גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי הריבית תתחיל לרדת? התחזית האופטימית למשק

בנק אוף אמריקה, אחד הבנקים הגדולים בעולם, פרסם את התחזית החצי־שנתית שלו לכלכלה העולמית, ובה התייחסות לישראל ● הוא צופה התאוששות הדרגתית בצמיחת המשק והתמתנות איטית באינפלציה ● ומה אם תתפתח מלחמה בצפון? לתרחיש הזה התחזיות לא ערוכות

תושבים יוצאים ומבלים בישראל. תחזית אופטימית של בנק אוף אמריקה / צילום: טלי בוגדנובסקי
תושבים יוצאים ומבלים בישראל. תחזית אופטימית של בנק אוף אמריקה / צילום: טלי בוגדנובסקי

בנק אוף אמריקה, אחד מארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב המחזיק בלמעלה מ־10% מחסכונות האמריקאים, פרסם ביום ראשון את התחזית שלו לכלכלה עולמית, ובכללה למשק הישראלי. בבנק הורידו מעט את תחזית הצמיחה של ישראל, אך כמעט בכל קטגוריה אחרת נשאר בטווח האופטימי של התחזיות - בתנאי שלא תתפתח מלחמה כוללת בצפון.

ראיון | מנהלת ההשקעות הבכירה שמסבירה: איך השקל שומר על יציבות ולמה ה-S&P 500 "מציג תמונה מטעה"
מה עושים עם 100 אלף שקל בשנתיים? המדריך למשקיע לטווח הקצר 

התחזית העולמית: הבנקים המרכזיים "יוצאים מסנכרון"

בכל הנוגע לכלכלה העולמית, בבנק אוף אמריקה נשמעים אופטימיים. אחרי יותר משנתיים בהן האינפלציה והריביות ברחבי העולם הרקיעו לשיאים חדשים והמתיחות הגיאו־פוליטית געשה - בבנק אוף אמריקה דווקא מעלים את תחזית הצמיחה העולמית. "הכלכלה העולמית ממשיכה להראות סימנים של עמידות, המונעת בידי ביצועי־היתר של ארה"ב וצמיחה מפתיעה בסין, גוש האירו ועיקר השווקים המתעוררים. זה מביא אותנו לשדרג את תחזית הצמיחה העולמית מ־2.8% ל־3.2% (לשנת 2024, ע"א)".

בבנק אוף אמריקה אומרים כי הבנקים המרכזיים "יוצאים מסנכרון". כלומר, אם לקראת אמצע 2022 חלק ניכר מהבנקים המרכזיים בעולם החלו להעלות ריבית יחסית במקביל, כעת, נראה שהדרכים מתחילות להתפצל.

כך למשל, הכלכלה האמריקאית נחשבת חזקה במיוחד, מה שתומך בהשארת הריבית של הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, על כנה. להערכת בנק אוף אמריקה, הפד יתחיל להוריד ריבית רק בדצמבר 2024, והריבית תתייצב על שיעור גבוה יחסית של בין 3.5% ל־3.75% בעוד שנתיים. לעומת זאת, אירופה מתנהגת בהתאם לתחזיות והריבית בגוש האירו ירדה לפני שבועיים ל־4.25%. בינתיים, בסין בכלל סובלים מ"חולשה מתמדת בענף הנדל"ן ורמות נמוכות של אמון צרכני".

הגירעון: מתיישרים עם הערכות בנק ישראל והאוצר

ישראל בהקשר הזה היא מקרה חריג בתחזית הגלובלית, בשל מה שמכנים בבנק אוף אמריקה "חוסר ודאות הקשור במלחמה".

בבנק האמריקאי לא מקלים ראש בעליית הגירעון, שעמד נכון לחודש אפריל על 7% תוצר. "הביקושים מתאוששים במהירות, אבל הוצאות הקשורות למלחמה שומרות על הגירעון התקציבי רחב". כותבים בבנק. אבל הם צופים כי בכל זאת, ממשלת ישראל תצליח לעמוד ביעד הגירעון שלה ל־6.5% תוצר בסוף 2024 - כל עוד לא תהיה הסלמה בצפון.

למעשה, גם בתחזית הקודמת של הבנק האמריקאי, באפריל, הם סיפקו את אותו הצפי בדיוק. אז הם אמרו כי "אנחנו עדיין רואים את הגרעון התקציבי ל־2024 בשיעור של 6.5%. אך בהתאם למשך הזמן שהקונפליקט יימשך, עלות המלחמה עלולה להיות גבוהה יותר. חזית חדשה שתיפתח בצפון תגביר את הנטל התקציבי ותכביד על התחזית".

האינפלציה והריבית: הורדות הריבית יתחילו ב־2025

אבל בכל הנוגע לאינפלציה ולריבית, בבנק אוף אמריקה קצת פחות אופטימיים, בין היתר בשל הגירעון. "עלייה מחודשת בביקושים, מטבע חלש ומסים גבוהים מעלים את האינפלציה, בזמן שההיצע ממשיך להיות מוגבל", כותבים בבנק האמריקאי ובעצם מתייחסים לכך שהמסים המתוכננים לתקציב 2025, אלו שנועדו לכסות על הגירעון שנוצר במלחמה, צפויים להיות בין הגורמים שיקפיצו את האינפלציה המקומית.

"אנחנו רואים את האינפלציה קרובה לגבול העליון השנה (של יעד בנק ישראל, העומד על 1%־3% אינפלציה, ע"א), ומעט גבוה מכך בשנה הבאה בשל עליית המע"מ". הם אומרים שהאינפלציה תמשיך להיות גבוהה ב־2024 ותעמוד על 2.7%, תעלה ל־2.8% ב־2025 ורק בשנת 2026, תתכנס לאמצע תחום היעד, 2.3%. ובכל זאת, כל התחזיות לשנים הבאות עומדות בתחום של הבנק המרכזי.

"בהיעדר הסלמה", אומרים בבנק אוף אמריקה. "הכלכלה אמורה להתנרמל באופן מדורג". כלכלני בנק אוף אמריקה צופים שבנק ישראל לא יוריד ריבית כלל השנה, ויחל בהרחבה המוניטרית רק ב־2025. אז, הוא יבצע להערכתם 3 הורדות ריבית של 0.25%, שיביאו את הריבית לרמה של 3.75% בסוף 2025. עם זאת, אם תיפתח חזית צפונית, צפויות "דחיות בהורדת הריבית של בנק ישראל".

הצמיחה: המשק יתאושש בעקביות ובהדרגה

בנק אוף אמריקה גם הורידו את תחזית הצמיחה שלהם לגבי ישראל: באפריל, הם חזו שהצמיחה ב־2024 תעמוד על 2.4%, אך בתחזית האחרונה הצפי ירד ל־2.2% בלבד. מדובר על צמיחה אפסית לנפש, וצמיחה שלילית כאשר מתחשבים הן באוכלוסיה והן באינפלציה. בהשוואה לתחזיות המקומיות, של בנק ישראל ומשרד האוצר, בנק אוף אמריקה צופה צמיחה הדרגתית ואיטית.

לפי בנק ישראל, הצמיחה תעמוד בסוף השנה על 2%, ועל פי האוצר על 1.6% בלבד. עם זאת, בנק ישראל אופטימי יותר מבנק אוף אמריקה לגבי ההתאוששות הכלכלית ב־2025: הם חוזים צמיחה מרשימה של לא פחות מ־5%, לעומת 3.5% בלבד בבנק אוף אמריקה.

בבנק האמריקאי חוזים צמיחה הדרגתית ועקבית במקביל לירידה באינפלציה, מה שמשקף אמון ארוך־טווח בכלכלה הישראלית. זאת, אולי, בין השאר בשל התחזית שלהם לשוק הבינה המלאכותית שהם פרסמו באפריל. שם הם מונים את ישראל (יחד עם סין, דרום קוריאה, טייוואן, סינגפור, פולין ואיחוד האמירויות) כמי שנמצאות בעמדה טובה להרוויח מהמהפכה הטכנולוגית.

מלחמה בצפון: התרחיש שאף תחזית לא ערוכה לו

התחזית של בנק אוף אמריקה, בדיוק כמו של החזאים בישראל כוללות כולן כוכבית: הסלמה בצפון. כמעט כולם מתארים פתיחה של חזית בעצימות מלאה בצפון, כולל כניסת צה"ל לצפון, בתור גורם סיכון מרכזי שקשה לחזות את השפעותיו. בנק ישראל, למשל, אומר ש"להתרחבות הלחימה בזירה הצפונית צפויה להיות השפעה מאקרו כלכלית שלילית מהותית", ובבנק אוף אמריקה אומרים ש"חזית חדשה שתיפתח בצפון תגביר את הנטל התקציבי ותכביד על התחזית".

למרות שהסיכויים להסלמה בצפון לא מבוטלים כלל, נראה שאף אחד מהגופים הללו, ובכללם משרד האוצר, לא סיפקו תחזית מספרית להשלכות הכלכליות של לחימה כזו בצפון. מה שהופך את החזית הצפונית לאחד הברבורים השחורים המרכזיים עבור הכלכלה הישראלית.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק בקמפיין. אכזב / צילום: Reuters

בריטניה לקראת מהפך: אחרי סקנדל הימורים, אין מי ששם כסף על סונאק

שבוע לבחירות בבריטניה, התמונה ברורה: המפלגה השמרנית עושה ככל יכולתה להפסיד אותן, וללייבור רק נשאר לעמוד מנגד ולגרוף עוד ועוד מושבים בפרלמנט ● שערוריית ההימורים שבה אפילו שר מכהן הימר על הקדמת הבחירות מרמזת איזו תבוסה צפויה בממלכה

דולרים / צילום: Shutterstock

הכי חזק בעולם? הדולר מאבד מכוחו. מי מתחזק על חשבונו

הדולר האמריקאי הוא המטבע החזק בעולם, אך הוא תופס כיום נתח של 60% בלבד מהרזרבות של הבנקים המרכזיים - לעומת 70% בתחילת שנות האלפיים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

חיזוק מעמד היועמ"שית: בג"ץ בולם את המהפכה המשפטית השקטה

בשולי פסק הדין ההיסטורי בעניין חוק הגיוס, תשעת השופטים הבהירו כי היועמ"שית היא הפרשנית המוסמכת של החוק כלפי הממשלה, וכי כל עוד ביהמ"ש לא פוסק אחרת - הפירוש שלה מחייב את הממשלה ● להחלטת השופטים יש חשיבות בבלימת המהפכה המשפטית השקטה, שאחד מהיבטיה הוא הפחתת מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה

השר לשעבר יזהר שי. בין העותרים / צילום: תמר מצפי

נפגעי ה-7 באוקטובר עתרו לבג"ץ: להקים ועדת חקירה ממלכתית

העותרים - משפחות נרצחים וחטופים והורים לחיילים שנהרגו, ובהם גם השר לשעבר יזהר שי - טוענים כי "ככל שיואץ תהליך הקמתה של ועדת חקירה, יוכלו ממצאי הביניים שלה לסייע מיידית בתהליכי קבלת החלטות ובניהול המערכה שבה מצויה המדינה" ● לדבריהם, הסירוב של הממשלה לעשות כן "רק מעצים בציבור את תחושת הבגידה והנטישה"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם המקלטים לנשים מוכות עברו מתפוסת יתר לתפוסת חסר?

האם במלחמה המקלטים לנשים מוכות מתרוקנים? כן, ולא בגלל ירידה באלימות ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

הם פרשו מהרווארד וגייסו 120 מיליון דולר כדי להתחרות באנבידיה

הסטארט-אפ החדש Etched גייס כ-120 מיליון דולר על מנת לבנות שבב AI חדש שיתחרה בשבבים שאנבידיה מייצרת ● בחברה טוענים כי השבבים החדשים יהיו מהירים משמעותית משבבי ה-Blackwell של אנבידיה

הבית הלבן, ארה''ב. היחסים עם ישראל מתקררים / צילום: Shutterstock

בית הלבן מאשרים: התקדמות בפתרון אספקת הנשק לישראל

מיד אחרי גרמניה: הולנד קראה לאזרחיה לעזוב "בדחיפות" את לבנון • גלנט לפני פגישה עם סאליבן בבית הלבן: "את המחלוקות פותרים בחדרים סגורים" • הנשיא הרצוג נגד הקהילה הבינלאומית: "לא נוקפים אצבע, שלא יופתעו אם המצב בצפון ייצא משליטה" • תיעוד: תקיפה של מחבלים שירו טיל נ"ט לעבר כוחותינו • מטרה חשודה יורטה בדרך לאילת  ● עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"שינוי משטרי": הממשלה מקדמת מינוי נציב שופטים על ידי הכנסת

ח"כ שמחה רוטמן מקדם הצעת חוק לשינוי אופן הבחירה בנציב תלונות הציבור על שופטים, לפיה הבחירה תועבר מהוועדה לבחירת שופטים לכנסת ● יועמ"ש הנהלת בתי המשפט, ברק לייזר, ביקר בחריפות את הצעת החוק: "עשויה להוביל למינוי של אדם שאינו כשיר לכך, מתוך מניעים פוליטיים ואשר מטרתו היא לפגוע במערכת המשפט"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

למרות הדיבידנדים: אגד דורשת לשנות את תנאי הפעלת הקו האדום בשל חוסר רווחיות

מספרי הנוסעים בקו האדום של הרכבת הקלה נמוכים ביחס לתחזיות טרם הפעלת הקו, וכעת חברת תבל המפעילה של הקו - שהיא חברה-בת של אגד - דורשת לשנות את תנאי הפעלת הקו בשל חוסר רווחיות ● אלא שמאז שנרכשה ב-2022 חילקה אגד למחזיקות בה דיבידנדים בהיקף של 630 מיליון שקל ● מטעם תבל נמסר: "מנהלת דיאלוג שוטף ופורה עם נת"ע לגבי תנאי ההפעלה שנידונים בין הצדדים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; אמזון זינקה לראשונה מעל לשווי של 2 טריליון ד'

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● מניות הטכנולוגיה משכו את מדד ניקיי לעליות ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה ● בשישי יפורסם מדד ה-PCE בארה"ב

אסדת קידוח גז לוויתן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההכנסות יגדלו, הביטחון האנרגטי יצטמצם: יצוא הגז בדרך להתרחב

שותפות מאגר לוויתן קיבלו אישור להכפיל את היקף יצוא הגז ● המהלך אומנם צפוי להגדיל את הכנסות המדינה במיליארדי שקלים, אך עלול להשליך על היצע הגז למשק המקומי

איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר בדימוס, הכנס מדברים צפון / צילום: כדיה לוי

האם תהיה מלחמה בצפון? ההערכה של מפקד חיל האוויר לשעבר

האלוף במיל' איתן בן אליהו השתתף בכנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בעכו ● "העובדה שישראל וחיזבאללה נוהגים בריסון יחסי בצפון מעידה על כך שיש אינטרס מובהק של שני הצדדים בשלב הזה לא לתת למצב להידרדר"● ומה צפוי ברצועת עזה? "אין אפשרות להציב תחלופה לחמאס, ולכן מי שהולך להישאר שם זה אנחנו. ואת המודל הזה אנחנו מכירים מ-18 שנים בלבנון"

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

הערכות: 80 אלף שקל, נהג ומשרות אמון - התנאים של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' בחדשות 13

על פי הערכות בשוק, מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' יכללו מלבד תנאי שכר של 80 אלף שקל ברוט בחודש, גם נהג פרטי ואפשרות למינוי שתי משרות אמון ● בעוד התנאים לא חריגים לעומת מנכ"לים קודמים, שמאלוב-ברקוביץ' נהנית גם מסעיף אי-תחרות ארוך שמבטיח שתקבל שכר עד תום החוזה גם אם תפוטר

צילומים: אתר החברה, שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בחברה הביטחונית: חמישה בכירים התחלקו ב-350 מיליון שקל

מניית חברת הטכנולוגיה הביטחונית נקסט ויז'ן השלימה זינוק של פי 10 מהנפקתה ונחשבת לאחת ההצלחות של גל ההנפקות מ-2021 ● חמישה מנהלים ומשקיעים בחברה מכרו בשנים האחרונות כמחצית מהחזקותיהם בתמורה למאות מיליוני שקלים ● וגם: האלוף בדימוס שעשה אקזיט

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח ירד בכ-2.7%, הבנקים ב-1.4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.7% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי בנק ישראל לא יוכל להוריד ריבית השנה ● בבלקרוק חשים בנוח להקצות משקל יתר למניות הטכנולוגיה בוול סטריט ● מדד ה-PCE שיתפרסם בארה"ב בשישי צפוי להעיד על התמתנות האינפלציה, אך לא להקדים הורדת ריבית

מגדלי אלון בתל אביב. בעיגול: ניר צוק / צילומים: Shutterstock, טל גבעוני

ענקית הסייבר פאלו אלטו במגעים להשתלט על מגדל שלם בת"א

החברה של ניר צוק השלימה עסקאות לשכירות חצי ממגדל אלון 1 ובוחנת שכירות של המגדל כולו ● אם המגעים יבשילו, המחיר יעמוד על כ־80 מיליון שקל בשנה ● הבעלים, הראל ומגדל, שוקלות למכור את המגדל כולו ב־2.5 מיליארד שקל

נתיבות / צילום: Shutterstock

ארבעה הסכמי גג חדשים יוסיפו 60 אלף יחידות דיור חדשות ברחבי הארץ

מועצת מקרקעי ישראל אישרה ארבעה הסכמי גג שיוסיפו 60 אלף יח"ד בין היתר בירושלים בנתיבות ובאופקים ● משרד הבינוי והשיכון משיק מיזם חדש להכשרות של עובדי בניין ישראליים ● הוועדה המחוזית חיפה הפקידה תוכנית התחדשות עירונית ראשונה בעיר שאינה בשכונות החוף ● חדשות השבוע בנדל"ן

בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: עמוס בן גרשום-לע''מ

"מכירת חיסול": נתניהו ויועצו הכלכלי דוחפים למבצע שחרור "רווחים כלואים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שר האוצר הציג בפני הנהלת המשרד בקשה מטעם אבי שמחון ובתמיכת נתניהו, לצאת למבצע שחרור "רווחים כלואים" כדי לתמרץ חברות לחלק דיבידנד תמורת מס מופחת ● לפי שמחון, המהלך יזרים 20 מיליארד שקל למדינה ויסייע מול הגירעון ● בדרג המקצועי טוענים: "מכירת חיסול"

המרגלים הרוסים מהבית ממול / צילום: צילומי מסך

הם חייו שנים כזוג מנומנם, עד שנודע שהם חלק מתוכנית העילית של פוטין

הזוג הנשוי והשקט, שהתחזה לצמד מהגרים ארגנטינאים בסלובניה, התגלה כחלק מהמאמץ האגרסיבי של פוטין לשתול במערב סוכני מודיעין בכיסוי עמוק ● תחקיר חוצה יבשות חושף רשת שקרים ומזימות, ומדגים איך בונים זהות בדויה בתוכנית העילית של שירות הביון הרוסי - בעלות של מיליוני דולרים לאדם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

במחירים אטרקטיביים: פלח הרכבים שצפוי לעשות קאמבק

המכסים הכבדים שהוטלו על רכבים חשמליים מסין מעודד את היצרנים במדינה לייצא דגמים שאינם נענשים במכס כמו החשמליים, בהם גרסאות פלאג־אין של דגמים פופולריים ● וגם: הקרוס־אובר החשמלי היוקרתי־ספורטיבי שנחת בישראל ● השבוע בענף הרכב