גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ב.מ.וו X5 שומר על העיצוב המסורתי ומתחדש במנוע חסכוני במיוחד

הדור המחודש של ב.מ.וו X5 שומר על קווי המתאר והממדים המאיימים של קודמו אבל מציע תא נוסעים אולטרה־מודרני ואת אחת ממערכות הנעת הפלאג־אין המוצלחות בשוק ● מבחן דרכים

BMW X5 50E / צילום: יח''צ
BMW X5 50E / צילום: יח''צ

כמו הרבה יצרני רכב גדולים ומכובדים במערב, גם ב.מ.וו מתייחסת כיום ברגשות מעורבים אל החלטת האיחוד האירופי להטיל מכסי היצף על כלי הרכב החשמליים מתוצרת סין. מצד אחד קברניטי ב.מ.וו מודעים היטב לכך, שבטווח הארוך הצונאמי הקרוי "יצוא הרכב מסין" עתיד לשטוף ולהטביע את כל שוק הרכב באירופה אם לא יינקטו צעדי בלימה כנגדו.

בלעדי | רכב השטח החשמלי החזק ביותר בשוק נוחת בישראל - והוא סיני
שאלות ותשובות | מכסי האיחוד האירופי על רכב סיני: הזדמנות בטווח הקצר, סיכון בטווח הארוך
מבחן דרכים | החל מ-260 אלף שקל: רכב השטח הקוריאני הגדול שעבר שדרוג

מצד שני, הם גם יודעים היטב שבטווח הזמן המיידי המהלך האירופי ותגובת הנגד האפשרית של ממשלת סין עשויים לפגוע בצורה קשה באינטרסים העסקיים שלה, הן בסין והן באירופה. נזכיר, שבשנה שעברה מכרה קבוצת ב.מ.וו (כולל המותג מיני) כ־825 אלף כלי רכב בסין, מתוכם קרוב ל־100 אלף חשמליים. לשם השוואה, באותה שנה מכרה החברה בשוק הגרמני הביתי שלה כ־282 אלף כלי רכב בלבד.

יתר על כן, ב.מ.וו גם מייצרת בסין ומייצאת ממנה כמה דגמים חשמליים, חלקם חשובים מאוד עבורה, שצפויים לספוג כעת באירופה מכס כבד של 38% כמו מותגים סיניים עצמאיים.

עד שב.מ.וו תחליט עם איזה צד היא מזדהה ממשיכה החברה להתמקד בייצור רכבי פנאי גדולים ומרשימים עבור לקוחות "מרופדים", שהסטטוס נמצא בראש סדר העדיפויות שלהם. אחד הדגמים הללו מהם הוא ב.מ.וו X5 המחודש.

עיצוב חיצוני

העיצוב המוכר של סדרת ה־X5 הוא אחד הנכסים השיווקיים הגדולים של ב.מ.וו, ומעצביה עשו מאמצים ניכרים לעדכן אותו מבלי לפגוע במקור. לא תמצאו כאן מהפכים דרמטיים או ניסיון להמציא שפת עיצוב חדשה; הפרופורציות המאסיביות עם חלונות הצד הגדולים נותרו ללא שינוי וכך גם חישוקי הענק והממדים המוגזמים (5 מ' לאורך, 2.1 מ' לרוחב בין המראות).

השינוי המרכזי בוצע בחזית, שעוצבה מחדש עם קווים "טכניים", מוצקים ועתירי זוויות נוסח סדרה 7 החדשה. צמד פנסי היי־טק ראשיים חדשים מפיצים למרחוק את תצורת התאורה המוכרת של ב.מ.וו, ואם מישהו בכל זאת לא זיהה באמצע הלילה את הייחוס של הרכב יש גם תאורה היקפית לגריל הייחודי של המותג.

פנים הרכב

תא הנוסעים עבר שינויי עיצוב הרבה יותר משמעותיים. הוא אמנם לא אוונגרדי כמו עיצוב הפנים של ב.מ.וו IX החשמלית, למשל, אבל מאמץ סממנים עדכניים מהדגמים החשמליים של החברה. המרכיב הבולט ביותר בעת כניסה לתא הם המסכים האופקיים הגדולים של לוח המחוונים ושל מערכת המולטימדיה, שיוצרים רצף תצוגה מרהיב באורך של כמעט מטר. עמדת הפיקוד מתהדרת גם בפס "תאורת אווירה" רוחבי, שמשקף את תצורת הנהיגה, ובפתחי אוורור צרים שנשלטים באמצעות מגע.

איכות הייצור והחומרים ראויה לתג המחיר, והתא שופע בחומרי דיפון יקרים למראה ולמגע כולל מתגים ממתכת דחוסה וקרירה, עיטורי סיבי פחמן, עור בתפירה מרשימה ועוד.

האבזור התקני מקיף וכולל בין השאר הרבה מאוד עזרי בטיחות וסיוע בנהיגה מדור אחרון כולל מערכת נהיגה כמעט־אוטונומית, שמאפשרת לנהג לקחת הפוגה ל"הפסקת אוכל" בעת שהמחשב שולט על ההגה והדוושות.

תנוחת הישיבה גבוהה והראות לכל הכיוונים מצוינת, כולל הראות לאחור מבעד לדלת האחורית האנכית. מרחב הפנים מצוין מלפנים ומאחור כאשר הרצפה הכמעט־שטוחה מאחור מספקת מרווח רגליים בשפע לשלושה, כולל לנוסע במרכז המושב האחורי. תא המטען רחב אך סף ההטענה שלו ממוקם די גבוה, ובגרסת הפלאג־אין יש לו נפח צנוע יחסית לקבוצה של 500 ליטר. הגרסה הזו גם מוותרת על שורת המושבים השלישית למרות שחלק מהמתחרים, דוגמת מרצדס GLE, כבר למדו איך לשלב בין הנעת פלאג־אין ל־7 מקומות ישיבה.

מולטימדיה ומצלמות

הנדסת האנוש מאמצת את הטרנד המינימליסטי שרווח כיום בשוק רכבי פרמיום ורוב המתגים הפיזיים בוטלו או רוכזו בצביר פיקוד קומפקטי בקונסול המרכזי. גם מוט ההילוכים המוכר הוחלף במתג קפיצי קטן.

ממשק התפעול משקף הרבה השקעה ונסיון ומציג גרפיקה ברורה והגיונית ואפשרות להתאמה אישית של המידע הרב. השליטה בתפריטים יכולה להתבצע באמצעות מגע, מערך מתגים על ההגה, מתג סיבובי בקונסול המרכזי או פיקוד קולי מהיר ומדויק (לא בעברית). ועדיין, חבל שהחברה בחרה לוותר על מתגים פיזיים לשליטה על מערכת האקלים לטובת תפריטים מסיחי דעת.

מנוע וצריכת דלק

ה־X5 מיובא כיום לישראל בגרסת טורבו־דיזל או בגרסת פלאג־אין טווח ארוך, שהתייצבה למבחן. זו כוללת מנוע טורבו־בנזין עם שישה צילינדרים בנפח 3 ליטר, מנוע חשמלי חזק וסוללה בקיבולת של 25.7 קילוואט־שעה, שאמורה לספק טווח חשמלי מרשים של עד 104 ק"מ ב־WLTP.

ברירת המחדל בהתנעה היא הנעה חשמלית לגמרי, והתרשמנו שעם סוללה טעונה אפשר להשיג יותר מ־70 ק"מ בנסיעה חשמלית רגועה, בטרם נכנס מנוע הבנזין לפעולה. המשמעות היא, שנהגים רגועים, שנוסעים בעיקר בעיר או משייטים בנחת על הכביש המהיר, ומקפידים לטעון את הסוללה מדי יום, יוכלו לנוע יותר מ־1,000 קילומטרים בין ביקורים בתחת דלק. מי שרוכש במיטב כספו ב.מ.וו עם 489 כ"ס ומומנט של 71 קג"מ, שמסוגלת להאיץ ל־100 קמ"ש ב־4.8 שניות, לא עושה זאת כדי לשייט כל היום בנחת עם מנוע חשמלי ולחסוך בדלק.

על הכביש

בחירה במצב הספורט או לחיצה נמרצת על הדוושה מעירים את מנוע הבנזין לחיים והרכב מזנק קדימה בנהמה עמוקה והודף את הנוסעים לאחור גם בעליות תלולות. תיבת ההילוכים המצוינת מחליקה היטב את המעבר בין מנוע הבנזין למנוע החשמלי. בשורה התחתונה, אחת ממערכות הנעת הפלאג־אין הטובות ביותר שבהן נתקלנו בפלח.

הימים שבהם ב.מ.וו מיצבה את ה־X5 בתור "רכב שטח לנהיגה ספורטיבית" חלפו לבלי שוב. אבל למרות שהרכב שוקל כיום 2.5 טון, ניצב על מתלי אוויר ומצויד באין ספור בקרות אלקטרוניות, הוא עדיין מצליח לשמור על הנהג בתמונה גם בנהיגה נמרצת. ההגה מרגיש מאוזן ומחזיר היזון טוב מהגלגלים, בקרת תנודות הגוף בפניות הדוקה והעברות משקל על כבישים מפותלים מתבצעות באלגנטיות מפתיעה יחסית לכלי כה מאסיבי.

מחיר

ב.מ.וו X5 פלאג־אין 2024 עולה 740 אלף שקל. זה לא מחיר עממי, אך בהשוואה לכמה מהמתחרים ובהתחשב ביכולות המרשימות וברמת המיסוי זהו לא מחיר בלתי הגיוני בימינו - למי שיכול להרשות זאת.

חלק מהמתחרות

מרצדס GLE 350 פלאג-אין

759 אלף שקל עולה גרסת הבסיס של מרצדסGLE 350 פלאג־אין החדשה. ההנעה משלבת בין מנוע טורבו־דיזל בנפח 2 ליטר לבין מנוע חשמלי וסוללה גדולה של 31 קילוואט. ההספק המשולב 333 כ"ס והטווח החשמלי 89 ק"מ.

מרצדס GLE350 פלאג-אין / צילום: יח''צ

ריינג'רובר ספורט פלאג־אין

880 אלף שקל הוא מחיר הבסיס של ריינג'רובר ספורט החדש, בתצורת 460 פלאג־אין. להנעה אחראי מנוע 3 ליטר טורבו־בנזין שביחד עם מנוע חשמלי וסוללה מאסיבית של 35 קילוואט מייצר 440 כ"ס ורושם טווח חשמלי של עד 110 כ"ס.

ריינג'רובר ספורט פלאג־אין / צילום: יח''צ

עוד כתבות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

פאנל על הבמה של פריון בפסטיבל הפרסום בקאן / צילום: Brand innovators

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

המערכת הישראלית שתשמש את חיל האוויר האמריקאי לבניית בנק מטרות

לגלובס נודע כי מערכת Earth Solver, אותה מפתחת חברת TSG הישראלית, תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים ● המערכת מאפשרת הפקת נקודות ציון תלת־ממדיות מדויקות - יכולת קריטית לשימוש במערכות חימוש מונחות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

הכי רחוק מ-AI: שיאנית העליות כיום בוול סטריט היא רשת דיסקאונט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות