גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות בזק בצרפת: ההחלטה שמחקה בשבוע 240 מיליארד אירו מהבורסה בפריז

ההימור של עמנואל מקרון ללכת לבחירות עד סוף החודש מעורר חשש בקרב משקיעים, שרואים אפשרות לממשלת ימין או שמאל פופוליסטי בצרפת, ולעימות מתמשך בין הנשיא לפרלמנט ● כתוצאה מהירידות, לונדון שוב הבורסה הגדולה ביותר באירופה ● מה עומד מאחורי המהלך?

צילומים: AP-Ludovic Marin, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: AP-Ludovic Marin, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עמנואל מקרון ומקורביו מתגאים במהלכים ה"יופיטריים" של הנשיא הצרפתי, על שם ראש האלים במיתולוגיה הרומית. הנכונות שלו לנקוט צעדים "נועזים" ו"חסרי תקדים" היא חלק מהתדמית שבנה לעצמו, חלק מהאפיון של "המרכז הרדיקלי" שהוביל, ושהשתלט כמעט יש מאין על המערכת הפוליטית הצרפתית לפני שבע שנים. הנכונות לרפורמות והרצון לחדש היו אמורים לפעול כשיקוי קסם נגד הבריחה של הבוחרים הצרפתים לקצוות, לימין ולשמאל הקיצוני. אבל הצעד האחרון של הנשיא, שלוש שנים לפני תום הכהונה השנייה והאחרונה שלו, הוא אולי הנועז ביותר, כאשר על הכף ניצב לא רק גורלה הפוליטי של צרפת, אלא שגשוגו של סוג חדש של ימין באירופה.

"חוויה משפילה": עדויות של ישראלים מחוץ לתערוכת הנשק בפריז
תוצאות הבחירות מלמדות: אירופה אמרה לא למהגרים ולירוקים

ביום ראשון לפני כשבוע התייצב מקרון ונשא נאום טלוויזיוני לאומה. זה היה דקות אחרי שמדגמים חזו ניצחון סוחף למפלגת "האיחוד הלאומי" בבחירות לפרלמנט האירופי. ראשת המפלגה מרין לה פן היא היריבה הגדולה של מקרון, והיא הבטיחה והצליחה לעקוף את תנועתו עם קרוב ל-32% מקולות הבוחרים.

ב-2022 הצליח מקרון לנצח את לה פן בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות במדינה, אבל חודשיים לאחר מכן הציבור בחר בעבורו פרלמנט שבו תנועתו איבדה את הרוב שהיה לה בכהונה הראשונה שלו, והוא נאלץ להקים ממשלת מיעוט. מאז, החיים הפוליטיים היו קשוחים בשביל מקרון, עם הפגנות איכרים, שביתות ומחאות נגד העלאת גיל הפנסיה, והוא נאלץ להשתמש בצווים נשיאותיים כדי להעביר תקציב או רפורמות שנויות במחלוקת. הבחירות לפרלמנט האירופי ב-9 ביוני היו מבחן בעבורו, והוא נכשל.

הקדים תרופה למכה

לכן, היה קשה להבין מדוע בנאום הטלוויזיוני הודיע מקרון כי ישלח את המדינה לבחירות בזק, כשקבע כי הוא מפזר את הפרלמנט וכי הסיבוב הראשון יתקיים כבר ב-30 ביוני. הוא עצמו נימק זאת בכך ש"לא ניתן להתעלם מקול העם", ובמהלך הימים שלאחר מכן העניק שני הסברים די סותרים למהלך ה"יופיטרי" שלו. האחד היה כי הוא סבור שהציבור הצרפתי לא יצביע בבחירות הלאומיות באותו אופן שבו הצביע בבחירות לפרלמנט האירופי, שבעבר נתפסו בעיקר כבחירות מחאה והזדמנות לאוורר תסכולים פוליטיים. "אני מקווה שבבוא העת, מי שמתנגדים לימין הקיצוני יוכלו לחבור יחדיו", אמר. השני היה כי הוא הקדים תרופה למכה, ובחירות כעת ימנעו מהימין הקיצוני לקטוף את הנשיאות בקלות בסיבוב הבא. "אני לא רוצה פשוט להעניק לימין הקיצוני את המפתחות לנשיאות ב-2027", ציין.

בכל מקרה, נראה שמקרון מתכנן כעת את קמפיין ה"גוועלד" החשוב ביותר בהיסטוריה המודרנית של צרפת. זה עבד לו בבחירות לנשיאות ב-2022, כאשר מצביעים משמאל ומהמרכז איחדו כוחות כדי להצביע לו ולמנוע מלה פן לכהן כנשיאת הרפובליקה. מקרון אולי גם התעודד מהפגנה של רבע מיליון בני אדם ברחובות ערים גדולות בפריז בסוף השבוע, שקראה להילחם בימין הקיצוני.

אבל כעת מדובר בבחירות אזוריות במנגנון אחר לגמרי, שבו לרוב שתי מפלגות בלבד עולות לסיבוב ההצבעה השני, וקשה להכחיש את העובדה כי האיחוד הלאומי, לה פן ומועמד המפלגה לבריסל ג'ורדן ברדלה זוכים לפופולריות של ממש. מפה של צרפת מראה כי המפלגה זכתה ברוב המושבים כמעט בכל המדינה, למעט בפריז. לפי הסקרים האחרונים, היא מובילה כעת עם כ-35% מהתמיכה בציבור, לעומת 26% לגוש השמאל (New Popular Front) ורק 19% לתנועה של מקרון.

תהיה מה שתהיה המוטיבציה, ההודעה של מקרון יצרה מחול שדים בפוליטיקה הצרפתית וסצינות שלא זכורות בה. בשל הצורך להתאחד בגושים כדי להעפיל לסיבוב השני ביותר מ-570 מחוזות הבחירה השונים, נוצר מרוץ לאיחודים פוליטיים. בימין, המפלגה השמרנית (רפובליקנים) הפכה לפתע למכריעה. אבל ראש המפלגה הכריז על דעת עצמו כי יש לחבור לאיחוד הלאומי וללה פן. כשמהפלגה עצמה התנגדה לכך, הוא נעל את עצמו במטה המפלגה. כשהביאו מפתח והצביעו על הדחתו הוא פנה לבית המשפט כדי לטעון שהדבר לא נעשה כיאות. כרגע המפלגה מפוצלת. ראש המפלגה יחבור לאיחוד הלאומי ב-60 מחוזות בחירה, ויתר המפלגה בכ-400 נוספים.

השמאל, לעומת זאת, התאחד די בזריזות, מתוך הבנה כי הוא עומד להיכחד אם לא יעשה זאת. הסוציאליסטים הסכימו לשבת עם ז'אן לוק מלנשון, הפוליטיקאי מתנועת LFI מהשמאל הקיצוני. במצע המשותף, אגב, הסכימה סוף סוף התנועה להגדיר את מעשי חמאס כטרור, אחרי שנמנעה מכך במשך שמונה חודשים. גם פרנסואה הולנד, אחד מהנשיאים הכי פחות פופולריים בצרפת, הודיע כי יתמודד על מקום מטעם האיחוד החדש.

נפילה של 6% בשבוע

עוד זירה שבה להחלטה של מקרון היו השלכות מיידיות היא הבורסה של פריז. מיד אחרי ההודעה החלו ירידות במדד ה-CAC 40 הצרפתי, ולפי חישוב של בלומברג הבורסה הצרפתית איבדה קרוב ל-240 מיליארד אירו (כ-258 מיליארד דולר) משוויה בתוך כשבוע בלבד (כ-6.3% מערכה). כך, בפעם הראשונה זה שמונה חודשים, שבה הבורסה הבריטית שמעבר לתעלה לעקוף את זו הצרפתית מבחינת שווי שוק החברות הנסחרות בה. במקביל, המרווח בין התשואה על אג"ח צרפתית לגרמנית לעשר שנים עלה ב-29 נקודות בסיס.

ישנם כמה תסריטים אפשריים כעת לצרפת, והסבירים שבהם מפחידים את המשקיעים וגם את הפוליטיקאים ביבשת. אם תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופי ישוכפלו והאיחוד הלאומי תגרוף חלק גדול מהמושבים באסיפה הלאומית, הרי שלא תוכל לקום ממשלה בלעדיה. מפלגתו של מקרון יכולה למצוא את עצמה בממשלת מיעוט קטנה יותר מהמצב כעת, אולי כמפלגה השלישית בגודלה. גם ייתכן שהאיחוד השמאלי ינצח, כתגובת נגד ללה פן. המפלגות החברות בברית זו כבר הבטיחו להוריד חזרה את גיל הפנסיה ל-60 ולהגדיל את שכר המינימום, כמו גם להטיל מס עושר.

לה פן, מצדה, הבהירה בראיונות כי לא תקרא להתפטרות של מקרון אלא תוביל "קוהביטציה" של נשיא ממפלגה אחת, וממשלה ממפלגה אחרת. מקרון אולי מקווה כי ממשלה כזו תשחק את התדמית של הימין, אבל היא עשויה לשחוק בעיקר את תדמיתו. בכל מקרה, היא הבטיחה להתמודד שוב, בפעם החמישית, בבחירות לנשיאות ב-2027. "שום דבר לא ימנע ממני לעשות זאת", אמרה. מקרון, בהחלטה אחת ובתזמון הלא נכון, יכול להיות מי שהגיש את הכלכלה השניה בגודלה לימין הפופוליסטי. ואחרי צרפת - אירופה.

עוד כתבות

חייל אוקראיני מכין רחפן להמראה / צילום: ap, Andriy Andriyenko

במערב עוקבים מקרוב: כך הרחפנים של אוקראינה חומקים מהשיבושים הרוסיים

הלוחמה האלקטרונית מתפתחת במהירות, ודוחפת את יצרני הרחפנים באוקראינה לעדכן בהתמדה את הרכיבים ולהפוך את כלי הטיס לאוטונומיים יותר ● חברות מערביות עוקבות מקרוב אחר ההתפתחויות

חנוך מילביצקי, הליכוד / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם שאלת אבטחת אישים נתונה להחלטת גורמי המקצוע?

מי בסוף מחליט על מי להציב אבטחה מטעם המדינה? לא גורמי המקצוע ● המשרוקית של גלובס

צילום מסך של ערוץ הקניות

אחרי כמעט 30 שנה: ערוץ הקניות יפסיק את שידוריו בחודש הבא

שידורי ערוץ הטלוויזיה הוותיק יסתיימו בסוף חודש יולי, והמשאבים יועברו בעיקר לפעילות האונליין שלו ● כ-60 עובדים יפוטרו, אך שלוש חנויות הערוץ ימשיכו לפעול כרגיל

ג'מאל באומן,הפסיד בבחירות המקדימות בניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

הבוחרים בניו יורק מדיחים ציר קונגרס אנטי-ישראלי רדיקלי

ג'מאל באומן, שהתלונן כי יריביו מנסים לכונן "משטר ציוני" בקונגרס וקרא להחרמה מלאה של ישראל, נחל תבוסה ניצחת לאחר שהשדולה הפרו-ישראלית השקיעה מיליוני דולרים במערכה נגדו

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

רק על 7%: רפורמת היבוא של ניר ברקת לא עומדת בהבטחות

עפ"י חישוב של אריאל רכניץ מפורום קהלת, רק כ-7% משווי היבוא החסום בתקינה רשמית ייחודית ייכנס בסופו של דבר לרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" - זאת בניגוד להבטחת משרד הכלכלה ש-80% משווי מוצרי הצריכה ייכנס ● ברקת: "יש מי שמנסה לתקוע את הרפורמה בכוונת מכוון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.3% ● הדאקס יורד ב-0.5% ● מניות הטכנולוגיה משכו את מדד ניקיי לעליות ● לאחר שלושה ימים של ירידות, אנבידיה התאוששה אתמול וזינקה ב-6% ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה ● בשישי יפורסם מדד ה-PCE בארה"ב

