גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנאסד"ק מול S&P 500 ראש בראש: במי עדיף להשקיע?

שני מדדי המניות הפופולריים בעולם שברו השבוע שיאי כל הזמנים ● אבל מי מהם עדיף להשקעה? ההיסטוריה מלמדת שהנאסד"ק מציג תשואה עודפת משמעותית לאורך זמן, אבל גם נפילות חדות וכואבות יותר בדרך

הנאסד''ק נגד S&P 500 ראש בראש / צילומים: Shutterstock, AP
הנאסד''ק נגד S&P 500 ראש בראש / צילומים: Shutterstock, AP

שנת 2024 הייתה עד כה תצוגת תכלית של התנפצות תחזיות. קונצנזוס האנליסטים צפה בתחילת השנה שהמדדים המובילים בוול סטריט יעלו רק בכ־1%, אבל למדדים עצמם היו תוכניות אחרות. מדד הנאסד"ק זינק ביותר מ־22% השנה, וה־S&P 500 קפץ ב־16%.

אסור להציע מסלול נאסד"ק לפנסיה? המוסדיים הולכים בין הטיפות
לפי 12 אלף המלצות אנליסטים - אלה המניות שלא כדאי למכור
זה לא יימשך ככה: התחזית הקודרת של ג'יי.פי מורגן למניות בוול סטריט

בנוסף, השבוע נשברו בוול סטריט שלושה שיאים חדשים: נאסד"ק 100 עבר לראשונה את רמת ה־20 אלף נקודות, מדד הנאסד"ק הכללי (קומפוזיט) ננעל לראשונה מעל 18 אלף נקודות, וה־S&P 500 חצה את רף ה־5,500 נקודות.

בתקופות של עליות, בדרך כלל בולט לטובה מדד הנאסד"ק הטכנולוגי. כמו השנה, כך גם כמעט בכל תקופה ארוכת טווח בעבר. ב־16 השנים האחרונות לדוגמה, בזמן שהאחרון הניב למשקיעים תשואה של 314%, המדד מוטה הטכנולוגיה הציג תשואה כפולה - 675%. אם כך, אז האם הנאסד"ק מספיק, מה ההבדל בין המדדים ולמי מתאים כל אחד? גלובס עושה סדר.

השקעה בטכנולוגיה מול השקעה בכלכלה

מדד ה־S&P 500 נחשב לבנצ'מרק של עולם ההשקעות. 500 החברות שנסחרות בו מהוות כ־80% מסך שווי השוק של כל המניות שנסחרות בארה"ב. העובדה שהוא רחב כל כך, היא אחד היתרונות המשמעותיים ב־S&P 500 בהשוואה לנאסד"ק. למרות שהן S&P 500 והן הנאסד"ק נשענים על ענקיות הטכנולוגיה, הריכוזיות של מדד הנאסד"ק בסקטור הטכנולוגיה משמעותית יותר.

בנוסף, המשקל של שני הסקטורים המובילים שבהן נמצאות רוב ענקיות הטכנולוגיה (טכנולוגיית מידע + תקשורת) מהווה 66% מהמשקל בנאסד"ק, לעומת 38% ב-S&P 500.

הבדל נוסף הוא במידת החשיפה לארה"ב. בעוד בסקטור הטכנולוגיה כ־57% מהכנסות החברות מגיעות מהעולם ולא מארה"ב, בסקטור הפיננסים מדובר על 30% בלבד, ובסקטור הבריאות מדובר על 34% בלבד. במילים אחרות, אומר יניב פגוט, סמנכ"ל מחלקת מסחר בבורסה לניירות ערך: "המשקיע צריך לבחור אם הוא רוצה חשיפה יותר גלובלית ואז הוא משקיע דרך נאסד"ק או חשיפה יותר לארה"ב ואז יעדיף את ה־S&P 500".

 

למי מתאים כל אחד מהמדדים?

גם המשקיעים בישראל מצביעים ברגליים ונוהרים ל־S&P 500. על פי נתוני הבורסה לניירות ערך, מתחילת השנה הזרים הציבור 7.5 מיליארד שקל לקרנות סל שעוקבות אחרי מדד ה־S&P 500 לעומת רק 1 מיליארד שקל לאלה העוקבות אחרי הנאסד"ק. הצבירה במכשירים העוקבים אחרי ה־S&P 500 הגיעה בחודש האחרון ל־61.5 מיליארד שקל לעומת 17.5 מיליארד שקל בנאסד"ק.

"מעולם לא היינו במצב כזה שכל כך הרבה אנשים משקיעים ב־S&P 500 ובנאסד"ק", טוען פגוט. הבעיה היא לדבריו ש"הפעם מדובר לא רק על מוסדיים, אלא על הרבה משקיעי ריטייל (אנשים פרטיים, נ"א). בנפילה הבאה זה יכאב הרבה יותר ולהרבה יותר אנשים".

אבל על סמך ההיסטוריה לפחות, השאלה הגדולה היא מהו טווח השקעה. הן הנאסד"ק והן S&P 500 הם מדדי מניות תנודתיים שמציגים ביצועים פנומנליים לאורך זמן. וכיאה למדדי מניות, העליות חדות כמו הנפילות, והנפילות כמובן כואבות הרבה יותר. לכן, שני מוצרי ההשקעה הללו מתאימים למשקיעים לטווח ארוך.

השוני בין המדדים קטן ממה שנדמה 

אבל מה עדיף? נאסד"ק או S&P 500? השוואה של מרכיבי המדד בין הנאסד"ק 100 וה־S&P 500 מגלה שההבדלים קטנים ממה שנדמה. על פי נתוני בורסת הנאסד"ק "המתאם הכולל של התשואות היומיות הוא 93% ב־15 השנים האחרונות, מרשים למדי לאור החשיפה המרוכזת של הנאסד"ק 100 לתחום הטכנולוגיה".

בנוסף, ככל שענקיות הטכנולוגיה מתחזקות, המשקל היחסי שלהן בשני המדדים עולה. כך, במדד הנאסד"ק מהוות 10 המניות הגדולות כמעט 49% מהמשקל של המדד כולו. ב-S&P 500 מדובר על 33%. אבל בשני המדדים מדובר בעיקר על אותן מניות (מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל, מטא וברודקום, ועוד מספר מניות ש'מתחלפות' כמו טסלה וקוסטקו שנמצאות בנאסד"ק, ומנגד ברקשייר האת'ווי, אלי ליליי ובנק ג'יי פי מורגן ב-S&P 500).

"בסוף השקעה בנאסד"ק היא כרטיס 'אול אין' על הטכנולוגיה", אומר פגוט. "מי שמאמין בטכנולוגיה לטווח ארוך ומתעלם מ'הכלכלה הישנה' יעדיף להשקיע בנאסד"ק 100. מנגד, מי שמעוניין בפיזור גדול יותר ישקיע ב־S&P 500".

"אך התנודתיות בנאסד"ק גבוהה משמעותית. צריך הרבה אורך נשימה שכן הנאסד"ק אמנם עולה יותר, אך גם נופל יותר. מי שייהנה מהתשואות העודפות של הנאסד"ק צריך קודם כל להחזיק מעמד במהלך המכות הקשות. בשנת 2022 לדוגמה, מי שהשקיע בנאסד"ק איבד 33% מהכסף שלו, בעוד מי שהשקיע דרך ה־S&P 500 איבד קצת יותר מ־19%".

אלא שזו חוכמה שבדיעבד. פגוט מספר שלמעשה "אחרי הנפילות ב־2022 רבים, כולל מנהלי השקעות, לא העזו להיכנס לנאסד"ק. כולם העריכו שעליית הריבית תהיה רעה למניות הטכנולוגיה, ואף אחד לא חזה את ה־AI".

שער הדולר שקל: משמעותי לישראלים

נקודה אחרונה שחשוב למשקיעים לזכור היא שבשני המדדים מדובר בהשקעה שחשופה לדולר. מה שאומר שכאשר השקל נחלש מול המטבע האמריקאי, המשקיע ישראלי יהנה מתשואה עודפת על המדד, אבל כאשר ​השקל יתחזק, התשואה של המשקיע הישראלי במסלולים הללו תיפגע.

איך להשקיע?

בנוסף לחסכונות לטווח ארוך דרך הגופים המוסדיים, משקיעים יכולים להיחשף בעצמם להשקעה במדדי הנאסד"ק וה-S&P 500. זאת באמצעות קניית קרנות נאמנות מחקות או קרנות סל דרך חשבון מסחר אישי בבנקים או באמצעות חשבון למסחר עצמאי (וכן דרך קופות גמל בניהול אישי - IRA). בשוק קיימות אין ספור קרנות מקבילות של הגופים השונים, הן בארץ והן בחו"ל וניתן להיחשף למדדים בדמי ניהול אפס ממש או קרוב לאפס, בין אם בוחרים קרן שחשופה למט"ח ובין אם קרן מנוטרלת מט"ח. הגופים עם דמי ניהול אפס הם הראל, מגדל וקסם. במיטב ו-IBI דמי הניהול עומדים על 0.2%-0.4% במסלול החשוף לדולר ואפס במסלול מנוטרל המט"ח.

ניתן לרכוש גם קרנות נאמנות על הנאסד"ק, אך שם יש דמי ניהול (נמוכים למדי) של כ-0.2%-0.3%. בהשוואה לדמי הניהול של של כ-0.7%-1% בחיסכון כמו פוליסת חיסכון או קופת גמל להשקעה בגוף מוסדי, בקרנות הנאמנות המחקות הללו ניתן להשיג את אותה חשיפה בדמי ניהול נמוכים משמעותית.

עוד כתבות

יוליה שמאלוב ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

שמאלוב ברקוביץ' ורשת: לבג"ץ אין סמכות לדון במינוי

בתגובה לעתירת עובדי חברת החדשות טענה רשת כי מדובר ב"ניסיון לסכל מינוי בחברה פרטית", וכי בעלי המניות הזרימו מתחילת המלחמה למעלה מ-100 מיליון שקל ● ברשות השנייה טוענים: "מעולם לא נדרשה הרשות השנייה לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק ולקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות'"

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

בישראל היו שמחים שיפסיד: נשיא איראן הרפורמיסט החדש

בסיבוב השני של הבחירות באיראן ניצח הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן ● כעת נושא העולם את עיניו אל הנשיא החדש, שעשוי להביא תפנית ליחסיה של איראן עם העולם ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס שהתקיים לפני הבחירות

פרופ' אריה בלדגרין / צילום: אלי דסה

שיאן האקזיטים בביומד משיק קרן הלוואות חדשה, ויש לו מסר למשקיעים הישראלים

היזם והמשקיע הישראלי–אמריקאי, שמאחוריו שורה של אקזיטי ענק ותרופות חדשניות לסרטן, מוביל מיזם חדש שיסייע לחברות צעירות בתחומי מדעי החיים ● בשיחה עמו, הוא מספר על מתחם הביומד שהוא בונה בלב הרווארד, מסביר למה הוא צופה עתיד מזהיר לחברת הסרטן הישראלית יורוג'ן ומדבר על קשריו עם הגופים המוסדיים

אמיר אליחי, מייסד ומנכ''ל Carbyne / צילום: מאט קאר

הוא הקים מיזם כשעבד כמאבטח בארה"ב ואז היה שוד ששינה את חייו

הוא היה אמור להתחיל התמחות, אבל אז נקלע לאירוע שאילץ אותו להעיד במשטרה: "זו הייתה חוויה נוראה" ● אז הוא חשב על כלי שיצליח לייעל את המערכת כולה: "אנחנו תומכים במוקדי 911 מ־120 מדינות בעולם" ● אז למה המשטרה מסרבת לשתף איתו פעולה? ● שיחה קצרה עם אמיר אליחי, מייסד ומנכ"ל Carbyne

שימפנזים. מעמידים גם שומרי ראש / צילום: Shutterstock

מארבים, איסוף מודיעין וחיסולים: הצד האפל של השימפנזים מוכיח שוב עד כמה הם דומים לנו

עשרות שנות מחקר לא הותירו מקום לספק: השימפנזים מנוסים ביסודות המלחמה, וגם יודעים להטיל טרור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בסמוך לשכונה החרדית בנתניה: דירה בלי ממ"ד בבניין ישן נמכרה בכ־2 מיליון שקל

ברחוב הרצוג בנתניה נמכרה דירת 5 חדרים בקומה 4, ב־2.17 מיליון שקל ● היא נמכרה בתוך שבועיים מרגע הפרסום לזוג צעיר ● מעבר לכביש שוכנת קריית צאנז, שכונה חרדית שבשטחה נמצא בית החולים לניאדו ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת ארמניה פשיניאן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא אזרבייג'ן אלייב. ארמניה נבגדה / צילום: Reuters, SPUTNIK

ארמנים וישראלים לוחמים את מלחמת האבות

נפגשנו רק פעם אחת, לפני 2,100 שנה, על גדות הליטני ● אבל הארמנים הם תאומינו ההיסטוריים, וגם הם שקעו אל משבר קיומי שלושה שבועות לפני השבת השחורה

שקדי עגל איסקנדר / צילום: אסף קרלה

פאסטל של גל בן–משה היא חוף מבטחים בעיר של טרנדים

השף בעל כוכב המישלן בברלין אמנם לא ממציא את הגלגל בפאסטל, אבל מציג פרשנות אישית למנות ביסטרו מקומיות, עונתיות וטובות

אילוסטרציה: Shutterstock

בכנסת הופתעו לגלות שהם יכולים לעזור לציבור ואף לשפר את מצבו הכלכלי

מבצע הדיבידנדים שנעשה מעל לראש של פקידי האוצר ● הרגולטור כשל בפרשת סלייס ומסרב להתעורר ● ובכנסת יכולים לשפר את המצב הפיננסי של הציבור ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל חיפה / צילום: Shutterstock

אמברגו על יצוא? לקוחות בישראל רכשו במאי וביוני כלי רכב מתוצרת טורקיה ברבע מיליארד שקל

על־פי נתוני מסירות הרכב של משרד התחבורה, בחודשים מאי-יוני 2024, נמסרו בישראל כ-2,850 כלי רכב פרטיים ומסחריות מתוצרת טורקיה, בשווי מצרפי משוער של רבע מיליארד שקל ● וגם: הקרוס־אובר הקומפקטי החדש שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

ז'ורדן ברדלה (מימין), מועמד מפלגתה של לה פן לראשות הממשלה ומארין לה פן, באירוע תמיכה / צילום: ap, Thomas Padilla

"נער הפוסטר" שעוזר לימין הצרפתי להסתיר את האנטישמיות ושנאת הזרים

נער הפוסטר של הימין הצרפתי, ז'ורדן ברדלה, מכונה "משפיען רשת" על ידי מבקריו, שטוענים כי הוא מסתיר מאחוריו את הצד האנטישמי ושונא הזרים של מפלגת "האיחוד הלאומי" ● ביום ראשון הקרוב הוא עשוי להפוך לראש ממשלה ● בהבטחות הבחירות שלו, הוא מציע לקצץ את ההוצאות על המהגרים כדי להיאבק ביוקר המחיה

שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים אליפות. הכדורגל האנגלי הכניס כ־7 מיליארד אירו / צילום: ap, Dave Thompson

35 מיליארד אירו בשנה: אירופה מאוהבת בכדורגל. דוח חדש מגלה את המספרים

מיליוני צופים דבוקים למשחקי היורו, אבל השיגעון לא עוצר בנבחרות: הסקירה השנתית של פירמת הייעוץ דלויט מגלה כי הצמיחה בכדורגל האירופי הגיעה בעונה הקודמת לשיא הכנסות, עם צפי לעלייה ● איזו ליגה בולטת, איך זה משפיע על ישראל ומתי יפרוץ גם כדורגל הנשים?

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

מנהיג מפלגת הלייבור, קיר סטארמר / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

"עשינו זאת!": ניצחון עצום למפלגת הלייבור בבחירות בבריטניה

השמרנים ספגו את התבוסה הגדולה ביותר מאז שנוסדה המפלגה ● מיליונים שהצביעו למפלגת הימין הפופוליסטי "פלטפורמה" פיצלו את גוש הימין ● היום ימונה קיר סטארמר לראש הממשלה ה-58 של בריטניה

הדמיית העיר החכמה של Woven by Toyota / צילום: Toyota UK

יצרנית הרכב הגדולה בעולם בונה את העיר החכמה הראשונה

טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה בעולם, בונה את העיר החכמה הראשונה בעולם, ביפן • השלב הראשון של הפיתוח מתוכנן להסתיים עד סוף השנה, אבל מה נותר מהחזון שהניע אותו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ווינסטון צ'רצ'יל זכה בפרס נובל. על מה?

מה השם החדש שניתן למשרד החקלאות, מדוע הופסק משחק הכדורגל בין גרמניה לדנמרק בשמינית גמר היורו, ואיזו מדינה ידועה בתור "המדינה הראשונה"?  ● הטריוויה השבועית

 

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ראש המוסד חזר מהשיחות בקטאר, לשכת רה"מ: "יש עדיין פערים"

יו"ר המחנה הממלכתי לרה"מ: ניתן גיבוי מלא לכל מתווה אחראי שיביא להשבת החטופים • צה"ל ושב"כ חיסלו 7 מחבלים בפעילות בג'נין, מתוכם חוליית המחבלים שאחראית למותו של סרן אלון סקאג'יו ז"ל • דיווח: חמאס עדכן את חיזבאללה כי הוא מקבל את ההסכם להפסקת אש • רקטה פגעה בבית בקריית שמונה, אין נפגעים • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר גליה לינדנשטראוס / צילום: פרטי

המומחית שמציעה הסבר מפתיע לחרם שהטילה טורקיה על ישראל

שיחה עם ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה ב־INSS ● על הכוחות שמניעים את ארדואן מאחורי הקלעים ושאלת היום שאחריו ועל האינטרס הכלכלי מול איראן ורוסיה ● האזינו

מנות בקפה עם / צילום: דייגו גלפרין

סוסים ויין בשקיעה: עשר דקות מתל אביב מצאנו חוויית טבע בלתי נשכחת

עגלת קפה עם כריכים מעולים בלב חורשת פקאן, רכיבה משפחתית על סוסים, משתלה יפנית מיוחדת ויין בשקיעה ● ביקור בגבעת ח"ן