גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסלון של גיל שויד ועפרה שטראוס: הכירו את אמן הבית של האלפיון

עבודותיו יכולות להימכר ב־8,000 דולר ומוצגות במוזיאונים מובילים, הוא היה רוצה ששוק האמנות יהיה דומה יותר לבורסה "בגלל הרגולציה", ויש לו גם מה להגיד על קדישמן, חמו לשעבר ● ערן שקין מספר בראיון על התערוכה החדשה, היחסים המורכבים עם הגלריות והפריחה ביצירה המקומית מתוך הייאוש

ערן שקין / צילום: שי קדם
ערן שקין / צילום: שי קדם

 

יש ימים בחייו של האמן ערן שקין שנראים כך: "מתקשר אליי אספן שהפך לחבר, אוליגרך בעל חברת שינוע נפט שגר באירופה ותורם הרבה לישראל. הוא אומר לי, איפה אתה? אני אומר, בדרך לברלין. אז הוא אומר לי, לא, אתה בא אליי לסירה. והסירה הזאת היא אונייה של ארבע קומות ו־20 אנשי צוות, כן? אני אומר לו, אבל אני חייב להיות בברלין מחר. הוא אומר, אל תדאג, אני מסדר הכול. ואז הוא מארגן לי טיסה לאתונה, משם לוקח אותי לאלבניה. או אולי לסלובניה? (הוא מנסה להיזכר - ג"ו). בתוך כמה שעות הייתי על הסירה עם כוס שמפניה, מנסה להסביר למנהל המוזיאון בברלין למה אני מתעכב, כי זה בנאדם שאני לא יכול להגיד לו לא".

ראיון | היא נמלטה מנישואיה לטרוריסט בכיר ומזהירה את המערב מהאסלאם
איך הפכו האנשים הכי משעממים בעולם ללהיטים ויראליים  
כך התרסק חלום הדיור בר־ההשגה במתחם היוקרה בתל אביב 

קצת מלחיץ.
"לא, הוא חמוד. הוא חבר".

זה אינו ה'חבר' היחיד של שקין שמצליח להתקיל אותו מעכשיו לעכשיו. היצירות שלו, שעיקרן ציור ופיסול, נמכרו לאורך השנים לשועי עולם, בהם המשפחות עופר, ורטהיימר ושטראוס, וגם לעשירי הייטק כמו גיל שויד, טדי שגיא, ניר צוק וזיו אבירם. הסטודיו שלו אמנם נמצא באזור המוסכים ביפו, אבל חייו מאתגרים את דימוי האמן הרעב. בילדותו היה מעתיק יצירות מספרי האמנות של הוריו כי לא היה לו כסף לפוסטרים כמו אלה שתלו הילדים האחרים, אבל בגיל 8 כבר עלה בדעתו לעשות מההעתקים הללו תערוכה לילדי השכונה. והדרך להתפרנס מאמנות הייתה קצרה.

הוא ידוע בעבודותיו שעוסקות בגיבורי תרבות ובדוגמניות־על, אך האמנות שלו מגוונת מאוד והוא נוגע גם בפוליטיקה וגם בדימויים מופשטים יותר. החודש נפתחה תערוכת יחיד חדשה שלו, "התכנסות", בגלריה חזי כהן בתל אביב. בשיחה עם גלובס הוא מספר איך בונים קריירה בתחום וממה צריך להיזהר, במה דומה האמנות לשוק ההון וחולק גם כמה סיפורים על החם לשעבר, מנשה קדישמן.

יצירה מתוך התערוכה החדשה ''התכנסות''. ''שארית אינטימיות בעולם דיגיטלי'' / צילום: רן ארדה

 

עם דוגמניות מאחורי הקלעים

אביו ואמו של שקין, ששניהם שרדו את מלחמת העולם השנייה באירופה והעפילו לישראל, היו מעורים מאוד בבוהמה התל־אביבית. "אבא שלי סופר, עיתונאי ותסריטאי, הוא היה מהחבר'ה של כסית (בית קפה מיתולוגי - ג"ו). הוא למשל נתן לחיים טופול כסף למימון הסרט הראשון שלו, שלא יצא, וכשטופול היה פוגש אותי אחר כך הוא תמיד היה אומר לי 'אני חייב לאבא שלך כסף'. אמא שלי מעצבת ומאיירת. בהתחלה היא הייתה מעצבת לגדעון אוברזון וגוטקס, אבל מי שגמר אותה היו היפנים, הם היו מגיעים לתערוכות בחו"ל ומצלמים עם המצלמות הקטנות שלהם וגונבים לה את הדוגמאות".

אביו ביים בין היתר תצוגות אופנה. "הייתה אז סירת התענוגות תיאודור הרצל, שהייתה עושה שיט בחופי הארץ ותצוגות על הסירה, ולפעמים הוא היה מעלה אותי לדגמן, ילד חמוד עם תלתלים, לבוש כמו דייג קטן. מאחורי הקלעים הייתי עם הדוגמניות שהיו מתפשטות ומתלבשות וצועקות זו על זו. זה מאוד השפיע עליי בהתפתחות המינית, ועד היום אני מתעניין באימג' הזה של דוגמנית־העל".

אביו גם צילם כחייל במלחמת יום הכיפורים, ושקין מעיד שזה השפיע עליו רבות. "הוא ראה דברים ששינו אותו. מאותו הרגע עדיף היה שלא נדבר על פוליטיקה. בכל פעם שהלכתי להפגין, הוא היה עוקץ אותי". שקין עצמו מעדיף, במקום להפגין, לבטא זאת ביצירה. "ההפגנות רועשות לי מדי ומלאות סממנים פאשיסטיים. לא ממש צריכים אותי עם הדגל שם. אני יכול להגיד את הדברים בצורה אחרת". כך, בעבודה שלו בשנות התשעים ניסה לדמות את החוויה של מעבר במחסום בין הרשות הפלסטינית לישראל, ובסדרת עבודות מ־2016 'מוסלמי, נוצרי ויהודי' (גם שם הסדרה - ג"ו) יוצאים לחפש את המשותף להם, "כמו בהתחלה של בדיחה".

"לבנות את הקריירה בהדרגה"

הוא התחיל את הקריירה כאמן צעיר בגלריה גבעון בתל אביב. אחר כך נסע לניו יורק, שם קיבל את מלגת "ענייני אמנות" והיה עוזרו של אמן תנועת קוברה, קארל אפל. לאחר עוד כמעט עשור בלונדון חזר לארץ. מאז הציג במספר רב של תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות, פיסל פסלים סביבתיים, ויצירותיו מוצגות גם במוזיאונים מובילים בעולם, כמו British Museum בלונדון ו־Drawing Center בניו יורק.

''You & Me'', פסל של שקין בוורשה / צילום: Shutterstock

הוא אמנם נותן קרדיט רב לגלריה שהזניקה את הקריירה שלו, אך כשהוא מייעץ לאמנים אחרים מודה שקין שלא תמיד הכול ורוד ביחסי אמנים־גלריות. "למנהלי הגלריות יש נטייה להקטין את האמן, כביכול כדי שלא יעלה לו השתן לראש, שלא ידע שהוא מוצלח ושהצלחנו איתו. הם מושיבים אותו רחוק מהעיר, באיזה קיבוץ, ואומרים - אנחנו ננהל הכול. וכל הזמן מנסים להחתים אותו על בלעדיות, כי הפחד שלהם הוא שיעקפו אותם. לפעמים לאספנים יש תחושה שאם הם הגיעו ישר לאמן, אז זה יותר זול, למרות שאמן הגון יקפיד על מחיר אחיד.

"כשהגעתי לעבוד עם גלריות בחו"ל, פגשתי פתאום גישה אחרת. פתאום אמרו לי: הציעו לך תערוכה בפריז? זה מעולה גם בשבילנו. וגלריסט אחד במינכן אפילו אמר לי: כדאי לך להחליף גלריה בכל שלוש שנים, כי לכל גלריה יש את מיליה הלקוחות שלה, ומי שרצה כבר קנה.

"יש לי חבר, אמן לא ישראלי, שחשב שהגיע לטופ של העולם כשגלריית גגוסיאן, מהמשפיעות בעולם, לקחה אותו באופן בלעדי, אבל היא העלתה את המחירים בעשרות אחוזים, והוא חייב לשמור על המחיר הזה, אז הוא כבר לא מכר הרבה ישירות, וברגע שבגלריה מכרו לכל מי שהם מכירים, הוא נתקע. מה, הוא יעזוב אותם עכשיו וילך לגלריה זולה יותר ויוקרתית פחות? חשוב לבנות את הקריירה בהדרגה, לא לקפוץ גבוה מדי".

כי עבודת אמנות היא קצת כמו מניה. אם מנפיקים אותה במחיר מוגזם, עלולים לאכזב את השוק. ומה יכול להקפיץ את המחיר? "חדשה טובה שמרמזת על עליית ערך בעתיד, כמו תערוכה מוזיאלית, או הערכה חיצונית כלשהי", מסביר שקין. אבל הנזק יכול להגיע לא רק מתמחור מופרז: "למשל מכירות פומביות - בית המכירה לפעמים מוריד מאוד את מחיר הכניסה, כי הוא חושב שכך הוא מושך קונים, ובסוף במכירה עניין המחיר יסתדר. אבל מי ערב לזה? ואז אם המכרז לא הצליח, אז אמן שנניח עד עכשיו מכר ב־2,000, פתאום מוכר ב־1,000. זה משפיע לרעה".

''Girl from Buda", בודפשט. ''בחו''ל הגישה אחרת'' / צילום: Shutterstock

את המחירים שבהם נמכרו יצירותיו של שקין במכירות פומביות ניתן לראות באתר גלריה תירוש, והם נעים מ־800-700 דולר ועד 23 אלף דולר. עם זאת, זה לא נותן אינדיקציה למחירים של שקין, שהם גבוהים בהרבה (ממוצע של כ־15 אלף דולר, כאשר מחירי פסלים נעים בין 25 אלף דולר ל־100 אלף דולר ומחירי ציורים נעים בין 8,000 ל־25 אלף דולר).

בעוד הקבלה לשוק ההון שקין מספר כי היה עד אפילו ל'הרצה' של יצירות אמנות. "שמעתי גלריסטים בארוחת ערב מדברים על כוונתם להעלות את המחיר של יצירותיו של אמן מסוים במכירות פומביות באמצעות קנייה זה מזה בעסקאות סיבוביות. בבורסה יש רגולציה סביב הדברים האלה. באמנות לא כל כך".

אמנות, טכנולוגיה והחיפוש

שקין מאמין בטכנולוגיה, אבל גם מודאג ממה שהיא עושה לעולם ולאמנות. "אם יש לנו מוח רפטיליאני ומוח מודרני, עוד מעט נצטרך לפתח עוד סוג של מוח כדי להתמודד עם ה־AI, אבל הרגשות שלנו נשארו במוח הרפטיליאני. אז אנחנו מחפשים את הביטחון באיזה גורו או מסורת. פעם בטחנו בקדמה, איבדנו את הביטחון בקדמה. למשל הסטודנטים המפגינים בקמפוסים בארה"ב אומרים - אנחנו כבר לא מאמינים לכלום. זה מאוד מסוכן, הכלום הזה".

מה הבינה המלאכותית עושה לאמנות?
"בינה מלאכותית נותנת תוצאה, אבל האמנות קשורה גם בדרך, בחיפוש. אפילו בציורים של אנדי וורהול הוא עשה ניסיון להעלים את יד האמן, ולכן בחר בהדפסות, ניתן לראות את החיפוש".

לכן יש אמנים שחוזרים שוב ושוב לתמות דומות? בגלל החיפוש? למשל קדישמן והכבשים.
"טוב, לא מפתיע שאת שואלת אותי על קדישמן".

