גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פאניקה במפלגה הדמוקרטית לאחר כישלון של הנשיא ביידן בעימות הטלוויזיה עם טראמפ

אילו העימות בין ביידן וטראמפ היה מוכרע באמצעות נוק-אאוט, השופטים היו מסיימים אותו בדקה החמישית, לאחר הפגנת רפיון ובלבול מדהימים של ביידן ● כעת גוברים הניחושים שבכירי המפלגה יפצירו בנשיא להסתלק מהמרוץ ולאפשר לוועידת המפלגה באוגוסט להחליף אותו ● התוכן כמעט לא חשוב, אבל טראמפ אמר שביידן הוא "פלסטיני חלש"

הויכוח המשודר בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ, לפני הבחירות לנשיאות / צילום: ap, John Bazemore
הויכוח המשודר בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ, לפני הבחירות לנשיאות / צילום: ap, John Bazemore

שני אנשים זקנים התחרו לפנות בוקר על חסדיו של העם האמריקאי. ג'ו ביידן ודונלד טראמפ, המבוגרים ביותר שהתמודדו אי-פעם על כהונת הנשיא, ניסו את כוחם בשכנוע פלח קטן של מהססים. הנחת רוב המשקיפים לפני הוויכוח הייתה ששום דבר לא ישתנה מעיקרו.

WSJ | מנכ"לים מובילים נוהרים שוב אל טראמפ במטרה להשפיע על סדר היום
האם הרשעת טראמפ תציל את מסע הבחירות המקרטע של הנשיא ביידן?

ההנחה הזו השתנתה בתוך דקה או שתיים, והתהפכה על ראשה בשעה וחצי הבאות. הוויכוח התפתח לאסון כבד בשביל הנשיא ובשביל מפלגתו. אלפי מסרים הופיעו במדיה החברתית, ונשנו אחר כך בדיונים באולפני הטלוויזיה: פאניקה מתפשטת במפלגה הדמוקרטית, בכירים במפלגה תוהים אם הגיעה השעה להתייצב בבית הלבן ולהפציר בנשיא לפרוש מן המרוץ.

"אני עושה את זה כבר 30 שנה", אמר ג'ון קינג, הפרשן הפוליטי הבולט ביותר של CNN, "ומעולם לא ראיתי כדבר הזה". הוא נופף בטלפון הסלולרי שלו, שהתכסה בהודעות ייאוש מכל אנשי הנשיא. היה מדהים לראות את צוות הפרשנים של CNN, רובם דמוקרטים ושונאי טראמפ, מסכימים עם עמיתיהם הרפובליקאים, שמועמדותו של ביידן נמצאת על סף התמוטטות.

אני צופה בוויכוחים נשיאותיים בשידור חי הרבה יותר זמן מרוב קוראיי. בראשון צפיתי ב-1976, בין הנשיא ג'רלד פורד לג'ימי קרטר. לא החמצתי אף אחד מהם במרוצת 48 השנים הבאות. לא היה כדבר הזה. במרוצת השנים היו רגעים טובים ורגעים רעים, מועמדים מעדו ושגו, צופים ופרשנים חילקו ציונים והסכימו ולא הסכימו על תוצאות; אבל אף אחד מוויכוחי חצי המאה האחרונה לא השתווה למה שראינו הבוקר.

אני מסופק אם יש אפילו טעם לסייג. כמובן, יש עוד ארבעה חודשים עד הבחירות (בעצם פחות, מפני שההצבעה המוקדמת מתחילה בעשרות מדינות של ארה"ב שבועות רבים לפני יום ההצבעה הרשמי), ו"הכול עדיין יכול לקרות". אבל 90 הדקות של הוויכוח עומדות להיטבע במעמקי הזיכרון האמריקאי. הן יחולקו לדקות ולשניות, ויופצו יומם ולילה במדיה החברתית. מכאן ואילך, כל מסע הבחירות של טראמפ יוכל להתבסס על שידור חוזר של הדקה האיומה ההיא, בראשית הוויכוח, כאשר הנשיא התבלבל, איבד את חוט המחשבה שלו, וסיים משפט במלים המזעזעות, "אנחנו נביס את מדיקייר".

