גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת המשכנתאות של בנק הפועלים: "רואים התנהגות יותר נבונה של הצרכנים. כבר לא קונים את דירת החלומות"

מנהלת המשכנתאות בבנק הפועלים, אריאלה רנדלשטיין, מדברת על האתגרים של שוק הדיור הפועל תחת מלחמה ולאחר שהמחירים חזרו לעלות ● "אומנם התחלות הבנייה לא ירדו, אבל אנחנו בפער היסטורי של ביקוש מול היצע"

אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי
אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

בתחילת השבוע הודיע בנק הפועלים על הטבה נוספת ללקוחותיו שיש להם משכנתה על נכס בצפון המדינה. הבנק יעניק פטור מלא מתשלום משכנתה למשך שלושה חודשים ללקוחות אשר הנכס המשועבד שלהם נמצא ביישובי הצפון שפונו במהלך המלחמה.

כנס הנדל"ן של EY | דב קוטלר: "אי אפשר לעבור את התקופה בלי נפילות בענף הנדל"ן. גם בבנק הפועלים נרגיש את זה"
ניתוח גלובס | ההפסדים שהסבה ביט והמרוץ מול לאומי: מה מחכה למנכ"ל בנק הפועלים החדש
דוח פניות הציבור: איזה בנק מטפל בתלונות הכי מהר ואיפה תחכו הכי הרבה?

בבנק מציינים כי ההטבה מתייחסת לשלושת ההחזרים החודשיים הקרובים: יולי, אוגוסט וספטמבר, והיא תחול באופן אוטומטי, ללא צורך בפנייה לבנק, ביישובים המופיעים באתר בנק ישראל.

אריאלה רנדלשטיין, מנהלת המשכנתאות בבנק הפועלים, אומרת לגלובס: "להבדיל מה־7.10, אז היינו במצב חירום והפתרונות שניתנו לכל מפוני העוטף היו מיידיים, עם הצפון האירוע היה קצת שונה. הפינוי היה על אש נמוכה, חשבו שעוד מעט חוזרים.

"אבל על רקע ההתארכות של המלחמה וההסלמה, ולא רואים את הסוף, המשפחות מתחילות להיות יותר מושפעות מהמצב. יו"ר הבנק היה בשבוע שעבר בקריית שמונה ואנחנו שומעים את השטח. ראינו שצריך לתמוך בלקוחות שלנו והחלטנו לצאת במהלך לתשלום בפועל של המשכנתה שלהם.

 

"ההטבה היא לכל הלקוחות שלנו שהנכס שלהם משועבד במשכנתה ונמצא ביישובים הללו. גם למי שמשכיר נכס וגר במקום אחר, כי אין לו הכנסה משכירות, והנכס שלו לא יכול לתרום לכלכלת המשפחה".

בכמה משפחות מדובר וכמה זה עולה לכם?
"מדובר באלפי משפחות, ושווי ההטבה מגיע ליותר מ־10,000 שקל למשפחה, תלוי בגובה המשכנתה על הנכס. מדובר בעלות של עשרות מיליוני שקלים לבנק. כבר קיבלנו תגובות. הלקוחות מתרגשים והיה יפה לשמוע שהם מרגישים שרואים אותם, ומישהו עושה בשבילם. זו הטבה משמעותית.

"במהלכים כאלה אנחנו גאים להיות המובילים ואין לנו שום בעיה שכולם יעתיקו מאיתנו ויבואו אחרינו. כשמדברים על מערכת בנקאית חזקה - זה חוסן של קהילה ושל מדינה".

"שוק דיור תחת מגבלות של מלחמה"

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, נתונים של בנק ישראל שפורסמו לאחרונה חשפו כי המשכנתה הממוצעת חצתה את רף המיליון שקל - לראשונה מאז 2022.

"מבחינת המשכנתה הממוצעת, זה חודש ראשון שאנחנו רואים שינוי מגמה. לפני שנה וחצי הלוואה ממוצעת ירדה טיפה אבל לא משמעותית, אלא לכיוון 970 אלף שקל, ועכשיו חזרנו למספרים של מיליון.

"צריך לזכור שהלוואה ממוצעת היא פועל יוצא של מחיר ממוצע. ברגע שראינו את מחירי הדיור חוזרים לעלות, וההון העצמי לא גדל, אז ההלוואה גדלה. אבל יש עוד עניין: רואים עלייה במחירי הדיור בשלושת החודשים האחרונים, אבל אנחנו בשוק דיור תחת מגבלות של מלחמה. הצפון והדרום נפגעו יותר, שם יש פחות פעילות והמחירים פחות עלו. אז עיקר השוק הוא במרכז הארץ והממוצע מושפע מזה שיש פחות עסקאות זולות.

דווקא בדרום רואים לא מעט עסקאות.
"באפריל־מאי ראינו שהמשקיעים חוזרים לשוק גם באזור הדרום - שדרות, נתיבות, אופקים. לא הקו הראשון של העוטף אבל 10־30 קילומטרים מהגבול. יש שם גם הזדמנויות. הצפון עדיין לא. חיפה יחסית פעילה, יש התעניינות. אבל צפונה מחיפה, השוק שקט".

אתם לא חוששים שתהיה עלייה במספר הלווים שלא יוכלו לעמוד בהחזרים?
"שוק הדיור נמצא תחת תרחיש קיצון כבר כמעט שנתיים, מאז שהריבית התחילה לעלות. ההלוואה הממוצעת הייתה סביב מיליון שקל והריבית טיפסה במהירות. היה לנו חשש מה יקרה עם ההחזרים, אבל אנחנו רואים שנכס זה עוגן של משק בית, משכנתה זה חיסכון כפוי - חוסכים במקומות אחרים וקודם כול משלמים על הבית.

"נוסף לכך המערכת הבנקאית פיתחה כל מיני פתרונות. למשל, מסלול הפריים שכיום הוא יקר מאוד עבר לריביות משתנות לפי תשואות האג"ח. אלה פתרונות שמגשרים על היכולת לקחת משכנתה. חוץ מזה, מדיניות החיתום שלנו מוכיחה את עצמה כי אחרי שנה וחצי של עליית הריבית האיחורים לא גדלו.

"בנק נותן משכנתה אחרי שהוא חושב שהלקוח יכול להחזיר אותה תחת מבחני רגישות גבוהים. ואנחנו עושים מבחנים אפילו יותר גבוהים ממה שיש היום".

למה? אתם חושבים שיש סיכוי שהריבית תעלה עוד?
"חשבנו שאולי הריבית תרד ב־2024 וזה כבר ציפייה לא ריאלית. אנחנו חושבים שהריבית תישאר ברמה הנוכחית וייקח לה יותר זמן לרדת. השוק כבר מגיב לאירועים: ההתייקרות במקורות המימון ובאג"ח כבר קרתה. אנחנו כבר אחרי כמה חודשים של מלחמה והאירוע של איראן. אני חושבת שנישאר בסביבה הזו".

"אנחנו רואים התנהגות צרכנית יותר נבונה"

מה אתם שומעים מהלקוחות? אנשים מבקשים למתוח את המשכנתה על יותר זמן, באים יותר עם ההורים?
"המשכנתה התארכה ל־26־27 שנים, אבל אנחנו רואים בסוף שמשכנתאות לא מחזיקות 30 שנה. או שמוכרים ומסלקים או שעושים מיחזורים ומתאימים את ההחזרים. זו לא התקופה האמיתית שמחזירים.

"יש שוק שמביא את ההורים כתמיכה והוא לא גדל בצורה משמעותית. כן ברור שהרבה מההון העצמי מגיע מההורים. היום לחסוך 25% זה קשה. באופן כללי אנחנו רואים התנהגות צרכנית יותר נבונה. אם פעם רצו דירה מהחלומות, היום קונים את הדירה שאפשר, שמצאנו את ההזדמנות".

כמה לוקחים משכנתה שבה ההחזר החודשי גבוה מ־30% מההכנסה שלהם?
"בערך 29%, אבל 30% מההכנסה זה לא גבוה. המגבלה של בנק ישראל היא 40%־50%, ושיעור הביצועים ביחס החזר של מעל 40% הוא כמעט אפסי. לרוב מדובר בלקוחות שיש להם הכנסה מאוד גבוהה לנפש".

יש תושבי חוץ שבאמת קונים?
"אנחנו רואים שעם האנטישמיות בעולם יש יותר התעניינות. רואים את זה בפרויקטים שאנחנו מלווים. בעסקאות זה עדיין מספרים קטנים, וזה לא משפיע מאוד על השוק המקומי".

לאן לדעתך הולכים המחירים?
"אין לי כדור בדולח אבל המגמות ברורות. הביקוש גבוה, הוא יותר מההיצע. אומנם התחלות הבנייה לא ירדו, אבל אנחנו בפער היסטורי של ביקוש מול היצע, וגם צריך לראות כמה זמן ייקח לבנות. לדעתי נמשיך לראות בחודשים הקרובים עליות מחירים, תחת השוק של מלחמה". אישי: נולד ב־1925 בעיר החופשית דנציג (כיום גדנסק שבפולין) בשם מאיר שטרנברג, בנם של ציונים תומכי ז'בוטינסקי

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

לא נערכים מראש: כך גורמת לנו המלחמה להזמין כמעט הכול ברגע האחרון

חוסר הוודאות בכל הנוגע למלחמה מקשה על רבים להתחייב ולתכנן קדימה את החופשה הבאה או האירוע הגדול ● בפלטפורמות הכרטיסים, חברות התיירות והמסעדות מדברים על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות מאוחרות - ועל הכלים שפותחו כדי להפחית את התופעה

חוקרים מטקסס מאשימים את חיל האוויר הישראלי בשיבושים בשמיים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: על רקע המלחמה היציבות הפיננסית של ישראל בנסיגה, בסיס חיל האוויר של ישראל התגלה כגורם לשיבושי GPS של חברות תעופה ותושב עזה חושף את הזוועות שמבצע חמאס בבני עמו • כותרות העיתונים בעולם 

בית משפט השלום. בעיגול: יריב לוין / צילומים: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, אביבה גנצר

רפורמה בתביעות הקטנות: הכרעה ללא נוכחות הצדדים ודיונים בווידאו

התיקון שיאפשר לשופטים להכריע בתביעות קטנות על בסיס המסמכים נועד להקל על העומס ולפשט את ההליך ● אבל יש מי שמזהירים מסכנות: "זו פגיעה בזכות הבסיסית לגשת לערכאות"

היעד של המל''טים היה כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב / אילוסטרציה: Shutterstock, aappp

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות

פתיחת שש מכולות שהגיעו בשתי ספינות מסין הביאה לאיתור של מל"טים מוסלקים בנמל ג'ויה טאורו ● כל אחד מהמל"טים הוא באורך 10 מטרים, בעל מוטת כנפיים של כ-20 מטרים ומשקלו מגיע לכ-3 טונות ● היעד: כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב

S&P 500 / צילום: Shutterstock, Aleksandra Gigowska

אסור להציע מסלול נאסד"ק לפנסיה? המוסדיים הולכים בין הטיפות

רבים בשוק זעמו על הרפורמה של רשות שוק ההון, לפיה ההשקעות חייבות להיות מפוזרות בלפחות 3 מדדים שונים ביותר, כאשר כל אחד מהם חייב להיות בין 50%-10% ● בתי ההשקעות וחברות הביטוח מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את ההנחיה

איור: גיל ג'יבלי

במה כדאי להתמקד כשמתכננים מסלול פנסיוני?

עד כמה חשוב להתמקח על דמי ניהול? ואיך תדעו איזה מסלול מתאים לכם? ● גלובס ובנק לאומי עושים סדר בחיסכון הגדול והמשמעותי ביותר עבור רוב משקי הבית בישראל ● שאלת השבוע

בנין טכנולוגית להבים, נהריה / צילום: בר - אל

קו ראשון לים: המפעל בנהריה נמכר ב-155 מיליון שקל

מתחם טכנולוגיית להבים בנהריה נמכר לקרן מרתון, ומשתרע על שטח של כ-51 דונם, עם מבנים בשטח בנוי כולל של כ-22,300 מ"ר ● נת"ע תשכור מקבוצת עזריאלי משרדים בשטח של 12,000 מ"ר בפארק העסקים בחולון ● וגם: משרד השיכון ורשות החדשנות הוציאו קול קורא לקידום טכנולוגיות ייצור בענף הבנייה ● חדשות השבוע בנדל"ן

משרדי איביי בישראל. בעיגול: המנכ''ל אמיר די־נור / צילומים: רמי זרנגר, ענבל מרמרי

הפיטורים בישראל חשפו ענקית קמעונאות מנומנמת: מה עובר על איביי?

איביי, שהחלה כמובילה בתחום, מסכמת את גל הפיטורים השלישי בשנה וחצי ● עובדים ששוחחו עם גלובס סיפרו כי החברה פיטרה את "שתי המחלקות הכי מניבות", דבר שמעורר את החשש מסגירה בישראל ● מרכישת פייפאל ועד המתחרות שהצליחו לעקוף: אלה הטעויות שעשתה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע עדיין ברמות שיא, אך מאז מרץ רואים מגמת ירידה

השכר הממוצע במשק עמד בחודש אפריל 2024 על 13.5 אלף שקל, עלייה של 7% לעומת אשתקד ● עם זאת, נתונים ראשונים גם לחודש מאי מצביעים על המשך ירידה מאז השיא שנרשם במרץ האחרון ● השכר בהייטק, קטר הצמיחה בישראל, עולה באופן דומה

עו''ד יפעת גינסבורג, שותפה מנהלת, GAC ומיקה מזור, יועצת ומנהלת פעילות LGA בישראל, בשיחה עם אסף זגריזק / צילום: תמר מצפי

מה צריך לעשות כדי לגרום לדורות הבאים לרצות להישאר בעסק המשפחתי?

מיקה מזור מובילת הפעילות של LGA בישראל ועו"ד יפעת גינסבורג דיברו בכנס החברות המשפחתיות של גלובס על השאלה איך נכון לתכנן ניהול המשכיות ● מיקה מזור ציינה כי אחת הבעיות של בעלי עסקים משפחתיים הוא הקושי לתכנן קדימה "כשאנחנו נכנסים לשותפות אסטרטגית צריך לקחת בחשבון את כל השינויים שעתידים לקרות" • עו"ד גינסבורג: "כשמדובר על משפחה שיש לה עסק, רמת המורכבות מאוד גדולה, יש ניגוד אינטרסים אינהרנטי בין העסק למשפחה"

בחירות בבריטניה / צילום: Shutterstock

בריטניה הולכת היום לבחירות: כל מה שכדאי לדעת

48 מיליון בעלי זכות הצבעה ייגשו לקלפיות בבריטניה לבחור איזו מפלגה תקים את הממשלה החדשה במדינה ● מי הוא המועמד המוביל ומדוע ראש הממשלה המכהן רישי סונאק צפוי להפסיד? ● גלובס עושה סדר

מנהיג מפלגת הלייבור, קיר סטארמר / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

שיקם את הלייבור ועושה קידוש כל שישי: המועמד שצפוי להיות רה"מ של בריטניה

מנהיג מפלגת הלייבור, קיר סטארמר, צפוי לפי הסקרים לכבוש את השלטון בבחירות בבריטניה מחר ● מהמאבק שניהל נגד הקולות האנטישמיים במפלגתו, ועד להבטחות לטיפול בכלכלה ובשירות הציבורי - כך הצליח המועמד שנחשב "נוקשה ומשעמם" לסחוף את הציבור

יוליה שמאלוב ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

שמאלוב ברקוביץ' ורשת: לבג"ץ אין סמכות לדון במינוי

בתגובה לעתירת עובדי חברת החדשות טענה רשת כי מדובר ב"ניסיון לסכל מינוי בחברה פרטית" ● וכי בעלי המניות הזרימו מתחילת המלחמה למעלה מ-100 מיליון שקלים לערוץ

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס החברות המשפחתיות / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "עסקים משפחתיים זוכים לשיעור גבוה של אמון"

בפתח כנס החברות המשפחתיות של גלובס, הסבירה מו"לית העיתון אלונה בר און על החשיבות של אמון בעסקים והציגה נתונים על מידת האמון הגבוהה שלה זוכים עסקים משפחתיים ● יחד עם זאת לדבריה גם שם נרשמה שחיקה כתוצאה מפערי דורות: "הפערים התרבותיים והערכיים הם בין הגדולים שנראו בהיסטוריה"

ד''ר שאול חיון, שותף, מיתר עורכי דין / צילום: תמר מצפי

"יש צמא לחברות מטרה עם יסודות כלכליים טובים ויציבים עם פוטנציאל צמיחה, שזה כמעט בהגדרה חברות משפחתיות"

ד"ר שאול חיון, שותף במשרד מיתר עו״ד דיבר היום בכנס החברות המשפחתיות של גלובס ● "העצה שלי: חשיבה תאגידית חדשה, רעננה ופתוחה יחד עם שיח משפחתי אמיץ עם יועצים חכמים ורגישים, יכול להוביל לסט אפשרויות הרבה יותר רחב ממה שהכרנו עד היום בקשר למעבר בין דורי"

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר

בית קברות / צילום: איל יצהר

אישה יהודייה ניהלה אורח חיים מוסלמי. היכן היא תיקבר?

בנותיה היהודיות של המנוחה ביקשו לקבור אותה בבית קברות יהודי - ואילו בנותיה המוסלמיות, שנולדו מקשר שניהלה עם בן זוג מוסלמי מבלי שהמירה פורמלית את דתה, ביקשו שתיקבר בבית קברות מוסלמי ● מה קבע בית המשפט?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, joel de vriend

בעקבות תלונות מצד יזמים, באוצר נערכים להפחית את מס השבחת המטרו

המס הכולל על השבחה עומד כיום על 75%, ולטענת גורמים רבים בשוק הביא לקיפאון הפיתוח לאורך תוואי המטרו ● בדיון הקרוב בוועדת הפנים והגנת הסביבה יוצג המתווה שיאפשר את הפחתתו

מכוניות חדשות בנמל חיפה / צילום: Shutterstock

אמברגו על יצוא? לקוחות בישראל רכשו במאי וביוני כלי רכב מתוצרת טורקיה ברבע מיליארד שקל

על־פי נתוני מסירות הרכב של משרד התחבורה, בחודשים מאי-יוני 2024, נמסרו בישראל כ-2,850 כלי רכב פרטיים ומסחריות מתוצרת טורקיה, בשווי מצרפי משוער של רבע מיליארד שקל ● וגם: הקרוס־אובר הקומפקטי החדש שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב