גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובדן הכנסות וחשש מפיטורים: לפחות 12 חברות קיבלו הודעה מאינטל על הקפאת המפעל

לגלובס נודע כי לפחות 12 חברות קבלניות קיבלו בהפתעה את החדשות על העיכוב בבניית מפעל אינטל, בהן אפקון של קבוצת שלמה, חמו אהרון ואוריין ● חלקן שכרו מבנים, ציוד ועובדים גם ללא חוזה חתום ● בימים הקרובים משרד הכלכלה צפוי לבקש מאינטל הבהרות באופן רשמי

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל
מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

לפחות 12 חברות ישראליות בתחום תשתיות החשמל, הצנרת והלוגיסטיקה קיבלו בסוף חודש מאי הודעה על דחיית הבנייה במפעלי הייצור החדשים של אינטל בקריית גת.

ניתוח | העיכובים בקריית גת הם רק הסימפטום: המשקיעים דוחפים לפצל את אינטל 
חברת הפינטק ראפיד מפטרת עשרות עובדים בישראל 

עד כה הודיעה רק אחת מהן, חברת לסיכו, על עצירת הזמנה בסך של 90 מיליון שקל, וזאת בשל היותה חברה ציבורית ובשל היקף העסקה המשמעותי עבור הכנסותיה. מחצית מהסכום היה אמור להגיע עוד השנה, והחברה הודיעה שתשקול לבקש פיצויים. ועם זאת, לגלובס נודע כי עוד 12 חברות קבלניות שעובדות עם אינטל כבר מספר שנים קיבלו באכזבה את החדשות על דחיית בניית המפעל - מי באופן ישיר ומי בעקיפין - בהן אפקון של קבוצת שלמה, חמו אהרון ואוריין.

לא שלחה מכתב

אינטל החליטה לעכב באופן זמני את בנייתו של אחד משני המפעלים שאמורים לאכלס את הקומפלקס פאב 38, המכונה בחברה כ"Mode2". המפעל הראשון בקומפלקס, Mode1, נבנה בימים אלה ועומד בזמנים שנקבעו לו, אך מועד פתיחתו לא נודע למרות הקרבה לסיום העבודות. אחת הסיבות היא התלבטות באינטל באשר לטכנולוגיה שבה ייוצרו השבבים ובהקשר לכך באופי הלקוחות שמהן יגיעו ההזמנות. אינטל נמצאת כעת בשלב של גיוס לקוחות וכספים להקמת מפעליה ובשל היקף המזומנים שהולך ומצטמצם לצורך כך, חוסר הוודאות בחברה לגבי תהליכי הייצור הולכים וגוברים.

עם זאת, העיכוב הוא זמני ככל הנראה ולרשות אינטל עומדות חמש שנים להשלמת הקמת מפעל הייצור השני, כך שיש לה די והותר זמן לסיום הבנייה גם אם העיכוב עשוי לקחת שנה וחצי.

אינטל לא שלחה מכתב או דואר אלקטרוני רשמי המפרט את דבר הדחייה, אלא הבהירה את הדבר בעל־פה לחלק מהקבלנים בשיחה לא־רשמית. רוב החברות עוסקות בהתקנת צנרת תהליכית, וכמה מהן גם עוסקות בהכנת תשתיות חשמל, גז וכיבוי אש במפעלי אינטל. חלקן חברות ותיקות שהולכות עם אינטל במשך עשרות שנים. הבנייה הסדרתית של מפעלי אינטל בקרית גת - שני חלקי המפעל הוותיק פאב 28 וכן ההבטחה לבניית שני מפעלים נוספים באתר החדש פאב 38, יצרה תעשייה של חברות קבלניות שמתפרנסות מאינטל במשך שנים רבות של פרויקטים.

עבור רוב החברות, מדובר בעיכוב של עסקאות שטרם נחתמו - חלקן נמצאו בשלב של התמחרות, חלקן בשלב מתקדם יותר לקראת כתיבת חוזה - וככל שנודע לסיכו היא החברה היחידה שלה נעצר הסכם שכבר נחתם. יחד עם זאת, מדובר באובדן הכנסות פוטנציאלי של עד עשרות מיליוני דולרים לכל חברה, ובביטול היערכות אשר חלקן כבר החלו לבצע גם ללא התחייבות לאינטל - שכולל גיוס עובדים והבאת עובדים זרים.

משמעותה של דחיית הבנייה היא עצירת השקעה של מאות מיליוני דולרים שהיו יכולים ליצור אלפי מקומות עבודה בטווח של החמש השנים הקרובות, וסימן שאלה המרחף סביב 6,000 עובדי הבנייה שכבר נמצאים באתר ושאמורים לסיים את בניית המפעל הראשון מבין השניים בשנה הבאה.

אחת מהחברות היא אפקון של קבוצת שלמה. אפקון ביצעה את תשתיות החשמל ובקרת האש של המפעל הראשון מבין השניים בקומפלקס ("Mode 1"). על העסקה הזו, שאיננה בסכנה, היא צפויה להכניס כ־700 מיליון שקל ולסיים את הפרויקט בשנה הבאה.

העסקה שנדחתה, "Mode 2" לא יצאה לפועל מלכתחילה מאחר ואפקון היתה בשלב ההתמחרות בלבד עם אינטל, ובין השתיים לא נחתמה עסקה. לפיכך, אין מדובר בביטול עסקה, אך באובדן של הכנסות פוטנציאליות. נוסף על אפקון, החברות אל־מור ושוב־אלי הנדסת חשמל מספקות תשתיות חשמל לשלבים שונים בהקמה.

שיתופי פעולה ותיקים

חברות נוספות שעובדות עם אינטל בשנים האחרונות וציפו לקבל ממנה עבודות נוספות הן: פח תעש שעוסקת בהרכבת תעלות אוויר עבור מפעלי אינטל. בעבר פורסם בגלובס כי בין השנים 2017־2018 היתה אינטל אחראית על 70% מהכנסותיה; חברת ריגוטק שעוסקת בשינוע מכונות יצור שבבים גדולות ורגישות, בהן המכונות של החברה ההולנדית ASML, בהתקנתן במשטח הייצור המכונה "חדר נקי" ובתמיכה בהם; קבוצת קומבה (Combe Group) שאחראית על תכנון והתקנה של חדרים נקיים, כלומר מרחב סטרילי שבו מתקיים ייצור שבבים, ועובדת עם אינטל על החדר הנקי הראשון בקומפלקס, Mode 1; וכרמל בידוד שבונה תעלות אויר ונידוף לחדרים נקיים ועובדת עם אינטל על Mode1.

לפחות שש חברות ישראליות בונות לאינטל את תשתית הצנרת התהליכית למפעל החדש ורבות מהן ניצבות בפני סימן שאלה להמשך העבודות להקמת המפעל השני, בהן: אוריין, בי סי טי צנרת, חמו אהרון, קבוצת כץ, מפטגון וכאמור, לסיקו.

דחיות זה עניין שבשגרה

גם אם העיכוב בתחילת העבודות על המפעל השני של אינטל יקח שנה או שנה וחצי, עבור חלק מהקבלנים מדובר בכאב ראש: רבים מהם מודים כי הופתעו - חלקם אמרו כי יוכלו להקצות את העובדים שתוכננו להקמת המפעל לפרויקטים אחרים ואחרים צופים פיטורי עובדים.

הם מציינים את חוסר הוודאות מצדה של אינטל לגבי משך העיכוב ואת ההפתעה שבהחלטה, ובכך שגם אם מדובר בדחייה זמנית, הרי שחוסר הרציפות מקשה על פעילותם. חלקם שכרו מבנים, ציוד ועובדים אפילו מבלי לקבל חוזה חתום מאינטל, רק על בסיס הציפייה שהדבר יקרה וכעת עליהם לחשב את דרכם מחדש.

יחד עם זאת, בראייה היסטורית - דחיות בהקמת מפעלי שבבים הם עניין שבשגרה עבור אינטל. המפעל שאמור לקום בקרית גת הוא אחד המורכבים והמסובכים להקמה ואמור לאכלס כמה ממכונות הייצור המתקדמות ביותר של החברה. בניית המפעל בגרמניה מעוכבת כבר שנתיים לפחות בשל חוסר ההחלטה של ממשלת גרמניה בדבר הקלות מס; בניית המתקנים של החברה באיטליה וצרפת ככל הנראה לא תתקיים; וגם המפעלים באריזונה ובאירלנד התעכבו במשך שבע עד שמונה שנים במצטבר כל אחד.

כפי שנחשף בגלובס, רשות ההשקעות במשרד הכלכלה אמנם ערכה שיח לא רשמי עם אינטל על הדחייה, אך בימים הקרובים יישלח מכתב רשמי המבקש מהחברה הבהרות. עלות ההקמה של שני המפעלים בקומפלקס פאב 38 צפוי להסתכם ב־25 מיליארד דולר, מהם 3.1 מיליארד כמענק ממשלתי. חלקים ראשונים מהמענק צפויים לעבור לאינטל רק לאחר שיסתיים שלב ההקמה שנקבע במקור ל־2028.

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק