בטורקיה מנסים להסביר מדוע סירבו לתדלק את המטוס הישראלי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: העולם מנתח את השפעות הידוק היחסים הביטחוניים בין רוסיה לאיראן על ישראל, טורקיה משליכה את האחריות על פרשת אי־תדלוק מטוס אל על באנטליה על הטייס, ובלבנון מיואשים משיבושי ה־GPS שמובילים לפקקי תנועה קשים בביירות • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים. 

כותרות העיתונים בעולם | בהודו משוכנעים: ישראל עומדת בפני הפסד אסטרטגי
כותרות העיתונים בעולם | בדנמרק מתקשים לעכל את ההפגנות הפרו־פלסטיניות

1רוסיה עשויה לחזק את הגנת איראן מול ישראל

רוסיה ואיראן מתקרבות לחתימה עם הסכם רחב להידוק שיתוף־הפעולה הביטחוני בין המדינות. מומחים ששוחחו עם "ברייקינג דיפנס" הסבירו כי הסכם כזה יהפוך את העבודה המשותפת של המדינות בתחום הביטחוני לרשמי. 

ג'ונתן לורד, ראש תוכנית ביטחון המזרח התיכון במרכז לביטחון אמריקאי מחודש, ציין כי רוסיה רוכשת טילים בליסטיים מתוצרת איראנית, ש"משמשים בתור כלי נוסף נוסף במלחמה הבלתי חוקית באוקראינה ומציבים את אירופה בסכנה. בתמורה, איראן כנראה מעוניינת ביכולות צבאיות רוסיה כמו מערכות ההגנה האווירית מדגם S-400, שיחזקו את הגנה מול ארה"ב וישראל". 

בה בעת, מוחמד סולימאן, ראש תוכנית טכנולוגיות אסטרטגיות וביטחון סייבר במכון המזרח התיכון, הסביר כי "ההסכם עלול להתפרש בתור הבעת תמיכה רוסית באיראן, במיוחד לאור המתיחות הגוברת מול ישראל. לבנון עשויה להפוך לשדה הקרב הבא של ישראל". 

מאת אגנס חילו. מתוך "ברייקינג דיפנס. לקריאת הכתבה המלאה.

2טורקיה מחפשת תירוצים למניעת תדלוק מטוס אל על

פרשת נחיתת החירום של טיסת LY5102 של אל על באנטליה ומניעת התדלוק על ידי הרשויות הטורקיות עשתה כותרות בעולם, והובילה את אנקרה לשלוח בכירים לדבר בעילום־שם - בניסיון למצוא תירוצים. גורם טורקי טען בפני The National האמירותי כי בגין איסור המסחר הטורקי עם ישראל, נדרשו עובדי נמל התעופה לאישור מהרשויות. לכן, אותו בכיר מצא לנכון להשליך את האחריות בכלל על טייס אל על שהחליט להמריא. 

בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של טורקיה את נתוני הסחר הבינלאומי הראשונים, לאחר האמברגו שהטיל הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן ב־2 במאי. מהנתונים עולה כי היקף היצוא הטורקי לישראל צנח מ־308.6 מיליון דולר באפריל ל־1.5 מיליון דולר בלבד במאי - צניחה של 99.5%. בד־בבד, מתחילת השנה חל צניחה ל־1.5 מיליארד דולר בין החודשים ינואר-מאי, מ־2.44 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

מאת ליזי פורטר. מתוך The National. לקריאת הכתבה המלאה.

3הלבנונים מיואשים מחודשים רבים של שיבושי GPS

כל ישראלי שנוסע מחיפה צפונה ואף לעתים באזורים אחרים, מתמודד עם שיבושי GPS שבעקבותם המיקום מופיע בכלל באזורים שונים - כמו ביירות. זה נובע מ"ג'אמינג": מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS. בה בעת, בלבנון המצב חמור באופן נרחב יותר, כשאזורים רבים בבירה ביירות הפכו לפקוקים כדרך קבע. "לעתים בלתי אפשרי בכלל לעבוד", סיפר לסוכנות אי.אף.פי חליל (36), תוך כדי שנהג בכביש. 

בזמן שהישראלים מקבלים מיקום של עצמם בביירות, חליל סיפר כי באפליקציות ה־GPS - מיקומו מופיע לעתים ברפיח שבדרום רצועת עזה או בכלל בגבול לבנון־סוריה: "נוסע התקשר אליי ושאל אותי 'האם אתה נמצא בבעלבכ?". בעלבכ קרובה לגבול הסורי.

כעת, אתר GPSJAM המתמחה בתחום שיבושי המיקומים מצביע כי מאז 8 באוקטובר יש שיבושי מיקום משמעותיים בישראל, בלבנון ובשטחים הפלסטיניים. מעבר לכך, ב־28 ביוני הם דיווחו כי רמות השיבושים בישראל, בירדן, בלבנון ואף בסוריה היו גבוהים.

מתוך France24. לקריאת הכתבה המלאה.