אפריל ולירידה של 0.36% במדד מאי. במצב כזה, קשה להעריך על כמה עומדת האינפלציה בפועל.

בדיקת מחירים ברשת

התנודתיות החריגה בסעיף הטיסות לחו"ל החלה בספטמבר 2023, אז הלמ"ס שינתה את המתודולוגיה על-פיה מחושב מדד זה. לפני כן המדד חושב באמצעות פנייה לחברות התעופה ולקיחת מחירי הטיסות מהן. משקל השינויים חושב בהתאם למשקלי חברות התעופה וליעדי הטיסה של רשות שדות התעופה. אך לדברי הלמ"ס, באמצעות שיטה זו לא נאספו מחירים של הזמנות טיסות אונליין וסוגי טיסות מובחנים כמו סדירות ולואו קוסט. לכן, הוחלט בלשכה להתחיל לאסוף באופן ישיר את מחירי הטיסות מהאינטרנט, במספר מרווחים לפני ההמראה.

תוצאות המודל החדש מפתיעות, ויש מי שמגדירים את הכיוון שלהן משונה: בין אוגוסט 2023 (המדד האחרון שדווח על-פי השיטה הישנה) למאי 2024, מחירי הטיסות ירדו בכ-20%. על-פי שפריר, השינוי הדולרי חריג עוד יותר ועומד על כ-25%. "נקודה מוזרה נוספת בהקשר לכך", מציין שפריר, "היא שבשנים קודמות, לפי שיטת המדידה הישנה, המחירים היו יורדים עונתית בין ספטמבר למאי רק בכ-4% דולרית בממוצע". 

כל זה קורה כאשר התחושה היא שמחירי הטיסות רק עולים. "בלי קשר לעליות המחירים החדות מתחילת המלחמה, רכיב זה (הטיסות, ע"א) צפוי לתקן בחדות כלפי מעלה בחודשי הקיץ", מעריך שפריר, זאת בשל התנהגות עונתית צפויה של עליית מחירי הטיסות בשיא עונת התיירות.

גם בבית ההשקעות לידר מציינים ביחס למחירי הטיסות כי "סעיף זה הפך להיות מאוד בעייתי לחיזוי מאז שינוי שיטת המדידה בספטמבר 2023. המסקנה שלנו: מחירי טיסות לחו"ל צפויים לתקן כלפי מעלה במדדים הקרובים כדי לשקף את המציאות בשוק הטיסות".

ב"ניסויים" קודמים של הלמ"ס בשינויי מתודולוגיה, הם נהגו לעדכן את השוק בתוצאותיהם טרם הכנסת המתודולוגיה החדשה, דבר שלא נעשה הפעם. בשנת 2017, למשל, הלמ"ס פרסמה את המתודולוגיה החדשה במדידת מחירי הביגוד וההנעלה, וצירפה את נתוני 2017 אם היו נמדדים לפי השיטה החדשה, ורק לאחר מכן עברה להשתמש בה. העובדה שלא הייתה הודעה לשוק על השינוי הפעם, כי לא היה ניתן לגשת לנתונים בדיעבד דרך האינטרנט, תרמה בהחלט להפתעה מהתנהגות מדד המחירים החודש.

בסופו של דבר, נראה כאמור שהמדד עלה או ירד בחודשיים האחרונים בעיקר בשל התנודתיות יוצאת הדופן בסעיף מחירי הטיסות. מצב זה לא רק שמקשה על החזאים להכין את השוק לשינויים במדד, אלא גם מקשה על הציבור ומקבלי ההחלטות להבין מהי האינפלציה האמיתית בישראל, לאיזה כיוון היא נעה, ואיך יש לעדכן את המדיניות בהתאם. כאשר שינוי דרמטי זה מגיע על רקע שינוי מתודולוגי מהותי באיסוף מחירי הטיסות, קשה גם לדעת האם מדובר בשינויים אמיתיים במחירי הטיסות - או בתוצר לוואי סטטיסטי שנובע משינוי המתודולוגיה.

החיים ממשיכים להתייקר

בכל מקרה, בניכוי מחירי הטיסות - החיים בישראל ממשיכים להתייקר. מדד המחירים הראה שמחירי המזון (ללא פירות וירקות) עלו ב-1% במאי, כאשר מחירי הפירות הטריים זינקו במעל 10% (והירקות דווקא הוזלו ב-2.4%). גם מחירי ההלבשה וההנעלה עלו במאי ב-2.2%, ובכך האטו את קצב ירידת המחירים השנתית מ-7.2% בממוצע החודשיים הקודמים להוזלה שנתית של 4.5% בלבד. 

רכיב הדיור, שמשקלו במדד הוא הגבוה ביותר, עלה ב-0.4%, יחד עם עלייה של 3.7% במחירי השכירות לשוכרים חדשים, לעומת 2.2% בלבד באפריל. שיטת המדידה של הלמ"ס כוללת את כלל חוזי השכירות, כך שעלייה זו תתבטא במלואה רק בחודשים הבאים.

בשל העלייה הצפויה במחירי הטיסות בקיץ, בנק הפועלים מעדכן כלפי מעלה את התחזיות ליולי ולאוגוסט, כאשר האינפלציה צפויה לעמוד אז על 3%, בדיוק בגבול העליון של בנק ישראל.

נתונים אלה הם האחרונים שיבואו לידי ביטוי בהחלטת הריבית הבאה של בנק ישראל, שעל-פי התחזית צפויה להישאר ברמתה הנוכחית של 4.5% - אולי בשל אי-הבהירות סביב כיוון מדד המחירים לצרכן. גם הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, צופה ירידת ריבית אחת בלבד במהלך השנה הקרובה.

"שיטה טובה יותר"

מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נמסר כי "עד עכשיו פעלו בעיקר חברות ישראליות שמחיריהן היו גבוהים יותר, ועכשיו התחילו לחזור החברות הזרות שמתחרות בהן במחיר נמוך יותר. בחודשיים האחרונים היה קשה לחזות את רכיב הטיסות לחו"ל עקב שילוב של השפעות המלחמה על הטיסות וחג הפסח (השפעות של עונתיות). השיטה החדשה שהוכנסה בספטמבר 2023 משקפת טוב יותר את השינויים, משום שהיא כוללת את מחירי כלל הטיסות, של כל היעדים וכל סוגי הכרטיסים, במחירים של חודש לפני, ארבעה חודשים לפני וגם שבעה חודשים לפני". 

עוד כתבות

מתחם SEVEN רהט / צילום: רני צים מרכזי קניות

קבוצת רני צים משיקה מרכז קניות ברהט בהשקעה של 80 מיליון שקל

המתחם, שנקרא "SEVEN רהט", ייפתח בחודשים הקרובים ויתפרס על פני 11 אלף מ"ר ● ברקע הדברים: מסע מימושים בשנה החולפת בשל חוב פיננסי כבד

תחנת הכוח אורות רבין בחדרה / צילום: ap, Dan Balilty

בכיר לשעבר במשרד האנרגיה מגבה את מנכ"ל נגה: "אין מספיק כושר ייצור"

בכיר לשעבר במשרד האנרגיה מתייחס לסערה סביב מוכנות משק החשמל למלחמה ומגבה את מנכ"ל נגה שאול גולדשטיין, שנשקלת הדחתו: "הוא צודק, גם אם היה יכול להתבטא אחרת" ● יו"ר נגה, סמי תורג'מן, התייחס לראשונה לסוגיה בוועידה השנתית לאנרגיה ולכלכלה: "לא סותמים לאף אחד את הפה, אבל צריך לדעת איך מביעים את הדעות"

איליה סוצקבר, המדען הראשי לשעבר של OpenAI / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

עם שכר התחלתי של 50 אלף שקל: אלה עובדים שמחפש הסטארט-אפ הלוהט בישראל

איליה סוצקבר ושותפיו, דניאל גרוס ודניאל לוי, הכריזו כי בכוונתם לפתוח משרדים בקליפורניה ובתל אביב, ולגייס לצורך כך את טובי המוחות בתחום

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

הכוכבת של וול סטריט מחקה 430 מיליארד ד' תוך שלושה ימים. אלו הסיבות

ענקית השבבים אנבידיה כבשה בשבוע שעבר את המקום הראשון בקרב החברות הנסחרות במונחי שווי שוק ● עם זאת, בשלושת ימי המסחר האחרונים המניה צללה בכ-12% ● מה עומד מאחורי הירידות, והאם הן צפויות להימשך?