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט בביקורת מרומזת על רה"מ: "מחלוקות פותרים בחדר סגור"

צה"ל חיסל מחבל שירה טיל נ"ט לעבר כוחותינו ● גלנט לפני פגישה עם סאליבן בבית הלבן: "את המחלוקות אנחנו פותרים בחדרים סגורים" ● ברצועה חוסל מחבל בג'יהאד האסלאמי שעסק בקידום ופיתוח מערך הטילים של ארגון הטרור ● עדכונים שוטפים 

יוסי סבג, עמיחי בן שלוש, מאיר דודסון ומיכל צורן עם כתב התחבורה של גלובס אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

ראש העיר עכו: "כמה עוד נחכה? הצפון הוזנח, הצפון נעלם"

עמיחי בן שלוש קרא לממשלה ולח"כים "לבוא לפה יום-יום, לראות את הצפון, להסתכל לכולם בעיניים" ● בפאנל מיוחד במסגרת כנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שנערך בעכו, תיארו המשתתפים את האתגרים הביטחוניים והכלכליים, וקראו לממשלה לפעול במהירות לחיזוק האזור

מודעות של slingshot שעלו באל־ג'זירה ובאל־ערביה

המיזם שמציג פרסומות פרו־ישראליות לגולשים פרו־פלסטיניים

האלגוריתם של מיזם ההסברה slingshot מטרגט קהלים כמו סטודנטים באוניברסיטת קולומביה או עובדים בבית הדין בהאג, ומציג להם באתרים מסרים בעד ישראל ● עד כה נרשמו 70 מיליון חשיפות ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: Shutterstock

סיכון מול סיכוי: מה צריך לדעת לפני שחותמים על עסקת דמי מפתח

מה המצב החוקי של שוכר בדמי מפתח, ומתי כדאי לרכוש דירה שמושכרת בדמי מפתח? ● גלובס עושה סדר

שלומי הייזלר, מנכ''ל משרד האוצר, באירוע ''מדברים צפון'' של גלובס ובנק לאומי / צילום: כדיה לוי

האם המסים יעלו ואיך ייראה התקציב? מנכ"ל משרד האוצר פותח הכול

שלומי הייזלר, מנכ"ל משרד האוצר, מעדיף לרוב לשמור על שתיקה ולהביע את עמדתו בחדרים סגורים ● רגע אחרי הפסיקה הדרמטית של בג"ץ בנושא גיוס בני הישיבות, הוא הגיע לראיון מיוחד במסגרת אירוע "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי ● על האפשרות שיעלו מסים: "זו מתמטיקה פשוטה. נדאג שהמגזר היצרני ייפגע פחות"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הסדר עם רשות המסים: טבע תשלם מס של 750 מיליון דולר

טבע הגיעה להסכם מול רשות המסים, לפיו תשלם את שומות המס על השנים 2020-2008 ● עיקר המחלוקת היה רווחים שהחברה התייחסה אליהם כפטורים ממס לפי חוק עידוד השקעות הון, אך שלגישת רשות המסים חל עליהם מס

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט לאוסטין: התחייבתם למנוע גרעין מאיראן - הזמן אוזל

שר הביטחון, יואב גלנט, בפגישה בפנטגון: מתקרבים לצומת קבלת החלטות שישפיע על המזרח התיכון כולו ● בוושינגטון סבורים שישראל תבצע מהלך גדול בתוך לבנון בשבועות הקרובים ● בעזה מדווחים: אחותו של הנייה נהרגה בתקיפות צה"ל ברצועה ● חיל האוויר תקף הלילה בצפון הרצועה מחבלים שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר ● עדכונים בולטים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

