גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיטורים בישראל חשפו ענקית קמעונאות מנומנמת: מה עובר על איביי?

איביי, שהחלה כמובילה בתחום, מסכמת את גל הפיטורים השלישי בשנה וחצי ● עובדים ששוחחו עם גלובס סיפרו כי החברה פיטרה את "שתי המחלקות הכי מניבות", דבר שמעורר את החשש מסגירה בישראל ● מרכישת פייפאל ועד המתחרות שהצליחו לעקוף: אלה הטעויות שעשתה

משרדי איביי בישראל. בעיגול: המנכ''ל אמיר די־נור / צילומים: רמי זרנגר, ענבל מרמרי
משרדי איביי בישראל. בעיגול: המנכ''ל אמיר די־נור / צילומים: רמי זרנגר, ענבל מרמרי

עד לפני עשור או שניים, הייתה איביי שם נרדף לקמעונאות ברשת. לצד אמזון, הייתה החברה המקום הנכון לחפש בו פריטים חדשים או משומשים, שאת חלקם שיווקה הפלטפורמה באמצעות מכרז מוגבל בזמן המעניק הנחה לאלה שהספיקו להירשם אליו. פורמט המכרז, "הביד", שהומצא על־ידה, התפשט כאש בשדה קוצים גם לאתרי קניות אחרים. 

הישראלי הבכיר באיביי: "ה־AI מאפשרת למוכרים להפיק הרבה יותר בפחות זמן"
סטארט־אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

אולם בשנים האחרונות איביי הולכת ונחלשת. בישראל, ובפרט בארה"ב, מותגים גדולים כמו אמזון ו־וולמארט, לצד מותגים סיניים כמו שיין או טמו, צומחים על חשבונה של ענקית המסחר האמריקאית. מחירים נוחים יותר, הנחות על משלוחים ופרסום אגרסיבי הביאו קהלים מארה"ב ומחוצה לה לנדוד אט־אט לפלטפורמות אחרות.

למעשה, מספר המשתמשים הפעילים באתר איביי חדל מלצמוח. לאחר שברבעון הראשון של 2022 הוא עמד על 138 מיליון, הוא ירד ל־131 שנה לאחר מכן, ומאז הוא עומד סביב נתון זה.

תזכורת למצבה של איביי הגיעה גם לנתניה, היכן שמחזיקה ענקית המסחר האלקטרוני אחד ממרכזי הפיתוח הגדולים ביותר שלה מחוץ לארה"ב. איביי מסכמת כעת את גל הפיטורים השלישי שלה במספר, בישראל ובעולם, בפרק זמן של שנה וחצי בלבד: בגל האחרון שנערך בחודש יוני פוטרו כ־40 עובדים, בתחילת השנה פוטרו עוד 20 עובדים, ובשנה שעברה פוטרו עוד 30 עובדים.

בשיא פעילותה של איביי בישראל, מספר העובדים בישראל עמד על כ־350. כיום, על־פי הרשת החברתית התעסוקתית לינקדאין, מספר העובדים באיביי בישראל עומד על כ־250 איש, לאחר שבשנים האחרונות עמד על ממוצע של כ־300.

איביי, שבעברה נחשבה למלכה הבלתי מעורערת של עולם האיקומרסף הגיעה לראשונה לישראל בשנת 2005, זאת עם רכישת הסטארט־אפ שופינג דוט קום, שהקים פלטפורמה וירטואלית להשוואת מחירים. הרכישה התבצעה בסכום של 620 מיליון דולר, עסקה ענקית במונחי עבר והווה.

הפיטורים בארץ מתרחשים על רקע גלי פיטורים רחבים יותר של החברה גם בחו"ל, אך העובדים בישראל אינם בטוחים שזהו הגל האחרון. יתרה מכך - כמה מהעובדים עמם שוחחנו חוששים מסגירת הפעילות בישראל, על רקע המלחמה והיחלשותה של איביי אל מול המתחרה העיקרית שלה, אמזון.

חשש מסגירה בישראל

לאחר רכישת שופינג דוט קום ב־2005, הפך המבנה האייקוני בנתניה, שחלקו נשקף אל כביש החוף, למרכז הפיתוח של איביי בישראל. בסבב הפיטורים האחרון נפגעו בו מחלקות שלמות, בהן מחלקת חוויית המשתמש וכן היחידה העסקית שאחראית על גיוס מוכרים וחנויות לפלטפורמה.

עובדים סיפרו לגלובס כי סבב הפיטורים האחרון "צמצם את האתר בישראל, ובעיקר את החשיבות שלו מבחינת החברה". לדבריהם, "איביי פיטרה בסבב זה את שתי המחלקות המקומיות שהיו הכי מניבות לחברה העולמית", והם מציינים כי בצעדים הנוכחיים יש אולי רמז מתרים לכוונה של החברה עצמה לסגור את הפעילות בישראל.

"איביי לא הצליחה להתחרות באמזון או בשופייפי, ופשוט התפזרה יותר מדי", אומר אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות. "היא בחרה לרכוש חברות רבות, במקום להתמקד באיכות המוצר שהיא מציעה. בחמש השנים האחרונות איביי כמעט ולא צמחה ברמת ההכנסות, אם כי היא צמחה מבחינת שיעורי גביית העמלות. אמזון, לעומתה, ממשיכה לצמוח בקצב דו־ספרתי", הוא מסביר.

איביי הוקמה בשנת 1995, וכשלוש שנים מאוחר יותר הונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר. כיום איביי  נסחרת בשווי 27 מיליארד דולר, כשמחיר המניה שלה אומנם ירד מהשיא, אך עלה ב־18% מתחילת השנה. בחמש השנים האחרונות, לעומת זאת, הראתה איביי את הצמיחה הנמוכה ביותר מבין ענקיות המסחר האלקטרוני המקוון: היא עלתה בכ־33%, כשאמזון ושופיפיי יותר מהכפילו את ערכן באותה תקופה, ואילו וולמארט עלתה ב־82% בשנים אלה. 

לוי מציין כי עד שנות האלפיים הובילה איביי את שוק הקמעונאות המקוונת. ב־2002 ביצעה מהלך שבדיעבד קיבע את גורלה - היא רכשה את פייפאל, זאת בשל הרצון לפשט את תהליך התשלומים על גבי האתר, והחברה הפכה למעשה למרכיב העיקרי בשווי שלה במשך שנים רבות.

במחקר השוק שערכה קודם לכן גילו באיביי כי 70% מהמכירות הפומביות כללו תשלומים באמצעות פייפאל. "זו הייתה הצפת הערך העיקרית בחברה", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר. מי שפחות היו מרוצים מהמצב הם מייסדי פייפאל, בהם אילון מאסק והמשקיע הסדרתי פיטר ת'יל, שעזבו כולם לאחר הרכישה.

ב־2015 הוחלט על פיצול מחדש של שתי החברות. ג'ון דונהיו, מנכ"ל איביי דאז, הסביר את המהלך: "זה יוצר מרחב חדש של אפשרויות ואתגרים לשתי החברות, ואנחנו מאמינים שמתן עצמאות תפעולית יאפשר להן מיקוד, גמישות אסטרטגית ואת היכולת לזוז מהר יותר בסביבה משתנה".

הפיצול היווה פגיעה משמעותית נוספת באיביי עצמה, זאת בין היתר בשל הסיבה כי עד להתרחשותו, כמעט מחצית מההכנסות של החברה הגיעו מעסקי פייפאל. גם פייפאל הצליחה לשמור על צמיחה סבירה עד שנת 2021, אבל אז גם היא מצאה את עצמה במבוי סתום. "בפייפאל פשוט התפזרו לכל כיוון, החלו לקנות הרבה חברות. הם לא הבינו שהזירה שבה החברה מתקיימת היא סופר־תחרותית, והם הפסידו את השוק לשחקנים אחרים", אומר לוי.

"נתקעה באמצע"

כיום, מסביר לוי, המשקיעים מתחבטים בשאלה אם איביי ופייפאל, כל אחת בנפרד, הן מלכודת ערך - כלומר חברה זולה שלא מניבה ערך למשקיעיה. "אפשר לומר שהמניה 'עובדת', אבל מהבחינה הזאת שהיא מבצעת פעולות התייעלות ומנסה להחזיר את הכסף למשקיעים. איביי מוכרת חברות שהיא רכשה, למשל. ובתמחור הנוכחי של המניה, במכפיל חד־ספרתי על הרווח לשנה הבאה, המשקיעים סבורים שהעסקה היא סבירה. עם זאת, אין לאיביי יכולת להתחרות באמזון או בשופיפיי, שמנצחות את שוק הקמעונאות הדיגיטלית יחד עם וולמארט וחברות סיניות".

אנליסטים רבים מצביעים על כך שאחד מהכשלים המרכזיים של איביי טמון בכך שלא הצליחה להטמיע באופן יעיל את כל החברות אותן רכשה, עשרות במספר, רובן מתחום המסחר האלקטרוני וטכנולוגיות חיוב. "לאחר כל הרכישות הרבות שאיביי ביצעה, היא לא הצליחה לייצר סינרגיה במוצר שהיא מציעה", אומר וסצ'ונוק. "כשמבצעים רכישות באופן סדרתי ולא מצליחים לעשות אינטגרציה, זה יוצר בעיה מאוד רצינית גם ברמת השירות והמוצר".

וסצ'ונוק מוסיף כי "בסופו של דבר כל החברות המוצלחות הן חברות ממוקדות מטרה או בעלות צמיחה אורגנית - או שהן רוכשות חברות שתורמות לפלטפורמה שלהן, שנשארת אחידה. חברות עם אסטרטגיה ברורה של לאן הן רוצות להגיע".

לדבריו, "איביי נתקעה באמצע, היא לא מובילה, והיא לא חברה יעילה. בשוק של הטכנולוגיה היום זה מאוד בולט, במיוחד בשנה האחרונה, כשאין הערכה למניות זולות בסקטור של הטכנולוגיה - כי אם החברה זולה, כנראה יש לזה סיבה טובה".

מאיביי נמסר: "השינויים המוצעים בישראל הם חלק מהאסטרטגיה העסקית הכוללת של איביי העולמית במטרה לתת מענה יעיל ומותאם יותר ללקוחות החברה. זו הייתה החלטה קשה, במיוחד בהתחשב במצב בישראל. יחד עם זאת, הסייט הישראלי ממשיך להיות חלק אינטגרלי מהיכולת של איביי לממש את האסטרטגיה המוצרית שלה".

עוד כתבות

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

הסדר טיעון לשיכון ובינוי: התיק נגדה ייסגר, תשלם 260 מיליון שקל

הפרקליטות סגרה את התיק נגד חברת שיכון ובינוי בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור ● במקביל, חברת-הבת אס.בי.איי תשתיות תודה במסגרת הסדר טיעון בקשירת קשר לביצוע פשע ובעבירת ני"ע ● הצדדים יעתרו להטיל על חברת-הבת קנס בגובה 10 מיליון שקל וחילוט סכום של 250 מיליון שקל שכבר מצוי בידי המדינה

יוליה שמאלוב ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

שמאלוב ברקוביץ' ורשת: לבג"ץ אין סמכות לדון במינוי

בתגובה לעתירת עובדי חברת החדשות טענה רשת כי מדובר ב"ניסיון לסכל מינוי בחברה פרטית", וכי בעלי המניות הזרימו מתחילת המלחמה למעלה מ-100 מיליון שקל ● ברשות השנייה טוענים: "מעולם לא נדרשה הרשות השנייה לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק ולקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות'"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

הביטקוין הגיע לשפל של 5 חודשים, למה זה קורה?

תשלומי פיצויים של בורסה שפשטה רגל גורמים לחשש מהצפת השוק במטבעות ביטקוין ● הביטקוין מתערער ויורד לשפל של כחמישה חודשים, וכנהוג גורר איתו את שאר מטבעות הקריפטו המרכזיים ● אבל התחזית צופה שהביטקוין יחזור ויתחזק

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

"אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם": המועמד המפתיע לנשיאות איראן

ביום שישי הקרוב ייגשו להצביע אזרחי איראן לסיבוב נוסף של הבחירות לנשיאות ● בסיבוב הראשון הוביל הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן, אך הוא לא השיג את המינימום הדרוש לניצחון ויתמודד מול השמרן הקיצוני סעיד ג'לילי ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס בחירות

אילוסטרציה: Shutterstock

האם כספי המסים חוזרים אלינו? המחקר שחושף פערים עצומים בין המגזרים

מחקר אקדמי מקיף מציג תמונה מלאה של תשלומי המס וחלוקת משאבי המדינה בין המגזרים - כולל מסים עקיפים ושירותי ממשלה שאינם קצבאות ● משק הבית היהודי הלא–חרדי משלם 6,115 שקל יותר במסים בכל חודש מאשר התמורה שהוא מקבל מהממשלה ● ויש גם כמה מיתוסים שנשברו

בינה מלאכותית לא מחסלת משרות? ספרו את זה לפרילנסרים / צילום: Shutterstock

עכשיו גם המחקרים קובעים: AI נוגסת בשוק הפרילנסרים

שנתיים לאחר שהושקו שירות ChatGPT ומודלים דומים לו, מחקרים קובעים בוודאות: AI נוגסת נתחים משמעותיים מהכנסתם של עצמאים ● זה ניכר בתחומים שבהם מצטיינת בינה מלאכותית יוצרת, כמו כתיבה, תרגום או תכנות ● מה זה אומר על העתיד של שוק העבודה כולו, ומי דווקא מצליח להרוויח מזה?

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אריה בלדגרין / צילום: אלי דסה

שיאן האקזיטים בביומד משיק קרן הלוואות חדשה, ויש לו מסר למשקיעים הישראלים

היזם והמשקיע הישראלי–אמריקאי, שמאחוריו שורה של אקזיטי ענק ותרופות חדשניות לסרטן, מוביל מיזם חדש שיסייע לחברות צעירות בתחומי מדעי החיים ● בשיחה עמו, הוא מספר על מתחם הביומד שהוא בונה בלב הרווארד, מסביר למה הוא צופה עתיד מזהיר לחברת הסרטן הישראלית יורוג'ן ומדבר על קשריו עם הגופים המוסדיים

צבי מדלג בין החלקות השרופות. גבול הצפון / צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע

כלבים משוטטים ברחו לישראל מההפגזות בלבנון: כך הפכו יישובי הצפון לג'ונגל בחסות המלחמה

להקות תנים בין הבתים, כלבים שפלשו מלבנון, שטחי ענק שרופים וציידים לא חוקיים ● כשמרבית התושבים מפונים, את מקומם בערי הצפון תופסים בעלי החיים ● המשרד להגנת הסביבה: "נדע לשקם את המערכת האקולוגית, אבל היא לא תחזור להיות מה שהייתה"

רו''ח אמיר שני, שותף במערך הייעוץ העסקי ב-KPMG ישראל, בכנס החברות המשפחתיות של גלובס / צילום: תמר מצפי

רו"ח אמיר שני: למה לגו היא דוגמה מופתית לעסק משפחתי

שני, שותף ב-KPMG הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך לגו המציאה את עצמה מחדש רגע לפני פשיטת רגל ● ומה יכולות חברות משפחתיות ללמוד מכך? ● "צריך לזכור מה הליבה שלנו, ויחד עם זאת להכיר את הטכנולוגיה והחדשנות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ווינסטון צ'רצ'יל זכה בפרס נובל. על מה?

מה השם החדש שניתן למשרד החקלאות, מדוע הופסק משחק הכדורגל בין גרמניה לדנמרק בשמינית גמר היורו, ואיזו מדינה ידועה בתור "המדינה הראשונה"?  ● הטריוויה השבועית

 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע עדיין ברמות שיא, אך מאז מרץ רואים מגמת ירידה

השכר הממוצע במשק עמד בחודש אפריל 2024 על 13.5 אלף שקל, עלייה של 7% לעומת אשתקד ● עם זאת, נתונים ראשונים גם לחודש מאי מצביעים על המשך ירידה מאז השיא שנרשם במרץ האחרון ● השכר בהייטק, קטר הצמיחה בישראל, עולה באופן דומה

''מחכים שהמטבע יחזור ל־3.6 שקל לדולר'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל אולי לא יוריד את הריבית בשבוע הבא, אבל הדרמה צפויה להסתתר במקום אחר

עפ"י ההערכות בשוק, בנק ישראל צפוי להשאיר גם בשבוע הבא את הריבית על רמה של 4.5%, אך עדכון התחזיות יוכל להצביע על הצפי להמשך השנה ● בינתיים, פרמיית הסיכון של ישראל רק מוסיפה לעלות, והשקל נחלש ביותר מ־1.3% מול הדולר מאז ההחלטה באפריל

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כך מנעה לשכת השר לביטחון לאומי מידע לפי חוק, והציבור משלם

פרוטוקול דיון שהתקיים השבוע בביהמ"ש המחוזי בירושלים מקנה אינדיקציה נוספת לשפל ביחסי הנהלת המשרד לביטחון לאומי והייעוץ המשפטי ● עמותת "הצלחה" הגישה בקשת חופש מידע למשרד; למרות שהוסכם למסור מענה לבקשה, המענה לא הגיע ● העמותה פנתה לבית המשפט - והציבור יממן את ההוצאות

השר גולדקנופף מבקר באדמות היישוב תילה / צילום: יח''צ

10 קילומטר צפונית לבאר שבע: בשקט בשקט אושרה השבוע הקמת עיר חדשה. למה אף אחד לא רצה קרדיט?

בשקט בשקט הממשלה אישרה השבוע הקמת עיר חדשה בישראל, 10 קילומטר צפונית לבאר שבע, אבל איש לא מיהר לקחת על זה קרדיט ● למה? כי הדרך אל היעד נראית עקומה וסלקטיבית מאי פעם, בזמן שהגוף התכנוני הכי חשוב במדינה הפסיק להקשיב לאנשי המקצוע

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט אחרי דוח התעסוקה; הנאסד"ק עלה בכ-0.8%

נעילה מעורבת באירופה ● דוח התעסוקה: 206 אלף משרות נוספו לשוק העבודה האמריקאי; שיעור האבטלה עומד על 4.1% ● נעילה מעורבת באסיה: הניקיי ושנגחאי ננעלו בירידות בעוד שקוספי ושנזן עלו ● ההוצאות של משקי הבית ביפן בחודש מאי ירדו ב-1.8% במונחים ריאליים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - בניגוד להערכות האנליסטים ● שערי מטבעות הקריפטו ממשיכים לרדת

קמפיין עלית / צילום: צילום מסך מהקמפיין

הפרסומת של ממתקי עלית היא האהובה ביותר השבוע, ואיפה מתברגת נועה תשבי?

חברת הביטוח מגדל החליפה סלוגן, נפרדה מהפרזנטור הקודם, השקיעה כ–1.6 מיליון שקל - ומתברגת במקום השביעי בזכירות - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במלונות דן בוחרים במסר של על–זמניות כדי להחזיר את הישראלים לאילת

ג'וליה זהר, בעלים של טחינה אל-ארז לשעבר ופעילה חברתית / צילום: תמר מצפי

ג'וליה זהר: "הוכחתי לחברה הערבית שאקזיט זה לא אסון"

בשנת 2022 מכרה ג'וליה זהר את טחינה אל–ארז לקרן פורטיסימו בתמורה לעשרות מיליוני שקלים ● בשיחה עם יובל כהן, מקים ומנהל הקרן, היא סיפרה על הדרך למכירה, מה חשב על כך הדור הבא והחיים שאחרי