חוקרים מטקסס מאשימים את חיל האוויר הישראלי בשיבושים בשמיים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: על רקע המלחמה היציבות הפיננסית של ישראל בנסיגה, בסיס חיל האוויר של ישראל התגלה כגורם לשיבושי GPS של חברות תעופה ותושב עזה חושף את הזוועות שמבצע חמאס בבני עמו • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

כותרות העיתונים בעולם | בטורקיה מנסים להסביר מדוע סירבו לתדלק את המטוס הישראלי
●  כותרות העיתונים בעולם | בהודו משוכנעים: ישראל עומדת בפני הפסד אסטרטגי

מלחמת ישראל-חמאס גרמה לנסיגה ביציבות הפיננסית של ישראל

"לדברי גולדמן זאקס, ישראל וסעודיה ראו את העלייה הגדולה ביותר בסיכון הפיננסי שלהן במהלך המחצית הראשונה של השנה עקב החמרה במצב הפיסקאלי", נכתב בבלומברג. "הסכסוך של ישראל עם חמאס והשפעתו על הכספים הציבוריים גרמו לירידה הגדולה ביותר ביציבות הפיננסית שלה בקרב השווקים המתעוררים במהלך ששת החודשים הראשונים של 2024, לפי הכלכלן פארוק סוסה מגולדמן זאקס".

נכתב כי "הלחצים הפיסקאליים בערב הסעודית היו הגדולים ביותר מבין מדינות המפרץ השכנות, אמרו גולדמן. "הוצאה מוגברת על פרויקטי ענק הקשורים בחזון 2030 מגבילה את יכולתה של הממשלה לקצץ או לשלוט בהוצאות בעתיד הקרוב", כתב סוסה בדוח שפורסם ביום שני, בהתייחס לתוכנית השאפתנית של יורש העצר מוחמד בן סלמאן לשנות את הכלכלה".

צויין כי "ערב הסעודית צופה גירעונות תקציביים מדי שנה עד 2026 לפחות. העלויות למימון פרויקטים של מיליארדי דולרים הצטברו עבור המדינה שעדיין מסתמכת על אנרגיה כדי לספק את עיקר הכנסות הממשלה. הכנסות נמוכות יותר מנפט הובילו לצמצום תחזיות המאזן הפיסקלי עבור מדינות מפרץ אחרות, כולל עומאן ובחריין". עוד צוין כי מאחר והסיכון הפיננסי והכלכלי של ישראל גדל משמעותית, "במחצית הראשונה של השנה ירד ציון הסיכון של ישראל ב-2.81 נקודות בהשוואה למחצית השנייה של 2023, בעוד שהציון של סעודיה ירד ב-1.21 נקודות".

מתוך בלומברג, מאת אביר אבו עומר. לקריאת הכתבה המלאה

2יהודים שנטשו את מפלגת הלייבור עקב אנטישמיות - חוזרים להצביע למפלגה

"יהודים בבריטניה, כולל מהגרים, אינטלקטואלים וחברי איגוד עובדים, סייעו בהקמת מפלגת הלייבור בעבר. הם עזבו בהמוניהם את המפלגה כשג'רמי קורבין היה המנהיג כי הואשם בכך שהוא מאפשר לאנטישמיות לעלות", נכתב אמש בוושינגטון פוסט. עוד נכתב כי "בבחירות הכלליות האחרונות ב-2019, הלייבור קיבלה רק 11 אחוז מקולות הקהילה היהודית. כעת, נראה שהרבה מצביעים יהודים חוזרים ללייבור. סקרי דעת קהל מראים שבין שליש לכמעט מחצית מהמצביעים היהודים מתכננים לתמוך בלייבור בבחירות הקרובות, מה שעלול להפוך את קיר סטארמר לראש הממשלה הבא. נראה שהשינוי הזה לוקח את התמיכה מהמפלגה השמרנית ומהליברל-דמוקרטים".

צוין כי טום קליפורד, חוקר בקבוצת הסקרים Survation, שעוקבת אחר ההצבעה, כינה זאת 'תחייה יוצאת דופן'. נכתב כי "הקאמבק הכללי של הלייבור מרשים, בייחוד מאחר שהוא הובס על ידי השמרנים לפני חמש שנים. מצביעים יהודים, שצפו מקרוב כיצד הלייבור טיפל באנטישמיות, הם בין אלה שמוכנים כעת לתת למפלגה הזדמנות נוספת.

הדבר הראשון שאמר סטארמר כשהפך למנהיג הלייבור היה התנצלות על האנטישמיות של המפלגה", אמר מייק כץ, יו"ר תנועת העבודה היהודית, המזוהה עם מפלגת הלייבור.

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת וויליאם בות'. לקריאת הכתבה המלאה

3בסיס חיל האוויר הישראלי התגלה כגורם לשיבושי GPS של חברות תעופה 

"חוקרים מאוניברסיטת טקסס באוסטין זיהו בסיס אווירי ישראלי כמקור מרכזי להתקפות GPS ששיבשו את הניווט של חברות התעופה האזרחיות במזרח התיכון", נכתב אמש בניו יורק טיימס בכתבה שמסבירה את התופעה וההשפעות שלה בשנים האחרונות. "ההתקפות, הידועות בשם תעתוע, שולחות אותות GPS מתופעלים שגורמים למכשירי מטוס לקרוא לא נכון את מיקומם". נכתב כי "תעתוע, יחד עם שיבוש ה-GPS, עלו בחדות בשלוש השנים האחרונות, במיוחד בקרבת אזורי מלחמה באוקראינה ובעזה, שבהם הצבא מפריע לאותות הניווט כדי לסכל התקפות טילים ומזל"טים.

חברת התעופה Swiss International Air Lines טוענת שהטיסות שלהה חוות מקרים שבהם מידע הטיסה שלה מזויף כמעט כל יום במזרח התיכון. בנוסף, אסטוניה ומדינות בלטיות אחרות האשימו את רוסיה בשיבוש האותות במרחב האווירי שלהן. באפריל, פינאייר השעתה זמנית טיסות לנמל תעופה באסטוניה לאחר שהחזירה שתי טיסות בגלל חסימת GPS חמורה". נכתב כי "ההתקפות מכסות כעת חלקים גדולים של כדור הארץ הרחק מכל שדה קרב". מה הסיכון של התקפות כזה? נכתב כי "בנוסף לבלבול בניווט, תעתוע יכול להפעיל התראות שווא על כך שמטוסים קרובים מדי לקרקע. אבל ההתקפות עדיין לא הפכו את הטיסה למסוכנת מכיוון שהטייסים יכולים להשתמש בשיטות ניווט חלופיות. 'איבוד GPS לא יגרום למטוסים ליפול מהשמיים', אמר ג'רמי בינגטון, סגן נשיא Spirent Communications, המספקת בדיקות למערכות ניווט גלובליות. 'אבל אני גם לא רוצה להכחיש את העובדה שאנחנו מסירים שכבות של בטיחות'".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת סלאם קברקידן. לקריאת הכתבה המלאה

4מאמר דעה חושף: חמאס מטיל אימה על תושבי עזה

"מאז תחילת המלחמה הנוכחית בין ישראל לחמאס, חמאס ביצע אינספור מעשי זוועה נגד עמו בעזה" כתב חמזה הווידי, פלסטיני מהעיר עזה, במאמר דעה שפורסם במגזין ניוזוויק. "אולם איכשהו, למרות העובדה שחמאס חטף למעשה את רצועת עזה ואת כל תושביה ומטיל עליהם אימה באופן שגרתי, הפשעים הללו לעולם אינם מדווחים על ידי כלי תקשורת ערביים או מערביים, ולא על ידי ארגוני זכויות אדם גלובליים, שכולם נוטים להציג את חמאס כקבוצת התנגדות לגיטימית שמנסה "לשחרר" את הפלסטינים". הווידי כתב כי "היעדר זה של סיקור פשעי חמאס נגד פלסטינים בתקשורת אינו נובע מחוסר ראיות. עזתים רבים העלו חששות לגבי האכזריות של המשטר הזה, שהם עדים לה ממקור ראשון. ולא רק עדים; פורסמו סרטונים רבים בפלטפורמות המדיה החברתית המראים את העזתים מותחים ביקורת על חמאס ומאשימים את חמאס במצב האסון הנוכחי בעזה".

עוד כתב ווהידי כי "האמת העצובה היא שכאשר ישראלים לא מעורבים, אף אחד לא מעוניין לתמוך בזכויות הפלסטיניות שהם טוענים שאכפת להם כל כך". ווהידי ציין כי "העזתים ניסו כמה פעמים להוציא את חמאס מהשלטון. ב-2019 וב-2023 ערכו תושבי עזה צעדות שקטות נגד חמאס. על הפשע הזה, הותקפנו באכזריות על ידי חמושים של חמאס. חמאס כלא יותר מ-1,300 מפגינים בכל מחאה. הייתי אחד מהם. אני אישית נכלאתי על ידי חמאס ועונתי פעמיים, בגלל שהשתתפתי במחאות האלה. אז אני יודע ממקור ראשון שכאשר עזתים רגילים כמוני הפגינו נגד חמאס, לא הייתה תשומת לב תקשורתית. אף ארגון זכויות אדם לא דרש לשחרר אסירים שהוחזקו במשך חודשים בבתי הכלא של חמאס, שלא לדבר על אלה שעונו על ידי חמאס, ואפילו נהרגו על ידי חמאס - כמו עיסאם אל-סאפין, שנהרג בעינויים בבתי הכלא של חמאס. מגמה זו נמשכה במהלך המלחמה הנוכחית. מאז ה-7 באוקטובר מאות עזתים נהרגו מהרקטות הכושלות של חמאס. חמאס החרימה את המזון, הדלק והתרופות שנשלחו לעזה, והם לא עצרו כאן".

מתוך מגזין ניוזוויק, מאת חמזה הווידי. לקריאת הכתבה המלאה