גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלחץ של נתניהו, הפשרה של סמוטריץ׳: כך עשוי להיראות מבצע המס הגדול לשחרור "רווחים כלואים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מקדם פשרה שתאפשר להוציא לפועל מבצע לשחרור דיבידנדים של חברות במס מופחת, כפי שנחשף בגלובס, חרף ההתנגדות באוצר ● המתווה החדש מצמצם את היקף המבצע ומתמקד ברווחים שנצברו בחברות עד 2020, תוך קביעת סנקציות ● כמה כסף ייכנס לקופת המדינה, ולמה גורמי המקצוע מתנגדים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"

בעוד הדיונים על מבצע לשחרור רווחים כלואים בהטבות מס ממשיכים להתנהל בחדרי חדרים, הצעת פשרה חדשה נבחנת בציר שבין ראש הממשלה בנימין נתניהו, יועצו הכלכלי פרופ' אבי שמחון ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'. לגלובס נודע כי תוכנית הפשרה תצמצם את היקף המבצע ותתמקד ברווחים שנצברו בחברות בין 2018־2020 - תוך קביעת סנקציות על רווחים שייכלאו מ־2021 ואילך, וכן ומניעת מבצעים נוספים בחקיקה.

בלעדי | "מכירת חיסול": נתניהו ויועצו הכלכלי דוחפים למבצע שחרור "רווחים כלואים"
משרד החקלאות רוצה להחליף שם. לא תאמינו כמה זה יעלה לכם

כפי שפורסם בשבוע שעבר בגלובס, נתניהו ויועצו דוחפים למבצע נוסף של חלוקת דיבידנדים מרווחים כלואים במס מופחת, בעוד הדרג המקצועי באוצר מביע התנגדות נחרצת. שמחון רואה במבצע הזדמנות להניב כ־20 מיליארד שקל לאיזון הגירעון, כשמנגד באוצר צופים סכום נמוך בהרבה - כ־10 מיליארד שקל - וטוענים כי מדובר ב"מכירת העתיד הכלכלי של המדינה לטובת ההווה".

סמוטריץ' טרם הציג את רעיון הפשרה לגורמי המקצוע במשרדו, אך הגבלת המבצע לרווחים שנצברו בין המבצע הקודם -שהסתיים ב־2017 - ועד סוף 2020, אמורה לרכך במעט את התנגדותם. זאת, מכיוון שהיא מצמצמת את היקף ההטבה ומנסה למנוע יצירת תמריץ במשק לצבירת רווחים עתידיים בהמתנה למבצעים נוספים. צידוק נוסף לפשרה הוא שהשנים 2018־2020 מסתמנות כ"שנים אבודות" יחסית בקשר לרווחים הכלואים. חקיקת הסנקציות נגד החברות לא תוכל להיות רטרואקטיבית על רווחים שנצברו קודם לכן - לכן על השנים האלה מעט קל יותר לצדדים להתפשר.

תחילה היה זה בעיקר שמחון שדחף לצאת במבצע דיבידנדים, שלעמדתו צריך להיות פתוח לכל הרווחים שנצברו לאורך השנים בחברות - סכום שמוערך בכ־700 מיליארד שקל. לאחרונה החל גם נתניהו ללחוץ באופן ישיר לצאת למבצע, אך עדיין לא התקבלה הסכמתו להצעת הפשרה המדוברת. לפי גורמים המעורים בפרטים, הוא עשוי להתעקש על מבצע כולל כדי למקסם את התמורה קצרת־הטווח.

באוצר מבקשים תיקונים

גורמים באוצר ששמעו על הכוונות הנרקמות בדרכים עקיפות סבורים כי גם פשרה זו אינה פותרת את הבעיות המהותיות הכרוכות במבצע לחלוקת דיבידנד מוטב לבעלי החברות. בכל מקרה, דורשים שם כי כל מבצע יהיה כפוף להסדרת חקיקה לעתיד. העיקרון המנחה לחקיקה הוא שחברות אשר יכלאו רווחים ישלמו מס גבוה יותר. אחת האפשרויות היא תשלום מס על דיבידנדים שלא חולקו.

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

במשרד האוצר גורסים כי ציפיית השוק למבצעים כאלה נובעת מהרגל שגוי שנוצר בישראל. לדעתם, שחרור רווחים כלואים בהטבה צריך להיות אמצעי אחרון, למקרים קיצוניים כמו מלחמה גדולה בצפון וקשיים בגיוס כספים. מעבר לכך, קיימת גם העלות הכלכלית של המבצע - אם הוא ייערך במתכונת של המבצעים הקודמים, שיעור המס על חלוקת דיבידנדים יופחת מ־33% ל־25%, כלומר ויתור על רבע מהסכום.

במקום מבצע, באוצר היו רוצים לפתח מנגנונים חלופיים. החוק כיום מאפשר לרשות המסים לנקוט אמצעים כלפי חברות שנמנעות מחלוקת דיבידנדים כדי להימנע מתשלום מס, תוך שהן נהנות מהטבות במסגרת חוק עידוד השקעות הון. אולם סעיף זה בחוק אינו מיושם הלכה למעשה.

כעת באוצר בודקים אפשרויות לתיקון החוק, בניסיון לייצר כללים ברורים יותר באשר לשלב שבו יכולות החברות לנצל את המיסוי הדו־שלבי - כלומר ההפרדה בין תשלום מס החברות לבין מיסוי הדיבידנדים. במשרד שוקלים לפתח מעין "מסלול ירוק" שיחליף את מנגנון הוועדה הקיים, שלטענתם לא הוכיח את עצמו. בשבוע הבא יתכנס צוות בראשות מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, כדי לדון ברעיונות לחקיקת הצעדים האפשריים.

תוצאות מעורבות

חוק עידוד השקעות הון נועד במקורו לעודד צמיחה כלכלית וחדשנות במשק הישראלי. הרעיון המרכזי הוא לתמרץ חברות להשקיע את רווחיהן בפיתוח העסק - זאת במקום לחלק אותם כדיבידנדים לבעלי המניות. לשם כך, החוק מציע הטבות מס משמעותיות על רווחים שנשארים בחברה.

אולם בפועל, חברות רבות מנצלות פירצה בחוק ובמקום להשקיע את הרווחים בפיתוח עסקי, הן פשוט מפקידות את הכסף בבנק, צוברות ריבית, ונהנות מדחיית מס משמעותית. תופעה זו בולטת במיוחד ב"חברות ארנק", שהן למעשה כלי להפחתת מס עבור יחידים בעלי הכנסות גבוהות.

אין זו הפעם הראשונה ששמחון, בתמיכת נתניהו, לוחץ ליציאה למבצע דיבידנדים. הפעם הקודמת הייתה בשלהי 2023, במהלך הדיונים לבניית תקציב המלחמה המעודכן. נייר עמדה שהכין אז הכלכלן הראשי במשרד האוצר שמואל אברמזון, אליו הצטרף הממונה על התקציבים יוגב גרדוס, הזהיר כי "מבצע דיבידנד מעוות את שיקולי החברות בהחלטות ההשקעה שלהן, יוצר אי־ודאות משקית ופוגע בשוויון בין נישומים". הדוח מדגיש כי בעוד שהמבצע עשוי להניב תוספת הכנסות בטווח הקצר, הוא מוביל לפגיעה בהכנסות ממסים בטווח הארוך ולכן פוגע בהפחתת הגירעון המבני.

בהקשר היסטורי, מבצעים קודמים לשחרור רווחים כלואים הניבו תוצאות מעורבות. במבצע הראשון שנערך ב־2012 שוחררו 60 מיליארד שקל והמדינה גבתה מתוכם 4.3 מיליארד שקל במסים, בעוד שבמבצע של 2017 שוחרר סכום דומה של 61 מיליארד שקל, אך הכנסות המדינה ממסים זינקו ל־15.6 מיליארד שקל. עם זאת, הדוח של רשות המסים מראה כי היקף הרווחים הלא־מחולקים המשיך לגדול בשנים שלאחר מכן, מה שמעלה ספקות לגבי האפקטיביות ארוכת־הטווח של מבצעים כאלה.

עוד כתבות

מיקי לוי, יש עתיד / צילום: יח''צ

האם שר האוצר לפיד הוציא לעבודה 60 אלף תלמידי ישיבה?

האם אילוצים כלכליים מוציאים חרדים לעבוד? כן, אבל לא כמו שח"כ מיקי לוי אמר ● המשרוקית של גלובס

אולפן חדשות 13 / צילום: יח''צ

הדרמה של חדשות 13: העובדים מחריפים את המאבק נגד ההנהלה. מה הצעד הבא?

מאז הודיע דירקטוריון חדשות 13 על מינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית, מנהלים העובדים מאבק עיקש נגד ההחלטה ● מדוע זה קורה, מי אחראי למינוי, מה טוענים בהנהלה, למה הרשות השנייה לא מתערבת, והאם בכלל יש סיכוי לשינוי כיוון? ● גלובס עושה סדר

ח''כ מירב כהן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אושר בכנסת: החוק שמאפשר לעצור סליקת אשראי לעסקים שעושקים קשישים

תיקון לחוק הגנת הצרכן שעבר הלילה בכנסת מעניק לרשות להגנת הצרכן שורה של סמכויות רחבות במקרים שבהם שוכנעה כי אדם או חברה עקצו או הטעו קשישים, עולים חדשים ובעלי מוגבלויות ● יוזמת החוק, ח"כ מירב כהן: "מדובר בכלי אכיפה משמעותי שמטרתו להרתיע נוכלים ולעצור בזמן אמת את הפגיעה שהם מייצרים"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות במסחר באירופה; מדד קאק מזנק ב-1.6%

ירידות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טסלה מזנקת בטרום מסחר בכ-3% ● הנאסד"ק שבר אתמול שוב את השיא, ומדד ה-S&P 500 חצה לראשונה את רף 5,500 הנקודות • יו"ר הפדרל ריזרב: "רוצה לראות צמצום נוסף כדי להוריד את הריבית" ● המסחר בוול סטריט יינעל היום ב-20:00 שעון ישראל

דוד אברהם כץ בבית המשפט, ב-2021 / צילום: יוסי כהן

המיליונים התאדו, ומוכר חלומות הנדל"ן בדרך לשימוע לפני כתב אישום

פרקליטת מיסוי וכלכלה החליטה בחודשים האחרונים לערוך שימוע לפני כתב אישום נגד דוד אברהם כץ ועו"ד גיא אבני ● החשד, כפי שנחשף בגלובס: גיוס כספי משקיעים במרמה ועבירות על חוק ניירות ערך ● בפברואר ניתן צו עיכוב הליכים לבקשת כץ

יסמין סאקס פרידמן / צילום: דוברות הכנסת

האם תושב הנגב מקבל רק שליש מתקציב התרבות של תושב תל אביב?

מה פערי התקצוב בתרבות בין המרכז לדרום? התמונה מורכבת ממה שנראה ● המשרוקית של גלובס

יאיר אמסטרדם מנכ''ל Verbit / צילום: אודי אלדרוטי

הוא נאלץ לפטר עובדים בגלל הבינה המלאכותית, עכשיו הוא מבטיח: נעזור לעורכי דין להבין כשהעד משקר

יאיר אמסטרדם, שמונה לאחרונה לתפקיד הבכיר בחברת התמלול, מנסה להתנער מהתדמית הטכנוקרטית שדבקה בו ● בראיון ראשון מאז שנכנס לעמדה לאחר עזיבתו הפתאומית של המייסד ו"כוכב התקשורת" תום ליבנה, הוא אומר: "תום הוא דמות מאוד מיוחדת, הוא הפך לדמות ציבורית - אבל זו הייתה החלטה שלו" ● ומבהיר: "יש לי דעות פוליטיות אבל כל עוד אני מנהל בחברה - אני מחויב לה"

נושאת המטוסים האמריקאית קרל וינסון שמשתתפת  בתרגיל הימי RIMPAC / צילום: Reuters, Qian Weizhong/VCG

מסר לסין: ישראל משתתפת בתרגיל צבאי בהוואי

בשבוע שעבר נפתח בהוואי התרגיל הימי הנחשב לגדול בעולם - RIMPAC ● בתרגיל משתתפת ישראל לצד מדינות מוסלמיות בולטות כאינדונזיה, מלזיה ובורניי ● התרגיל מהווה מסר לסין ולרוסיה המאיימות על היציבות בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

אנבידיה מסתבכת בצרפת: ענקית השבבים תואשם בפגיעה בתחרות?

הממונה על ההגבלים העסקיים בצרפת, שנחשב לאקטיביסט במיוחד נגד חברות אמריקאיות, עשוי להאשים את ענקית שבבי הבינה המלאכותית אנבידיה בהתנהגות שנועדה לפגוע בתחרות ● החוק הצרפתי מאפשר להטיל קנסות בגובה עד 10% מהמחזור השנתי העולמי בגין הפרת כללי ההגבלים העסקיים במדינה

בהודו משוכנעים: ישראל עומדת בפני הפסד אסטרטגי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הכאוס בין הפלסטינים ברחובות עזה יוצא משליטה, עינב צנגאוקר פועלת להדחת נתניהו כדי להחזיר את בנה החטוף, בהודו פורסים את כל הבעיות שעומדות בפני ישראל, וקואליציית Teach NY היהודית מכוונת את מאמציה להשפיע על הבחירות בניו יורק ב-2025 ● כותרות העיתונים בעולם

נתיבי איילון / צילום: איל יצהר

למרות ההתנגדויות, המכרז צפוי לצאת לדרך: בקרוב תשלמו על כניסה עם רכב לת"א

גורמים בממשלה מעריכים שהמכרז, שנאמד במאות מיליוני שקלים ובוטל כבר פעם אחת, ייצא לדרך עוד השנה על אף התנגדותה של שרת התחבורה מירי רגב ● אגרת הגודש צפויה להיכנס לתוקף עד שנת 2026, ומוערך שהיא תתרום יותר ממיליארד שקל בשנה לקופת המדינה

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו / צילום: איל יצהר

צפרתם ברחוב בת"א בלי סיבה? העירייה רוצה לקנוס אתכם

עיריית תל אביב-יפו אישרה השבוע תיקון לחוק העזר העירוני למניעת רעש, לפיו הצפירה תהפוך לעבירת קנס בשווי 475 שקל, ובעל הרכב ייחשב כמי שאחראי על העבירה ● המהלך טעון את אישור משרדי הממשלה וועדת החוקה ● חולדאי: "שמח לבשר שהמנהג הקלוקל הזה עתיד להיעלם מחיינו העירוניים"

ירידה במענה לסקרי הלמ''ס / אילוסטרציה: Shutterstock

למה פחות ופחות ישראלים מוכנים לענות על סקרי הלמ"ס ואיך זה ישפיע על הכלכלה

המענה לסקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הוא חובה עפ"י חוק, אך בשנים האחרונות שיעור המשיבים צנח ● בעוד שב־2012 עמד הנתון על 82%, כיום הוא מגיע ל־43% בלבד ● איך הירידה במענה עלולה להשפיע על המשק, והאם מדובר במגמה ייחודית לישראל?

נכון להיום, הורים שהפקידו את הכסף לילדיהם בבנקים לא יכולים לשנות את החלטתם / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

הבנקים כבר לא יהיו ברירת המחדל: אלה השינויים הצפויים בתוכנית חיסכון לכל ילד

התיקון לחוק, שעבר היום בוועדת הכספים, מאפשר להורים להחליט שכספים חדשים יופקדו מעתה בקופת גמל להשקעה ● מדובר בניצחון מסוים לבנקים, שכן אלה היו אמורים להישאר לחלוטין מחוץ לתוכנית ● בנוסף ביקשו ח"כ ינון אזולאי ולובי 99 לשנות את ברירת המחדל גם עבור הכספים החדשים של ילדים שהחיסכון שלהם כבר נמצא בבנקים, לקופת גמל להשקעה - אך זו לא אושרה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: Shutterstock

כבר שנים מנסים לפצח את הנוסחה: באיזה יום כדאי להיכנס לשוק המניות?

סיסמאות כמו "צא במאי וחזור בנובמבר", "אפקט ינואר" ו"ראלי סוף השנה" מבקשות כבר שנים לתזמן עונתיות מסוימת בשוק המניות ● צללנו לסטטיסטיקות בניסיון לזהות אם יש יום בשבוע שבו מומלץ להשקיע במניות, הן עבור מדד ת"א 125 והן עבור S&P 500 ● אז מהו יום המזל שלכם?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

מדד הנאסד"ק שבר שיא נוסף; אפל ננעלה בשיא כל הזמנים

אפל התחזקה ב-1.6% והגיעה לשיא כל הזמנים ● הנאסד"ק טיפס ב-0.8% ושבר את שיא כל הזמנים שקבע אתמול בסיום המסחר ● יוליוס בר: "האירו מתחזק מול הדולר בתגובה לתוצאות הבחירות בצרפת" • אנליסטים בוול סטריט מנתחים את ההשלכות של בחירת טראמפ לנשיאות על שוק האג"ח

בנין טכנולוגית להבים, נהריה / צילום: בר - אל

קו ראשון לים: המפעל בנהריה נמכר ב-155 מיליון שקל

מתחם טכנולוגיית להבים בנהריה נמכר לקרן מרתון, ומשתרע על שטח של כ-51 דונם, עם מבנים בשטח בנוי כולל של כ-22,300 מ"ר ● נת"ע תשכור מקבוצת עזריאלי משרדים בשטח של 12,000 מ"ר בפארק העסקים בחולון ● וגם: משרד השיכון ורשות החדשנות הוציאו קול קורא לקידום טכנולוגיות ייצור בענף הבנייה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ידין ענתבי / צילום: תמר מצפי

ההפסדים שהסבה ביט והמרוץ מול לאומי: מה מחכה למנכ"ל בנק הפועלים החדש

ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים הנבחר וחבר ההנהלה הוותיק, החל את דרכו במשרד האוצר לפני 20 שנה ומאז טיפס לצמרת המערכת הבנקאית ● כעת, עם כניסתו לתפקיד, הוא צפוי להתמודד עם שורת אתגרים, בהם השלכות המלחמה על המשק ● 3 הערות על המינוי

בורסת וול סטריט. תחזית אופטימית למדד 500 S&P / צילום: ap, Richard Drew

לפי 12 אלף המלצות אנליסטים - אלה המניות שלא כדאי למכור

נתוני האתר הפיננסי Factset מלמדים על אופטימיות לגבי עתידן של מניות S&P 500, גם לאחר ראלי של קרוב לשנתיים ● מתוך כ־12 אלף המלצות אנליסטים, רק 5% הן "מכירה" ● בצמרת המומלצות: אמזון, מיקרוסופט ודלתא ● ואילו מניות הם מציעים למכור?

ירושלים / צילום: Shutterstock

תכנון המטרו בירושלים יוצא לדרך: איפה יעברו הקווים?

הגוף שמתכלל את בניית תשתיות התחבורה בירושלים פרסם מכרז לתכנון ראשוני ולבדיקת היתכנות להקמת קווי מטרו בעיר ● ברקע: הצפי של העירייה ומשרד התחבורה כי בשנת 2030 יגיעו הרכבות הקלות בבירה לסף הקיבולת שלהן ● אלו האזורים בהם מתוכננים הקווים לעבור