ישראל כבר חיסלה 14 מפקדי חמאס. מי הבא בתור?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חיסול של מוחמד דף יטלטל את חמאס אבל יש כבר מחליף אפשרי, הדרך שבה ארגון הטרור נלחם בצה"ל בעזה וברחבי העולם מבינים שצריך להגדיל את הגיוס לצבאות • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

חברת הנשק הישראלית שנקלעה לסערה בקנדה
סיקור ניסיון החיסול של דף: בעולם מתמקדים בעובדה שהותקף "אזור הומניטרי"  

1איך חיסול של מוחמד דף ישפיע על חמאס?

"ישראל ממתינה לאישור מותו של מוחמד דף, שאם יאושר, יהווה ניצחון תעמולה משמעותי במהלך הסכסוך הנוכחי בעזה", נכתב אמש ביומון הערבי הפופולארי אַ-שַּׁרְק אלְ-אַוְסַט, שיוצא לאור בלונדון. "הצלחתו האפשרית של המבצע הזה מעוררת תהיות כיצד הוא ישפיע על גדודי אל-קסאם, שמנהיגיהן נמצאים על הכוונת מאז שישראל הסלימה את הפעולות נגד חמאס לאחר פיגועי ה-7 באוקטובר". נכתב כי "הבנת תפקידו של דף חיונית - הוא המנהיג השני של גדודי אל-קסאם, ונכנס לתפקידו לאחר שצה"ל חיסל את מפקדו לשעבר, סלאח שחאדה, ב-23 ביולי 2002. עם זאת, הוא נחשב באופן נרחב כאדריכל הכוח הצבאי המשמעותי של הארגון".

נכתב כי "היעדרותו הפוטנציאלית עשויה להשפיע על המורל בתוך גדודי אל-קסאם. עם זאת, לגדודי אל-קסאם יש היסטוריה של גילוי גמישות במבנה הצבאי שלהן. לדוגמה, כאשר ישראל התנקשה באחמד ג'עברי, המכונה 'הרמטכ"ל של חמאס', ב-2012, מונה מיד מרואן עיסא ליורשו. בעקבות הפיגועים ב-7 באוקטובר, ישראל הרגה את עיסא".

עוד נכתב כי "לגדודי אל-קסאם יש מבנה צבאי מקיף הכולל ייצור, פיקוח, תמיכה ונשק לחימה, מבצעים, מודיעין, חזית פנימית, משאבי אנוש, מכונים ומכללות. אם ישראל תצליח לרצוח את דף וסגנו, ראפע סלאמה (הבוקר פורסם כי סלאמה אכן חוסל, ע"ט), היא תחסל כמעט את כל חברי המועצה הצבאית. החריגים כוללים את מוחמד שבנה, מנהיג חטיבת רפיח, עזדין אל-חדד, מפקד חטיבת עזה, וראאד סעד, שנטען בעבר כי חוסל על ידי ישראל ללא אישור, יחד עם מוחמד סינוואר, אחיו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. האחים סינוואר ידועים כמקורבים של דף ומאמינים שהם בחיים".

צוין כי "למרות החיסולים המתמשכים שפגעו ב-14 מפקדי חטיבות ומנהיגים נוספים ברחבי עזה, מקורות בחמאס מציעים כי אם דף ייהרג והאחים סינוואר ישרדו, מוחמד סינוואר עשוי להשתלט על הנהגת גדודי אל-קסאם. לפי מקורות בחמאס, ההנהגה העתידית של החטיבות תוכרע על ידי הלשכה המדינית, תוך התאמה למצב המבצעי. המבצעים יימשכו במבנה שהוקם מאז החודש הרביעי לסכסוך המתמשך, כאשר כל חטיבה תפעל לפי פקודה היררכית ממפקד החטיבה ועד לראשי יחידות, פלגים וקבוצות צבאיות נוספות. למרות איבוד מנהיגים מדיניים וצבאיים רבים במהלך השנים, כולל מייסדיו, חמאס נותר חזק בעזה".

מאמר מערכת מתוך אַ-שַּׁרְק אלְ-אַוְסַט. לקריאת הכתבה המלאה.

2הדרכים שבהן חמאס נלחם בעזה 

"הם מתחבאים מתחת לשכונות מגורים, מאחסנים את נשקיהם בקילומטרים של מנהרות ובבתים, מסגדים, בתוך ספות - אפילו בחדרח שינה של ילדים - ומטשטשים את הגבול בין אזרחים לפעילי חמאס", נכתב אמש בניו יורק טיימס בכתבה שכותרתה "כיצד חמאס נלחם בעזה". נכתב כי "הם יוצאים מהמסתור בלבוש אזרחי, לפעמים לובשים סנדלים או אימוניות לפני שהם יורים על כוחות ישראליים, מצמידים מוקשים לכלי רכבם או ירי משגרים רקטות באזורים אזרחיים. הם ממלכדים בתים נטושים עם חומרי נפץ, ולעתים מפתים חיילים ישראלים להיכנס לבניינים הממולכדים על ידי פיזור סימנים של נוכחות של חמאס".

נכתב כי "במקום להתעמת עם הצבא הישראלי בקרבות חזיתיים, רוב לוחמי חמאס נסוגו מבסיסיהם וממוצביהם, בשאיפה להקהות את היתרון הטכנולוגי והמספרי של ישראל באמצעות התקפות פתע על קבוצות קטנות של חיילים". עוד צוין כי "האסטרטגיה של חמאס סייעה לארגון להגשים כמה מהיעדים שלו. המלחמה הכתימה את המוניטין של ישראל בחלק גדול מהעולם, החריפה את השסעים בחברה הישראלית, גרמה לחילוקי דעות בין הישראלים בשאלה האם וכיצד על ישראל להביס את חמאס, וגם החזירה את שאלת המדינה הפלסטינית לשיח הגלובלי. חשוב לא פחות עבור חמאס, תורת המלחמה שלו איפשרה לו לשרוד. מנהיג חמאס בשטח, יחיא סינוואר, ורוב מפקדיו הצבאיים הבכירים עדיין בחיים". 

מתוך הניו יורק טיימס, מאת פטריק קינגסלי, נתן אודנהיימר, אהרון בוקסרמן, אדם סלע, איאד אבוהווילה. לקריאת הכתבה המלאה. 

3החדרים בבתים של החטופים קפאו בזמן

"חדרי השינה הריקים של ישראלים שנחטפו על ידי חמאס ב-7 באוקטובר נותרו קפואים בזמן", נכתב באתר חדשות AP. "תשעה חודשים ל-7 באוקטובר, חדרי השינה של כמה חטופים עדיין מראים סימנים לאלימות ולמאבק של אותו יום: רצפות מוכתמות בדם, קירות מחוררים בכדורים, רהיטים חרוכים והרוסים. חדריהם של חטופים אחרים, לעומת זאת, משדרים שלווה ושגרה: מיטותיהם נותרות לא מסודרות והחפצים שלהם - גביעים, תמונות ממוסגרות - נותרו ללא נגיעה על ידי משפחות אבלות כתזכורת להיעדרותם".

נכתב כי "עבור רבים מהחטופים מקיבוץ ניר עוז, חדרי השינה או בתים שלמים נהרסו. כל מה שנותר מחדר השינה המפוחם של דוד קוניו ושרון אלוני קוניו הם קפיצי המזרן המסולסלים, השוכבים בערימת פיח. 'עד ה-7 באוקטובר, זה היה מקום של שמחה, של יחד, של אהבה. עכשיו, זה לא רק אזור מלחמה, אלא מקום של טבח', אמר יונתן דקל-חן, בעודו נשען על משקוף הדלת של חדר השינה ההרוס של בנו, שגיא. דקל-חן תוהה כיצד משפחתו - המתגוררת כעת עם חברי קיבוץ נוספים בדיור זמני במרחק שעה נסיעה - תחזיר אי פעם את תחושת הביטחון. בפרבר של תל אביב יריעות פלסטיק מכסות את הרהיטים בבית הריק של אור ועינב לוי. אור נחטף ועינב נהרגה כאשר מחבלים תקפו את פסטיבל נובה בדרום ישראל. בנם בן השלוש, אלמוג, גר כיום עם סבו וסבתו. משפחתה של נעמה לוי, בת 20, חיילת שנחטפה מבסיס צבאי ליד עזה, שמרה את רוב הכל על כנו בחדר השינה שלה. אבל הם גם מילאו את חדר השינה שלה בקולאז'ים של תמונות ומתנות שאנשים הכינו לנעמה כשהיא חוזרת".

מתוך אתר החדשות AP, מאת עודד בלילתי, מלאני לידמן. לקריאת הכתבה המלאה. 

4הגיוס לצבא הופך לנושא החם ברחבי העולם

"לאחר עשרות שנים שבהן הפך ליותר ויותר נדיר, הגיוס הצבאי הופך שוב לנושא חם", נכתב בפורן פוליסי. נכתב כי ישראל, שתמיד היה לה שירות חובה, שוקלת להאריך אותו עבור חיילי מילואים עקב הסכסוך עם חמאס וחיזבאללה. היא עשויה אף להרחיב את הגיוס ולכלול גם את האוכלוסייה החרדית, שהיתה פטורה עד היום, בעקבות פסיקת בית המשפט העליון. נכתב כי "גיוסים צבאיים נבחנים מחדש או מורחבים במספר מדינות עקב סכסוכים מתמשכים ואיומים ביטחוניים". כך, אוקראינה הרחיבה את הגיוס שלה בחודש מאי כדי לחדש את הכוחות נגד רוסיה. רוסיה גם האריכה את שירותה הצבאי בשל נפגעים באוקראינה. לטביה החזירה את חובת הגיוס ב-2023, ליטא ב-2015, ואסטוניה מעולם לא עצרה אותו, הכל בתגובה לתוקפנות הרוסית. טייוואן האריכה לאחרונה את הגיוס שלה בגלל איומים מסין. "גם מדינות אחרות דנות בגיוס. בינואר, גנרל בריטי הציע שבריטניה תזדקק ל'צבא אזרחי' למלחמות גדולות, ורמז על החזרת חובת הגיוס. דנמרק מתכננת לכלול נשים ולהאריך את זמן השירות. שר ההגנה של גרמניה מאמין שהמדינה צריכה צורה כלשהי של גיוס חובה. בארה"ב, יש ויכוח אם נשים צעירות צריכות להירשם לשירות סלקטיבי (מערכת הרושמת את אלה שעלולים להיות כפופים לגיוס צבאי במקרה של מצב חירום לאומי הדורש הרחבת הכוחות המזוינים מעבר לצבא המתנדב. כרגע, רק גברים נדרשים להירשם, ע"ט)".

נכתב כי "החזרה הזו לדיונם על גיוסים מנוגדת לרעיון שמלחמות עתידיות יסתמכו יותר על מכונות. עם התקדמות בינה מלאכותית ומערכות בלתי מאוישות, חשבו שידרשו פחות חיילים בעלי ידע טכני. בעוד הטכנולוגיה התקדמה, הצורך בכוח אדם לא פחת. המלחמות באוקראינה ובעזה מראות שבעוד שמל"טים נפוצים כיום בשדה הקרב, הצורך בחיילים נותר גבוה. ישנן שתי סיבות עיקריות לכך שהלוחמה המודרנית עדיין זקוקה לחיילים רבים למרות ההתקדמות הטכנולוגית. ראשית, טכנולוגיה חדשה יצרה תפקידים חדשים, כמו מומחי סייבר וחלל, שלא היו קיימים קודם לכן. תפקידים מסורתיים, כמו חי"ר וטייסי קרב, עדיין נחוצים לצד מל"טים ומערכות אוטונומיות. המלחמות המתמשכות באוקראינה ובעזה מראות שהסכסוכים עדיין עקובים מדם, ויוצרים צורך בחיילים נוספים. להסתמכות על מתגייסים לשירות צבאי יש חסרונות רציניים, כמו פגיעה במורל, למשל. אך ישראל, "מקווה שבאמצעות גיוס החרדים היא תסייע לשילוב פלח החברה המבודד אך ההולך וגדל בציבור הרחב. לעומת זאת, הרחבת הגיוס בדנמרק לכלול נשים הוגדרה על ידי ראש ממשלת המדינה כצעד לעבר 'שוויון מלא בין המינים'".

מתוך פורן פוליסי, מאת רפאל ס. כהן. לקריאת הכתבה המלאה.