גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל שחשף חשש מהפסקת חשמל בדרך להדחה: מה קרה מאחורי הקלעים

דירקטוריון נגה שוקל באופן תקדימי להדיח את המנכ"ל שאול גולדשטיין, עקב התבטאויותיו על מוכנות משק החשמל למלחמה ממושכת: "גם אם אמירתו נכונה - לא אומרים דברים כאלה בעת מלחמה" ● ברקע: מערכות יחסים מתוחות עם יו"ר הדירקטוריון ועם מנכ"ל חברת החשמל

שאול גולדשטיין, מנכ''ל חברת נגה / צילום: ענבל מרמרי
שאול גולדשטיין, מנכ''ל חברת נגה / צילום: ענבל מרמרי

דירקטוריון נגה, החברה האמונה על ניהול רשת החשמל, הודיע כי החל לדון בהדחת המנכ"ל שאול גולדשטיין, בעקבות התבטאויותיו לגבי אי־מוכנות משק החשמל למלחמה בצפון, וכי "אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל, אי אפשר יהיה לגור כאן". הצעד החריג עורר במהרה סערה וכעת מסתמן כתקדימי.

מנהל רשות המסים: "תביעות הפיצוי שהוגשו בצפון לא משקפות חצי מפוטנציאל הנזק"
המומחים מאשרים: משק החשמל בישראל לא מוכן למלחמה ממושכת

בשיחה עם גלובס, אומר גורם ממשלתי כי מעולם לא היו פיטורי מנכ"ל חברה ממשלתית בגין התבטאות, כך שמדובר בצעד חריג מאוד. "בעולם העסקי אני מניח שיש תקדים להדחת מנכ"ל בגלל אמירה. האם יכולה להיות אמירה של מנכ"ל שטראוס שתביא לפיטורים שלו? ודאי. האם יכול להיות פקיד במשרד ממשלתי שהודח בגלל אמירה? גם כן. אבל בסוף עולם החברות הממשלתיות קטן יחסית, אז לא מפתיע שעוד לא היה מקרה כזה", מציין אותו גורם.

לצד זאת, אותו גורם ממשלתי משוכנע שההתבטאות של גולדשטיין גרמה לישראל נזק אסטרטגי מול חיזבאללה. "אפילו אם האמירה הזו נכונה, זה לא דבר שצריך להגיד במצב של מלחמה. זה לא שישפרו את היכולות מהיום למחר. זה להגיד לאויב 'תפסתם אותנו עם המכנסיים למטה'. גם ראית מה קרה לבורסה בחמישי בעקבות האמירה?". ואכן, ביום חמישי נרשם סיום מר לשבוע המסחר בבורסה - כאשר מדדי תל אביב 35 ו-90 השילו 1.7% ו-1.9% בהתאמה ומדד הבנקים צנח ב-3%.

"פסיכולוגית, האויבים שלנו יודעים לשחק את זה הרבה יותר טוב מאיתנו עם אמירות כמו 'אנחנו מוכנים למלחמה של שנתיים'. זה עושה נזק לפן האסטרטגי הזה. דבר שלישי, זה מכניס את הציבור לפאניקה כשבעצם כבר אי אפשר לתקן" מציין הגורם, ושב ואומר כי "דברים כאלה" צריכים להיאמר בחדרים סגורים ולא מול מצלמות: "שום דבר כבר לא יזוז בשבועיים הקרובים. לכן, האמירה יצרה נזק מעצם הפומביות שהיא קיבלה. זה כמו שמשרד הביטחון יגיד בפומבי שאין לנו מספיק חימושים למלחמה הקרובה".

ברקע: יחסים מתוחים

על פי הגורם, שיקול ההדחה לא מגיע יש מאין. "זה לא שקודם היה שם גן עדן", כלשונו. הוא מתאר מערכת יחסים רעועה של גולדשטיין מול רוב הבכירים סביבו - הן בדירקטוריון, הן במשרד האנרגיה והתשתיות והן בחברת החשמל. "היו שם בעיות", הוא אומר, ומעריך שהתכנסות דירקטוריון נגה לדון בהדחת גולדשטיין הושפעה בין השאר מהמתחים הללו.

אחד מראשוני התוקפים של גולדשטיין היה מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר, שמערכת היחסים הרעועה בין השניים נמשכת כבר כשנה. זאת בעיקר בשל הרפורמה במשק החשמל, שהביאה, בין השאר, לניתוק ניהול המערכת מהחברה והפיכתו לחברה ממשלתית נפרדת, במטרה להבטיח תחרותיות בתחום ייצור החשמל. זכורה למשל אמירתו של גולדשטיין על שפיגלר כי הוא "חסר מושג שזורע רעל", שלאחריה התנצל בראיון לגלובס.

גם בתוך חברת נגה עצמה ידוע על מתיחויות מאחורי הקלעים, במערכת היחסים בין היו"ר סמי תורג'מן לבין גולדשטיין. לגלובס נודע כי המתיחויות נמשכות לאורך שנים ובשום שלב השניים לא נחשבו מקורבים או ידידים האחד של השני. עם זאת, אף אחת מהמתיחויות הללו לא הייתה עד הימים האחרונים כזו שהביאה לפיצוץ ממושך בין הצדדים.

ומה יקרה עכשיו? כרגע לא ברור מה יהיה המשך התהליך, ומדובר בהחלטה של הדירקטוריון. בפועל יש כמה אפשרויות, כולל זימון של המנכ"ל גולדשטיין לשימוע. "האם האמירה הזאת מספיקה כדי להדיח אותו? אני לא יודע" אומר הגורם הממשלתי. דירקטוריון נגה מתכנס כדבר שבשגרה אחת לשלושה שבועות. לצד היו"ר תורג'מן, בדירקטוריון חברים גם שני נציגים ממשרד האנרגיה, שני עובדי נגה ושני דח"צים. באופן חריג מאוד, ככל הנראה בשל הדחיפות שייחס תורג'מן לדיון בנושא ההשלכות של הצהרות גולדשטיין, גורמים שונים בנגה גילו כי בכלל הייתה התכנסות של הדירקטוריון מהתקשורת.

תורג'מן נחשב למנהל שהעמדה לגביו אמביוולנטית, מעבר לעצם היותו דמות שנתפסת פחות משמעותית במסדרונות משרד האנרגיה והתשתיות כמו, למשל, מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר. יו"ר נגה, אלוף במיל', נחשב למנהל שמקשיב לעמדות שונות, אבל כזה שלא מקבל שום שינויים בהוראות שלו.

תרחיש קיצוני אך אפשרי

ההתבטאות של גודלשטיין נאמרה ב-20 ביוני, במסגרת כנס המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בשדרות. לדבריו, אין ביכולתו להבטיח שיהיה חשמל בעת מלחמה עתידית. "אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל, אי אפשר יהיה לגור כאן... אנחנו במצב לא טוב ולא מוכנים למלחמה אמיתית", הוסיף.

עוד אמר מנכ"ל נגה, שאם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מעוניין להפיל את רשת החשמל של ישראל, הוא צריך רק להרים טלפון לאחראי על מערכת החשמל של ביירות, "שנראית בדיוק כמו זו של ישראל. הוא לא צריך אפילו כטב"ם מצלם, הוא קורא למהנדס חשמל שנה שנייה ושואל אותו איפה הנקודות הכי קריטיות בישראל - הכול נמצא באינטרנט... ההכרה במצבנו לא חלחלה. אם המלחמה תידחה בשנה, חמש, עשר שנים - מצבנו יהיה טוב יותר".

גולדשטיין הציף תרחיש קיצוני אך אפשרי בניסוח שגוי, גרם לסערה, וננזף תוך שעות ספורות על ידי שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן. נגה פרסמה הבהרה, אבל נראה כי היו"ר לא הסתפק בכך. זהו צעד תמוה משום שגורמים במשק החשמל אומרים, חלקם בפרהסיה, שדבריו של גולדשטיין היו מדויקים למדי, אף שהם הציגו חשש קיצוני. "לא בטוח שיוכלו להדיח אותו, אם מה שהוא הציף מדויק", אומר לגלובס בכיר בענף האנרגיה. דירקטוריון נגה צפוי להתכנס עד סוף השבוע לישיבת המשך בנוגע לגולדשטיין, כשעדיין אין ודאות שיודח.

כפי שפרסמנו בגלובס, במגזר הפרטי מומחים רבים דווקא חוששים שגולדשטיין צודק: "משק החשמל מתאפיין בהתבססות על מיעוט מקורות ייצור, ובתלות מסוכנת באמצעי ייצור מרוכזים כגון תחנות כוח קונבנציונליות", אומר לגלובס יוני חנציס, משנה למנכ"ל חברת האנרגיות המתחדשות דוראל. "תרחישי הייחוס הקיימים מעמידים בסכנת שיתוק נכסים מרוכזים כגון תחנות ייצור או אסדות גז, וכפועל יוצא, מגבירים את הסיכוי להפסקות חשמל משמעותיות בעת מלחמה".

עוד כתבות

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

הערכות: 80 אלף שקל, נהג ומשרות אמון - התנאים של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' בחדשות 13

על פי הערכות בשוק, מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' יכללו מלבד תנאי שכר של 80 אלף שקל ברוט בחודש, גם נהג פרטי ואפשרות למינוי שתי משרות אמון ● בעוד התנאים לא חריגים לעומת מנכ"לים קודמים, שמאלוב-ברקוביץ' נהנית גם מסעיף אי-תחרות ארוך שמבטיח שתקבל שכר עד תום החוזה גם אם תפוטר

זריעת חיטה וגידולי חורף בעמק החולה / צילום: פייסל הייב, ג''ג, החברה לפיתוח הגליל

יקרה ונחותה: למה יבואני החיטה מחויבים לקנות גם חיטה מקומית

לחיטה הישראלית מוניטין גרוע בשל איכות ירודה ומחיר מופקע, אך קנייתה מהווה תנאי ליבוא חיטה מחו"ל ● בשוק טוענים לשיטת תמחור אבסורדית ואף ל"חגיגת שחיתות" של קבלני החיטה ● כך שאיפת משרד החקלאות לביטחון תזונתי מחמירה את יוקר המחיה בישראל

הויכוח המשודר בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ, לפני הבחירות לנשיאות / צילום: ap, John Bazemore

פאניקה במפלגה הדמוקרטית לאחר כישלון של הנשיא ביידן בעימות הטלוויזיה עם טראמפ

אילו העימות בין ביידן וטראמפ היה מוכרע באמצעות נוקאאוט, השופטים היו מסיימים אותו בדקה החמישית, לאחר הפגנת רפיון ובלבול מדהימים של ביידן ● כעת גוברים הניחושים שבכירי המפלגה יפצירו בנשיא להסתלק מן המרוץ, ולאפשר לוועידת המפלגה באוגוסט להחליף אותו ● התוכן כמעט לא חשוב, אבל טראמפ אמר שביידן הוא "פלסטיני חלש"

לא חיזבאללה ולא חמאס, זה כנראה האיום הגדול ביותר על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב הזרימה לישראל סיוע ביטחוני בשווי 6.5 מיליארד דולר, איראן מגבירה את האיומים לבנות פצצות אטום, ובגרמניה נכנס לתוקף חוק חדש שרוצה למנוע מאנטישמים לקבל אזרחות ● כותרות העיתונים בעולם

הבית הלבן, ארה''ב. היחסים עם ישראל מתקררים / צילום: Shutterstock

בית הלבן מאשרים: התקדמות בפתרון אספקת הנשק לישראל

מיד אחרי גרמניה: הולנד קראה לאזרחיה לעזוב "בדחיפות" את לבנון • גלנט לפני פגישה עם סאליבן בבית הלבן: "את המחלוקות פותרים בחדרים סגורים" • הנשיא הרצוג נגד הקהילה הבינלאומית: "לא נוקפים אצבע, שלא יופתעו אם המצב בצפון ייצא משליטה" • תיעוד: תקיפה של מחבלים שירו טיל נ"ט לעבר כוחותינו • מטרה חשודה יורטה בדרך לאילת  ● עדכונים שוטפים 

תרומה לא מוכרת: חיילים קונים ציוד, המדינה מערימה קשיים ומסים / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

לוחמי השייטת רכשו לעצמם 200 קסדות במלחמה. ואז הכל הסתבך

שמונה חודשים לתוך המלחמה וחיילי צה"ל עדיין מתלוננים על מחסור בציוד ● פלוגות מגייסות כספים מהציבור, עמותות קונות במיליונים, והפניות לתורמים זורמות בלי סוף ● אלא שזה לא נגמר כאן: הרכישות האלה כרוכות בתשלומי מע"מ כבדים, חלקן נתקעות במכס, והמדינה מצדה לא יכולה לסייע

בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: עמוס בן גרשום-לע''מ

"מכירת חיסול": נתניהו ויועצו הכלכלי דוחפים למבצע שחרור "רווחים כלואים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שר האוצר הציג בפני הנהלת המשרד בקשה מטעם אבי שמחון ובתמיכת נתניהו, לצאת למבצע שחרור "רווחים כלואים" כדי לתמרץ חברות לחלק דיבידנד תמורת מס מופחת ● לפי שמחון, המהלך יזרים 20 מיליארד שקל למדינה ויסייע מול הגירעון ● בדרג המקצועי טוענים: "מכירת חיסול"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח ירד בכ-2.7%, הבנקים ב-1.4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.7% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי בנק ישראל לא יוכל להוריד ריבית השנה ● בבלקרוק חשים בנוח להקצות משקל יתר למניות הטכנולוגיה בוול סטריט ● מדד ה-PCE שיתפרסם בארה"ב בשישי צפוי להעיד על התמתנות האינפלציה, אך לא להקדים הורדת ריבית

מערכת טילים מתקדמת ספייק LR2 מתוצרת רפאל / צילום: רפאל

שיגור תוך פחות מחצי דקה: 80 אלף טילים ישראליים כבר נמכרו

הסטארט-אפ הישראלי שמכווין מטוסי קרב אל מפעילי כטב"מים ● הביקוש לטילי ספייק מתוצרת רפאל ממשיך לצמוח ● הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה הזמנה היסטורית של פגזי 155 מ"מ ● וגם: המדינות הנורדיות מאחדות כוחות בשל החשש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השר לשעבר יזהר שי. בין העותרים / צילום: תמר מצפי

נפגעי ה-7 באוקטובר עתרו לבג"ץ: להקים ועדת חקירה ממלכתית

העותרים - משפחות נרצחים וחטופים והורים לחיילים שנהרגו, ובהם גם השר לשעבר יזהר שי - טוענים כי "ככל שיואץ תהליך הקמתה של ועדת חקירה, יוכלו ממצאי הביניים שלה לסייע מיידית בתהליכי קבלת החלטות ובניהול המערכה שבה מצויה המדינה" ● לדבריהם, הסירוב של הממשלה לעשות כן "רק מעצים בציבור את תחושת הבגידה והנטישה"

אודי סגל והילה קורח / צילום: צילום מסך, חדשות 13

"ניסיון לחיסול פוליטי של מערכת החדשות": הילה קורח ואודי סגל נגד שמאלוב-ברקוביץ'

הילה קורח ואודי סגל, מגישי המהדורה המרכזית בחדשות 13, פרסמו הודעה משותפת נגד מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות ● "עוד לא מאוחר לתקן", כתבו בהודעה שפרסמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; אמזון זינקה לראשונה מעל לשווי של 2 טריליון ד'

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● מניות הטכנולוגיה משכו את מדד ניקיי לעליות ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה ● בשישי יפורסם מדד ה-PCE בארה"ב

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם המקלטים לנשים מוכות עברו מתפוסת יתר לתפוסת חסר?

האם במלחמה המקלטים לנשים מוכות מתרוקנים? כן, ולא בגלל ירידה באלימות ● המשרוקית של גלובס

איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר בדימוס, הכנס מדברים צפון / צילום: כדיה לוי

האם תהיה מלחמה בצפון? ההערכה של מפקד חיל האוויר לשעבר

האלוף במיל' איתן בן אליהו השתתף בכנס "מדברים צפון" של גלובס ובנק לאומי, שהתקיים בעכו ● "העובדה שישראל וחיזבאללה נוהגים בריסון יחסי בצפון מעידה על כך שיש אינטרס מובהק של שני הצדדים בשלב הזה לא לתת למצב להידרדר"● ומה צפוי ברצועת עזה? "אין אפשרות להציב תחלופה לחמאס, ולכן מי שהולך להישאר שם זה אנחנו. ואת המודל הזה אנחנו מכירים מ-18 שנים בלבנון"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

הם פרשו מהרווארד וגייסו 120 מיליון דולר כדי להתחרות באנבידיה

הסטארט-אפ החדש Etched גייס כ-120 מיליון דולר על מנת לבנות שבב AI חדש שיתחרה בשבבים שאנבידיה מייצרת ● בחברה טוענים כי השבבים החדשים יהיו מהירים משמעותית משבבי ה-Blackwell של אנבידיה

דולרים / צילום: Shutterstock

הכי חזק בעולם? הדולר מאבד מכוחו. מי מתחזק על חשבונו

הדולר האמריקאי הוא המטבע החזק בעולם, אך הוא תופס כיום נתח של 60% בלבד מהרזרבות של הבנקים המרכזיים - לעומת 70% בתחילת שנות האלפיים

כיתה ריקה. ילדים חשפו לראשונה את הפגיעה שלהם למבוגר מחוץ למשפחה, כמו גננת, מורה או יועצת בית ספר / צילום: Shutterstock

השעה דוחקת: איך נאכפת חובת הדיווח על פגיעות מיניות בקטינים?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף קרן ידידות טורונטו: חובת הדיווח על פגיעות מיניות בקטינים

הצוללת. הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם שיחה עם סאמר סינג'ילוואי / צילום: Reza Green

"אנחנו אשמים, כל העם הפלסטיני, במה שקרה ב-7 באוקטובר"

שיחה עם סאמר סינג'ילוואי, איש עסקים ופעיל פוליטי מהאופוזיציה בפת"ח ● על שלטון אבו מאזן, הרצון להקים מדינה פלסטינית דמוקרטית ורצועת עזה ביום שאחרי ● האזינו

לן בלווטניק, בעלי רשת 13 / צילום: טים בישופ

המינוי בחדשות 13 והסערה: מה רוצה לן בלווטניק?

עשרות גורמים שעבדו עם לן בלווטניק, אחד מאנשי העסקים העשירים והמתוחכמים בעולם, מנסים לענות על השאלות: עד כמה היה מעורב במינוי של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 ולאן פניו של הערוץ ● "אין סיכוי שלא היתה רוח גבית שלו"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

למרות הדיבידנדים: אגד דורשת לשנות את תנאי הפעלת הקו האדום בשל חוסר רווחיות

מספרי הנוסעים בקו האדום של הרכבת הקלה נמוכים ביחס לתחזיות טרם הפעלת הקו, וכעת חברת תבל המפעילה של הקו - שהיא חברה-בת של אגד - דורשת לשנות את תנאי הפעלת הקו בשל חוסר רווחיות ● אלא שמאז שנרכשה ב-2022 חילקה אגד למחזיקות בה דיבידנדים בהיקף של 630 מיליון שקל ● מטעם תבל נמסר: "מנהלת דיאלוג שוטף ופורה עם נת"ע לגבי תנאי ההפעלה שנידונים בין הצדדים"