גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מונופול לא יוכל לתת הנחה ללקוח גדול? פסק הדין שמשנה את כללי המשחק

פסיקה של בית המשפט המחוזי בעניינה של חברת המלט נשר תקשה על מונופולים לתת הנחות ללקוחות גדולים, והשפעותיה עשויות להיות מרחיקות לכת ● מונופולים יצטרכו מעתה להראות שיש יתרון כלכלי בהנחות ללקוחות אלה - אחרת הדבר עלול להיחשב כשימוש לרעה בכוחם

מפעל חברת המלט נשר. בעיגול: השופט יחזקאל קינר שקבע בעניינה / צילום: תמר מצפי, דוברות בתי המשפט
מפעל חברת המלט נשר. בעיגול: השופט יחזקאל קינר שקבע בעניינה / צילום: תמר מצפי, דוברות בתי המשפט

לאחר תשע שנים, בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבע בשבוע שעבר כי חברת נשר ניצלה את כוחה המונופוליסטי לרעה, כאשר העניקה הנחות דרמטיות ללקוחותיה הגדולים. בית המשפט קבע כי ההנחות ניתנו באופן לא שוויוני ולא שקוף, באופן שעלול היה לפגוע בתחרות בשוק, ואגב כך קבע קביעות תקדימיות ביחס להנחות כמות הניתנות בידי גוף מונופוליסטי.

נשר צפויה לנסות לערער לבית המשפט העליון, אולם עד שזה יקרה - מן הראוי להתעכב על פסק הדין הזה ועל השלכות הרוחב האפשריות שלו. 

● נשר העניקה הנחות של מיליוני שקלים. כעת ביהמ"ש הכריע בתביעה נגדה
"ניצל את מעמדו המונופליסטי לרעה": העליון קבע שנמל אשדוד ישלם קנס של 9 מיליון שקל

העובדות במקרה הזה היו פשוטות יחסית. נשר העניקה הנחות לשניים מלקוחותיה הגדולים, יצרניות הבטון רדימיקס והנסון, המצויות בשליטה או בהחזקה של יצרניות מלט מהגדולות בעולם. שחקן קטן יותר בשוק המקומי, אביעד תעשיות בטון וטיט, לא קיבל הנחות דומות, ותבע את נשר בבית המשפט. הוא טען, באמצעות עורכי הדין דרור שטרום, גל רוזנט, רן כרמי ואלישע הרלב, את מה שחשדה גם רשות התחרות - כי ההנחות ניתנו ליצרניות הקונקרטיות הללו כדי שלא ייבאו מלט מחו"ל. כתוצאה מכך, טען, נפגעה היכולת שלו להתחרות ביצרניות הללו.

במקביל הוגשה גם תביעה ייצוגית נגד נשר על-ידי עמותת "הצלחה", שיוצגה על-ידי עורכי הדין אורי ברעם ויעקב סבו. הם טענו כי לא רק היצרנים נפגעים - אלא גם הציבור. תוספת העלות שנגרמה כתוצאה מהחלטת נשר, נטען, גולגלה לצרכנים.

נשר דחתה את הטענות וטענה כי הנחות כמות הן דבר מוכר המבוסס על היגיון כלכלי סדור: יש לי לקוח שקונה ממני הרבה - ההנחה שהוא יקבל תהיה גדולה יותר. החברה יוצגה בידי עורכי הדין איל רוזובסקי, גיורא ארדינסט, דן סלע, טל ארד, דורון לוי ואפרת רוזנר.

הפרה של חוק התחרות?

שתי התביעות הוגשו מכוח חוק התחרות ואוחדו לצורך ההכרעה המשמעותית מבחינת שתיהן: האם מתן הנחה כמותית ללקוח גדול בנסיבות שבהן ניתנה כאן, על-ידי גוף מונופוליסטי, מפירה את חוק התחרות. השורה התחתונה של פסק הדין היא כן - אבל כן עם כוכבית. 