"מדיקייר" הוא תכנית הביטוח הממשלתית לקשישים, יהלום בכתרה של מדינת הרווחה האמריקאית. הנשיא כמובן לא התכוון להרוס את מדיקייר. הוא רצה כנראה להתפאר בהצלחתו להביס את הקורונה. אבל זה מה שיצא לו. טראמפ לא התקשה להאמין למזלו הטוב, והסתער מייד על מעידת הנשיא.

רגשות גואים של חמלה

מכאן ואילך ג'ו ביידן היה מוטל על הקרשים. אילו ויכוח כזה היה מוכרע באמצעות נוקאאוט, השופטים היו מסיימים אותו בדקה החמישית. מאותה נקודה, במשך דקות ארוכות ומתישות, תומכי הנשיא, ואפילו אחדים ממתנגדיו, התבוננו בג'ו ביידן ברגשות גואים של חמלה. מה עושה האיש הזה על הבמה הזו בנקודה הקריטית הזו בהיסטוריה של ארצו ושל העולם?

פרשנים רפובליקאיים הקשו לאחר הוויכוח מדוע כל כך הרבה מאנשי הנשיא ומבכירי מפלגתו שיקרו או העמידו פנים שביידן כשיר לכהן ארבע שנים נוספות, או בעצם ארבעה חודשים נוספים. ומדוע, לכל הרוחות, אנשי ביידן הם שהציעו את הוויכוח ואת התאריך?

דונלד טראמפ גבר כמעט ללא קושי על ביידן. מה זאת אומרת "גבר"? הוא שלט בוויכוח ללא מצרים. הוא חבט מכל עבר, מעל החגורה ומתחתיה. הוא לעג לביידן פעם אחר פעם. הוא נראה טוב, בעזרת האיפור כמובן, ובעזרת השיער המלאכותי, אבל יתרונו הוויזואלי היה חד משמעי. קולו היה רם וצלול.

הויכוח המשודר בין ביידן וטראמפ, נוקאאוט בדקה החמישית / צילום: ap, Carolyn Kaster

ביידן היה בדיוק ההיפך. קריקטוריסט מן המפלגה היריבה היה מתקשה לצייר קריקטורה מחמיאה פחות מזו שהצטיירה על המסך. במשך חודשים ארוכים, חשבונות המדיה החברתית של הימין האמריקאי יצאו מגדרם, לפעמים עד כדי זיוף, לתאר את ביידן כזקן רפה, המתקשה לעמוד או ללכת, מתקשה לדבר, מתקשה לזכור, מתקשה לצרף מלים לכלל משפט מובן.

הגזמות מרושעות? אולי. חוץ מזה שהן התאמתו במלואן בשידור חי מאולפן CNN באטלנטה. המלים לעו בגרונו של ביידן; חלקים שלמים של דבריו היו בלתי מובנים, אם מפני שהיה קשה לעקוב אחריהם, אם מפני שהתחביר ובחירת המלים היו לקויים, אם מפני שקולו חזר וגווע עד לחישה צרודה. לנשיא יש בעיות הגייה ודיבור הנובעות מן הגמגום החריף של ילדותו. זה תמיד היה המצב. אבל קשה להיזכר אימתי זה היה ברור יותר. אל נכון זה היה צריך להיות ברור לאנשים שדיברו עם הנשיא יום יום, בלשכתו, בחדר המצב של הבית הלבן, במטוס חיל האויר מס' 1.

נראה שנקשר קשר של שתיקה, אם כי בשבועות האחרונים התחלנו לשמוע על סימנים גוברים של בעיות קוגניטיביות, למשל ברשימה בוול סטריט ג'רנל שפירסמנו כאן, בגלובס, לפני ארבעה שבועות. אבל אנשי הנשיא עמדו על זה שהוא מתפקד היטב, שהוא שולט בעניינים, שהוא רב אנרגיה.

כמו רייגן ב-1984? לא

היתכן שאת הנשיא פשוט פקד מזל רע, אולי תוצאה של עודף הכנה? כמובן, יתכן.

אני נזכר בוויכוח בין הנשיא רונלד רייגן לוולטר מונדייל, ב-1984. רייגן התמודד על כהונה שנייה בגיל 74. הוא היה זקן המתמודדים עד שהגיע ביידן. משקיפים הבחינו בהידרדרות קוגניטיבית אצל רייגן בשנים הקודמות. לימים התברר שאלה היו סימנים ראשונים, או אפילו מתקדמים יחסית, של אלצהיימר. מונדייל היה צעיר ממנו כמעט ב-20 שנה.

רייגן חזר והואשם שהוא אינו בקיא בפרטי מדיניות. מכיניו ומאמניו לקראת הוויכוח הרביצו בו כמויות עצומות של עובדות ושל סטטיסטיקה, כדי שיוכל להפיג את הרושם. הוא התבלבל, ופתאום התחוור לצופי הטלוויזיה (בעידן שלפני האינטרנט), כי רייגן זקן ונרפה, ומצבו של מונדייל בסקרים השתפר.

אבל רייגן היה פופולרי להפליא, הפופולרי ביותר מכל נשיאי המאה ה-20. המצב הכלכלי השתפר והלך בשנה שקדמה לבחירות. רייגן הצליח למחות את הרושם של זקנתו בוויכוח השני באמצעות חוש ההומור שלו. כאשר נשאל על זקנתו, הוא ענה, "אני אינני מתכוון לתאר את יריבי כצעיר ולא-מנוסה". מונדייל היה בן 56. הכול צחקו, כולל מונדייל, וזה היה הסוף. רייגן ניצח ב-49 מ-50 המדינות, עם הרוב הגדול ביותר בתולדות ארה"ב.

אולי זה יקרה לביידן? התשובה החד-משמעית הבוקר היא, לא, זה לא יקרה. אי אפשר להעלות על הדעת התאוששות לאחר ההשפלה האיומה הזו.

חורבן ודאי נגד חורבן אפשרי

מה אם כן עשוי לקרות? התחזית הקיצונית ביותר, הנשמעת עכשיו קיצונית פחות ממה שהייתה, היא שהמפלגה הדמוקרטית תחליף אותו. הוא אומנם ניצח ללא קושי בבחירות המקדימות של המפלגה, ויש לו די צירים כדי לקבל את מינויה למועמד לנשיאות בוועידתה, בשבוע הרביעי של אוגוסט. אבל אם הוא יפרוש, הוועידה תוכל למצוא לו מחליף או מחליפה.

מאז 1968, שום ועידה מפלגתית בארה"ב לא מינתה מועמד שלא ניצח בבחירות המקדימות. מצב עניינים כזה עלול להיות הרסני בשביל הדמוקרטים. אבל אפשר שיהיה עליהם לבחור בין חורבן ודאי עם ביידן לחורבן אפשרי בלעדיו.

הימים הבאים, אולי השעות הבאות, יתפתחו למרוץ מסחרר. הישארות ביידן לא תהיה כרוכה רק בוויתור דמוקרטי על הנשיאות, אלא היא עשויה להיות כרוכה בוויתור על עמדות כוח בכל רחבי המערכת הפוליטית לשנים רבות.

היא תבטיח את תבוסותיהם של מועמדים דמוקרטיים לעשרות כהונות אחרות: סנאטורים, צירי בית נבחרים, מושלי מדינות, בעלי כהונות בכירות בכל אחת מן המדינות. היא עלולה להשאיר את הדמוקרטים באופוזיציה במשך דור שלם.

כמובן, אם הנשיא ירקע ברגלו, ויעמוד על הישארותו, יהיה קשה מאוד להתנגד לו. בחירת מחליף תהיה מסובכת ביותר, ותעמיד את האגפים השונים של המפלגה זה נגד זה עד כדי קרע. אולי רק מן הטעם הזה הדמוקרטים יחליטו לנשוך את שפתיהם ולהסתכן בתבוסה מרה. אפשר להניח שהחדשות הפוליטיות מארה"ב ישתנו ויתפתחו בכיוונים דרמטיים דקה אחר דקה. כדאי לעקוב.

מדינה פלסטינית? טראמפ "יראה"

כמעט מביך להודות שמקץ אלף מלים לא נגענו כלל בתוכן הוויכוח, רק מפני שהתוכן מחוויר לעומת כל השאר.

בעניין ישראל והמלחמה בעזה, טראמפ ויתר על ההזדמנות לתקוף את הנשיא, או להביע תמיכה גורפת בישראל. הוא אומנם אמר שצריך להניח לישראל לסיים את המלחמה, אבל לא השמיע אף מלה אחת של ביקורת על עצירת תחמושת, למשל. הוא השיב במלים "אני אראה", כאשר נשאל על מדינה פלסטינית.

הוא אמר שביידן ניסה להפוך ל"פלסטיני", אבל הפלסטינים אינם אוהבים אותו, מפני שהוא "פלסטיני חלש". הוא אמר שהנשיא לא נקף אצבע נגד "מהומות פלסטיניות" בכל רחבי ארה"ב, אבל לא אמר מה הוא היה עושה. הוא אמר שאילו הוא היה בבית הלבן, איראן וחמאס לא היו מעיזות לפתוח במלחמה. ביידן לא הצליח להשיב מלחמה שערה בעניין הזה, או כמעט בשום עניין אחר.

איזה לילה, איזו דרמה.

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל ברצועה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי צה"ל נפלו בקרבות ברצועת עזה

אזעקות בקריית שמונה ובתל חי על ירי רקטות וטילים ● שר החוץ של קפריסין שוחח עם עמיתו האיראני ● ניסיון פיגוע בשגרירות ישראל בסרביה ● כלי טיס של חיל האוויר תקפו מטרות טרור וחוליות מחבלים חמושות בסג'עייה ● החות'ים טענו כי תקפו כלי שיט שעשה את דרכו לחיפה ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בלבנון • עדכונים בולטים

שרון רביד, מנכ''לית ויריליטי / צילום: מיכל בנדק

המנכ"לית שרוצה לטפל באחת הבעיות שהכי מטרידות גברים

כשמנכ"לית ויריליטי מדיקל, שרון רביד, נדרשה להעביר את מוצר הסקס-טק שלה מהניסויים הקליניים לשלב המסחרי, היא הייתה צריכה להבין איך פונים לגברים עם בעיות בתפקוד המיני ● מה אפשר ללמוד מההצלחה של ויאגרה, ומה הייתה ההחלטה הראשונה שקיבלה?

ג'ו ביידן ודונלד טראמפ / צילום: צילומים: Shutterstock, AP-Michael Perez

העימות הנשיאותי הראשון בארה"ב הוליד הרבה טענות. לא כולן מדויקות עובדתית

בסוף השבוע נערך הדיבייט הראשון במסגרת הבחירות לנשיאות ארה"ב, בין הנשיא המכהן ומועמד הדמוקרטים ג'ון ביידן לבין המועמד הרפובליקני והנשיא לשעבר דונלד טראמפ ● איך היו הביצועים מבחינת דיוק בעובדות - במהלך העימות ומחוצה לו? ● המשרוקית של גלובס

דן סינור / צילום: רמי זרנגר

הוא כתב רב־מכר על ישראל, היום הוא מפחד להסתובב בארה"ב

אם נדמה היה שהמלחמה גרמה לישראל לאבד פופולריות, לפחות בזירה אחת היא חזקה מתמיד - כך סבור דן סינור, מחבר רב-המכר "סטארט-אפ ניישן" ובעבר יועצו של מיט רומני במרוץ לנשיאות ארה"ב ● "יש לכם בארץ 7,000 חברות הזנק, 120 מאיצים ו–400 מרכזים של ענקיות עולמיות, והמספרים רק עולים" ● ראיון מיוחד

גוגל / צילום: Shutterstock, achinthamb

חברת המו"פ הרפואית ורילי תסגור את פעילותה בישראל בתחילת אוקטובר

ורילי, חברת הבת של אלפאבת (החברה האם של גוגל) אשר נוסדה כדי להוציא לפועל פרוייקטים ברמת חדשנות והשפעה גבוהה בתחום הבריאות, הודיעה כי תסגור את מרכז הפיתוח בישראל ● "ההחלטה לא קשורה למלחמה" מסרה החברה לגרדיאן הבריטי ● המרכז מעסיק 25 עובדים בישראל

עבודה של איה חיה אלטמן, המוצגת בביתן מכללת ספיר מטעם אום קולטור

על יריד צבע טרי שיצר שוק לאמנים מבטיחים והצית ויכוח בעולם האמנות

יריד האמנות השנתי "צבע טרי" ייערך בשבוע הבא בתל אביב ● היריד מאגד בתוכו את השמנא והסלתא של עולם האמנות הישראלי וצבר פופולריות בקרב סוחרי אמנות, אך לאורך השנים חטף ביקורת על התמסחרות ● השנה על רקע המלחמה תוקדש במה מיוחדת לתושבי העוטף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה בנק עשה שינויים בקמפיין שלו לאחר שעורר סערה ברשת

איך אומרים פטריוטיזם בעברית, מי הבקיע את השער המהיר ביותר בתולדות היורו, ומהן ראשי התיבות של חסמב"ה? ● הטריוויה השבועית

טלי בן  עובדיה / צילום: תמר מצפי

פחות משנה מהקמתו: טלי בן עובדיה עוזבת את מיזם רלוונט של ניר צוק

"אחרי לא מעט לבטים החלטתי שהגיע זמן פרידה", כתבה בן עובדיה בהודעה לעובדים ● גם מרב בטיטו סיימה את העסקתה במיזם רלוונט לאחרונה, וגם כמה תוכניות שתוכננו לעלות שלא קרו בסופו של דבר ●  מי שכרגע מובילים את הפרויקט אלו מודי פרידמן, ממייסדי קשת ובעבר מנכ"ל ערוץ 10 ושילה דה בר, לשעבר עורך ידיעות אחרונות

ביקש לבטל את העברת הדירה לאשתו / איור: Shutterstock

האב גילה שהילדה איננה בתו וביקש לבטל את העברת הדירה לאשתו: מה קבע בית המשפט?

ביהמ"ש המחוזי הגן על זכויות הקניין בדירת מגורים שנרכשה ע"י אדם ללא שיתוף עם אחרים בכלל או בת זוגו בפרט ● לטענת האב, ההסכם הראשון נחתם רק בעקבות איומי האישה להפיל את העובר שברחמה, וההסכם השני נחתם רק כדי לספק קורת־גג לבתו

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה בעלי פטור ניתן להחזיר לשירות מילואים, ולמה זה תהליך כל כך מסובך?

השחיקה של חיילי המילואים מביאה צורך לחפש מקורות נוספים לכוח אדם ● בזמן שרבים מעוניינים להשלים זאת באמצעות גיוס חרדים, אחרים מציעים לגייס בעלי פטור משירות זה ● בפועל, השליטה של צה"ל בנתונים לגביהם לא ברורה, וגם מי שמנסים לחזור ולשרת נתקלים בקשיים ● המשרוקית של גלובס

תמיר כהן, מנכ''ל שיכון ובינוי / צילום: סיון פרג'

תמיר כהן מתפטר מניהול שיכון ובינוי: ינסה לרכוש את השליטה בחברה

מנכ"ל שיכון ובינוי עוזב את החברה לאחר 6 שנים בתפקיד ● ברקע ההחלטה: כיפופי ידיים בינו לבין בעל השליטה נתי סיידוף ● בכוונת תמיר כהן לגבש קבוצת משקיעים שתנסה לרכוש את השליטה בחברה ●  מניית שיכון ובינוי נחתכה בכ-65% מאז רמות השיא לפני כשלוש שנים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדלק חזרו לעלות: כמה תשלמו על ליטר החל ממחר?

לפי הודעת משרד האנרגיה, מחיר ליטר בנזין יעלה ל-7.56 שקלים בלילה שבין ראשון לשני ● ההתייקרות מגיעה לאחר שבחודש יוני נרשמה ירידת מחיר ראשונה של הדלק מאז תחילת 2024

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

מחלקת גנרטורים בחנות / צילום: Shutterstock

רכישת הגנרטורים זינקה: כל מה שכדאי לדעת לפני שרצים לחנויות

ההתבטאויות על יכולת וייצור אספקת החשמל בישראל בעת מלחמה עתידית מעלות סימני שאלה לגבי החלופות ● גלובס מציג את ההבדל בין גנרטור לתחנת כוח, איך לדעת מה ההספק הרצוי, ומה טווח המחירים בשוק

פרויקט התחדשות עירונית ברחוב בלוך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

מעל 10 אלף יח"ד בחמש שנים: איזו עיר היא שיאנית ההתחדשות העירונית?

בדיקת הלמ"ס מעלה, כי תל אביב וערי המרכז מובילות בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית, ואילו בצפון ובדרום אין כמעט פרויקטים ● הממצאים מחזקים את הביקורת הרבה שקיימת כיום על ההתחדשות העירונית ותמ"א 38 בישראל, שאינה מגיעה כמעט לפריפריה

שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

משרד החקלאות רוצה להחליף שם. לא תאמינו כמה זה יעלה לכם

בהחלטת ממשלה שעברה היום הוחלט לשנות את שמו של משרד החקלאות ופיתוח הכפר ל"משרד החקלאות וביטחון המזון הגולמי" ● עפ"י בדיקה שערכה התנועה לאיכות השלטון, עלות שינוי שם המשרד צפויה להגיע לסכום של 1.5-2 מיליון שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

קרן הפנסיה סירבה לשלם לחולה בסרטן. מה קבע ביהמ"ש?

אב הגיש תביעת מזונות לביהמ"ש לענייני משפחה, אך גרושתו טענה כי הוא מחויב בתשלום מזונות ולכן אינו יכול להגיש בקשה כזו ● עיריית אשקלון פיגרה בתשלומים לקרן הפנסיה, והקרן סירבה לשלם קצבה לחולת סרטן ● ואדם שמכר לשותפו בחברה את מניותיו טען להסכמה בע"פ לרכוש אותן בחזרה ● 3 פסקי דין בשבוע

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יש לכם 100 אלף שקל פנויים? המדריך למשקיע לטווח הקצר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כשמגיעים לטווחי השקעה קצרים של שנה או שנתיים, האפשרויות מצטמצמות - מומחים ממליצים על מכשירי ההשקעה המתאימים ● תופעה חדשה יחסית בארה"ב תופסת תאוצה - תעודות סל ממונפות על מניה בודדת ● ארבע מניות בת"א 35 אחראיות על העליות בו ● וגם: למה ההצלחה של אנבידיה היא הבעיה של שוק המניות

הדירה בשכונת רביבים על גבול שיכון דן בתל אביב / צילום: רובי צוק

צפון תל אביב: דירה עם גג ענק נמכרה ב־6 מיליון שקל

דירת גג עם שני מפלסים בשכונת רביבים בפרויקט "טופ דן" נמכרה לאחר זמן רב על המדף ובמחיר השוק, 6 מיליון שקל ● מדובר בדירה 5 חדרים הזקוקה לשיפוץ ● שכונת רביבים מאופיינת בבנייה נמוכה ובצמודי קרקע

הגוש הגדול בשדה דב / צילום: איל יצהר

אחרי 50 שנה: כך תתחלק הקרקע היוקרתית בין 1,700 הבעלים

ביהמ"ש צפוי לאשר את מתווה חלוקת הזכויות בקרקעות ברובע שדה דב בת"א, מהלך שיאפשר הקמת 2,700 דירות ואלפי מ"ר תעסוקה ומסחר ● בכך יבוא לסיומו פירוק השיתוף של הגוש הגדול