זה ככל הנראה גם המקום לספר ששקין היה נשוי למאיה קדישמן, בתו של האמן המיתולוגי, 20 שנה, ולהם שלושה ילדים.

"אני דווקא אוהב את הפסלים הגיאומטריים שלו, מתקופות מוקדמות יותר. אבל אני חושב שבשלב כלשהו הוא החליט להיות אמן לאומי, שיצירתו נגישה לכל ישראלי. הוא קצת ויתר על היד שלו, ועבד עם אסיסטנטים, שזה משהו שתמיד היה קיים, אפילו מהרנסנס. גם מבחינה כלכלית הוא היה מוכר כמויות של ציורים במחיר נמוך, ומי שקנו ממנו לא היו חובבי אמנות, אלא סוחרים שמכרו במחיר קצת יותר גבוה וגזרו קופון. לכן המחירים היום לא תואמים את איכות האמנות שלו. זה מקרין אחורה גם על האמנות שהוא עשה במו ידיו, שהיא מרהיבה. אבל כנראה שזה כבר לא היה אכפת לו.

"יש אמנים כמו ג'ורג' מורנדי שחזר לאותן צנצנות במשך 20 שנה. הוא באמת עשה עבודת חקר ושאף לשלמות, אבל החזרה לאותן תמות לא מגיעה תמיד רק מהאמן. גם הקהל מתחיל לשים על אמנים תווית. הם רוצים לדעת מה לצפות ממנו, גם כדי להיות בטוחים לגבי ההשקעה שלהם".

שקין רואה את עצמו דווקא כאמן שמתנגד לקטלוג ולחזרתיות. "כל פרויקט שאני עושה הוא חדש בכל מובן. בהתחלה תהיתי אם זו בעיה, אם עוד לא מצאתי את הקו שלי, הייתי אפילו מסתיר חלק ממה שעשיתי כדי לא לצאת מהקו, עד שפעם שמעתי את המונח 'אמן פרויקטים', והבנתי: כן! אני איש פרויקטים! ופתאום אני יכול לעשות מה שאני רוצה. אפילו אימצתי לזמן מסוים את הרעיון לעבוד בכמה סטודיות לכמה סוגים של עבודות, כי אז בכל אחד מהם יש אנרגיה חדשה ולא סובלים מקיבעון או תקיעות.

"אני חושב שההצלחה הכלכלית שלי נובעת בין היתר מהעובדה שאני עושה את השינויים האלה. אם מישהו כבר קנה את הפסל הזה הוא לא יקנה עד אחד כזה".

יצא לך שם של אמן אהוד על בכירי המשק. איך אתה מגיע אל האנשים האלה?
"הם רואים את העבודות בגלריות, ועכשיו גם קצת באינסטגרם".

איך האינסטגרם משתלב בתעשייה הזאת?
"קם דור של אמנים שמוכרים בעיקר דרך הרשת. כרגע אלה שני מסלולים יחסית נפרדים. הגלריות פחות אוהבות לעבוד עם אמנות שמוכרים הרבה באינסטגרם. אני מאמין שהדרך הנכונה להתוודע ליצירה שלי היא בגלריה, פיזית. אם יש מכירות שנוצרות דרך הרשתות, הן בדרך כלל מול אספנים שכבר רכשו בעבר בגלריה. אחרים שמגיעים מהאינסטגרם, לפעמים שומעים את המחיר ונעלמים".

רעיון ה־NFT, הוכחת בעלות על יצירה, כולל דיגיטלית, ניסה לנתק את המסחר באמנות מהיצירה הפיזית - אולי תגובה לפחד שאפשר לשכפל יצירות בקלות. מה חשבת על זה?
"ניסו ליצור שוק כלכלי יש מאין ללא כל קשר לאמנות עצמה. רוב האמנים הטובים לא השתתפו בזה, ולרבות מן היצירות שנמכרו כ־NFT לא היה שום ערך אמנותי. בסוף זה פשוט קרס, איבד ערך, כי אמנות בכל זאת צריכה להיות קודם כול אמנות. המון אנשים הפסידו כסף ועכשיו לא ירצו להשקיע באמנות בכלל".

"טריגרים רגשיים על בד"

התערוכה הנוכחית של שקין מציגה דימויים של אנשים, פניהם מטושטשות, בסיטואציה חברתית. הם לא ממש מביטים בפנים אלה של אלה, אך יש ביניהם לפעמים מגע ולפעמים ריחוק.

"אני מחפש את שארית האינטימיות בעולם דיגיטלי", כותב שקין על היצירות בחוברת המלווה את התערוכה. "הכי מעניין אותי מה שאי אפשר לראות או לתאר, האנרגיה שנוצרת בין הדמויות. המסך השטיח לנו את המציאות והקהה את המבט, ואנחנו מחפשים את עצמנו, ואחד את השני, בתוכו ודרכו (אנחנו מחזיקים את העולם בכף ידינו ונותרים רחוקים). אך הרצון והחיפוש הבסיסי אחר קרבה נשאר, על אף השטחה, צמצום ושכפול".

שקין מספר כי הציורים מושפעים משיטוטיו ברשתות החברתיות, אם כי שום סיטואציה לא נלקחה אחד לאחד מתמונה קיימת. "כמו כולנו, אני רואה כל הזמן המון אימג'ים. לפעמים אני רושם לעצמי קומפוזיציה או מבט או תחושה, קו פה וקו שם. אלה לא אנשים אמיתיים. אלה טריגרים רגשיים על בד".

הציור משלב צבעי שמן במכחול ורולר, שבו למד שקין להשתמש כשהתפרנס בניו יורק מצביעה דקורטיבית. "הרולר מאפשר מהירות וציורי ענק שאולי לא הייתה לי סבלנות ליצור אם הייתי מסתפק במכחול עדין. אין לי סבלנות לצייר ציור בשנה, אני כבר חושב על הדבר הבא. הרולר גם נותן שטחיות שמתחברת לרעיון של הרשתות החברתיות וגם טקסטורה של נקודות קטנות, כמו פיקסלים".

יש לציורים הללו קשר למלחמה?
"חלק מהם צוירו לפני 7 באוקטובר וחלק אחרי. בתחילת המלחמה הייתי תקוע באירופה וציירתי במועדון לילה של חבר, הייתי שם לי מוזיקה ומצייר, וכל הזמן בטלפון כדי לבדוק אם הבנות בממ"ד".

הם נראים כאילו הם מנסים לנחם אלה את אלה, אולי אפילו כמו לוויה.
"אין ספק שהתקופה הזאת טוענת את הדימויים האלה בפירושים שונים, לאו דווקא אלה שהתכוונתי אליהם, אבל זה חלק מהעניין".

שקין מציג בתערוכות בכל העולם, ספריו יצאו בהוצאות בינלאומיות והוא עצמו מרבה להסתובב בין מדינות. גלי ההדף של המלחמה מורגשים גם בעולם האמנות, הוא מספר. "זה להפוך מסטארט־אפ ניישן למוקצה. היה אמור לצאת לי ספר בהוצאת הירמר הגרמנית לספרי אמנות, וזה נדחה. הייתי אמור להעלות תערוכה בטורונטו במוזיאון לאמנות מוסלמית, אבל זה לא הולך לקרות.

"ומצד שני באמצע כל הבלגן קיבלתי אימייל מפורטו, שבה ביקשו להדפיס את הדימויים מהתערוכה הזאת ולעשות סביבם סימפוזיון. וגם בקהילה המוסלמית במינכן ביקשו שאעשה אצלם סדנת עבודה עם נוער. אז דברים נסגרים מצד אחד ואחרים נפתחים מכיוון לא צפוי.

"לפני המלחמה הייתי על סף פתיחת סטודיו בברלין, אבל החלטתי שיותר חשוב להיות עכשיו בארץ, ומה שקורה עכשיו כאן מדהים. היו כמה חודשי הלם ועכשיו יש איזו פריחה אמנותית בתוך הייאוש".

גילוי מלא: בת זוגו של ערן שקין עובדת בגלובס.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?