גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלבים משוטטים ברחו לישראל מההפגזות בלבנון: כך הפכו יישובי הצפון לג'ונגל בחסות המלחמה

להקות תנים בין הבתים, כלבים שפלשו מלבנון, שטחי ענק שרופים וציידים לא חוקיים ● כשמרבית התושבים מפונים, את מקומם בערי הצפון תופסים בעלי החיים ● המשרד להגנת הסביבה: "נדע לשקם את המערכת האקולוגית, אבל היא לא תחזור להיות מה שהייתה"

צבי מדלג בין החלקות השרופות. גבול הצפון / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע
צבי מדלג בין החלקות השרופות. גבול הצפון / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

 

בחזית בניין מעונות הסטודנטים של המכללה האקדמית תל חי בקריית שמונה עדיין מתנוסס שלט גדול - "כאן גרים בכיף סטודנטים מאושרים". אבל בפנים אין איש, המבנה ריק, נטוש לגמרי. תושבי המקום שנותרו מספרים לנו שהסטודנטים היו הראשונים להתפנות, ואחריהם מרבית תושבי העיר. בודדים נשארו. אפשר לחצות אותה בנסיעה בתוך זמן קצר. הרמזורים רובם מושבתים, מהבהבים בכתום, תריסי החנויות מוגפים והכבישים ריקים כמעט לחלוטין.

דיור מוגן, גרסת מלחמה: הישראלים שבונים בונקר, על כל צרה שלא תבוא
בינה מלאכותית לא מחסלת משרות? ספרו את זה לפרילנסרים
האנטישמיות באוסטרליה התפרצה ושר האוצר לשעבר עשה על זה סרט

אך בכל זאת אפשר למצוא חיים בעיר. בעלי חיים. בין רעש מסוקי הקרב והאזעקות החוזרות והנשנות, ניתן לפעמים לשמוע את רעש חיות הבר שפלשו לשטח העירוני, ומסתובבות בו כבשלהן. "בבוקר ממש אפשר לראות להקות של תנים מתהלכות בין הבתים", מספר אחד הפקחים של רשות הטבע והגנים. ולא רק תנים, גם דורבנים ומזיקים כמו יתושים וזבובי חול שעלולים לשאת מחלות שונות - כולם מצאו את מושבם באזור העזוב.

אש מתלקחת בשדה. ''עד כה נשרפו 100-70 אלף דונם'' / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

"תשתיות הביוב יבשות לגמרי ואנחנו רואים עלייה של מכרסמים", אומרת ד"ר סיגל בלומנפלד, מנהלת מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה. "גם כלבים משוטטים הגיעו מלבנון כדי לברוח מההפגזות שם", מספר נועם רווח, פקח אזורי, רשות הטבע והגנים. "הם נכנסו דרך הר דב והגולן, באזורים שאין בהם גדר, לכל צפון הארץ. גם אם כבר אין אוכל בפחים, הם מוצאים את הלולים הנטושים ואת גינות הירק".

ולא מדובר רק באזור המיושב. גם בשמורות הטבע מסתגלות החיות להיעדרם של בני אדם. "יש פחות מטיילים בצפון, גם באזורים שלא פונו - בפסח אנחנו רגילים לראות חצי מיליון איש בשמורות ומאות אלפי לינות. השנה היו עשרות אלפי מטיילים בלבד ואולי אלף לינות. הצבאים שהיו יוצאים רק אחרי שעות הסגירה מסתובבים בכל שטח השמורה בכל היום".

אפשר היה אולי לספר את הסיפור הזה כמחמם לב, כזה שמראה כיצד הטבע חזק מהכול ומצליח לשקם את עצמו בהיעדרם של בני האדם, כפי שאולי ראינו בתקופת הקורונה. אבל המציאות מורכבת יותר - הכלבים המשוטטים מלבנון נושאים איתם גם כלבת ומעבירים אותה לחיות אחרות, למשל רפתות של פרות שחלקן נטושות וחלקן פועלות בכוח אדם מצומצם מאוד. "יהיה מאוד קשה לטפל בבעיה הזאת גם כשהתושבים יחזרו", אומר רווח. "הפתרון הוא לכידה או המתה, אבל מי רוצה לירות בכלב? זה קשה יותר מלירות בחזיר בר, גם רגשית וגם בפועל. גם ללכוד ולחסן מאות כלבים זה די בלתי אפשרי. בסוף מה שיקרה הוא שהחקלאים יפזרו רעל, וכל החיות כולל כלבי המחמד וחיות הבר ימותו מזה".

נזקי השריפה בנחל דישון. השיקום יעלה כ-20 אלף שקל לדונם / צילום: שי אייזקס - רשות הטבע והגנים

הפקחים של רשות הטבע והגנים מנסים לטפל במצב ככל יכולתם, אבל הם ברובם במילואים או פונו. "במושב כרכום ראינו שועלים בתוך היישוב ולא יכולנו לטפל בהם, כי הפקח של השירות הווטרינרי אצלם מגויס", מסביר רווח. "גם אני מתגייס וחוזר ומתגייס וחוזר, וגם כשאני כאן אני רק בן אדם אחד. אני לא יכול לכבות שריפה שש שעות, להילחם בציידים הלא חוקיים ואז ללכוד חיות בר בערים".

"החיות מרגישות את הסטרס"

מלבד בעלי חיים מסוימים שמוצאים מקום ביישובי הצפון השוממים, המלחמה גם כמובן מביאה עמה הרס לטבע. "הצפון לא דומה לאזורים אחרים שנעזבו", אומרת תמר רביב, מנהלת אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה. "הוא אולי לא מיושב, אבל יש בו פעילות כל הזמן - צבאית וחקלאית. גם התקיפות עצמן יוצרות שריפות בלי סוף. אנחנו מדברים על פסולת מסוגים שונים שמושלכת לטבע, הקמת מתקנים צבאיים".

תנים ביערות. ''גם הפיצוצים לא תורמים לבריאות החיות'' / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

כל מה שהיה שמור בשמורות הטבע נדרס כעת ברגל גסה. כך דרכה של מלחמה. "נפרצו דרכים במקומות שמעולם לא היו בהם דרכים וממש לא רצינו שתהיה גישה למקומות האלה", אומר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים. "יש למשל שמורה קטנה מאוד בשם סחלבי מנרה, שמאופיינת בקרקע ייחודית וסחלבים שחלקם נדירים מאוד. היא נמצאת ליד הגבול, וכעת כל העולם ואשתו נמצאים שם. הפכו את הקרקע, ואנחנו אפילו לא יודעים מה שרד. אני מגיע להרבה מקומות בצפון, אבל לשם לא.

"באזור החרמון הייתה בריכת מים עם מינים של צומח שגדלים רק בה. הכניסו כלים, לקחו אדמה מהבריכה, הרסו את הקרקע באופן ששינה את קצב הניקוז. בתי גידול ייחודיים נפגעו ואין לדעת מה ישתקם או מתי".

"אפשר לראות שהקרקע ממש נהרסה ועוצבה מחדש", אומר רני עמיר, סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע וחוסן אקלימי במשרד להגנת הסביבה. "אנחנו רואים את זה למשל בערוץ נחל כמו בקעת מן בשולי החרמון. זה מכתש טבעי שמגן על מגוון ביולוגי מדהים, והוא שימש כשטח כינוס, מה שיצר הרס מוחלט. החרקים, הצמחים, הציפורים - הכול נדרס ומת". החשש הוא שהפרת המרקם האקולוגי באזור מסוים גם תוביל לכניסה של מינים פולשים, שהם בעצם אלה שיגרמו את הנזק הגדול ביותר למקום. "כל הפרה, כמו שימוש בכלים כבדים, דוחפת את המינים הפולשים לאזורים חדשים", אומר עמיר.

לבלוב של צמחיה מעל הקרקע השרופה / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

אנחנו ממשיכים בנסיעה על שבילי הר קרן נפתלי, הפקח מצביע על שורת בטונדות שהוצבו שם בידי הצבא ומסביר: "הדרך הזאת היא קו ישר ללבנון, ורכבים צבאיים הם מטרה שמעניינת את חיזבאללה. הבטונדות פה אמורות להגן". בתוך אחד ממקטעי ההר הושמש לצורכי הצבא שטח רב, שהוא חלק משמורת הטבע מורדות רכס נפתלי. השמורה עצמה הוכרזה רק בשנת 2022, כאשר רשות הטבע והגנים תיארו אותה כחלק מהמסדרון האקולוגי הארצי צפון־דרום. זאת משום שגדלה בה צמחייה ייחודית ונדירה, מתקיים בה מגוון אקולוגי רחב וממוקמים בה ארבעה יישובים מהעת העתיקה.

 

דולב אף מסביר שלעיתים צה"ל מבצע חפירות שלמעשה הופכות למלכודות אקולוגיות. "נניח שיצרו מחפורת קליעים והיא התמלאה במים, שלולית במקום שבו מעולם לא הייתה שלולית. מגיע חרק, מגיעה קרפדה, והם חושבים - יש פה מקור מים. אבל למעשה המקום לא יודע להחזיק את מעגל החיים שלהם. תוצרי הרבייה לא יצליחו שם והם איבדו דור".

תוצר לוואי נוסף ומזיק לטבע עלול להיות פריסת גדרות התיל. "חיות הבר יכולות להיתקל בהן", מסביר דולב. "בהחלט רואים כאן מדי פעם עטלף או דורס לילה מלופפים בגדר". רווח מוסיף: "גם הפיצוצים לא תורמים לבריאות החיות. מלבד הפגיעות הישירות, הם מרגישים את הסטרס, ואולי לא יעמידו צאצאים בשנה הבאה".

חיוויאי בשדה מוקשים. ''הרבה מהחרקים, הצמחים והציפורים נדרסו'' / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

יש מה לעשות עם כל זה?
"בצה"ל מודעים לבעיות הללו ומנסים לעשות מה שאפשר בגבולות סדרי העדיפויות שלו", אומרת בלומנפלד. "למשל, הם מקשיבים להוראות שלנו לגבי הזזת כלים כבדים באופן שיעשה נזק הכי פחות שאפשר".

"השריפה היא הצייד הכי גדול"

אלא שכל הבעיות שתיארנו עד כה מתגמדות אל מול השריפות שהחריבו חלקים נרחבים מהצפון היפה. טרם הגענו לקריית שמונה, עברנו ביער ביריה. היער, השני בגודלו במדינת ישראל, ממוקם מצפון לצפת, מדרונות על גבי מדרונות של הרי הגליל. בימים של שגרה הוא ידוע ביופיו, אבל כעת חלקים שלמים ממנו חרוכים לחלוטין. בצל המלחמה, כמו גם נפילת הרקטות ושברי היירוטים, נשרפו אלפי דונמים. מראש אחת התצפיות הנוף שחור. הריח מספר גם הוא את טרגדיית המקום, ריח של עץ רב שנשרף.

שריפה בפאתי קריית שמונה, בחודש שעבר. נוף שחור / צילום: ap, Leo Correa

הפקחים שולפים את הטלפון הנייד ומראים סרטונים שצילמו ימים ספורים לאחר שהצליחו להשתלט על שריפות הענק שהתחוללו באזור. בין שלל העצים המפוחמים רואים גם שלדים של פרות המרעה. בהמשך, בצד הדרך, תמרור מהירות, חרוך גם הוא, עדיין עומד בשיפוע קל.

"רק בצפון נשרפו נכון להיום 100-70 אלף דונם", אומר עמיר. "לצערנו האירוע לא הסתיים ואולי אפילו עוד לא התחיל. זו סיטואציה מאוד מורכבת, מכל הבחינות - כלכלית, חברתית, ביטחונית אבל גם סביבתית. אנחנו מדברים על נזקים בסדר גודל של מיליארד שקל ואפילו יותר".

מן התצפית בראש הר קרן נפתלי אפשר ממש לראות את הקו העובר בין חלקי היער שנשרפו לבין החלקים הירוקים. "אנחנו תמיד אומרים שהשריפה היא הצייד הכי גדול", אומר רווח. "בגזרה שלי יש שריפה כמעט בכל יום. אני כבר נוסע קבוע עם ציוד הכיבוי. אבל אם אגויס שוב, לא אהיה פה כדי לכבות את השטח ויישרפו 30 קמ"ר במקום עשרה ק"מ. כבר עכשיו הגליל והגולן - הכול שחור".

חרגול בשדה שרוף. ''החרקים עשויים לאבד דור'' / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

"השריפות משפיעות במיוחד על מינים שקשה להם לברוח", מסביר אלי חביב, אקולוג מרחבי בחברה להגנת הטבע. "זוחלים, צבים או יונקים קטנים נמצאים בסכנה. יש גם ציפורים שנמצאות בקינון, וברור מה יקרה לגוזלים".

"אין לנו פריבילגיה להתייאש"

למרבה הצער, יש גם מי שמנצל את המציאות השוממה - הציידים הלא חוקיים. אחרי הכול, אם תהיה ירייה ליד או בתוך יישוב בצפון הארץ, מי ישים לב? ומי בכלל זמין להגיע לטפל בבעיה? "ציידי צבאים ודורבנים יודעים שהפקח במילואים", אומר רווח. "הם יכולים לבוא על מדים עם נשק, אף אחד לא יחשוד, ולירות בצבי באמצע היום. רק לפני כמה ימים תפסתי צייד דורבנים לא חוקי, אבל מה קרה בחודשיים שבהם לא הייתי פה בעצמי בגלל המילואים? אני בטוח שצדו צבאים באזור איילת השחר, ואנחנו לא יכולים להגיע לשם. זה נורא מתסכל".

ולמרות המצב העגום מכל הבחינות יש גם כאלה שמסרבים להוריד את הראש. "אין לנו פריבילגיה להתייאש", אומר דולב. "יש מקומות שהצבא כבר מודיע שסיים להשתמש ואנחנו מגיעים לשם לעבוד. אפשר לסגור מחפורות ולכסות אותם באדמה. יש צירים ודרכים שנפרצו וצריך לכסות באדמת חיפוי, להסיר את הבולדרים, את הגדרות, את פסולת הבטון והברזל. מה שכן, אנחנו צריכים משאבים שאין לנו. הגשנו תוכניות וחלק אושרו, אבל אנחנו צריכים את הכסף ביד".

שועל בצפון. ''ראינו שועלים בתוך היישוב, אבל הפקח במילואים'' / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

"יש לנו כבר הרבה ידע לגבי איך עושים שיקום של שריפות יער, אם כי לא בסדר הגודל כזה", אומרת רביב. "אנחנו נדע לשקם את המערכת האקולוגית, עם רט"ג וקק"ל, אבל היא לא תחזור להיות מה שהייתה. יהיו מינים פולשים - מינים חזקים שיתבססו ומינים עדינים יותר שיהיה להם יותר קשה להשתקם".

"הטבע יודע להשתקם אחרי שריפה, אבל כשהשריפות חוזרות ונשנות באותו המקום, יכולת השיקום הולכת ופוחתת", מסבירה בלומנפלד בדאגה. "הפגיעה היא לא רק בצומח, אלא גם בקרקע עצמה. ואם יש גם שריפה וגם שיטוח של הקרקע, השיקום ייקח זמן רב יותר".

בכל הקשור לעלויות, במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי שיקום נחלים יעלה כ־20 אלף שקל לדונם, שיקום שטחים פתוחים יעמוד על 10 אלף לדונם.

יודעים להגיד כמה באמת אפשר להחזיר את המצב לקדמותו?
עמיר: "התשובה המלאה לגבי השיקום תוכל להינתן רק אחרי שתהיה רגיעה. לנסות לנטר עכשיו את המצב - זה סיכון מיותר".

רביב: "במקרה של השריפות - יכולות השיקום של הטבע הן באמת יוצאות דופן. אבל במקום אליו הוכנסו מינים פולשים, יצטרכו להוציא אותם אקטיבית".

ביציאה מקריית שמונה, בשעות הצוהריים, נשמעת אזעקה. הפקחים מאיצים את הרכב - הנחיה שהם אימצו, התקפה בדרך כלל לרכבים צבאיים. כולם סביבנו חמושים. הדי פיצוצים נשמעים. מהעיניים שלנו זה נראה מערב פרוע, בעלי החיים כאן כנראה יקראו לזה ג'ונגל.

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?