גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייתה החברה הרווחית בישראל ואז מנייתה צנחה. האם זה הקאמבק?

שוקי המניות חותמים חצי שנה חזקה בהובלת מגזר השבבים ● אלו המניות הישראליות בארץ ובחו"ל שהכפילו את מחירן ואף יותר בששת החודשים הראשונים של השנה, ומי הן המאכזבות הגדולות ● צים, שנסחרה אשתקד במגמה שלילית, בלטה לטובה ואילו סולאראדג' בלטה בירידות ● וגם: מה צפוי בשווקים במחצית השנייה של השנה

צילומים: איל יצהר, יח''צ, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, יח''צ, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחצית הראשונה של שנת 2024 מסתיימת בשווקים בטון חיובי, כהמשך למגמה מהשנה שעברה. בוול סטריט, מדד נאסד"ק עתיר מניות הטכנולוגיה טיפס מתחילת השנה ב־18.1% ומדד S&P 500 עלה ב־14.5%, והם קרובים לרמות השיא אליהן הגיעו במהלך השנה. גם הבורסה המקומית, על אף המלחמה, הציגה ביצועים חיוביים כאשר מדד ת"א 125 עלה בכ־3% מתחילת 2024.

מי שהשקיע במניה הישראלית הזו שילש את כספו מתחילת השנה 
נייקי מחקה 27 מיליארד דולר ביום אחד. והמשבר מגיע גם לאימפריה של הראל ויזל 

עמית כהן, מנהל השקעות במגדל ניהול תיקים, מסכם את המחצית הראשונה באומרו כי את השווקים משכו ענקיות הטכנולוגיה, ובראשן יצרניות השבבים, "שהציתו את דמיון המשקיעים בכל הנוגע לפוטנציאל הגלום בפעילותן העתידית בתחום הבינה המלאכותית המתפתח". מלבד ההייפ ב־AI, כהן מציין את נתוני המאקרו שתמכו בשוק - ההתקררות באינפלציה בארה"ב ובאירופה, לצד נתוני האבטלה בארה"ב שהמשיכו להעיד על עוצמת שוק העבודה שם, והרגיעו חששות שעלו בעבר למיתון.

ומה בנוגע לישראל? לדברי כהן ממגדל, "בישראל בסיכום מחצית השנה השוק נע בין אופטימיות לפסימיות, על רקע חוסר היציבות הגיאו-פוליטית, ונהנה מדחיפת מניות הטכנולוגיה הדואליות, בעיקר אלו הפועלות בתעשיית השבבים (נובה, קמטק וטאואר, ש'ח'ו'), שהפגינו עוצמה כחלק מעליות השערים שרשם הענף בשוק האמריקאי. אם לא תירשם הרעה ביטחונית משמעותית בזירה המקומית, השוק עשוי להמשיך ולהתקדם".

טרנד הבינה המלאכותית הוביל את סקטור השבבים במדד S&P 500 לרשום עלייה של 70% מתחילת השנה (וכ־460% בחמש השנים האחרונות). המייצגת המרכזית של הטרנד היא ענקית השבבים אנבידיה, שהציגה זינוק של 155% במנייתה מתחילת 2024 על רקע העלייה בתוצאותיה. לאחרונה הפכה אנבידיה לזמן מה לחברה הגדולה ביותר בוול סטריט, כשעקפה את מיקרוסופט ואפל ועלתה מעל לשווי של 3 טריליון דולר.

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא, מסכים כי "השווקים הושפעו בעיקר מההתפתחויות הטכנולוגיות (בראשן ה-AI), לצד הציפיות להתמתנות האינפלציה והריבית. אלא שהתקוות להפחתת ריבית מהירה לא התממשו, לאחר שהתברר שהמשימה להדברת האינפלציה קשה מכפי שהניחו בתחילה. לצד זה החלו לעלות תהיות לגבי השלכותיה של המדיניות הפיסקלית המרחיבה (מאוד) שיושמה בעיקר במדינות המערב מאז פרוץ הקורונה".

נוסף על כך מציין אזולאי את השינויים הגיאו-פוליטיים וצבאיים שמתרחשים בעולם כחלק מהמאבק הבין גושי (המערב מול סין, רוסיה ואיראן), שיהיו להערכתו הגורם המשמעותי ביותר שישפיע על הכלכלה הגלובלית בזמן הקרוב. "לאור העלייה ברמת האי ודאות, אנחנו סבורים שיש להחזיק בפוזיציה דפנסיבית בתיק האג"ח, ובתיק המניות מומלץ שהסקטורים העיקריים יהיו טכנולוגיה, בריאות ותעשייה ביטחונית".

באשר למה שצפוי במחצית השנייה של השנה, כהן ממגדל מעריך בהקשר של השוק האמריקאי כי "במקרה שנתוני המאקרו הכלכליים ימשיכו להפגין עוצמה כפי שהם עושים בתקופה האחרונה, הדבר צפוי לספק תמיכה להמשך הכיוון החיובי". הוא לא רואה כרגע טריגר "שמפריע לשוק להמשיך להתקדם, אבל אם תגיע הפתעה - בין שהידרדרות ביציבות הגיאו-פוליטית העולמית או שינוי מגמה בקשר לרמות האינפלציה ותוואי הריבית בשוק האמריקאי - הדבר עלול להוביל לשינוי כיוון בשווקים".

הישראליות שבלטו בוול סטריט, לטוב ולרע

את התשואה הגבוהה מבין הישראליות הנסחרות בוול סטריט הציגה מניית חברת הטכנולוגיה Beamr Imaging שהונפקה אשתקד. משקיע שרכש בסוף 2023 מניה של בימר, יותר משילש את שווי החזקתו במחצית הראשונה השנה כשתשואתה הגיעה ל־260%.

בימר מהרצליה, בניהולו של המייסד שרון כרמל, מספקת פתרונות לשידור וידיאו באיכות ויעילות גבוהות. בפברואר עלתה החברה לכותרות בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם ענקית השבבים אנבידיה, במסגרתו השתיים יסייעו במעבר לפורמט וידיאו חדש. תוך ימים ספורים המניה זינקה פי 8 במחזורי מסחר עצומים. מאז, המניה נחלשה, אך היא עדיין נסחרת במחיר גבוה ממחיר ההנפקה הראשונית שלה בנאסד"ק ב־2023.

עוד בלטה לטובה מניית חברת הספנות צים, שנסחרה אשתקד במגמה שלילית על רקע ההרעה בתוצאותיה. מתחילת השנה טיפסה המניה ב־127% למחיר המשקף לחברה שווי שוק של 2.67 מיליארד דולר. למרות ההתאוששות, צים כבר נסחרה בשווי גבוה משמעותית, של כ־10 מיליארד דולר, בשנת 2022 כשהייתה החברה הרווחית ביותר בישראל. ירידת מחירי התובלה הימית הובילה את צים להפסד של 2.7 מיליארד דולר ב־2023, לעומת רווח של 4.6 מיליארד דולר ב־2022. ברבעון הראשון של 2024, על רקע העלייה במחירי התובלה, צים חזרה להרוויח ולחלק דיבידנד.

מהצד השני, אחד הסיפורים העגומים של המחצית הראשונה בקרב הישראליות בוול סטריט, הוא השחיקה במניית סולאראדג', שהחלה עוד במחצית השנייה של 2023. החברה, שנסחרה בעבר בשווי של כ־20 מיליארד דולר ולזמן מה אף נחשבה לישראלית הגדולה ביותר בשווייה, איבדה מתחילת השנה 73% לשווי נוכחי של 1.4 מיליארד דולר בלבד. החברה ממשיכה להתמודד עם ירידה בתוצאות הפיננסיות שלה על רקע מלאים שצברו המפיצים שלה, מה שהוביל לקיטון בהזמנות שלהם ממנה.

הבולטות בתשואה וגם בירידות בבורסה בת"א

את התשואה הגבוהה ביותר במדד ת"א 125 רשמה מניית אלקטריאון ווירלס, שהכפילה את שווייה למעל 2 מיליארד שקל. חברת החלום, שרוצה להטעין כלי רכב חשמליים תוך כדי נסיעה שלהם על הכביש, נכנסה למדד בעדכון האחרון. עוד מניה בולטת במדד המוביל היא קמטק, בניהולו של רפי עמית. החברה, המספקת פתרונות לבדיקות תהליך ייצור השבבים, נהנית מהמגמה החיובית בסקטור השבבים כולו על רקע עליית ה־AI וההשקעות בתחום, ומנייתה עלתה ב־92%. מניית נובה, הפועלת באותה תעשייה, זינקה ב־77%. גם מניית פריורטק, בעלת המניות הגדולה בקמטק, נהנית מהמגמה וטיפסה ב־84% במחצית הראשונה.

