גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במחירים אטרקטיביים: פלח הרכבים שצפוי לעשות קאמבק

המכסים הכבדים שהוטלו על רכבים חשמליים מסין מעודד את היצרנים במדינה לייצא דגמים שאינם נענשים במכס כמו החשמליים, בהם גרסאות פלאג־אין של דגמים פופולריים ● וגם: הקרוס־אובר החשמלי היוקרתי־ספורטיבי שנחת בישראל ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המכס האירופי והמס הישראלי מאיצים את הפלאג־אין הסיני

המכירות בפלח רכבי הפלאג־אין רשמו השנה ירידה חדה בעקבות ביטול הטבת מס הקנייה "הירוקה", והשוואת המס לזה של מכוניות בנזין. אולם כיום מסתמן כי בהמשך השנה, וב־2025, הפלח עשוי לעשות "קאמבק", בשל החלטת האיחוד האירופי להטיל מכסים כבדים על כלי רכב חשמליים, שמיובאים מסין החל מיולי השנה.

שאלות ותשובות | מכסי האיחוד האירופי על רכב סיני: הזדמנות בטווח הקצר, סיכון בטווח הארוך
שבבי בינה מלאכותית והגנת סייבר לרכב: האם ענף האוטו־טק הישראלי מתעורר?
מבחן דרכים | ב.מ.וו X5 שומר על העיצוב המסורתי ומתחדש במנוע חסכוני במיוחד

כתוצאה מכך בוחנים כיום יצרנים סינים לייצא לאירופה דגמים "ירוקים" שאינם נענשים במכס כמו החשמליים, ובהם גרסאות פלאג־אין של דגמים פופולריים. הסנונית הראשונה בגל החדש היא גרסת הפלאג של הקרוס־אובר בגודל בינוני Seal U של חברת BYD, שעשויה לנחות בישראל עוד השנה.

השבוע מסרה העיתונות באירופה כי BYD אישרה ליבואנים שלה על כוונתה לשווק את הגרסה הזו באירופה כבר בחודשים הקרובים. זאת בין השאר בשל העובדה שהיא צפויה להיות זולה משמעותית מהגרסה החשמלית של אותו רכב לאחר הטלת המכסים ב־EU.

Seal U של BYD / צילום: יח''צ

הגרסה הזו, שמכונה DM-I, מצוידת בדור חדש של מערכת הפלאג־אין מבית BYD, שמשלבת מנוע חשמלי, מנוע טורבו־בנזין בנפח 1.5 ליטר וסוללה גדולה יחסית. המכונית תוצע באירופה בשלוש גרסאות: הראשונה בהספק 217 כ"ס עם סוללה של 18.7 קילוואט־שעה וטווח חשמלי של עד 89 ק"מ בתקן WLTP; השנייה עם סוללה של 26.6 קילוואט־שעה וטווח חשמלי של עד 125 ק"מ; והשלישית עם שני מנועים, סוללה של 18.7 קילוואט, הספק משודרג של 324 כ"ס וטווח חשמלי של עד 70 קילומטר. אורכה של המכונית 4.77 מטר, רוחבה 1.89 מטר, גובה 1.67 מטר, והיא ניצבת על בסיס גלגלים באורך 2.76 מטר ומצוידת בתא מטען בנפח 552 ליטר.

פלאג־אין בכמה הספקים ל"סרס 5"

מעניין במיוחד הוא מחיר החדירה הצפוי באירופה. מחיר גרסת הבסיס צפוי להתחיל ברמה הנמוכה בכ־2,000 אירו מזו של גרסת הבסיס של קיה נירו פלאג־אין. בתרגום למחירים בישראל עם מס קנייה מלא עשויה המכונית להציע גרסת בסיס בפחות מ־200 אלף שקל. המכונית צפויה להגיע ככל הנראה עוד השנה, בין השאר בשל חשיבות שוק הרכב הישראלי ל־BYD. בחודשים ינואר-מאי השנה נמסרו בכל האיחוד האירופי 9,844 כלי רכב של BYD, לעומת 9,024 מסירות בישראל באותה תקופה.

עוד דגם, ששיווקו באירופה נבחן כיום, הוא גרסת הפלאג־אין של הקרוס־אובר "סרס 5", שמשווק כיום בישראל. הגרסה הזו כוללת מנוע 1.5 בנזין ומנועים חשמליים במספר הספקים עד למעלה מ־600 כ"ס. מחירה בסין מתחיל בכ־34 אלף דולר. גם עבור סרס ישראל היא שוק אסטרטגי. מתחילת השנה נמסרו בישראל 1,073 כלי רכב של סרס לעומת 119 בכל האיחוד האירופי.

גם קבוצת GEELY הסינית בוחנת כיום את היצוא לאירופה של גרסאות פלאג־אין מפיתוח עצמי. הקבוצה כבר משווקת כיום בסין מספר דגמי קרוס־אובר וסדאן של המותג "גלאקסי", שעתיד להיות מותג היצוא שלה לאירופה. כלי הרכב מצוידים במערכת הפלאג־אין שאמורה לספק טווח משולב (בנזין וחשמל) של למעלה מ־1,300 ק"מ. המחיר של הקרוס־אובר גלקסי L5, שמצויד במערכת ההנעה הזו, מתחיל בסין בכ־28 אלף דולר.

לעומת זאת חברת SAIC, שכלי הרכב החשמליים שלה צפויים לספוג באירופה את המכס הגבוה ביותר מבין היצרנים הסינים (כ־38%), בוחנת כיום דווקא את האלטרנטיבה ההיברידית. מקורות באירופה מוסרים כי החברה צפויה להתחיל לשווק באירופה ב־2025 את הדור החדש של הקרוס־אובר ZS, שמכונה CLOUD, עם הנעה היברידית, וזאת לאחר שבשנים האחרונות שווק בגרסה חשמלית בלבד. הרכב יצויד במערכת הנעה היברידית חדשה, שזהה לזו שבה מצויד הרכב הקומפקטי MG3, שצפוי להגיע לישראל בקרוב עם תמחור אגרסיבי.

בתחילת 2025 צפוי מס הקנייה על רכב חשמלי בישראל לרשום זינוק נוסף. השיעור המינימלי ינוע סביב 45%, אולם אם האוצר לא יציג אלטרנטיבות מס בחודשים הקרובים, עשוי מס הקנייה לזנק ל־83%, בדומה לרכבי בנזין. שינוי זה צפוי להגדיל את האטרקטיביות היחסית של דגמי הפלאג־אין על פני החשמליים.

נחתה בישראל: סנונית ראשונה של הדגם החשמלי פולסטאר 3

המותג פולסטאר של קבוצת GEELY נערך להרחבת היצע הדגמים בישראל. במסגרת זו נחת החודש בישראל לבחינה ותקינה רכב חשמלי ראשון מדגם "פולסטאר 3". זהו קרוס־אובר חשמלי יוקרתי־ספורטיבי, שמיועד להתחרות במותגי היוקרה הגרמניים. אורכו 4.6 מטר, רוחבו 1.85 מטר, גובהו 1.47 מטר והוא ניצב על בסיס גלגלים באורך 2.73 מטר.

פולסטאר 3 של קבוצת GEELY / צילום: יח''צ

הוא מוצע באירופה בשלוש גרסאות, שהבסיסית מביניהן מצוידת בשני מנועים בהספק 476 כ"ס ובסוללה של 82 קילוואט־שעה עם טווח של עד 568 ק"מ. מחירה באירופה מתחיל בכ־58 אלף אירו, דומה למחיר של גרסת הביצועים של טסלה Y.

הגרסה הבכירה מציעה הספק של 489 כ"ס וסוללה מאסיבית של 107 קילוואט־שעה עם טווח של כ־610 ק"מ. מחירה באירופה מתחיל בכ־85 אלף אירו.

מכרזי משרד הביטחון יפסלו כלי רכב שיכולים לאסוף ולשדר נתונים

משרד הביטחון בוחן הכנסת דרישה "לעקר" את יכולות איסוף ותקשורת הנתונים של כלי רכב שמתמודדים על מכרזים צבאיים. מקורות בענף הרכב מעריכים כי דרישה ברוח זו צפויה להיכלל כבר במכרז ההצטיידות החדש במשאיות חשמליות לצה"ל, שבימים אלה מופץ ליבואנים במתכונת של "בקשה לקבלת מידע" (RFI).

המהלך נובע ככל הנראה מהחשש שכלי רכב בעלי יכולות איסוף, חישה ותקשורת נתונים מתקדמות, יאספו וישדרו נתונים על מיקומם ועל אופי השימוש בהם בשירות הצבא לשרתים במדינות זרות, וישמשו לאיסוף מודיעיני. תהליך "העיקור" כולל ניתוק של הרכב מכל אמצעי תקשורת ליצרן הרכב או לצדדים שלישיים, כולל ביטול האפשרות לעדכן תוכנה לכלי הרכב מרחוק (OTA).

רכב ליסינג צבאי בקריה בת''א / צילום: תמר מצפי

יצוין כי בימים אלה משלים הממשל האמריקאי רגולציה חדשה בתחום הביטחון הלאומי, שעתידה לאסור את איסוף הנתונים מכלי רכב "חכמים", שמיוצרים במספר "מדינות בסיכון גבוה" ובראשם סין. בסוף מאי הוגשה טיוטת הצעה בנושא על ידי חברת הקונגרס אליסה סלוטקין, בעברה אנליסטית של ה־CIA ובכירה בפנטגון.

בטיוטה להצעה נכתב, כי "כלי הרכב של ימינו הם מתוחכמים יותר מאי־פעם ומצוידים במצלמות, ברדארים ובחיישנים מתקדמים אחרים, ויש להם יכולת לעבד, לשדר ולאחסן מידע שנאסף מכלי רכב בארה"ב... אם כלי רכב אלה יורשו לפעול בארה"ב הם יספקו לממשלת סין 'מטמון' של מודיעין רב־ערך על ארה"ב, כולל הפוטנציאל לאסוף מידע על מתקנים צבאיים, תשתיות קריטיות כגון תחנות ורשתות כוח ואפילו לאתר את מיקומם של מנהיגים".

על פי הצעת החוק יינקטו על הפרתו סנקציות שכוללות קנסות של עד מיליון דולר ועד 20 שנות מאסר.

עוד כתבות

האור הכחול / אילוסטרציה: Shutterstock

מחקרים חדשים מגלים: האם צפייה בטלוויזיה בלילה באמת הורסת את השינה?

במשך השנים האשימו את האור הכחול שבוקע ממכשירים אלקטרוניים בכך שהוא גורם הפרעות שינה, ואפילו התפתח שוק של עשרות מיליוני דולרים לניטרול ההשפעה שלו ● אבל מחקר שפורסם לאחרונה מנפץ כמה מיתוסים על הקשר בין ההיצמדות למסכים בלילה לאיכות השינה, וטוען שלפעמים הם אפילו יכולים לעזור להירדם ● אז איפה בכל זאת הבעיה?

דן לואב / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המיליארדר דן לואב מצא דרך ליהנות מהעליות בבינה המלאכותית בלי להשקיע באנבידיה

המיליארדר היהודי דן לואב ידוע כמשקיע אקטיביסט מהדור הישן, שלא מפחד להביע ביקורת ולבצע שינויים דרסטיים ● באמצעות האסטרטגיה הזו, הוא הצליח להגדיל את ההון של קרן הגידור שלו מ־3 מיליון דולר ל־7.7 מיליארד ● איך למרות זאת הוא פספס את מהפכת ה־AI, ומה חלקו במאבק נגד סטודנטים פרו־פלסטיניים?

ילדים חוצים את הכביש בירושלים. יצאו מהבית באוגוסט? / צילום: רפי קוץ

כלכלית, חברתית, ביטחונית וסביבתית: האופק העגום של ילדי ישראל

מימון המלחמה שייפול על כתפיהם, הקרע החברתי שגורם לכולנו להפסיד והתנפצות החלום על ביטחון של ממש: 1.1 מיליון הילדים שיוצאים לחופש בשבוע הבא ישלמו על הכל, וביוקר ● המוצא הוא שילוב של הנהגה נחושה וציבור שמתעשת ומבין את גודל השעה

ORA 07 PRO+ / צילום: יח''צ

בפחות מ-200 אלף שקל: החשמלית שאי אפשר להתעלם ממנה, לטוב ולרע

העיצוב של החשמלית הגדולה מבית GWM הסינית לא מותיר אנשים אדישים. יש לה באגים, כמו תא מטען קטנטן, אבל היא מציעה תמורה לא רעה למחיר ● מבחן דרכים

הצוללת. הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם שיחה עם סאמר סינג'ילוואי / צילום: Reza Green

"אנחנו אשמים, כל העם הפלסטיני, במה שקרה ב-7 באוקטובר"

שיחה עם סאמר סינג'ילוואי, איש עסקים ופעיל פוליטי מהאופוזיציה בפת"ח ● על שלטון אבו מאזן, הרצון להקים מדינה פלסטינית דמוקרטית ורצועת עזה ביום שאחרי ● האזינו

תרומה לא מוכרת: חיילים קונים ציוד, המדינה מערימה קשיים ומסים / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

לוחמי השייטת רכשו לעצמם 200 קסדות במלחמה. ואז הכל הסתבך

שמונה חודשים לתוך המלחמה וחיילי צה"ל עדיין מתלוננים על מחסור בציוד ● פלוגות מגייסות כספים מהציבור, עמותות קונות במיליונים, והפניות לתורמים זורמות בלי סוף ● אלא שזה לא נגמר כאן: הרכישות האלה כרוכות בתשלומי מע"מ כבדים, חלקן נתקעות במכס, והמדינה מצדה לא יכולה לסייע

אינטיאס עם סלסת דובדבנים וסלרי באריסת דובדבן / צילום: גיל דהאן

מאחורי צ'נה עומד שף מגובש שמכין אוכל טעים, נגיש וסקסי

השף הצעיר גיל דהאן, שסגר את מסעדת העלית "וייס", ניקה מניירות והתבגר ● צ'נה בהובלתו היא ניאו־ביסטרו ישראלי נהדר

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

הערכות: 80 אלף שקל, נהג ומשרות אמון - התנאים של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' בחדשות 13

על פי הערכות בשוק, מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' יכללו מלבד תנאי שכר של 80 אלף שקל ברוט בחודש, גם נהג פרטי ואפשרות למינוי שתי משרות אמון ● בעוד התנאים לא חריגים לעומת מנכ"לים קודמים, שמאלוב-ברקוביץ' נהנית גם מסעיף אי-תחרות ארוך שמבטיח שתקבל שכר עד תום החוזה גם אם תפוטר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ניסיון לינץ' בישראלי שנכנס בטעות לקלנדיה

עימותים אלימים בין מפגינים לשוטרים במספר הפגנות ברחבי הארץ במוצ"ש • ניסיון לינץ' בישראלי שנכנס בטעות לקלנדיה - וחילץ את עצמו מהמקום • צה"ל על הפעילות בסג'עייה ב-48 השעות האחרונות: לחימה מטווח קרוב, במרחב אזרחי אותרו משגרים ואמצעי לחימה • שר החוץ של קפריסין שוחח עם עמיתו האיראני • הותר לפרסום: שני חיילי צה"ל נהרגו בסוף השבוע בצפון הרצועה • עדכונים בולטים 

ביקש לבטל את העברת הדירה לאשתו / איור: Shutterstock

האב גילה שהילדה איננה בתו וביקש לבטל את העברת הדירה לאשתו: מה קבע בית המשפט?

המחוזי הגן על זכויות הקניין בדירת מגורים שנרכשה ע"י אדם ללא שיתוף עם אחרים בכלל או בת זוגו בפרט ● לטענת האב, ההסכם הראשון נחתם רק בעקבות איומי האישה להפיל את העובר שברחמה, וההסכם השני נחתם רק כדי לספק קורת גג לבתו

השבוע בעולם / חומרים: AP- Sputnik, Kremlin, Dan Kitwood עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ג'סטין סופרסטאר (לשעבר) מתקרב אל סוף שלטונו בקנדה, והצבאים השתגעו

צווי מעצר נגד נשיאים, שרי הגנה ורמטכ"לים ● מפגינים מציתים את הפרלמנט של קניה והנשיא חוזר בו ממסים חדשים ● מואצים חילופי המשמרות הפוליטיים בדמוקרטיות ● השימוש בנשק באמריקה מוכרז "משבר בריאות ציבורי" ● הדציבלים הורגים צבאים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מאפים בקפה ברנצ'ו / צילום: דורון מניס

המושב בצפון שמאגד שלושה יקבי בוטיק מרעננים

עגלת קפה במרכזה של חוות סוסים, סדנה להכנת תכשירים מצמחים, שוק פשפשים כמו הברוקאנט בצרפת ולא פחות משלושה יקבים מרעננים ● ביקור בציפורי

ביידן וטראמפ בעימות הראשון בסבב של 2020 / צילום: ap, Julio Cortez

ביידן נגד טראמפ: הערב מגיע ויכוח הטלוויזיה הראשון בין השניים

ויכוחי טלוויזיה בארה"ב לא חורצים בדרך-כלל את גורל הבחירות, אבל פה ושם הם הצליחו להשפיע - וייתכן שהוויכוח הנוכחי ייכנס לקטגוריה של "פה ושם" ● הערב, ההתעניינות העיקרית לא תהיה בנושאים, אלא בסגנון ובלשון הגוף ● הסקרים האחרונים מוסיפים להראות תיקו סטטיסטי

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

הם פרשו מהרווארד וגייסו 120 מיליון דולר כדי להתחרות באנבידיה

הסטארט-אפ החדש Etched גייס כ-120 מיליון דולר על מנת לבנות שבב AI חדש שיתחרה בשבבים שאנבידיה מייצרת ● בחברה טוענים כי השבבים החדשים יהיו מהירים משמעותית משבבי ה-Blackwell של אנבידיה

נדיר יזרעאל, ממייסדי ארמיס / צילום: Armis

הם נפגשו בטכניון והחליטו להקים חברה. היום היא שווה מיליארדים

אחרי ניסיון כושל להקים סטארט-אפ פינטק, נדיר יזרעאל לא התייאש והקים את חברת הסייבר ארמיס, שקצב ההכנסות השנתי שלה כבר חצה את רף 200 מיליון הדולר ● החלום שלו הוא לבנות אימפריה כחול-לבן, אבל בינתיים הוא מזהיר: "בישראל לא חוששים מספיק ממתקפת סייבר כוללת. צריך להיערך כדי שלא יקרה כאן 7 באוקטובר של הסייבר" ● שיחה קצרה עם נדיר יזרעאל, ממייסדי ארמיס

גוגל / צילום: Shutterstock, achinthamb

ורילי, חברת המו"פ הרפואי של גוגל, תסגור את פעילותה בישראל בתחילת אוקטובר

ורילי, אשר נוסדה כדי להוציא לפועל פרוייקטים ברמת חדשנות והשפעה גבוהה בתחום הבריאות, הודיעה כי תסגור את מרכז הפיתוח בישראל ● "ההחלטה לא קשורה למלחמה" מסרה החברה לגרדיאן הבריטי ● המרכז מעסיק 25 עובדים בישראל

פעילות כוחות צה''ל ברצועה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי צה"ל נפלו בקרבות ברצועת עזה

אזעקות בקריית שמונה ובתל חי על ירי רקטות וטילים ● שר החוץ של קפריסין שוחח עם עמיתו האיראני ● ניסיון פיגוע בשגרירות ישראל בסרביה ● כלי טיס של חיל האוויר תקפו מטרות טרור וחוליות מחבלים חמושות בסג'עייה ● החות'ים טענו כי תקפו כלי שיט שעשה את דרכו לחיפה ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בלבנון • עדכונים בולטים

לן בלווטניק, בעלי רשת 13 / צילום: טים בישופ

המינוי בחדשות 13 והסערה: מה רוצה לן בלווטניק?

עשרות גורמים שעבדו עם לן בלווטניק, אחד מאנשי העסקים העשירים והמתוחכמים בעולם, מנסים לענות על השאלות: עד כמה היה מעורב במינוי של יוליה שמאלוב ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 ולאן פניו של הערוץ ● "אין סיכוי שלא היתה רוח גבית שלו"

עבודה של איה חיה אלטמן, המוצגת בביתן מכללת ספיר מטעם אום קולטור

על יריד צבע טרי שיצר שוק לאמנים מבטיחים והצית ויכוח בעולם האמנות

יריד האמנות השנתי "צבע טרי" ייערך בשבוע הבא בתל אביב ● היריד מאגד בתוכו את השמנא והסלתא של עולם האמנות הישראלי וצבר פופולריות בקרב סוחרי אמנות, אך לאורך השנים חטף ביקורת על התמסחרות ● השנה על רקע המלחמה תוקדש במה מיוחדת לתושבי העוטף

שרון רביד, מנכ''לית ויריליטי / צילום: מיכל בנדק

המנכ"לית שרוצה לטפל באחת הבעיות שהכי מטרידות גברים

כשמנכ"לית ויריליטי מדיקל, שרון רביד, נדרשה להעביר את מוצר הסקס-טק שלה מהניסויים הקליניים לשלב המסחרי, היא הייתה צריכה להבין איך פונים לגברים עם בעיות בתפקוד המיני ● מה אפשר ללמוד מההצלחה של ויאגרה, ומה הייתה ההחלטה הראשונה שקיבלה?