גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 קילומטר צפונית לבאר שבע: בשקט בשקט אושרה השבוע הקמת עיר חדשה. למה אף אחד לא רצה קרדיט?

בשקט בשקט הממשלה אישרה השבוע הקמת עיר חדשה בישראל, 10 קילומטר צפונית לבאר שבע, אבל איש לא מיהר לקחת על זה קרדיט ● למה? כי הדרך אל היעד נראית עקומה וסלקטיבית מאי פעם, בזמן שהגוף התכנוני הכי חשוב במדינה הפסיק להקשיב לאנשי המקצוע

השר גולדקנופף מבקר באדמות היישוב תילה / צילום: יח''צ
השר גולדקנופף מבקר באדמות היישוב תילה / צילום: יח''צ

מקרה מוזר אירע בתחילת השבוע. הממשלה אישרה הקמת עיר חדשה בישראל, 10 קילומטר צפונית לבאר שבע, אבל אף אחד לא רצה קרדיט. לא ראש הממשלה נתניהו, שאוהב להצטלם בהנחות אבני פינה, ואפילו לא שר הפנים משה ארבל, שאחראי על הרשויות המקומיות ועל ועדות התכנון. מספיק להיזכר בשרת הפנים הקודמת איילת שקד, שהזדרזה לחגוג כל אבן דרך קטנטנה באישור עוד יישוב בארץ ישראל. אז עיר גדולה, כ-4,000 דונם, שתכלול כבר בשלב ראשון 80 אלף תושבים?

20 הקומות בצומת יגאל אלון שמלמדות על מצב שוק הנדל"ן בתל אביב
שאלות ותשובות | כל מה שצריך לדעת על החוק החדש שמסעיר את ענף הנדל"ן

במקום חגיגות, יצאה רק הודעה: "ממשלת ישראל אישרה את הצעת שר הבינוי והשיכון, הרב יצחק גולדקנופף, להקמת עיר חדשה בישראל, בשם תילה". גולדקנופף היה השר היחיד שתרם ציטוט ("מדובר ביום היסטורי"). דרך לא ממש אלגנטית לרמוז שמדובר בעיקר באתנן פוליטי, שמוטב שלא להתגאות בו. עיר חדשה, חרדית, שעדיף שלא נדבר עליה יותר מדי.

ולא בגלל שלא צריך לקדם פתרונות דיור גם לחרדים. מדובר בציבור שסובל ממצוקת דיור לא פחותה מזו של הציבור הכללי. אבל הדרך אל היעד נראית עקומה וסלקטיבית מאי פעם. לא בכדי, נראה שנתניהו מעדיף שנדבר אפילו על חוק הגיוס שמקדמת הממשלה, ודאי כאשר שר השיכון גם יכול לנופף בכך שהציבור החרדי משליך עליו אבנים בגינו, במקום שנשים לב מה קורה במוסדות התכנון, ממש מתחת לאף. ההתמקדות יוצאת הדופן בפתרונות לציבור החרדי כוללת עשרות אלפי דירות חדשות ביישובים חדשים - כסיף ליד ערד (שאף חרדי לא באמת רוצה לבוא אליה, מה שמסביר למה היא מתקדמת בקצב צב וראשי המגזר דוחפים לפתרונות אחרים), מערב קרית גת (שכבר זכתה לסבסוד של דירות מוזלות בקרוב למיליארד שקל, בתכנון שהומר לציבור החרדי בלבד), תימורים ליד קרית מלאכי (שם עדיין נאבקת מועצת באר טוביה בתוכנית, שתגרע משטחה) ותילה החדשה.

הרכב חסר ונוח

כל זה קורה, כאשר לפני כמעט שני עשורים החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה, המוסד שאחראי על מדיניות התכנון, כי "יש להימנע, למעט במקרים חריגים ומיוחדים, מהקמת יישובים חדשים". אבל המועצה החשובה הזו, שנתפרה מימים ימימה בהרכב ייחודי שאמור היה להשאיר אותה מקצועית ומאוזנת - שליש חברי ממשלה, שליש ראשי רשויות מקומיות, שליש אנשי מקצוע מעולמות התכנון ועוד - אינה ממלאת את יעודה. גם בגלל שלפוליטיקאים נוח שהיא בהרכב חסר, וגם בגלל שרבים מאנשי המקצוע שמונו אליה הבינו מאיזה צד מרוחה החמאה (חלקם מראש נבחרו בשל כך).

זו גם הסיבה שבפרוטוקולים של הדיונים להקמת תילה מוצאים התנגדות נחרצת מקיר לקיר, במיוחד של אנשי המקצוע ושל ראשי היישובים בסביבה, שלא הפריעה לאישור להתקבל ברוב של 14 מול 7 (11 חברים היו חסרים בדיון המכריע). במשרד השיכון ציינו השבוע כי "הקמת העיר צפויה לחזק את הפריפריה הגיאוגרפית בנגב, לעודד הגירה מהמרכז לנגב, וליצור מסה קריטית של אוכלוסייה, תוך שימוש נכון בנגישות תחבורתית לתשתיות כבישים ורכבות". כל משפט יותר מסולף ומוטעה מקודמו. הפריפריה לא תתחזק עם עוד אוכלוסיה חלשה שתגיע אליה. ההגירה השלילית מבאר שבע ומיישובים אחרים לא צפויה להשתנות. וגם הרכבת, שכעת תעצור גם בתילה, רק תתעכב עוד קצת בדרכה האיטית לבאר שבע. וכמובן שאחרי 7 באוקטובר, כשהקופה הציבורית ריקה וההוצאות אדירות, יישוב חדש ידרוש הוצאות עתק ולא יסייע לאתר תקציבים נוספים לחיזוק הנגב (מה שעמד בין השאר בבסיס ההתנגדות העזה של פקידי האוצר).

"כל היישובים ייפגעו"

בזמנו זעק ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', בניסיון לעצור את אישור העיר החדשה: "לשום דבר אין תכנון אסטרטגי. כל ראשי הממשלות בשנים האחרונות הכריזו שבאר שבע צריכה להגיע לחצי מיליון תושבים, ואתם עושים הכל כדי רק לרוקן אותה. הכל אתם עושים בדיוק הפוך. ואני מזהיר, יש פרוטוקול, זה מוקלט, זה יפגע בכל היישובים בסביבה. באר שבע חלשה? כל היישובים יהיו חלשים. באר שבע לא תצליח להכיל ולתת שירותים טובים איכותיים לכל המטרופולין? כל המטרופולין ידשדש ובסוף יקרוס". פשוט ועצוב.

בשורה תחתונה, לא מדובר בסיפור של עיר, גדולה או קטנה. זו דאגה גדולה בהרבה למצבו של הגוף התכנוני הכי חשוב כאן. מרבים לדבר על הכרסום הפוליטי בתקשורת או במגזר הציבורי, אבל לא פחות מדאיג שגם במבצר התכנון, הפוליטיקה הופכת כמעט לחזות הכל.

כוכבי השבוע

מצוין: מדינה יהודית בלי רבנים ראשיים

השבוע, לראשונה מאז הקמת המדינה (ועוד הרבה קודם), לא היו רבנים ראשיים מכהנים במדינת ישראל. גדלתי וגודלתי על חשיבות וסמליות המוסד הזה ועל תפארת הרבנים הראשונים, כמו הרב קוק והרב הרצוג, אבל אנחנו מזמן לא שם. את הקדושה והייצוגיות הממלכתית החלפנו במאבקים אישיים ובחישה של בעלי אינטרסים. מי שקבע והוביל את הבחירות היו פוליטיקאים חרדים, שנהנו להציב בראש המדינה רבנים לא ממלכתיים ולא ציוניים. כשזה המצב, כל מי שטובת המדינה, היהדות והרבנות לנגד עיניו מוכרח להשתכנע שעדיף בלעדיהם. ומה עם המנגנון הגדול שהם אחראים עליו? נסתדר. יצא הפסדנו בשכרנו.

וכשימונו רבנים חדשים, אחד אשכנזי ואחד ספרדי, כי מוכרחים להמשיך להנציח גזענות, תזכרו שזה קורה משיקולים פוליטיים בלבד. כל עוד לא משנים את השיטה, אין לה שום קשר לתורה או ליהדות.

בלתי־מספיק: חוסר המקום בבתי כלא הוא אותו מחדל מוכר

שחרור עצורים פלסטינים מפאת חוסר מקום בבתי הכלא הוא רק עוד דוגמה אחת, מקוממת אבל מאוד אופיינית, של משבר המשילות. ראייה קצרת טווח של ממשלות ישראל. לא רק זו האחרונה, אלא של כל אלה שהיו פה בעשורים האחרונים.

מישהו מעלה על דעתו לתכנן, לממן ולהקים בית סוהר, שיהיה מוכן רק בעוד 5-10 שנים לפחות, כלומר בימי הממשלה הבאה ואולי זו שאחריה? על אחת כמה וכמה כשתקציבים עבור רווחת אסירים לא נראים אף פעם טוב פוליטית. ואם מדובר בבית סוהר חדש, גם צריך לריב עם ראש הרשות המקומית שהוא יוקם בחצר האחורית שלה.

אז הפעם זה בית כלא, אבל זהו בדיוק אותו מחדל שישאיר אותנו בעוד לא הרבה זמן ללא חשמל, ללא שדה תעופה, ללא ביוב, ללא תחבורה ציבורית יעילה וכו'. כשנסיים עם הדחוף והפופוליסטי, נגיע לטפל גם בהם.

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הגירעון התקציבי ממשיך לגדול: טיפס ל-7.6% ביוני

נכון לחודש יוני, הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הסתכם בכ-146 מיליארד שקל וגדל בכ-0.4% נקודות אחוז מהתוצר, ביחס לגירעון בסוף מאי ● הוצאות הממשלה זינקו לעומת התקופה המקבילה אשתקד, גם בנטרול הוצאות המלחמה

אלי גרונר / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות

אחרי חמש שנים בקרן של משפחת קוך: אלי גרונר עזב את תפקידו

גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שימש בחמש השנים האחרונות כמנכ"ל זרוע החדשנות של קבוצת קוך, KDT, והיה שותף להשקעות של מאות מיליוני דולרים בחברות הייטק ישראליות

אולפן חדשות 13 / צילום: צילום מסך מתוך חדשות

הכיסא שהתפנה בחדשות 13, החששות והמינוי הזמני

בחדשות 13 החליטו למנות באופן זמני את אוהד כהן לתפקיד סמנכ"ל התוכן, במקומו של ליאור לנדנברג שימונה לתפקיד ראש חטיבת החדשות ב"כאן 11"

אלפים התאספו בכיכר הרפובליקה בפריז לאחר תוצאות הסיבוב השני של הבחירות, אמש (א') / צילום: Reuters, Kyodo

הפוזיציה החלומית והמכה הקשה: מאחורי המהפך הדרמטי בצרפת

לאחר שאת סיבוב הבחירות הראשון סיימה מפלגת הימין הפופוליסטית "האיחוד הלאומי" בפוזיציה חלומית, היא נחלה מפלה קשה בסיבוב השני והמכריע ● שיתוף פעולה טקטי בין גוש המרכז של עמנואל מקרון וגוש השמאל, שהצליח מעבר למצופה, הוא זה שהביא למהפך

חיסכון לכל ילד. הביטוח הלאומי מפרסם נתונים מספריים / עיצוב: אפרת לוי

הלכתם על סיכון נמוך? הפסדתם: המספרים מאחורי חיסכון לכל ילד נחשפים

לפי נתוני הביטוח הלאומי, כמעט 80% מכספי תוכנית החיסכון לילדי ישראל מנוהלים כיום בקופות גמל, המניבות תשואות גבוהות בהרבה לעומת הבנקים, בפער שיעמוד על עשרות אלפי שקלים בסיום התקופה ● המנהלים הגדולים של כספי התוכנית הם אלטשולר שחם והראל

על פי תזכיר החוק שהופץ, מוצע להחיל במקום המס השולי שיעור מס של 15% לכל היותר / צילום: Shutterstock

למשוך את קרן ההשתלמות ולשלם מס מופחת: הצעד שמקדם האוצר

תזכיר חוק שהפיצו משרד האוצר ורשות המסים מבקש לאפשר משיכה של קרנות השתלמות בנות פחות משש שנים תמורת תשלום מס מופחת ● הטיעון הפורמלי: להקל על משקי הבית בצל המלחמה ● בתקופת הקורונה ניתנה למי שנפגע אפשרות למשוך כספים מהקרן בפטור מלא

אילון מאסק מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: Reuters, Gonzalo Fuentes

טסלה הייתה "הכבשה השחורה" של וול סטריט. עכשיו היא עושה קאמבק

מניית טסלה נסקה לרמה של 77% מעל השפל באפריל, וכעת מציגה תשואה חיובית מתחילת השנה ● ברקע: הכוונה להשיק דגמים חדשים, והפרויקט המסתורי - ה"רובו-טקסי" - שצפוי להיחשף בחודש הבא ● מדוע חזרתו הפוטנציאלית של טראמפ עלולה לצנן את הקפיצה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

בכספים הקואליציוניים לא נגעו: קיצוץ רוחבי בתקציבי החינוך והרווחה

הקיצוץ בסך כולל של כמיליארד שקל נועד למימון המשך הפינוי של תושבי הצפון והדרום לחודשיים נוספים ● מחצית מהסכום תגיע מכסף שיועד להעלאת שכר מורי התיכונים ● רק בשבוע שעבר אושרו העברות של עשרות מיליונים של כספים קואליציוניים

ההפגנה סמוך לקריה, הערב / צילום: איציק בן לוי

"עסקה עכשיו": צעדות מחאה, הפגנות וחסימות כבישים

חסימות כבישים, הפגנות בצמתים ברחבי הארץ ומול בתי השרים בקריאה לבחירות ולעסקת חטופים ● המונים מפגינים בשער בגין בקריאה לעסקת לשחרור החטופים ● עינב צנגאוקר, אמו של מתן צנגאוקר שבשבי חמאס: "אני רוצה את מתן בבית וגורלו תלוי בגורל נתניהו, המפתחות לכלוב החטופים בידי נתניהו"

פנינה אלה, רן קוניק, מיכל רוזנשיין ויעקב אטרקצ'י בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי

בעל השליטה באאורה: "בעוד 6-5 שנים, 80% מהבנייה בישראל תהיה בהתחדשות עירונית"

יעקב אטרקצ'י התייחס בוועידת הנדל"ן של מזרחי טפחות וגלובס למצב הענף בצל המלחמה: "מדינה משוגעת, בזמן מלחמה וריבית גבוהה אנשים ממשיכים לקנות דירות" • ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק: "מדוע נבחרתי, אם בסוף הוועדה המחוזית היא שקובעת איפה יהיה גן ילדים?" ● ראש עיריית קריית אונו, מיכל רוזנשיין: "האתגר הגדול היום הוא לאזן את המגורים עם שטחי מסחר ותעסוקה"

אילוסטרציה: Shutterstock

מאפל ועד אנבידיה: 4 סטרימרים שכדאי להכיר

הסטרימרים מביאים כוח נוסף לטלוויזיה, ולעתים ממשק המשתמש שלהם עדיף משמעותית מזה שהיא מציעה באופן מובנה ● בדקנו את הביצועים של 4 מכשירים בשוק

אביחי שטרן, אלון דוידי, אלי אביסרור ועמיחי בן שלוש בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית שדרות: "אם נחכה להחלטה של מישהו - בסוף רק נדבר על שיקום ולא יקרה דבר"

כיצד יש לבנות מחדש את הצפון והדרום של ישראל? ראשי עיריית עכו, קריית שמונה ושדרות, ביחד עם מנכ"ל חברת הבנייה אביסרור, ניסו לענות על השאלה הזו במסגרת פאנל מיוחד שהתקיים בוועידת הנדל"ן השנתית של בנק מזרחי טפחות בשיתוף גלובס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

מועדון "חבר" הפסיק את שיתוף-הפעולה עם שופרסל: "מצאנו כי המתווה שהוצע יפגע בכם באופן משמעותי"

אחרי דרישתה של שופרסל לצמצם את ההנחות הניתנות לחברי מועדון הצרכנות הכולל מאות אלפי משרתי קבע, בחבר עדכנו כי החל מ-1 בנובמבר הרשתות שופרסל ו-Be יפסיקו את מתן ההנחות במעמד החיוב ● מדובר בכוח קנייה משמעותי, שלפי הערכות בשוק הכניס לשופרסל כמיליארד שקל בשנה

