גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניה הזו הייתה חביבת המשקיעים בת"א. מדוע היא נפלה ב-65% בשנתיים?

התרחבות חברת המזגנים לתחום האנרגיה המתחדשת, הגדילה משמעותית את הכנסות תדיראן, אך גם תרמה לצלילת המניה, שהניבה בעבר תשואה מצטברת של אלפי אחוזים ● בעל השליטה והמנכ"ל משה ממרוד, מאשים את השורטיסטים בירידה: "אני לא מתרגש, אנחנו לפני מפנה דרמטי"

משה ממרוד, בעלי תדיראן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: סיון פרג'
משה ממרוד, בעלי תדיראן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: סיון פרג'

לאחרונה עסקו המדורים הכלכליים בהרחבה בהשמדת הערך האדירה שהסבה הירידה במניית שיכון ובינוי  לבעל השליטה, נתי סיידוף, בעקבות ההתפטרות של מנכ"ל החברה ומי שנחשב לידי ימינו, תמיר כהן. דיווח שהעבירה בשבוע שעבר חברת תדיראן גרופ , הפנה זרקור לבעל שליטה נוסף שאיבד מיליארדי שקלים מהונו "על הנייר" בשנתיים האחרונות.

לצד קושנר ותשובה: המשקיעים הנוספים שמתכוונים לרכוש את מניות הפניקס 
המשקיע שמסביר: מדוע וויז ויתרה על הנפקה? 

הכוונה היא למשה ממרוד, בעל השליטה (64%) ומנכ"ל תדיראן, שהצליח להצמיח את יצרנית ומשווקת המזגנים ששמה מוכר בכל בית ישראלי לשווי שיא חלומי של כמעט 5 מיליארד שקל, בסוף אוגוסט 2022. אלא שמאז השיא צללה מניית תדיראן ב-65%, מוחקת כ-3.2 מיליארד שקל משווי השוק שלה. ממרוד שראה בשיא את נתח המניות שבידיו שווה יותר מ-3 מיליארד שקל, "שווה" היום כ-1.1 מיליארד שקל "בלבד" במניות תדיראן, כלומר אובדן ערך של 2 מיליארד שקל.

ניתן להניח שממרוד מצטער שלא מימש לפחות חלק מהחזקותיו בעת שהמניה נסחרה במחיר גבוה יותר. בראיון לגלובס מינואר 2022 הוא אמר כי אין לו תוכניות לעשות זאת למרות השווי הנוסק, וכי לאורך הדרך סירב להצעות למכור מניות בעת ששוויה של תדיראן הלך וטיפס. "כשהגענו לשווי של 1 מיליארד שקל, אמרו לי 'כדאי לך לממש, זה לא יחזור'", סיפר. "אמרתי אז 'מה פתאום', ואותו הדבר היה כשהחברה הגיעה לשווי של 2 ו-3 מיליארד שקל, ועכשיו היא בכמעט 4 מיליארד שקל". הדברים נאמרו לאחר שבעשור שקדם לראיון זינקה מניית תדיראן בלא פחות מ-7,000%, והפכה לאחת ההשקעות הטובות בבורסה בת"א.

אלא שבזמן שחלף מאז "העניש" השוק את מניות תדיראן, לאחר שביצועיה העסקיים החלו לדעוך, בעיקר לאחר שאחד ממנועי הצמיחה שעליהם בנתה - שוק האנרגיה הסולארית באירופה - הנחיל לה אכזבות.

חריקות באיטליה

פעילות הליבה של תדיראן גרופ היא יבוא, שיווק ומכירת מזגנים, לצד ייצור תעשייתי, פיתוח ושירותי אחריות ותחזוקה. זאת בעיקר תחת המותג תדיראן, וכן תחת מותגי אמקור, טושיבה וספקטרה. פעילות זו מרוכזת כיום בחברה תחת מגזר מוצרי הצריכה.

המגזר השני, שבו קנתה לעצמה תדיראן דריסת רגל משמעותית בתחילת העשור הנוכחי, הוא של הפצת ציוד לתחום האנרגיה הסולארית, וזאת לאחר שביצעה מספר רכישות של חברות הפועלות בתחום בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. בדוחות לשנת 2023 סיפק תחום זה (האנרגיה המתחדשת) יותר ממחצית הכנסותיה של תדיראן, שעמדו על כ-2 מיליארד שקל.

בין היתר השלימה תדיראן בינואר 2022 את רכישת חברת VP Solar, הפועלת בעיקר באיטליה ובמדינות נוספות באירופה בשיווק של פאנלים סולאריים, מערכות להמרת אנרגיה ורכיבים לתחום האנרגיה המתחדשת. באותה עסקה שילמה תדיראן 32 מיליון אירו עבור 60% ממניות החברה האיטלקית, וקיבלה אופציה לרכישת מניות נוספות.

אלא שחריקות ראשונות החלו כבר בסיום אותה שנה, שהסתיימה עם ירידה של כ-35% ברווח הנקי, למרות עלייה בהכנסותיה כתוצאה מצמיחת הפעילות המהירה בתחום האנרגיה המתחדשת. הסיבה לירידה החדה ברווח הייתה הפסד מפתיע של 30 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2022, בשל גידול בהוצאות המימון בקשר עם רכישת VP solar האיטלקית. כמו כן בשל החלטת ההנהלה לממש מלאי מזגנים שנרכש לצורך היערכות מוקדמת למשבר האספקה הגלובלי, ובמחיר גבוה, עקב התייקרות משמעותית בעלויות הרכש וההובלה.

בשנת 2023 נרשמה הרעה נוספת שבאה לידי ביטוי בנפילה של 27% ברווח התפעולי, שעמד על 157 מיליון שקל. לכך הובילו ירידה של 14% בהכנסות ממכירת מזגנים וממגזר האנרגיה באיטליה, שחיקה ברווחיות הגולמית ועלייה בהוצאות התפעוליות.

בשבוע שעבר עדכנה תדיראן את התוכנית האסטרטגית שלה לשנים הבאות, וחתכה את תחזית ההכנסות לשנת 2026 בשליש - ליעד של 3 מיליארד שקל, למול יעד קודם של 4.5 מיליארד שקל. הנהלת החברה ציינה כי העדכון נבע מאי הבשלתו של מו"מ שנוהל בחודשים האחרונים, לרכישת פעילות משמעותית באירופה בתחום מיזוג האוויר. זאת, לצד צמיחה "הדרגתית מתונה יותר בתחום האנרגיה המתחדשת, המושפעת משינוי מגמות וגורמי מאקרו בשוק הסולאר בישראל ובאיטליה", הנובעים בין היתר מהצטברות מלאים של ציוד בשל האטה בביקושים.

כעת חוזה תדיראן כי ההכנסות שלה במגזר מוצרי הצריכה (המזגנים) יגדלו מ-900 מיליון שקל ב-2023 ל-1.2 מיליארד שקל בשנת 2026, ובמגזר האנרגיה המתחדשת הן יעלו מ-1.1 מיליארד ל-1.8 מיליארד שקל בהתאמה. שיעור היעד לרווח התפעולי עומד על 10% (לעומת 8% אשתקד), כשהיעד החדש משקף צמיחה שנתית ממוצעת של 15.3% בהכנסות החברה, לעומת 18.5% בתחזית הקודמת ממרץ 2023.

עודפי מלאי

עוד קודם להנמכת התחזית דיווחה תדיראן על ירידה של 14.5% בהכנסות הרבעון הראשון ב-2024, שהסתכמו ב-372 מיליון שקל. הקיטון נבע מהיקף ההכנסות במגזר מוצרי הצריכה שהושפע ממלחמת חרבות ברזל, וגם מקיטון בהכנסות מגזר האנרגיה בשל הפעילות באיטליה. בתדיראן ציינו כי הירידה בהכנסות VP Solar נבעה משילוב של גורמים ובהם ירידת מחירי החשמל באירופה, כשבאיטליה נרשמה ירידה חדה של 42% במחיר החשמל ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

כך גם סביבת ריבית גבוהה יותר, ושינוי בשיטת התמריצים שניתנים על ידי ממשלת איטליה עבור התקנה של מערכות סולאריות בשוק הביתי, פגעו בפעילותה. בנוסף, נרשם עודף במלאי של מערכות אנרגיה מתחדשת ופאנלים סולאריים בשוק האיטלקי, בשל הירידה בביקוש לאותן מערכות, שהחלה כבר בשנת 2023.

תדיראן ציינה כבר בסוף מאי השנה כי היא מתקשה להעריך את הקצב והמועד של השפעות התוכניות השאפתניות של הממשלה האיטלקית, בנוגע לקידום ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. ביוני אשתקד הודיעה ממשלת איטליה על כוונתה לייצר 65% מהחשמל במדינה מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030, ובמקביל לקדם "הסטת" תמריצים מהשוק הביתי לשוק התעשייתי-מסחרי שפועל בהספקים גבוהים יותר.

"שיאי חום נשברים"

ברבעון הראשון אשתקד רשמה החברה הכנסה חד-פעמית בגין מכירת פעילות. בנטרולה, ירד הרווח התפעולי של תדיראן ב-17% ל-16 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה. הרווח הנקי הסתכם ב-9.2 מיליון שקל, עלייה של 16.5% ביחס לרווח ברבעון המקביל בנטרול אותה הכנסה.

משה ממרוד עצמו שומר על אופטימיות וטוען בתגובה לדברים כי "הכניסה לתחום הסולארי הייתה הצעד הכי טוב שהחברה עשתה. האנרגיה המתחדשת צומחת בכל העולם וגם בארץ. פעם נתנו במדינות השונות יעדים של 25% מייצור החשמל באנרגיה מתחדשת, כיום כבר נותנים יעדים של 35%-40%. העולם הולך לאנרגיה מתחדשת, נקודה".

לדבריו בתחום המזגנים צפויה עלייה בביקושים: "מדי שנה נשבר שיא של חום בעולם, ויש לנו הניסיון שצברנו בישראל, שאנחנו מכניסים גם לאיטליה".

באשר לצניחת המניה, ממרוד אומר כי "מי שמוכר וגורם לירידות הם שורטיסטים, אנשים שלא מסתכלים לטווח ארוך, אבל אני לא מתרגש. נכון שהיו תוצאות כספיות פחות טובות, אבל אנחנו לפני מפנה דרמטי".

עוד כתבות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו כנראה הייתה חצי השנה הכי טובה לכסף שלכם מאז 2021, אלא אם כן אתם ב-S&P 500

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"