אחרי סוף שבוע סוער: מה צפוי בשוק המט"ח?

השקל התחזק בחדות מול הדולר בסוף השבוע בעקבות אופטימיות בנוגע לעסקת חטופים אפשרית • האם המגמה תימשך גם השבוע?

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock
מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

אופטימיות כלפי אפשרות לעסקת חטופים הביאה לתהפוכות בשער השקל בסוף השבוע האחרון ושינתה את מגמת הפיחות במטבע הישראלי. במהלך השבוע שעבר השקל הגיע עד לשער של 3.77 שקלים מול הדולר ו-4.05 שקלים מול האירו, אך ביום שישי המטבע נסק בחדות והתחזק לשער של 3.69 שקלים לדולר ו-4 שקלים לאירו. בתחילת המסחר הבוקר השקל התתחזק ונסחר ב-3.687 שקלים לדולר, אך בהמשך ההתחזקות נחלשה וכעת המטבע הישראלי עומד על 3.69 שקלים לדולר. מה צפוי בשוק המט"ח? הכלכלנים מעריכים.

בשוק מעריכים: זה הרגע שבו בנק ישראל יתחיל להוריד את הריבית
הממוצע מטעה: המספרים מאחורי המשכנתה שהישראלים לוקחים

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, אמר לגלובס כי ביום שישי "חלו דיווחים אודות התקדמות סביב עסקת חטופים, שחיזקה את הסבירות לעסקה ואת ההבנה בשווקים שרגיעה בדרום תוביל באופן דומה לרגיעה בחזית הצפונית של ישראל".

לפי מנחם, התנודות החדות בשער השקל הם הנורמלי החדש, ויש לצפות להן. "בשבוע שעבר אף סברו כי השקל ימשיך ויפחת עד לרמה של 3.8, היום, כפי שאנו רואים, השקל התווסף וחזר לפחות מ-3.7".

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, הוסיף כי "התחזקות השקל בימי המסחר האחרונים נבעה ממכירות של הגופים מקומיים, שניצלו את הפיחות לשער של 3.77 שקלים למכירות מט"ח". במקביל, "פיחות הדולר בעולם הביא לפיחות המטבע לעומת השקל, זאת לאחר נתוני מאקרו שהמשיכו להצביע על המשך האטת הפעילות הכלכלית בארה"ב, ולאחר פרסום תוצאות הבחירות בבריטניה ובצרפת, שתמכו במטבעותיהן".

התנודתיות תמשיך לטווח הקצר

ומה צפוי במסחר בשקל השבוע? לוי מסביר כי מנקודת מבט רחבה, "חרף התנודתיות התוך-יומית הרבה, ערך המטבע שומר על יציבות סביב שער 3.70 שקלים לדולר. להערכת אגף הכלכלה בלאומי, שער החליפין הממוצע של הדולר מול השקל ב-12 החודשים הקרובים יעמוד בטווח שבין 3.60-3.80". עם זאת, הוא מוסיף כי הסיכון לכך שיתרחש פיחות בשקל גדול מהסיכוי לייסוף. 

מנחם מצידו מחלק את תחזיתו לטווח הקצר והטווח הארוך: "היום (ב') יפרסם בנק ישראל את העדכון לתחזית שלו עבור הכלכלה הישראלית. נגיד בנק ישראל מנצל בדרך-כלל את מסיבות העיתונאים לאחר החלטת הריבית בכדי לתת מסרים לשוק, לכן, המשקיעים יהיו דרוכים. ייתכן שנראה תנודתיות רבות לפני ואחרי מסיבת העיתונאים".

בטווח הארוך, מנחם אופטימי יותר. "כשמסתכלים על הקורלציה שהייתה קיימת בין השווקים בארה"ב לבין השקל, היינו אמורים לראות שקל הרבה יותר חזק", אמר. "במידה וקשר זה יחזור ויתחזק בהחלט נוכל לראות ייסוף מחודש של השקל". מנחם מתייחס לכך שהקורלציה ההפוכה בין שוקי המניות בחו"ל לבין השקל בראשית 2023 הייתה אמורה להביא לייסוף חזק של השקל, לאור השיאים החדשים אליהם מגיעה וול סטריט. קורלציה זו נעלמה בעקבות המשבר הפוליטי בישראל, והדבר הוחרף בעקבות המלחמה. ניתוח של בנק ישראל מראה שלפי השינויים בוול סטריט בלבד - השקל היה יכול להתחזק ולהגיע אף ל-3 שקלים לדולר.