מניה נוספת שבלטה לחיוב היא זו של חברת הטכנולוגיה הביטחונית נקסט ויז'ן, שזינקה ב81% מתחילת 2024, ומאז הנפקתה ב־2021 שווי החברה הוכפל פי 10.

בצד השני של הסקאלה נמצאת בין היתר חברת הפרסום הדיגיטלי פריון, שאיבדה 72% מערכה מתחילת השנה. זאת לאחר שמיקרוסופט, לקוחה בולטת שלה, הודיעה על שני שינויים שפגעו בתוצאות החברה הישראלית - הראשון נוגע לתמחור הפרסום במנוע החיפוש בינג והשני להסרת פבלישרים, שחלקם עובדים עם פריון, מרשת ההפצה שלה. כתוצאה, פריון הפחיתה את התחזית שלה ומפטרת מעל 5% מעובדיה - כ־35 עובדים, רובם בישראל.

עוד מניות שהסבו תשואה שלילית בולטת בת"א 125 הן אלו של מיטרוניקס, יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחייה מקיבוץ יזרעאל, שנפלה 66% מתחילת השנה על רקע הרעה בתוצאותיה, ושל חברת הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי, שנחלשה במחצית הראשונה של השנה ב־31%.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; התשואות על האג"ח הממשלתיות זינקו

מדד נאסד"ק ננעל עם עליה של 0.6% ● נעילה ירוקה באירופה, מדד הקאק זינק ב-1.3% ● התשואות על אג"ח ממשלתיות בארה"ב מזנקות ● המסחר באסיה ננעל בעליות קטנות ● ג'יי.פי מורגן: "מדד S&P 500 ירד במחצית השניה של השנה ב-22%" ● טבע תחת חקירה של ה-FTC

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו / צילום: איל יצהר

צפרתם ברחוב בת"א בלי סיבה? העירייה רוצה לקנוס אתכם

עיריית תל אביב-יפו אישרה השבוע תיקון לחוק העזר העירוני למניעת רעש, לפיו הצפירה תהפוך לעבירת קנס בשווי 475 שקל, ובעל הרכב ייחשב כמי שאחראי על העבירה ● המהלך טעון את אישור משרדי הממשלה וועדת החוקה ● חולדאי: "שמח לבשר שהמנהג הקלוקל הזה עתיד להיעלם מחיינו העירוניים"

טלי בן עובדיה (רלוונט), מירי מיכאלי ( i24news), יוליה שמאלוב־ברקוביץ' (חדשות 13) / צילומים: כפיר זיו,  יורי סקוירסקי, איל יצהר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

3 הערות על שוק התקשורת: חבלי הלידה, סיבוב הפרסה ומאבק העובדים

מה עומד מאחורי שורת המהלכים המתרחשים כעת במפת התקשורת הישראלית: המינוי של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 והמאבק החריף עם העובדים, לוח השידורים החדש של ערוץ i24NEWS בעברית וההחלטה של רלוונט להתמקד בדיגיטל

סיידוף וכהן / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבעלים איבד כ־3 מיליארד שקל משווי מניותיו, והמנכ"ל שתוגמל ב־60 מיליון שקל משלם את המחיר

מניית שיכון ובינוי זינקה במעל 7% בעקבות התפטרותו של המנכ"ל הדומיננטי תמיר כהן, שהוביל מטעם נתי סיידוף את העסקה לרכישת השליטה בחברה ב־2018 מידי שרי אריסון ● פרויקטים יקרים והכפלת נטל החוב הובילו לקריסת המניה בכמעט 70% מהשיא ● כהן, שצבר בשנותיו בשיכון ובינוי תגמולי עתק, הודיע כי יפעל כעת לרכישת השליטה בחברה, אך לטענת סיידוף, "אין בכוונתי למכור"

ח''כ מירב כהן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אושר בכנסת: החוק שמאפשר לעצור סליקת אשראי לעסקים שעושקים קשישים

תיקון לחוק הגנת הצרכן שעבר הלילה בכנסת מעניק לרשות להגנת הצרכן שורה של סמכויות רחבות במקרים שבהם שוכנעה כי אדם או חברה עקצו או הטעו קשישים, עולים חדשים ובעלי מוגבלויות ● יוזמת החוק, ח"כ מירב כהן: "מדובר בכלי אכיפה משמעותי שמטרתו להרתיע נוכלים ולעצור בזמן אמת את הפגיעה שהם מייצרים"

שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בחברת פיוניר / צילום: שרון גולדברג

מנהל ההשקעות שממליץ לשמור כעת על כסף נזיל

שמואל בן אריה מפיוניר, שמעיד על עצמו כ"מכור" לשוק ההון, מעדיף להשקיע באג"ח קונצרניות בישראל, ואת רוב הרכיב המנייתי מעבר לים ● "כשיש כזו אי־ודאות בישראל, ומנגד כלכלה כה חזקה בארה"ב, אני מעדיף להיות בעיקר שם" ● ומאיפה להערכתו יגיע המשבר הבא

אילוסטרציה: shutterstock

זה לא יימשך ככה: התחזית הקודרת של ג'יי.פי מורגן למניות בוול סטריט

בג'יי.פי מורגן צופים כי מדד S&P 500 יירד ב-22% עד סוף השנה: "תשכחו מנחיתה רכה" ● בחברת המחקר BCA research חושבים שהירידה תהיה אפילו חדה יותר ● הפעם האחרונה בה נרשמה ירידה דומה הייתה ב-2008, לאחר פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס

מארין לה פן (משמאל) יו''ר מפלגת הימין הקיצוני בצרפת וז'ורדן ברדלה, מועמד מפלגתה של לה פן לראשות הממשלה, באירוע תמיכה / צילום: ap, Daniel Cole

רעידת אדמה באירופה: הצרפתים אמרו לא לרפורמות כלכליות ולהגירה, והם לא לבד

תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לפרלמנט מלמדות כי הציבור אמר לא לרפורמות, בהן העלאת גיל הפרישה, והוא בעיקר הצביע בעד סגירת גבולות ומדיניות של אנטי-הגירה ● איך יושפעו היהודים בצרפת, ומה יהיו ההשלכות על אירופה כולה?

ידין ענתבי / צילום: תמר מצפי

ההפסדים שהסבה ביט והמרוץ מול לאומי: מה מחכה למנכ"ל בנק הפועלים החדש

ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים הנבחר וחבר ההנהלה הוותיק, החל את דרכו במשרד האוצר לפני 20 שנה ומאז טיפס לצמרת המערכת הבנקאית ● כעת, עם כניסתו לתפקיד, הוא צפוי להתמודד עם שורת אתגרים, בהם השלכות המלחמה על המשק ● 3 הערות על המינוי

אולפן חדשות 13 / צילום: יח''צ

הדרמה של חדשות 13: העובדים מחריפים את המאבק נגד ההנהלה. מה הצעד הבא?

מאז הודיע דירקטוריון חדשות 13 על מינויה של יוליה שמאלוב–ברקוביץ' למנכ"לית, מנהלים העובדים מאבק עיקש נגד ההחלטה ● מדוע זה קורה, מי אחראי למינוי, מה טוענים בהנהלה, למה הרשות השנייה לא מתערבת והאם בכלל יש סיכוי לשינוי כיוון ● גלובס עושה סדר

ירושלים / צילום: Shutterstock

תכנון המטרו בירושלים יוצא לדרך: איפה יעברו הקווים?

הגוף שמתכלל את בניית תשתיות התחבורה בירושלים פרסם מכרז לתכנון ראשוני ולבדיקת היתכנות להקמת קווי מטרו בעיר ● ברקע: הצפי של העירייה ומשרד התחבורה כי בשנת 2030 יגיעו הרכבות הקלות בבירה לסף הקיבולת שלהן ● אלו האזורים בהם מתוכננים הקווים לעבור

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה החלומית במסלולי S&P 500 שוב משאירה אבק ליתר החוסכים בגמל

במחצית הראשונה של 2024 הניבו המסלולים עוקבי מדד המניות האמריקאי תשואה של 18.7% - כמעט כפול מהמסלולים המנייתיים ויותר מפי 3 מאלה הכלליים ● החשיפה הדולרית תרמה אף היא ● וגם: למרות שחזר לפסגת התשואות - אלטשולר שחם ממשיך לאבד כספים למתחרים

בנייה בישראל. הלוואות הקבלן בשיא כל הזמנים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הלוואות הקבלן בשיא כל הזמנים: "הרבה סיכונים גלומים בתוך הפתרון הזה"