 

השופט יחזקאל קינר קבע כי "הנחת כמות היא הנחה מקובלת, גם כשהיא ניתנת על-ידי מונופול, וזאת על בסיס לכאורי, כי מדובר בהנחה המבוססת על קריטריונים אובייקטיביים, אשר חלים לגבי כלל הלקוחות". ואולם באותה נשימה הבהיר קינר כי כדי שהנחה כזו תתקבל, עליה לנבוע מכך ש"עלויות הייצור או האספקה של הספק יהיו מופחתות יותר כאשר הכמות הנרכשת היא גדולה, וכך תהיה סיבה מספקת הקשורה בעלויות, למתן ההנחה ללקוח".

במילים אחרות, אם הנחה מבוססת כמות שניתנת על-ידי מונופול מורידה לו את עלויות הייצור, היא אפשרית - אולם בכל מקום אסור לה להיות סודית. המבחן הוא של כלכלה - ושל שקיפות. "ההחלטה לא פוסלת הנחות כמות, אבל היא אומרת: כשאתה תופר הנחה למישהו מסוים כדי שהוא יימנע מתחרות, אל תספר לנו שאלה הנחות כמות", מסביר עו"ד דרור שטרום, הממונה לשעבר על התחרות, שייצג את אביעד בהליך.

המקרה של נמל אשדוד

הנחות הן אירוע חמקמק, שכן על פני הדברים הן מיטיבות עם הצרכן. אולם כפי שעלה כבר בשורה של תיקים צרכניים בשנים האחרונות, ישנם מקרים שבהם זה לא כך, וזאת במיוחד מן הטעם שהצד השני של הנחה הוא הרבה פעמים קנס.

אחד המקרים המפורסמים, תקדימי אף הוא, הוא מינואר האחרון, בעניינו של נמל אשדוד, שעסק בהנחות שניתנו באופן רטרואקטיבי ליבואני רכב ויצרו בכך חסם תחרותי בשוק. השופטים קבעו כי הנחות בהחלט יכולות לפגוע בתחרות ולהיות מנוצלות לרעה בידי בעל מונופולין, ונחלקו ביניהם בין היתר בשאלת רף ההוכחה.

העובדות בעניין נמל אשדוד היו שונות מאלה של נשר בשים לב לאופי ההנחה שניתנה, אולם נקודת המוצא של פסק הדין ההוא מופיעה בבירור בהחלטה האחרונה. הנחות אינן באופן אוטומטי מיטיבות, והן אינן בהכרח אסורות, גם אם הן ניתנות על-ידי מונופול - אך הן יכולות להיות.

"התחושה האינטואיטיבית היא שכשמישהו קונה כמות גדולה, הוא זכאי להנחה גדולה, אולם בית המשפט קבע כאן שלא תמיד; צריך לבחון את העלות של המונופול באספקת המוצר", מסביר עו"ד גל רוזנט, מומחה לדיני תחרות ממשרד ברנע, ג'פה לנדה, שייצג גם הוא את אביעד.

האם להחלטה הזו יכולה להיות השפעה על גופים נוספים במשק? התשובה היא כן - בעיקר כי הנחות כמות, כפי שטענה נשר, הן דבר מאוד מוכר. בישראל ישנם 62 מונופולים מוכרזים, וההערכה היא כי ישנם הרבה יותר מכך, בענפים שונים.

"נושא ההנחות שניתנות על-ידי גופים מונופוליסטיים הוא רוחבי למשק, והוא ניכר בהרבה מאוד תחומים", טוען שטרום. "בשוק כמו מזון, הנחות שמקבלות הרשתות הגדולות למשל, יכולות להפוך את התחרות עבור מכולות וסופרמרקטים קטנים לבלתי אפשריות".

כעת, מונופולים יצטרכו להראות שיש יתרון כלכלי בהנחות שהם מקנים ללקוחות גדולים, אחרת הדבר יהיה עשוי להיחשב כשימוש לרעה בכוחם. זאת גם בתעשיות שבהן אין כמעט עלויות משתנות, אלא אם העליון יכריע אחרת.

האם כל מונופול יהיה חשוף עכשיו לתביעות על סמך הנחות כמות? לפחות על פני הדברים, תלוי בנסיבות, באופי ההנחות ובשוק. 

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם