החטופים בבית השכן: בתוך הסוד האפל של משפחה העזתית

בעיני העולם שבחוץ, הם היו רופא ועיתונאי • איש לא חשד שהדירה שלהם הפכה לכלא

ארבעה חטופים הוחזקו בשתי דירות סמוכות בתוך מחנה הפליטים נוסייראת. אחד מהשומרים היה עיתונאי אל-ג'זירה פעיל חמאס / צילום: ap, Jehad Alshrafi
ארבעה חטופים הוחזקו בשתי דירות סמוכות בתוך מחנה הפליטים נוסייראת. אחד מהשומרים היה עיתונאי אל-ג'זירה פעיל חמאס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

הרופא בן ה-73, אחמד אל-ג'מאל, היה דמות חשובה בקהילה שלו. הוא עבד בבקרים במרפאה ציבורית במחנה הפליטים נוסייראת ברצועת עזה, ואחר-הצהריים במרפאה פרטית קטנה משלו, שם קיבל תושבים שפנו אליו לצורך הליכים כמו ברית מילה, בנוסף הוא גם היה אימאם במסגד מקומי.

חיל הנחתים האמריקאי כבר התחיל להתכונן למלחמה שתפתח סין
החישוב האכזרי של סינוואר: דמם של אזרחים יעזור לחמאס

אך בחודשים האחרונים, לאחר שסיים את עבודתו בכל יום, הוא היה חוזר הביתה לדירה שחלק עם בנו, כלתו וילדיהם - ושלושת החטופים הישראלים שהם הסתירו בה עבור החמאס. 

משפחת אל-ג'מאל הייתה ידועה בנוסייראת כמקורבת לחמאס, לדברי תושבים מקומיים ששוחחו עם הוול סטריט ג'ורנל. אך הם אומרים כי מעט אנשים באזור המאוכלס בצפיפות במרכז עזה ידעו על הסוד שלהם ועל כך שהם החזיקו בחדר הקטן והחשוך בדירת המשפחה חטופים ישראלים.

ד''ר אחמד אל-ג'מאל, פיזיקאי, פעיל חמאס, שהחזיק יחד עם בנו בחטופים בתוך המחנה / צילום: מתוך הרשתות החברתיות
 ד''ר אחמד אל-ג'מאל, פיזיקאי, פעיל חמאס, שהחזיק יחד עם בנו בחטופים בתוך המחנה / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

החטופים וכוחות הביטחון הישראליים אמרו שבין שוביהם היה בנו של אל-ג'מאל, העיתונאי הפלסטיני בן ה-37 עבדאללה אל-ג'מאל. מהחדר הנעול והשמור שלהם, סיפרו החטופים, כי הם יכלו לשמוע את עבדאללה ואת אשתו, פאטמה, שעבדה כנוטלת בדיקות דם במרפאה מקומית, ואת ילדיהם, בחיי היומיום שלהם בדירה. 

הבניין ברחוב ביסאן אינו עומד עוד. תקיפה אווירית ישראלית הרסה אותו בתחילת החודש, זמן קצר לאחר שפרץ הקומנדו הישראלי לדירה וחילץ את החטופים, לדברי תושבים מקומיים. עבדאללה ואביו נהרגו בפעולה יחד עם אשתו של עבדאללה, לפי התושבים המקומיים, שאישרו את השתלשלות האירועים. 

ילדיהם של הזוג אל-ג'מאל שרדו את הפשיטה, לדברי שכנה מן הדירה הסמוכה.

כמה רחובות מבית אל-ג'מאל, החזיקה משפחה אחרת עם קשר לחמאס, בשם אבו נאר, בנועה ארגמני - על פי תושבים מקומיים וגורם ישראלי. חטיפתה של ארגמני בפסטיבל נובה תועדה בווידאו, מה שהפך אותה לאחת המוכרות ביותר מבין כ-250 החטופים של ה-7 באוקטובר.

עבדאללה עלי ג'מאל, פעיל חמאס, עיתונאי אל-ג'זירה שהחזיק בחטופים בתוך דירתו במחנה הפליטים נוסייראת / צילום: מתוך הרשתות החברתיות
 עבדאללה עלי ג'מאל, פעיל חמאס, עיתונאי אל-ג'זירה שהחזיק בחטופים בתוך דירתו במחנה הפליטים נוסייראת / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

משפחת אבו נאר נהרגה גם היא, והבניין שלה נהרס, אמרו תושבים מקומיים. הם היו פחות בולטים בשכונה מאשר משפחת אל-ג'מאל, אמרו התושבים.

בני משפחת אל-ג'מאל ששרדו סירבו להגיב או שלא ניתן היה להשיגם.

"קשה לשמור סוד בשכונה הבנויה בצפיפות"

המבצע הצבאי של ישראל בנוסייראת ב-8 ביוני, חילץ את ארבעת החטופים, והותיר מספר רב של פלסטינים שמתו בעקבות קרבות קשים.

צה"ל אמר כי הכוחות המיוחדים שהוציאו את החילוץ לפועל חיסלו פעילי חמאס חמושים ששמרו על החטופים, אך סירב להגיב לשאלה האם הכוחות הרגו את בני המשפחה שבהם הם נתקלו בשני הבניינים. צה"ל לא השיב לבקשה להגיב לשאלה האם הוא הרס את הבניינים. 

הריסות הבניין שבו התגוררה פעם משפחת אל-ג'מאל מושכות קהל של צופים שלהוטים לראות את המקום שבו נכלאו חטופים בקרבם, אמרו חלק מהאנשים.

מבצע החילוץ ב-8 ביוני לווה בתקיפות אוויריות כבדות, והפך לקרב עז מול חמאס ברחובות, שהותיר אחריו מוות והרס. בימים שחלפו מאז, דנו תושבים מקומיים בטיפשות של החמאס להחזיק חטופים ישראלים מעל פני הקרקע באזור מגורים, ליד שוק הומה.

אלמוג מאיר ואנדריי קוזלוב שנחטפו והוחזקו בתוך חמנה הפליטים נוחתים עם כוחות ההצלה בישראל / צילום: ap, Tomer Appelbaum
 אלמוג מאיר ואנדריי קוזלוב שנחטפו והוחזקו בתוך חמנה הפליטים נוחתים עם כוחות ההצלה בישראל / צילום: ap, Tomer Appelbaum

כמה אנשים אמרו שהם הופתעו מן הגילוי, כי קשה לשמור סוד בשכונה הבנויה בצפיפות. אפילו שיעול יכול להישמע מבעד לקירות של בנייני הדירות הבנויים מבלוקים, הם אמרו.

אחרים זעמו על כך שחמאס העמיד אזרחים בסכנה. כל פעולה צבאית ישראלית ברחובות הצרים של נוסייראת עלולה להביא למספר גדול של הרוגים ופצועים, אמרו כמה תושבים.

כמה מקומיים אמרו שחמאס היה צריך להחזיק את החטופים במנהרות. אחרים אמרו שהיה צריך להחזירם לישראל כחלק מעסקה לסיום המלחמה. הכישלון בהבטחת הפסקת האש למרות חודשים של משא ומתן גורם תסכול גובר בעזה, אומרים אנשים ברחבי המובלעת שסועת המלחמה. 

"חמאס צריך לתת לנו מפה של האזורים הבטוחים שבהם אנחנו יכולים לשהות, כי אם היינו יודעים שיש חטופים בשכונה, היינו מחפשים מקום אחר", אמר מוסטפא מוחמד, בן 36, שנמלט מהעיר עזה לנוסייראת בתחילת המלחמה עם אשתו ובתו התינוקת.

כשהפשיטה החלה, מצאו את עצמם מוחמד ומשפחתו לכודים ללא שום מקום בטוח ללכת אליו.

חטופים רבים מוחזקים במנהרות, אך כמה מהם מוחזקים בדירות, מה שעשוי לשקף את האתגר של העברת שבויים רבים כל כך ממקום למקום באזור מלחמה פעיל.

תושבים מקומיים אמרו כי אחמד ועבדאללה אל-ג'מאל היו חלק ממשפחה מורחבת שהיו לה מספר קשרים עם חמאס. מסגדים ברחבי עזה נשלטים על ידי חמאס, ואימאמים משמשים שם באישור חמאס. אחיו של אחמד, עבדאלרחמן אל-ג'מאל, הוא מחוקק של חמאס במועצה המחוקקת בעזה.

מחנה הפליטים נוסייראת לאחר התקיפה של צה''ל ושחרור החטופים שהוחזקו שם / צילום: ap, Jehad Alshrafi
 מחנה הפליטים נוסייראת לאחר התקיפה של צה''ל ושחרור החטופים שהוחזקו שם / צילום: ap, Jehad Alshrafi

עבדאללה היה פרילנסר ב-Palestine Chronicle, אתר חדשות פרו-פלסטיני שבסיסו בארה"ב. הוא עבד גם עבור סוכנות הידיעות המנוהלת על ידי חמאס Palestine Now, על פי משרד התקשורת הממשלתי של עזה, שציין את מותו. בנוסף, הוא שימש כדובר משרד העבודה בעזה, המנוהל על ידי חמאס.

הוא לא הסתיר את תמיכתו במתקפה של חמאס על היישובים הישראלים ב-7 באוקטובר, שבה נרצחו קרוב ל-1,200 בני אדם, רובם אזרחים. הפלישה של ישראל לעזה לאחר מכן הביאה למותם של יותר מ-37 אלף בני אדם, כך על פי רשויות הבריאות הפלסטיניות של החמאס, שנתוניהם אינם מפרטים כמה מהם היו פעילים.

"השבח לאל... הו אלוהים, הנחה אותנו... הו אלוהים, הנחה אותנו... הו אלוהים, הנחה אותנו... הו אלוהים, הענק לנו את הניצחון שהבטחת", פרסם עבדאללה בפייסבוק שלו ב-7 באוקטובר.

העיתון Palestine Chronicle אמר שהוא עצוב על מותו והכחיש כי היה מעורב בהחזקת החטופים הישראלים.

המשפחה הייתה מוערכת ואהודה בנוסייראת, מחנה פליטים שהוקם לאחר מלחמת העצמאות ב-1948, והפך לאזור עירוני צפוף. מחנות הפליטים הפלסטינים, במיוחד בגדה המערבית, נותרו מוקדים של טרור נגד ישראל.

משפחת אל-ג'מאל הגיעה במקור מהעיירה אל-רמלה, כיום העיר רמלה במרכז ישראל. בני המשפחה עברו לעזה ב-1948.

אחמד, ראש המשפחה, היה עסוק לאורך כל המלחמה. הוא הלך וחזר מהמרפאה שלו ומהמסגד או עסק בקניית מצרכים כרגיל, סיפר שכן. בנו עבדאללה נראה לעתים רחוקות, אמר השכן.

"ד"ר אחמד היה זה שביצע ברית מילה לשלושת הבנים שלי", אמר עלי בכית, יועץ מדיה חברתית שנולד וגדל בשכונה. "באינטראקציות בינינו, הוא היה אדם נחמד; הוא תמיד חייך".

ארבעת החטופים חולצו על ידי הכוחות המיוחדים של ישראל

בכית אמר שנדהם לגלות שמשפחת אל-ג'מאל החזיקה חטופים בביתה, משום שלא ציפה שהמשפחה תהיה מעורבת בצורה כזו במלחמה של ארגון הטרור חמאס עם ישראל.

המודיעין הישראלי גילה את מיקומם של בני החטופים בחודש מאי, כך לפי צה"ל. לדבריו, כוחות מיוחדים בילו שבועות בתרגול עם דגמים של שני בלוקי הבניינים הקטנים, לקראת משימת החילוץ.

חזרתם של החטופים הביתה עוררה שמחה בישראל. זה היה יום נדיר של אושר על רקע מלחמה עגומה שעדיין רחוקה מלהשיג את יעדיה המוצהרים לפרק את חמאס ולהחזיר הביתה את יתרת 120 הישראלים שנחטפו ב-7 באוקטובר ונותרו בשבי.

אזור נוסייראת, שהתמלא באוכלוסייה אזרחית שהגיעה מאזורים אחרים של עזה, ספג את ההפצצה הכבדה ביותר של כוחות האוויר והיבשה הישראליים שאירעה בו מתחילת שמונת חודשי המלחמה.

רשויות הבריאות הפלסטיניות של חמאס מסרו כי 274 בני אדם נהרגו וכמעט 700 נפצעו. צה"ל דיווח כי כ-100 בני אדם נהרגו או נפצעו, ברובם פעילי חמאס ואזרחים שנקלעו לאש הצולבת. לא ניתן היה לאמת את המספרים באופן עצמאי.

ראש צוות החילוץ של הכוחות המיוחדים הישראלים, פקד ארנון זמורה, נפצע בקרב בבית של אל-ג'מאל ומת מאוחר יותר מפצעיו.

בסרטון שפרסם צה"ל נראים לוחמי הימ"מ נכנסים לחדר בדירה ומוצאים את שלושת החטופים. בבניין השני, כ-200 מטרים משם, זיהו לוחמי קומנדו ישראלים את נועה ארגמני החטופה.

מרקוס ווקר ודב ליבר תרמו לכתיבת מאמר זה.