ניר צוק, עופר גונן ועמיר לונדון. הישראליות בוול סטריט / צילום: טל גבעוני, ערן לביא, נטי לוי

אחרי הנפילה: חברת הסייבר הישראלית משלימה זינוק של 31% מהשפל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • מדיוונד קפצה בחדות לאחר דיווחים על הצעת רכישה ● קמהדע קפצה בכ-10% לאחר שקיבלה סיקור חיובי מסטיפל ● ופאלו אלטו השלימה זינוק של 31% מהשפל שרשמה בחודש פברואר

בנין בית המשפט המחוזי ירושלים / צילום: איל יצהר

נכס בירושלים נמכר ב-3.2 מיליון דולר. כמה מס ישלמו הרוכשים?

שאלה זו עמדה בלב ערעור מס שסבב סביב עסקת מכר של מקרקעין ברחוב אל-שעיה במזרח ירושלים לארגון אמריקאי הפועל למען ישראל ● ההבדל בין הסיווגים השונים של הנכס משקף הבדל של כמה אחוזים במס רכישה ובמס שבח, שיכול להתבטא בעשרות ואף מאות אלפי שקלים ● מה קבע ביהמ"ש?

שטח חקלאי בגדרה. תוכנית המתאר מ־2019 מרחיבה את השטח הבנוי של היישוב / צילום: תמר מצפי

שוק של 1.5 מיליארד שקל: הזינוק בתחום הנדל"ני הזה, והסכנות

כ־3,100 עסקאות מתבצעות בממוצע בכל שנה על קרקעות חקלאיות, בעלות ממוצעת של 1.5 מיליארד שקל ● אלא שלמרות הביקוש הגדול לדירות - חלק גדול מהקרקעות רחוקות מהפשרה, ופוטנציאל הרווח שהמשקיעים מקווים להשיג לא קרוב למימוש

נמל התעופה בן גוריון. לא ידוע מספר היורדים מהארץ / צילום: Shutterstock

כמה ישראלים עזבו את הארץ בשנה האחרונה? אף אחד בישראל לא יודע

בדיקת גלובס מול כלל הגורמים בישראל שבודקים את נתוני ניתוק התושבות והכניסה והיציאה של הישראלים מהארץ, מגלה כי לאף אחד אין תשובה לשאלה אחת: כמה באמת עזבו מאז המלחמה? ● בלמ"ס וברשות האוכלוסין מקבלים את הנתונים מאותו מקור, ובכל זאת מציגים תוצאות סותרות ● למה כל־כך קשה למדוד זאת?

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

בג"ץ: העתירה נגד מינוי שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 תועבר להרכב

רשת 13, הדירקטורים של חדשות 13, יוליה שמאלוב-ברקוביץ' והרשות השנייה טענו כי יש לדחות את העתירה על הסף ולגופה, אולם השופט יצחק עמית קבע כי העתירה תידון בפני הרכב של שופטי בית המשפט העליון ותתברר "בהקדם האפשרי"

העיר ג'דה שבה יוקם המגדל. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: shutterstock, AP-Andrew Harnik

העסקה להקמת מגדל טראמפ בערב הסעודית והחשש בארה"ב

"קבוצת טראמפ" הודיעה על הקמת מגדל יוקרה בעיר הנמל ג'דה שבערב הסעודית, השנייה בגודלה בממלכה ● מומחים חוששים מעיתוי העסקה ומהשלכותיה, אם נשיא ארה"ב לשעבר ייבחר שוב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לא רק ישראל: הדוח שחושף את חולשתן של הכלכלות הגדולות

דוח חדש של S&P חושף שאף לא אחת ממדינות ה-G7 צפויה לרדת בשנים הקרובות לרמות החוב-תוצר שקדמו למגיפת הקורונה ● לכמה מדינות עדיין יש דירוג אשראי מושלם, מי התאוששו ממשברים פיננסיים ושוב צומחות, ואיך חוסר היציבות בישראל עלול לדרדר את מצבה