יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין עורר סערה נוספת אמש (ג') אחרי שהכריז בוועדה שלו כי "חוק הגיוס יעבור בהסכמה רחבה - או שלא יעבור כלל", בדברים שהזכירו מאוד את קריאתו של שר הביטחון גלנט. ראש הממשלה נתניהו הופתע מההצהרה ושוחח עם אדלשטיין ודרש ממנו הבהרות. כך עשו עוד גורמים בקואליציה, ששוחחו גם כן עם אדלשטיין.
● בג"ץ הכריע בנושא תקציבי הישיבות: מה היקף הכספים הנוכחי, ומה צפוי עכשיו?
● מדברים צפון | האם המסים יעלו ואיך ייראה התקציב? מנכ"ל משרד האוצר פותח הכול
גם היום, בדיון על הארכת גיל הפטור למשרתי המילואים, אדלשטיין הבהיר שהוא לא מעלה את הצעת החוק להצבעה מאחר ש"לא הייתה הסכמה רחבה". יש להדגיש כי עוד לא ברור מתי ואם תהיה הצבעה.
משמעות המהלך של אדלשטיין
אם החוק לא יאושר היום - כ-1,000 משרתי מילואים יקבלו שחרור מיידי. השחרור - בנגידו לעמדת צה"ל, שטוען כי הוא צריך אותם.
ביממה האחרונה התקיימו שיחות בין אנשי אדלשטיין לגנץ על הארכת הוראת השעה על גיל הפטור. הבוקר הודיע איזנקוט שבמפלגתו (המחנה הממלכתי) מוכנים להארכה של שבועיים - שבמהלכם ייבחן הצורך בהארכת הוראת השעה, ויראו כיצד מתקדם חוק הגיוס.
"אני סירבתי לעשות גיוס קואליציה", טען אדלשטיין. "לא יהיה מצב שהארכת החוק הזה תעבור על כידוני הקואליציה ואחר כך אשמע במליאה חברי כנסת אומרים שהקואליציה שמבוססת על משתמטים העבירה, ואנחנו נלחמנו שאשת המילואימניק תראה את בעלה סוף-סוף. לא יהיה, או שכולנו נדחה את הבקשה של צה"ל או שכולנו נסכים על משהו. אין לי שום אינטרס אישי, סיעתי, מפלגתי, או קואליציוני להעביר את זה. או שנסכים על משהו או שלא אבל כולנו ביחד".
לאחר אותה שיחה, ח"כים בקואליציה אמרו כי יו"ר ועדת החוץ והביטחון לא הובן נכון, ושתביעתו להסכמה רחבה אין פירושה מתן וטו לגנץ ולאופוזיציה, במתכונת שעליה הצהיר גלנט לפני 4 חודשים כשהודיע שיתמוך רק בחוק שיגיע בהסכמת כל סיעות קואליציית החירום. נציין כי שר הביטחון, שנמצא בימים אלה בביקור בארה"ב, טרם הגיב לפסיקת בג"ץ.
גם במפלגות החרדיות נרשם מאמץ לא לאיים בהפלת הממשלה. אחרי פסק הדין הדרמטי, הח"כים החרדיים תקפו נמרצות את בית המשפט, אבל הקפידו להימנע מביקורת על ראש הממשלה, שעדיין פועל להעברת הצעת חוק הגיוס שיזם גנץ בכנסת הקודמת והכנסת הנוכחית אישרה להחיל עליה דין הרציפות עליה, כך שניתן יהיה להמשיך בחקיקה. בהצבעה במליאה בתחילת החודש על החלת דין הרציפות, השר גלנט היה היחיד מהקואליציה שהתנגד למהלך, שאושר ברוב של 63 תומכים מול 57 מתנגדים. לפני ההצבעה גלנט הבהיר: "אני חבר ליכוד ואשאר בליכוד. כל היתר אלה לשונות רעות שמנסים להרוויח משהו פוליטי. אני פוגש כל יום בשטח את האנשים שמוכנים לשלם בחייהם כדי להגן על מדינת ישראל. הלוחמים בסדיר ומילואים מצפים מאיתנו לגיבוי ולאחדות, שלא נעשה פוליטיקה קטנה על הגב הגדול של חיילי צה"ל".
עוד לפני שיחת ההבהרה עם נתניהו, בסביבת אדלשטיין אמרו שהוא ניסה "להכניס את כולם לאירוע" ולמעשה להלחיץ כדי להמחיש את דחיפות העניין לקראת החקיקה. אבל גלנט ואדלשטיין לא לבד - ועוד ח"כים מהליכוד צפויים להתנגד, והמשבר בקואליציה לפי שעה רחוק מפתרון.
שעות אחרי ש-9 שופטי בג"ץ הכריעו פה אחד כי יש לגייס תלמידי ישיבות וכי הפטור מגיוס פוגע בעיקרון השוויון, היועמ"שית הנחתה לגייס כבר השנה 3,000 תלמידים נוספים מעבר לממוצע השנתי - וגם הזהירה באופן מפורש את הממשלה להימנע מהעברת כספים לישיבות שלא מתגייסים מהן. השופטים הסבירו כי אין מסגרת חוקית שמאפשרת למדינה להבחין בין תלמידי ישיבות ליתר המיועדים לגיוס, והוסיפו כי "בעיצומה של מלחמה קשה, מעמסת אי השוויון בנטל חריפה מתמיד - ומחייבת קידום פתרון לסוגיה".
ההחלטה להחיל דין רציפות על ההצעה הקודמת קודמה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שהסבירה כי "הסדר גיוס אינו יכול להתקבל בהתעלם מצרכי הביטחון, והשלכותיו על הציבור". לאחר שנתניהו הודיע כי החליט לקדם את ההצעה של גנץ מהכנסת הקודמת, יו"ר המחנה הממלכתי תקף את המהלך ואמר כי זה "תרגיל פוליטי": "חוק הגיוס שהובא על ידינו אז - אינו רלוונטי למציאות שאחרי 7 באוקטובר". אחרי שאושרה החלת דין הרציפות, ההצעה עברה לוועדת החוץ והביטחון שבראשה עומד אדלשטיין, ושם עוד צפוי להתחולל קרב על החוק.
הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.