במאי נרשמו 1.3 מיליארד שקל בהלוואות בלון ובולט ● לכאורה, כולם מרוויחים מהכלי שהפך נפוץ כל כך בשוק הדירות החדשות ● בפועל, יש גם סיכונים

אסדת קידוח ''תמר''. מצרים תלויה ביבוא מישראל / צילום: אלבטרוס

המדינה המפתיעה שגם תיפגע ממלחמה בין ישראל לחיזבאללה

הסלמה מול חיזבאללה צפויה להציב את אסדות הגז כיעד מרכזי של ארגון הטרור ● במצב כזה, מי שתיפגע באופן משמעותי היא מצרים, שסובלת ממחסור חמור בחשמל ותלויה ביבוא מישראל

טיילור ספוויט בהופעה בפריז בחודש מאי. תורמת בכל עיר בה היא מופיעה / צילום: ap, Lewis Joly

תרומה של ארוחות לשנה שלמה: כשכוכבת פופ עוזרת יותר מהממשלה

כוכבת הפופ האמריקאית טיילור סוויפט מופיעה כעת בסיבוב הופעות עולמי ● לפי ארגוני צדקה בערים בהן היא הופיעה, היא משאירה אחריה תרומות נדיבות ● בליברפול לדוגמה, לאחר 3 ימים של הופעות היא תרמה סכום שיממן ארוחות למשך שנה שלמה

מסירות הרכב נחתכו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מסירות הרכב נחתכו ב-15%, והיבואנים יוצאים בגל הנחות כדי לעורר את השוק

הביקוש בשוק הפרטי בנסיגה ומחסני יבואני הרכב הופכים צפופים יותר ויותר - והם נאלצים לצמצם את המלאים באמצעות מבצעים והנחות ● בשוק ה"אפס קילומטר" ההוזלות אפילו יותר עמוקות, כולל על כלי רכב חשמליים ● זו בשורה טובה, אם כי זמנית, למחפשי המציאות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

אנבידיה מסתבכת בצרפת: ענקית השבבים תואשם בפגיעה בתחרות?

הממונה על ההגבלים העסקיים בצרפת, שנחשב לאקטיביסט במיוחד נגד חברות אמריקאיות, עשוי להאשים את ענקית שבבי הבינה המלאכותית אנבידיה בהתנהגות שנועדה לפגוע בתחרות ● החוק הצרפתי מאפשר להטיל קנסות בגובה עד 10% מהמחזור השנתי העולמי בגין הפרת כללי ההגבלים העסקיים במדינה

בניית משרדים / צילום: טלי בוגדנובסקי

כל מה שצריך לדעת על החוק החדש שמסעיר את ענף הנדל"ן

השבוע נכנס לתוקף חוק שמאפשר ליזמים לפנות לרשות הארצית לקבלת היתרי בנייה, ולהימנע מהמתנה ממושכת בוועדות המקומיות ● לצד ציפייה לשיפור דרמטי בקיצור לוחות הזמנים ורווחיות הקבלנים, בעיריות מזהירים מפגיעה בעצמאותן

בארי שטרנליכט, יו''ר ומנכ''ל של סטרווד קפיטול / צילום: Reuters, MIKE BLAKE

ניצחון לנאמני סטרווד: התביעה נגד המיליארדר בארי שטרנליכט תתברר

ביהמ"ש דחה את בקשתו של איל הנדל"ן האמריקאי-יהודי בארי שטרנליכט, היו"ר והמנכ"ל של ענקית הנדל"ן סטרווד קפיטל, למחוק אותו מתביעה שהוגשה נגדו ע"י נאמני חברת-הבת שגייסה בעבר 910 מיליון שקל בישראל וקרסה כעבור שנתיים ● השופט: "נראה לכאורה כי המבקשים היו מעורבים בהחלטה על ההנפקה"

בורסת וול סטריט. תחזית אופטימית למדד 500 S&P / צילום: ap, Richard Drew

לפי 12 אלף המלצות אנליסטים - אלה המניות שלא כדאי למכור

נתוני האתר הפיננסי Factset מלמדים על אופטימיות לגבי עתידן של מניות S&P 500, גם לאחר ראלי של קרוב לשנתיים ● מתוך כ-12 אלף המלצות אנליסטים רק 5% הן "מכירה" ● בצמרת המומלצות: אמזון, מיקרוסופט ודלתא ● ואילו מניות הם מציעים למכור?