ג'מאל באומן,הפסיד בבחירות המקדימות בניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

הבוחרים בניו יורק מדיחים ציר קונגרס אנטי-ישראלי רדיקלי

ג'מאל באומן, שהתלונן כי יריביו מנסים לכונן "משטר ציוני" בקונגרס וקרא להחרמה מלאה של ישראל, נחל תבוסה ניצחת לאחר שהשדולה הפרו-ישראלית השקיעה מיליוני דולרים במערכה נגדו

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט לאוסטין: התחייבתם למנוע גרעין מאיראן - הזמן אוזל

שר הביטחון, יואב גלנט, בפגישה בפנטגון: מתקרבים לצומת קבלת החלטות שישפיע על המזרח התיכון כולו ● בוושינגטון סבורים שישראל תבצע מהלך גדול בתוך לבנון בשבועות הקרובים ● בעזה מדווחים: אחותו של הנייה נהרגה בתקיפות צה"ל ברצועה ● חיל האוויר תקף הלילה בצפון הרצועה מחבלים שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניית סולאראדג' נפלה ב-20%, אנבידיה זינקה ב-6%

נאסד"ק עלה ב-1.2% ● סולאראדג' נפלה לאחר שהודיעה על מכירת אג"ח להמרה ● אנבידיה התאוששה לאחר שצללה אמש ב-6.6% וגררה את נאסד"ק ואת מניות השבבים מטה ● במיטב מעריכים כי קיים סיכון בהשקעה בשוק המניות היפני ● ביוליוס בר חיוביים לגבי אגרות החוב הממשלתיות בהודו

האדריכל סנטיאגו קלטרווה בחיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

דווקא במלחמה: המוזיאון שיקימו הנדבן האנונימי ואדריכל־העל

שיתוף־פעולה בין תורם יהודי לאדריכל־העל הספרדי סנטיאגו קלטרווה יוביל להקמת מוזיאון ימי בנמל חיפה ● המוזיאון ימוקם בפרויקט חזית הים, שאמור להפוך למוקד משיכה בעיר ● ישראל מתגייסת

כבר כיום היוונים עובדים את מספר השעות הרב ביותר באיחוד האירופי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

נגד המגמה האירופית: ביוון חוזרים לעבוד שישה ימים בשבוע

לדברי שר העבודה היווני, המהלך נובע בעיקר ממצוקת כוח האדם המיומן במדינה, ובמיוחד בעבודות הדורשות נוכחות מסביב לשעון ● כבר כיום היוונים עובדים את מספר השעות הרב ביותר באיחוד האירופי

שכונת בת גלים בחיפה / צילום: Shutterstock

מתחם פינוי-בינוי ליד הים בחיפה משך עשרות חברות. מי זכו?

בשכונת בת גלים בחיפה מתוכנן פינוי-בינוי, במסגרתו יבנו בין 900-1,000 דירות חדשות במקום 300 הדירות הישנות ● כמה מהחברות הגדולות ביותר בשוק התמודדו על הפרויקט ● הדיירים יקבלו תמורות גבוהות: תוספת של 25 מ"ר לשטח הדירה, מרפסת וחניה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

ההכנסות ירדו: פריון מפטרת 6% מכוח האדם

פעילות חטיבת החיפוש הצטמצמה באופן משמעותי בחודשים האחרונים על רקע מהלכיה של מיקרוסופט ● רוב העובדים שיעזבו הם מישראל ● תהליך ההתייעלות נועד לאפשר לחברה להתמקד במנועי הצמיחה המרכזיים שלה

ענף התיירות במגמה חיובית / צילום: Shutterstock, Damir Khabirov

ענף התיירות רושם גידול של יותר מ-20% בהזמנות בהשוואה לשבוע שעבר

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על מגמה חיובית מתמשכת בענף הנסיעות, שרשם ירידות חדות בתחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה; ניו מד אנרג'י מזנקת ב-7%, דלק ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● ניו מד אנרג'י: ניתן אור ירוק ממשרד האנרגיה להגדלת ייצוא הגז הטבעי והרחבת האספקה למשק המקומי ●  IBI: מאזן הכוחות נוטה לפיחות בשקל בחודשים הקרובים ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה של 3.1%, מעל הרף העליון של בנק ישראל ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב, לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה

משה גפני, יהדות התורה / צילום: איל יצהר

משה גפני טען שבג"ץ מעולם לא פסק לטובת החרדים. האם זה נכון?

בג"ץ קבע היום כי המדינה חייבת לגייס בני ישיבות לצה"ל ● עוד לפני פרסום הפסיקה, יו"ר דגל התורה טען כי "מעולם לא היה פסק דין של בית המשפט העליון לטובת בני הישיבות ולטובת הציבור החרדי" ● האם זה נכון? הסתכלנו בפסיקות ● המשרוקית של גלובס

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הסדר עם רשות המסים: טבע תשלם מס של 750 מיליון דולר

טבע הגיעה להסכם מול רשות המסים, לפיו תשלם את שומות המס על השנים 2020-2008 ● עיקר המחלוקת היה רווחים שהחברה התייחסה אליהם כפטורים ממס לפי חוק עידוד השקעות הון, אך שלגישת רשות המסים חל עליהם מס

טנק מדגם 2CA2 / צילום: משרד הביטחון הארגנטינאי

"צעצועים חדשים": הטנקים שאלביט תספק בקרוב לארגנטינה

צבא ארגנטינה יקבל בספטמבר טנקים מדגם 2CA2 שאלביט שדרגה עבורם - כך דווח ב"דיפנס ניוז" מפי גורמים צבאיים ארגנטינאיים ● לפי הדיווח, כחלק משדרוג הצבא, הנשיא חאבייר מיליי מתכנן גם להגדיל את מספר הטנקים המשודרגים ב־50 נוספים

מגישות התוכנית the view / צילום: יח''צ

פינה אצל ג'יי לנו: כך משתלבות חברות הטק הישראליות בשוק הטלוויזיה העולמי

עוגת הפרסום הקטנה בארץ מחייבת את המשרדים לחפש מקורות הכנסה נוספים, כמו עבודה עם חברות ישראליות בארה"ב ובבריטניה ● מה שעובד למקאן ת"א ולאדלר־חומסקי בתחום הדיגיטל, עושה יהושע TBWA עם חברת התוכן השיווקי אינסייד, שפותחת כעת סניף בניו יורק

דיון בבג''ץ על חוק הגיוס / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

החלטה היסטורית, אבל תאורטית: החורים בפסק דין חוק הגיוס יאפשרו לממשלה לא לפעול

בצד ההחלטה הדרמטית והערכית של בג"ץ בעניין חוק הגיוס, יש חולשה שצפויה להשפיע על השאלה הכי חשובה - כיצד תיושם ההחלטה ● פסק הדין נעדר הנחיות אופרטיביות, ובהינתן מרחב התמרון שנוצר, הממשלה צפויה למצוא דרכים שלא לנקוט פעולות מיידיות, בדיוק כפי שעשתה עד היום

חנוך מילביצקי, הליכוד / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם שאלת אבטחת אישים נתונה להחלטת גורמי המקצוע?

מי בסוף מחליט על מי להציב אבטחה מטעם המדינה? לא גורמי המקצוע ● המשרוקית של גלובס

שפי מור, יערה זיו גביש ובסאם אבו עואד, בשיחה עם ניצן שפיר, גלובס / צילום: גיא צרחי

"רק שלא יבקשו מאיתנו את המענקים בחזרה. אין לנו מאיפה להחזיר"

במסגרת כנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בקצרין, התארחו בעלי עסקים מרמת הגולן, שסיפרו על המציאות הבלתי־אפשרית עמה הם מתמודדים מאז פרוץ המלחמה ● שפי מור, מנכ"ל תיירות מרום גולן: "צריך להבין - אנחנו מנותקים מהחיים. אין לנו קופות חולים ואין שירותים. האווירה קשה מאוד" ● מחר: הכנס מגיע לעכו