גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

35 מיליארד אירו בשנה: אירופה מאוהבת בכדורגל. דוח חדש מגלה את המספרים

מיליוני צופים דבוקים למשחקי היורו, אבל השיגעון לא עוצר בנבחרות: הסקירה השנתית של פירמת הייעוץ דלויט מגלה כי הצמיחה בכדורגל האירופי הגיעה בעונה הקודמת לשיא הכנסות, עם צפי לעלייה ● איזו ליגה בולטת, איך זה משפיע על ישראל ומתי יפרוץ גם כדורגל הנשים?

שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים אליפות. הכדורגל האנגלי הכניס כ־7 מיליארד אירו / צילום: ap, Dave Thompson
שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים אליפות. הכדורגל האנגלי הכניס כ־7 מיליארד אירו / צילום: ap, Dave Thompson

כדורגל הוא סיפור. קחו למשל את היורו הנוכחי - היכולת אמנם רחוקה מלהרשים, אבל איך אפשר להישאר אדישים כשכריסטיאנו רונאלדו בוכה אחרי החמצת פנדל? איך אפשר שלא להתרגש כשכריסטיאן אריקסן הדני מבקיע אחרי שביורו הקודם הוא התמוטט ועבר החייאה על המגרש? ובכל זאת, למרות הרומנטיקה, מאחורי הסיפור של המשחק האהוב, כמו רוב הדברים המרגשים, עומד כסף. המון כסף. 

כמו ב-2006: בגרמניה מקווים שהצלחה ביורו תאותת שהמשבר הכלכלי מאחוריה
הטרנד החם: לא מבינים בכדורגל ועדיין מהמרים על תוצאות היורו

בשבוע שעבר פרסמה פירמת הייעוץ דלויט את הסקירה השנתית שלה לעונת 2023/2022 על כלכלת הכדורגל האירופי, עם מסקנה ברורה: הוא לא מפסיק לצמוח. הכנסות המועדונים ביבשת עמדו באותה עונה על 35.3 מיליארד אירו, עם עלייה של 16% ביחס לשנה שלפניה. בדלויט אף מעריכים שבתום השנה ההכנסות יעמדו על 37.6 מיליון אירו ובעוד שנתיים על 39.1. בקיצור, אין שום סימן באופק שיכול להעיד על היחלשות אימפריית הכדורגל. 

"הכדורגל ממצב את את עצמו כמשחק הגלובלי הגדול ביותר", אומר אורן רוזמן, שותף ומוביל סקטור תקשורת, מדיה וספורט בדלויט ישראל. "לא משנה כמה מאמצים הכדורסל והענפים האחרים ישקיעו, הכדורגל הוא הדומיננטי ביותר בפופולריות, באהדה ובחשיפה. זה כמובן מייצר למועדונים הרבה הזדמנויות להגדיל את ההכנסות שלהם מאוהדים ברחבי העולם. כיום שידורי כדורגל הפכו ממוצר מבוקש למוצר קריטי. הכדורגל הוא הגביע הקדוש של הטלוויזיה".

אורן רוזמן / צילום: מיכה לובטון

חמש מדינות, ואחת מעל כולן

על אף שהכדורגל פופולרי בכל אירופה, הכסף נמצא ברובו בחמש מדינות - אנגליה, גרמניה, ספרד, איטליה וצרפת. הקבוצות במדינות אלו הכניסו בשנה החולפת 19.6 מיליארד אירו, עלייה של 14% ביחס לשנה שלפניה. מעל כולן, כמעט בליגה משל עצמו, עומד הכדורגל האנגלי, שהכניס בשנה האחרונה כ־7 מיליארד אירו, עלייה של 8% מהשנה שעברה. 

המרכיב הדומיננטי יותר בהכנסות הכדורגל האנגלי - 53% מההכנסות - הוא זכויות השידור. "בסוף זה הסיפור", מדגיש פרופ' אלכס קרומר מהמחלקה לניהול ספורט באוניברסיטת מולדה שבנורבגיה. "הכדורגל האנגלי הכניס בשנה שעברה 3.7 מיליארד אירו מזכויות שידור, בעוד הליגה הגרמנית למשל הכניסה 1.5 מיליארד מזכויות אלו". 

איך אפשר להסביר את הפערים העצומים האלה?
"אין לזה תשובה חד־משמעית, אבל הרבה יותר קל למכור ליגה בשפה האנגלית. אם בכפרים נידחים בהודו יש ביקוש לראות כדורגל אנגלי, אז ברור שהמפרסמים יבינו את המשמעות וישימו מלא כסף. לכדורגל האנגלי יש גם מסורת, וכנראה שיש לזה גם ערך משמעותי עבור הצופים". 

מעבר לזכויות שידור, 33% מהכנסת הקבוצות האנגליות מגיעים מספונסרים ומשיווק, ו־14% מגיעים מהכנסות בימי משחקים (כרטיסים ומנויים). "באחת הטבלאות בדוח יש התייחסות לתפוסת האצטדיונים בליגה האנגלית", אומר רוזמן. "כשראיתי אותה הייתי בהלם. כל האצטדיונים מלאים כמעט עד אפס מקום, אין אפשרות להשיג כרטיסים. כל הליגה סולד־אאוט".

ובכל זאת, למרות שבליגה האנגלית ההכנסות הכי גבוהות, אלופת אירופה השנה הגיעה ממדריד. יכול להיות שפערי הכסף לא מתבטאים ביכולת?
"זו אחת השאלות המעניינות והשנויות במחלוקות. כשמסתכלים על הליגה האנגלית כמכלול, אין ספק שהיא הכי חזקה ועשירה. אבל אני לא בטוח שזה נכון בשפיץ - בכל הליגות יש קבוצות צמרת חזקות מאוד. אגב, יש גם טענה שבגלל שהליגה האנגלית כל כך חזקה, הקבוצות מגיעות למפעלים האירופיים מותשות".

כך או כך, הפופולריות הגבוהה של הליגה האנגלית גם עלולה לשחוט פרה קדושה, לפיה התחרות היא זו שמייצרת עניין. "אין ספק שהליגה צריכה להיות תחרותית ברמה כזו או אחרת", אומר קרומר, "אבל אם נסתכל על הליגה האנגלית בשנים האחרונות, נראה שמנצ'סטר סיטי זכתה בשש אליפויות מתוך שבע האחרונות. כלומר, התחרותיות לא באמת גבוהה, ועדיין העניין שובר כל שיא אפשרי.

"בסוף הסיפור הוא הכוכבים והיכולת. בתקופה של האצן אוסיין בולט כולם ידעו מי ינצח ועדיין הוא שבר שיאי רייטינג. אנשים אוהבים שואו".

"ביזנס שונה מכל מה שאנחנו מכירים"

אמנם הכדורגל האנגלי נמצא בליגה משל עצמו, אך הצמיחות היחסיות הגדולות ביותר בשנה החולפת היו בליגה הגרמנית והאיטלקית, עם עלייה של 22% בכל אחת מהן. הליגה הגרמנית, הבונדסליגה, הכניסה 3.8 מיליארד אירו, כשההכנסות מימי משחקים כמעט הכפילו את עצמן.

כל אלו מעלים מחדש את התהייה אם קבוצת כדורגל יכולה להיות מוצר רווחי. "למרות ההכנסות יוצאות הדופן, כשמסתכלים על שורת הרווח מקבלים סיפור אחר", אומר קרומר. "אנגליה, למשל, עומדת על הפסד של 788 מיליון, לפני מס. כשההכנסות עולות, גם ההוצאות עולות.

"צריך לזכור שכדורגל הוא ביזנס שונה לגמרי מכל דבר אחר שאנחנו מכירים. בביזנס רגיל אתה רוצה להרוויח, בכדורגל בכלל לא ברור שזה המטרה. מה שיותר ברור זה שהקבוצות רוצות לנצח, ושיש גם לחץ מהאוהדים להשקיע עוד. הרווחיות בכדורגל בדרך כלל באה לידי ביטוי בצורות שונות - למשל, פתיחת דלתות לעסקים אחרים של הבעלים. זה למעשה כמו הוצאות שיווק".

"המפתח לרווחיות הוא שיעור שכר השחקנים מתוך מההכנסות", מסביר רוזמן. "אנחנו רואים כיום שאצל חלק מהמועדונים מדובר על 70%־80%, אלו מספרים שקשה מאוד להרוויח בהם. בנוסף, נכנסים לכדורגל בעלי הון משמעותיים בשנים האחרונות והם גורמים לכך שהרבה יותר יקר להצליח כמועדון גדול. הסכומים בשוק העברות גדלים".

יש לזה השפעה גם על ישראל?
"בהחלט, מכבי ת"א ומכבי חיפה עשו השנה עסקאות מאוד משמעותית. התהליך מתחיל מהקבוצות הגדולות באירופה, אבל הוא מקפיץ גם את השוק הבינוני והקטן. אגב, בשנים האחרונות שתי הקבוצות הישראליות היו רווחיות. האצטדיונים שלהן היו מלאים כמעט לכל אורך העונה, הן הצליחו יפה מאוד בזירות האירופיות והכניסו סכומים יפים מאוד".

כדורגל הנשים: "זה הענף להשקיע בו עכשיו"

מעבר לכדורגל הגברים שסוחף את אירופה, שווה לשים לב גם לכדורגל הנשים שייתכן ומתחיל להרים ראש - בשנה האחרונה צמחו ההכנסות ב־50% והגיעו ל־48 מיליון ליש"ט. התחזיות מצביעות על המשך גידול והגעה ל־68 מיליון בעונת 2024/25. "מה שקורה עכשיו בכדורגל נשים קרה לפני 30 שנה בכדורגל הגברים", מסביר קרומר. "אני לא יודע אם זה יגיע לאותם המספרים, אבל זה לחלוטין צומח ובמונדיאל הנשים האחרון היה אחלה רייטינג והאצטדיונים היו מלאים. זה הענף להשקיע בו עכשיו".

"זה חשוב מאוד ברמה החברתית, עוד לפני הרמה הכלכלית", מסכם רוזמן. "באירופה המספרים מתחילים לטפס ואני מקווה שגם בישראל יתחילו להשקיע בתחום. הפוטנציאל אדיר. אין סיבה שנשים לא יהיו חלק מלא מענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם".

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"