גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל
מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

ארה"ב שואפת לשפר את יכולות ההגנה מפני כטב"מים וסוגרת עסקת ענק עם היריבה של מערכת קלע דוד הישראלית, כהפקת לקחים ממלחמת "חרבות ברזל". בה בעת, סין טוענת שפיתחה מטוס קרב שכנפיו הופכות לכטב"מים, ורוסיה משתמשת ברכב לא־מאויש לפיזור עשן כבד בשדה הקרב. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות
בטורקיה מנסים להסביר מדוע סירבו לתדלק את המטוס הישראלי

ארה"ב בעסקת ענק עם היריבה של קלע דוד

צבא ארה"ב סגר עסקת ענק לרכישת מערכות פטריוט מתקדמות (3-PAC) בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין, הכוללת אספקות שיימשכו עד 2027. מזכירות ההגנה האמריקאית לא מסרה כמה מיירטים כוללת העסקה, אבל צוין כי מימוש ההסכם יתבצע באמצעות מתקני לוקהיד מרטין באלבמה, בפלורידה, בניו יורק ובתשע מדינות נוספות.

העסקה מתבצעת כחודשיים לאחר שחיל האוויר הישראלי הודיע כי הוא נפרד מסוללות הפטריוט הוותיקות שלו. הסיבה לכך טמונה במערכת "קלע דוד" של רפאל, שבמסגרת מערך ההגנה הרב־שכבתית הישראלי, ממוקד ביירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני. בזמן שישראל נמנעה משדרוג סוללות הפטריוט, היא התקדמה עם קלע דוד, שהיירוט המבצעי הראשון שלו בוצע כבר בחודש מאי 2023.

קלע דוד הוא שיתוף פעולה שממחיש את עוצמת התעשיות הביטחוניות הישראליות ביחד. מכ"מ ה־MMR שלו, מתוצרת חטיבת אלתא של התעשייה האווירית, חזק יותר מזה של הפטריוט. הוא מאפשר גילוי של נקודת הירי, חישוב בזמן אמת של שיעור נקודת הפגיעה, וכן תיקון טווח. לצידו נמצאת מערכת השליטה והבקרה "שקד זהב", פרי פיתוח של חברת אלישרא, מקבוצת אלביט.

התוצאה הסופית היא שקלע דוד הוא מוצר ישראלי קרוב מאוד לרמת PAC-3, המיירט המתקדם ביותר מסדרת פטריוט. אולם, בעולם של כלכלת חימושים, הוא זול משמעותית: בעת שכל מיירט של PAC-3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה למדינת ישראל כ־700 אלף דולר.

בהשראה איראנית: רוסיה וסין מפתחות מל"ט מתאבד

רוסיה וסין מפתחות חימוש משוטט (מל"ט מתאבד) בהשראת סדרת שאהד האיראנית. כך מדווח בסוכנות הידיעות בלומברג. בשאהדים השתמשו, בין השאר, משמרות המהפכה במתקפה נגד ישראל ב־14 באפריל וחיזבאללה תוקפים בעזרתם על בסיס יומיומי את ישראל בתשעת חודשים האחרונים.

לפי הדיווח, חברות משתי המדינות ניהלו מגעים כבר בשנה שעברה על האפשרות לשכפל את השאהד. גורמים סיפרו לבלומברג כי החלו לפתוח ולבדוק גרסה מסויימת השנה. "המל"טים הסיניים טרם היו בשימוש באוקראינה", ציינו.

הבכירים ששוחחו עם בלומברג לא זיהו את החימוש המשוטט שבפיתוח, אולם אתרי הגנה סיניים וכמה כלי תקשורת דיווח כי המדינה מפתחת מל"ט מתאבד בשם "סאנפלאואר 200", שמתואר כדומה לשאהד 136.

האמריקאים מפתחים יכולות זיהוי כטב"מים למזרח התיכון

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, שאמון על מרחב המזרח התיכון, פועל לחזק את יכולות הזיהוי והמעקב אחרי כטב"מים, כך דווח בדיפנס ניוז. פעילות זו מתבצעת כהפקת לקחים מריבוי מתקפות החימושים המשוטטים של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק ובסוריה, וכן ממתקפות המורדים החות'ים.

לכן, החליטו בפיקוד המרכז האמריקאי לשלב זרועות עם מחלקת הדיגיטל והבינה המלאכותית של הפנטגון, כדי לפתח חיישנים שמסוגלים לזהות איומים ולהיטמע במערכות השליטה והבקרה הקיימות. קצין החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי, מייג'ור בריאן סרסי, סיפר כי התכנון הוא לבחור חיישנים כבר במהלך הקיץ, כדי לתרגל אותם בתרגילים באוקטובר ובתחילת השנה הבאה.

במחלקת החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי פועלים לפיתוח מערכות להתמודדות עם כטב"מים כבר מחודש מרץ, עוד בטרם המתקפה האיראנית על ישראל ב־14 באפריל. הצוותים טסו לחזיתות כדי לשוחח עם הכוחות בשטח על מנת לברר את צורכיהם. בהמשך, שולבו גורמים מהמגזר הפרטי - במטרה לאחד את כלל הידע הקיים לטובת איתור פתרונות.

סין מציגה: מטוס קרב שמתפרק למל"טים

סין ביצעה ניסוי במטוס חמקן מתקדם, שבמהלך טיסתו, מתנתקים חלקים מכנפיו והופכים לשני מל"טים, כך טוענים בבייג'ינג. "על אף טלטלה קצרה שנובעת מהצמצום הפתאומי של שטח הכנף ומרכז הכובד של המטוס, הן המטוס והן המל"טים התייצבו במהירות", דווח בתקשורת המקומית.

דו שין, מהנדס בכיר במכון לטכנולוגיה אווירונאוטית במרכז המחקר והפיתוח האווירודינמי של סין (CARDC), ציין כי הניסוי מוכיח את יעילותו של הקונספט החדש. לדבריו, יכולת זו תאפשר שיתוף פעולה בין כלי מאויש לבין כלים בלתי־מאוישים. המעצב הראשי של מטוס הדור החמישי J-20, יאנג וויי, סיפר כי מטוסי העתיד של סין יעסקו בשיתוף פעולה פורה עם כלים בלתי־מאוישים.

הדרך הבלתי־מאוישת של רוסיה לפזר עשן בשדה הקרב

רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים (UGV) עבור פיזור מסכי עשן בזירות קרב, כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי. לפי תיעודים שעלו ברשתות החברתיות, מדובר בכלים קלים עם ארבעה גלגלי גומי, שנושאים על גביהם את המכשיר שמפזר את העשן. אנשים שנכחו בשדה הקרב סיפרו כי אותם כלים מפזרים עשן סמיך במיוחד.

תחילה, הרכב הבלתי־מאויש מפזר עשן סמיך לבן, אך זה תוך שניות ספורות הופך לעשן שחור, צפוף וסמיך. בבולגריאן מיליטארי מציינים כי אחת התרכובות הפופולריות ביותר ליצירת מסך עשר שחור כבד, היא הקסכלורואתן: חומר מוצק גבישי לבן, שבעת שריפתו מפיץ עשר שחור וסמיך. כך מצליחים הרוסים להסתיר את הכוחות שלהם בשדה הקרב.

איחוד האמירויות מחזקת את הצי

חברת נבאל גרופ הצרפתית מסרה לצי האמירותי את הקורבטה (ספינת תקיפה מהירה) השנייה שייצרה עבורה, "אל־אמראת", במסגרת טקס שהתקיים בעיר לוריין. היצרנית אחראית גם על אימון הצוותים האמירותיים, בטרם אלה יביאו את הקורבטה לאבו דאבי באוגוסט. אל־אמראת מהווה חצי מהעסקה שנחתמה בין הצדדים בשנת 2019, בסך כולל של 850 מיליון דולר.

הקורבטה, שתיטול חלק בהגנת המים הכלכליים של איחוד האמירויות, כוללת מערכות חיישנים פנורמיים וחימושים שונים, בהם מקלע ומשגר. איחוד האמירויות היא הלקוחה ה־11 במספר שמשתמשת בקורבטה מדגם צרפתי זה, כשמדינה מזרח תיכונית נוספת שמשתמשת בה היא מצרים.

המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי

הצוללת הקונבנציונלית הפורטוגלית "ארפאו" חזרה לנמל אלפייטה בליסבון, לאחר 70 ימי פעילות במסגרת מבצע "בריליאנט שילד" של ברית נאט"ו מתחת לקרח הארקטי. זו הייתה משימה ראשונה מסוגה לצי הפורטוגלי, שמעידה בכלל על תשומת הלב הרבה שמייחסים בנאט"ו לאיום הרוסי בצפון האוקיינוס האטלנטי.

עבור מעבר בנתיבי שיט שנמצאים במרחב הימי של מדינה מסוימת, נדרשת צוללת, לפי דיני הים הבין־לאומיים, לעלות אל פני הים. אם זה לא התבצע, זה מראה כי חברות הברית שבשטחה עברה הצוללת, ידעו על המעבר שלה מתחת לפני הים. "מילאנו בהצלחה את מטרותינו למעקב ולסיור בצפון האוקיינוס האטלנטי", נמסר מהצי הפורטוגלי.

מעבר לכך, המשימה של ארפאו הייתה ייחודית בעצם ההוכחה כי עבור פעילות במרחב הארקטי, ניתן להסתפק בצוללות שמונעות קונבנציונלית, ולא רק בצוללות גרעיניות. זו הצלחה יוצאת־דופן, משום שצוללות שמונעות באופן קונבציונלי, במיוחד כאלו שהן משולבות סולר/חשמלי, נדרשות לעלות אל פני הים במרווחים קבועים, כדי להטעין את הסוללות שלהן - משימה לא פשוטה מתחת לקרח הארקטי.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

תיקון והתנצלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט