גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שמציג: כך בונים אסטרטגיה של חדשנות בחברות משפחתיות

ג'ף מלנסון, מומחה לחדשנות בפירמת LGA, הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך עסקים יכולים להצליח באקוסיסטם של היום • "עליהן לגבש אסטרטגיית ניהול וחזון טכנולוגי"

ג'ף מלנסון, מומחה לחדשנות בעסקים משפחתיים מפירמת LGA / צילום: תמר מצפי
ג'ף מלנסון, מומחה לחדשנות בעסקים משפחתיים מפירמת LGA / צילום: תמר מצפי

"שינוי הוא דבר נורמלי ובריא. התנהלות מקובעת היא לא טבעית", כך פתח את דבריו ג'ף מלנסון, מומחה לחדשנות בעסקים משפחתיים בפירמת LGA (Lansberg Gersick Advisors), בכנס החברות המשפחתיות של גלובס. מלנסון נגע במספר נקודות מרכזיות שיכולות לסייע לעסקים משפחתיים לצמוח באקוסיסטם של היום, בצל ההתפתחויות הטכנולוגיות.

זיהוי יתרונות

לדברי מלנסון, לארגונים משפחתיים יש יתרונות רבים, בהם מחויבות לעסק ולעובדים, שבמקרים רבים גבוהה יותר מאשר מחברות ציבוריות. "רוב החברות המשפחות מרגישות מחויבות באופן אישי לאיכות ולעמידות של המוצר", הוא אמר, אך הדגיש כי חסרון מרכזי בארגונים אלו הוא פער בין דורי: "לפעמים הדור המבוגר יותר מתנגד לרעיונות חדשים והדור הצעיר בעד חידושים, מה שמייצר דינמיקה מעניינית. הבנת החשיבות של החדשנות בעבור הארגון היא קריטית. חדשנות בטכנולוגיה למשל, היא נקודה קריטית לארגון. חוסר פתיחות לרעיונות חדשים והסתגלות לשינויים, עלול לתקוע ארגון במקום. זו הסיבה שחלקם מוצאים מתמודדים עם מאבקים קיומיים. ארגונים משפחתיים לא צריכים להיות חלק ממערכת שנסמכת על התנהלות העבר ולא מנסים להתחדש".

תכנון נכון קדימה

בהמשך דבריו, אמר מלנסון כי חברות משפחתיות צריכות לגבש ולהטמיע אסטרטגיות ניהול שעוסקות בחדשנות והתפתחות: "זה כולל יכולת לאסוף ולנתח דאטה, באמצעותה הוא יוכל לגבש את החזון העתידי שלו. לא לכל ארגון משפחתי יש גישה לרכיבים האלה. כמו כן, חזון עתידי לא מוגבל רק לתחום אחד בתוך הארגון ולא נכון לגבש אסטרטגיות באפיקים מסוימים ובאחרים לא. כמות המידע והערך שהולכים לאיבוד בין יחידות עסקיות בתוך החברה היא אדירה, ולכן על החברה להטמיע יותר ויותר את הבנת חשיבות האינטגרציה". לדבריו, יש בכך רווח פיננסי.

מלנסון עסק גם בחשיבות דור המייסדים של ארגונים משפחתיים. "הדור הזה בנה משהו שלא היה קודם, כך שאפשר לומר שהמסורת של כל ארגון משפחתי ממחישה את החשיבות של המבט קדימה ולא היאחזות בעבר. להיאחז ברעיון המקורי לאורך שנים עשוי לבלום את הבנת והטמעת חשיבות החדשנות".

לדבריו, לגמישות מחשבתית יש חשיבות רבה עבור ארגונים משפחתיים, כמו להיות ערים למתחרים שנכנסים לשוק, לשיטות לימוד חדשות, ולמתרחש באקוסיסטם. "ארגון לא יכול להתקיים על הסתמכות והיאחזות בהצלחות העבר, אלא המציאות מחייבת גם חזון לעתיד". עוד ציין מלנסון כי גם כאשר ארגון מפתח רעיונות חדשים, עליו לגבש חזון, אחרת לא יהיה בכך תועלת.

"כחלק מהטמעת חדשנות, ארגון צריך להישען על אסטרטגיה מוגדרת ולא רק על טכנולוגיה. כלומר, על החברה לייצר תרבות במסגרתה נשאלות השאלות בהקשר לתוצאות הרצויות מהטכנולוגיה, ולא באופן אוטומטי להטמיע כלים טכנולוגיים. ארגון שישקיע המון כסף בפיתוח טכנולוגי, אבל לא יבנה אסטרטגיה מסודרת מאחוריו, עשוי ללכת לאיבוד". בהקשר זה, ציין מלנסון כי ארגונים צריכים להיות זהירים. בתחום הבינה המלאכותית למשל, שצומח בשנים האחרונות, "יש הרבה אנשים שכתבו וכותבים מאמרים על הנושא אבל הם חסרי ניסיון אמיתי בליישם זאת בעולם העסקים", אמר.

לנרמל את השינוי

"בתוך המערכת המשפחתית יש סט של כלים שאפשר ליישם לאורך זמן בצורה מסוימת, אבל בגלל שמתרגלים ליישם אותם באופן מסוים, זה עשוי למנוע את האפשרות לחשוב ולהבין איך אפשר להשתמש באותם כלים במקרים אחרים. חברות עוברות שינויים לאורך השנים וזה דבר נורמלי. לפיכך, צריך לנרמל אז גם את 'תודעת השינוי', ולאו דווקא לחכות לטריגרים חיצוניים. צריך לנרמל את השינוי כחלק אינהרנטי מההתנהלות העסקית של הארגון.

"אנחנו בנקודה מאוד משמעותית בהיסטוריה. המהפכה הטכנולוגית של ימנו הולכת להיות גדולה כמוה או אפילו יותר, וארגונים, בהם חברות משפחתיות, חייבים להיות מודעים לכך". בתוך הבנה זאת, מחדש מלינסון נקודה מאוד משמעותית והיא חוסר קוראלציה בהתנהלות ובהטמעת החידושים בין היחידות הארגוניות השונות.

להסתכל צרכי הלקוחות

מלנסון הוסיף כי ארגונים משפחתיים צריכים תמיד לבחון את השוק, להבין את השינויים הטכנולוגיים שחלים ולהסתכל על הלקוחות ועל הצרכים שלהם ואיך הם משתנים. "דפוסי חשיבה אלו צריכים להיות מוטמעים גם בקרב צוותי העובדים בחברה. ארגון צריך להיות מוכן לשינוי, וכאמור - בעיקר לגבש חזון טכנולוגי. חברה צריכה לבנות אסטרטגיה וחזון טכנולוגי, דרכו היא תבין לאן היא רוצה להגיע".

לדבריו, חשוב לבנות תוכניות עסקיות "מלמעלה" ולשמור על גמישות: "אם ארגון לא יהיה זהיר, התוכנית העסקית שלו עלולה להיות דומה לזו שבנה בשנה שעברה ועל הנחות מהעבר. לכן עליו להיות פתוחים לאפשרות לדמיין מחדש ולהצליח להטמיע חדשנות וטכנולוגיה בשורותיו".

ללמוד מהעבר

על מנת להמחיש את דבריו, מלנסון התייחס למקרי עבר. כך לדוגמה ענקית המשחקים היפנית על נינטנדו (Nintendo), הגדירה עיקרון יסוד לפיו עליה לייצר משחק בו מספר שחקנים יוכלו לשחק בו־זמנית. אולם, עם השנים הכניסה החברה מספר שינויים. "נינטנדו משקפת סיפור של הצלחה של הטמעת חדשנות בעסק משפחתי. עם כל שינוי שהחברה הכניסה, הרעיון המקורי עדיין נשמר.

המטרה הראשונית של החברה לא השתנתה, הם פשוט מצאו דרכים שונות ליישם את רעיון הליבה המקורי של הארגון. זאת דוגמה, בעבור מי שהקים עסק משפחתי וקצת לחוץ ממה שיקרה בעתיד, שנאמנות לרעיונות הליבה מסייעת להצליח".

גילוי מלא: הכנס בחסות - KPMG, LGA, GAC  מיתר עו״ד, יוליוס בר וגינסבורג ושות' 

עוד כתבות

שטח חקלאי בגדרה. תוכנית המתאר מ־2019 מרחיבה את השטח הבנוי של היישוב / צילום: תמר מצפי

שוק של 1.5 מיליארד שקל: הזינוק בתחום הנדל"ני הזה, והסכנות

כ־3,100 עסקאות מתבצעות בממוצע בכל שנה על קרקעות חקלאיות, בעלות ממוצעת של 1.5 מיליארד שקל ● אלא שלמרות הביקוש הגדול לדירות - חלק גדול מהקרקעות רחוקות מהפשרה, ופוטנציאל הרווח שהמשקיעים מקווים להשיג לא קרוב למימוש

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי סוף שבוע סוער: מה צפוי בשוק המט"ח?

השקל התחזק בחדות מול הדולר בסוף השבוע בעקבות אופטימיות בנוגע לעסקת חטופים אפשרית ● האם המגמה תימשך גם השבוע?

אילון מאסק מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: Reuters, Gonzalo Fuentes

טסלה הייתה "הכבשה השחורה" של וול סטריט. עכשיו היא עושה קאמבק

מניית טסלה נסקה לרמה של 77% מעל השפל באפריל, וכעת מציגה תשואה חיובית מתחילת השנה ● ברקע: הכוונה להשיק דגמים חדשים, והפרויקט המסתורי - ה"רובו-טקסי" - שצפוי להיחשף בחודש הבא ● מדוע חזרתו הפוטנציאלית של טראמפ עלולה לצנן את הקפיצה?

נשיא צרפת עמנואל מקרון, מוקדם יותר היום / צילום: Reuters, Christian Hartmann

תוצאות האמת בצרפת: השמאל ניצח בבחירות, אך אין רוב לאף מפלגה

למרות הניצחון המפתיע בסיבוב השני של הבחירות, נגד המדגמים והתחזיות, לאף גוש לא צפוי רוב בפרלמנט, וצרפת נכנסת לטריטוריה לא-מוכרת מבחינה פוליטית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לא רק ישראל: הדוח שחושף את חולשתן של הכלכלות הגדולות

דוח חדש של S&P חושף שאף לא אחת ממדינות ה-G7 צפויה לרדת בשנים הקרובות לרמות החוב-תוצר שקדמו למגיפת הקורונה ● לכמה מדינות עדיין יש דירוג אשראי מושלם, מי התאוששו ממשברים פיננסיים ושוב צומחות, ואיך חוסר היציבות בישראל עלול לדרדר את מצבה

ניר צוק, עופר גונן ועמיר לונדון. הישראליות בוול סטריט / צילום: טל גבעוני, ערן לביא, נטי לוי

אחרי הנפילה: חברת הסייבר הישראלית משלימה זינוק של 31% מהשפל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • מדיוונד קפצה בחדות לאחר דיווחים על הצעת רכישה ● קמהדע קפצה בכ-10% לאחר שקיבלה סיקור חיובי מסטיפל ● ופאלו אלטו השלימה זינוק של 31% מהשפל שרשמה בחודש פברואר

על פי תזכיר החוק שהופץ, מוצע להחיל במקום המס השולי שיעור מס של 15% לכל היותר / צילום: Shutterstock

למשוך את קרן ההשתלמות ולשלם מס מופחת: הצעד שמקדם האוצר

תזכיר חוק שהפיצו משרד האוצר ורשות המסים מבקש לאפשר משיכה של קרנות השתלמות בנות פחות משש שנים תמורת תשלום מס מופחת ● הטיעון הפורמלי: להקל על משקי הבית בצל המלחמה ● בתקופת הקורונה ניתנה למי שנפגע אפשרות למשוך כספים מהקרן בפטור מלא

מסעוד פז'קיאן, הנשיא החדש של הרפובליקה האסלאמית / צילום: Reuters, Majid Asgaripour/WANA

רפורמיסט זהיר ושקט: מי הוא הנשיא החדש של איראן מסעוד פזשכיאן

ביום שבת האיראנים הכריעו: מסעוד פזשכיאן הוא הנשיא החדש של הרפובליקה האסלאמית ● פזשכיאן, בן למשפחת מיעוטים הנחשב לאיש מתון יחסית, הצליח לגבור על דמויות שמרניות בעלות השפעה ● האם מדובר בשינוי מגמה באיראן, ואיך כניסתו לתפקיד עשויה להשפיע על היחסים עם ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר

צריכים ביטוח נסיעות לחו"ל? החברות המצטיינות והגרועות בשירות

מנתוני רשות שוק ההון עולה כי בין המצטיינות בשירות בביטוח נמצאות AIG, מגדל והפניקס, בעוד בפנסיה ובגמל בולטת ילין לפידות ● ומי האחרונות בכלל הקטגוריות

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות, בוועידת הנדל''ן של מזרחי טפחות / צילום: תמר מצפי

משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות: "הגיעה העת לייצר תוכנית שמתעדפת את חיילי המילואים בתחום הדיור"

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות דיבר בפתיחת ועידת הנדל"ן השנתית בשיתוף גלובס על מצבו של הענף בצל המלחמה, ואמר: "ביוני נחצה את רף 8 מיליארד השקל במשכנתאות, ובראייה שנתית נגיע קרוב ל־100 מיליארד שקל"

מאחורי כל קריסה של בנק תמיד ניתן למצוא נבל שאותו אפשר להאשים / צילום: Richard Drew, Ap

עוד לא נולד מנהל הקרנות שיכול לנצח את השוק של היום. אלו הסיבות המרכזיות

השוק האמריקאי נראה כסביבה אידיאלית ל"בחירת מניות", אבל בוחרי המניות המקצועיים - מנהלי קרנות ותיקי השקעה, מתקשים להכות את השוק ● במחצית הראשונה של 2024, הצליחו רק 18.2% מקרנות הנאמנות וקרנות סל אקטיביות להשיג ביצועים טובים יותר משל מדד S&P 500

פנינה אלה, רן קוניק, מיכל רוזנשיין ויעקב אטרקצ'י בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי

בעל השליטה באאורה: "בעוד 6-5 שנים, 80% מהבנייה בישראל תהיה בהתחדשות עירונית"

יעקב אטרקצ'י התייחס בוועידת הנדל"ן של מזרחי טפחות וגלובס למצב הענף בצל המלחמה: "מדינה משוגעת, בזמן מלחמה וריבית גבוהה אנשים ממשיכים לקנות דירות" • ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק: "מדוע נבחרתי, אם בסוף הוועדה המחוזית היא שקובעת איפה יהיה גן ילדים?" ● ראש עיריית קריית אונו, מיכל רוזנשיין: "האתגר הגדול היום הוא לאזן את המגורים עם שטחי מסחר ותעסוקה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המשך הלחימה ומניעת הברחות נשק: אלו העקרונות למו"מ עם חמאס

לשכת רה"מ פרסמה הודעה שבה נתניהו הבהיר: כל עסקה תאפשר לנו לחזור להילחם, לא נאפשר חזרת אלפי מחבלים לצפון הקצועה - ונמקסם את מספר החטופים החיים שיוחזרו מהשבי ● רס"ן ג׳לאא אבראהים נפל בקרבות בדרום רצועת עזה ● 3 פצועים מנפילת טיל נ"ט במרחב זרעית ● הפלסטינים מדווחים: בכיר בחמאס חוסל בעיר עזה ● עדכונים שוטפים

אייל פסו, מנכ''ל גאוזי / צילום: Photography courtesy of Nasdaq, Inc.

למרות החולשה במניה, מנכ"ל גאוזי אופטימי: "זו נקודת אור כשחברה ישראלית, בזמן מלחמה, מנפיקה בנאסד"ק"

את הרעיון להקמת גאוזי, שמייצרת טכנולוגיה לשליטה במעבר אור דרך זכוכיות, קיבל המנכ"ל אייל פסו כשרצה למנוע תצפית מהרחוב לביתו: "רציתי כפתור שיוכל להפוך שקוף לאטום ולהפך" ● לאחר שהנפיק את החברה בוול סטריט, ולנוכח קבלת הפנים הצוננת לה זכתה המניה, הוא טוען כי "כשהמשקיעים יבינו שהטכנולוגיה שלנו היא בבסיס של הרבה שווקים, נוכל לעשות פלאים"

ספינה צבאית איראנית באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

תעלומה: מי אחראי להטבעתה של ספינת המלחמה האיראנית

ספינת המלחמה ששקעה למצולות הפכה למבצעית לפני שש שנים בלבד ● בעבר היא התפרסמה כספינה הראשונה שהגיעה לאוקיינוס האטלנטי מבלי כל צורך לעגון בדרך ● מי שככל הנראה מסייעת למספנות האיראניות בידע בבניית הספינות היא קוריאה הצפונית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

מה צפוי היום בהחלטת הריבית של בנק ישראל?

למרות הקונצנזוס בדבר השארת הריבית על כנה היום, בשווקים דרוכים לקראת מסיבת העיתונאים לאחר פרסום ההחלטה ● נתוני המאקרו מאפשרים הורדת ריבית אך בנק ישראל מתמקד באלמנטים המושפעים מהמלחמה ● מה ישתנה בתחזית הכלכלית?

הבחירות בצרפת מציפות את הרשתות בפייקים

הסיבוב השני בבחירות בצרפת מתוח מאוד, והפייקים לא עוזרים להרגיע את השטח ● המשרוקית של גלובס

צילום מיקרוסקופי של ''אמבה אוכלת מוח'' / צילום: Reuters, CDC

מהי ה"אמבה אוכלת מוח" ממנה נפטר צעיר לאחר שחייה בכנרת?

מותו של הצעיר בן ה-26 מזיהום מוחי שנגרם מהטפיל נגלריה פאולרי, או בשמו הפופולרי "אמבה אוכלת-מוח", מעלה שאלות וחששות רבות ● איך מאבחנים את המחלה, האם אפשר לטפל בה, וכיצד אפשר להיזהר? ● גלובס עושה סדר

הנשיא ביידן מחזיק בגדר על מרפסת הקפיטול. מתעקש שהוא נשאר במרוץ / צילום: ap, Evan Vucci

ג'ו ביידן: "הו, בחייך, למבקרים אין מושג על מה הם מדברים"

הנשיא ביידן מתעקש שהוא נשאר במרוץ, ומודיע בראיון טלוויזיה חיוור כי יפרוש רק "אם ריבונו של עולם יירד ויגיד לי" ● הוא מסרב לעבור בדיקה רפואית ("אני עובר מבחן קוגנטיבי מדי יום, אני מנהל את העולם"), אבל הלחץ בתוך מפלגתו מתעצם ועשוי לעלות מדרגה

תעשיית התרופות בעיקרון מרוצה מן ההחלטה, שיכולה לתת לה הגנה / צילום: Shutterstock

הפסיקה שעשויה לשנות את עולם התרופות

ביהמ"ש העליון בארה"ב פסק בניגוד ל"הלכת שברון", תקדים בן כ-40 שנה שאומר כי במקרים של אי בהירות לגבי החוק, הפרשנות של הרשויות הממשלתיות המקצועיות, כל עוד היא סבירה וחוקית בעצמה, גוברת על זו של בית המשפט ● וגם: חברת KHealth הודיעה על גיוס של 50 מיליון דולר ● השבוע בביומד