חיזוק מעמד היועמ"שית: בג"ץ בולם את המהפכה המשפטית השקטה

בשולי פסק הדין ההיסטורי בעניין חוק הגיוס, תשעת השופטים הבהירו כי היועמ"שית היא הפרשנית המוסמכת של החוק כלפי הממשלה, וכי כל עוד ביהמ"ש לא פוסק אחרת - הפירוש שלה מחייב את הממשלה ● להחלטת השופטים יש חשיבות בבלימת המהפכה המשפטית השקטה, שאחד מהיבטיה הוא הפחתת מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

ההכנסות ירדו: פריון מפטרת 6% מכוח האדם

פעילות חטיבת החיפוש הצטמצמה באופן משמעותי בחודשים האחרונים על רקע מהלכיה של מיקרוסופט ● רוב העובדים שיעזבו הם מישראל ● תהליך ההתייעלות נועד לאפשר לחברה להתמקד במנועי הצמיחה המרכזיים שלה

איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר בדימוס, הכנס מדברים צפון / צילום: כדיה לוי

האם תהיה מלחמה בצפון? ההערכה של מפקד חיל האוויר לשעבר

האלוף במיל' איתן בן אליהו השתתף בכנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בעכו ● "העובדה שישראל וחיזבאללה נוהגים בריסון יחסי בצפון מעידה על כך שיש אינטרס מובהק של שני הצדדים בשלב הזה לא לתת למצב להידרדר"● ומה צפוי ברצועת עזה? "אין אפשרות להציב תחלופה לחמאס, ולכן מי שהולך להישאר שם זה אנחנו. ואת המודל הזה אנחנו מכירים מ-18 שנים בלבנון"

פעילות כוחות צה''ל ברפיח / צילום: דובר צה''ל

100 מיליון שקל על רחפנים: נחשף הרכש המקומי של משרד הביטחון

משרד הביטחון רכש מחברות ישראליות בהיקף 30 מיליארד שקל מתחילת המלחמה ●  מחצית מהסכום שפורסם הוא עבור ציוד ביטחוני, תחמושת ונשק

קרונות וקטרים חשמליים, בעיגול: מירי רגב / צילום: רכבת ישראל, נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת

המלחמה והלחצים הפוליטיים מעכבים את פרויקט חשמול הרכבת. כמה זה יעלה לנו?

הסכם חדש של רכבת ישראל מול הקבלנית הספרדית בפרויקט החשמול דוחה את השלמת העבודות מאוקטובר השנה ל־2027 ● כעת המדינה תשלם יותר מ־100 מיליון שקל נוספים ● בין הסיבות: המלחמה שגרמה למחסור בעובדים וצמצום העבודות בימי שבת ובלילות בשל לחץ פוליטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניית סולאראדג' נפלה ב-20%, אנבידיה זינקה ב-6%

נאסד"ק עלה ב-1.2% ● סולאראדג' נפלה לאחר שהודיעה על מכירת אג"ח להמרה ● אנבידיה התאוששה לאחר שצללה אמש ב-6.6% וגררה את נאסד"ק ואת מניות השבבים מטה ● במיטב מעריכים כי קיים סיכון בהשקעה בשוק המניות היפני ● ביוליוס בר חיוביים לגבי אגרות החוב הממשלתיות בהודו

דיון בבג''ץ על חוק הגיוס / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

החלטה היסטורית, אבל תאורטית: החורים בפסק דין חוק הגיוס יאפשרו לממשלה לא לפעול

בצד ההחלטה הדרמטית והערכית של בג"ץ בעניין חוק הגיוס, יש חולשה שצפויה להשפיע על השאלה הכי חשובה - כיצד תיושם ההחלטה ● פסק הדין נעדר הנחיות אופרטיביות, ובהינתן מרחב התמרון שנוצר, הממשלה צפויה למצוא דרכים שלא לנקוט פעולות מיידיות, בדיוק כפי שעשתה עד היום