דונלד טראמפ הציג בתחילת השבוע את המועמד שלו למשרת סגן הנשיא, ג'יי.די ואנס (J.D. Vance), סנטור מאוהיו שיחגוג בחודש הבא את יום הולדתו ה־40. ואנס מגיע מעולמות ההון סיכון והיו לו לאורך השנים אמירות מעניינות על חברות הביג טק. במקביל, הוא נחשב לתומך נלהב בביטקוין.
● תשכחו מ-7 המופלאות: UBS מציג את 8 המופלאות החדשות של השוק
● דעה | בנק ישראל לא יוריד את הריבית בזמן המלחמה
ואנס, יליד אוהיו, שירת במארינס ובהמשך למד ב־Ohio State University ובבית הספר למשפטים של אוניברסיטת יל. בתחילה התנגד למועמדותו של טראמפ לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית (ב־2016), אך בהמשך הפך לאחד מתומכיו הבולטים, וכעת למועמד לשמש כסגנו. לפי כתבה ב־USA Today, ואנס הגיע מבית עני, אמו התמודדה עם התמכרות לסמים ומי שגידל אותו היו בעיקר סבו וסבתו. ואנס אף כתב ספר על חייו, Hillbilly Elegy שהגיע ב־2016 לרשימת רבי המכר של העיתון ניו יורק טיימס.
אחרי לימודיו באוניברסיטה ואנס עבד בבית המשפט וכעוזר לסנאטור, עד שבשנת 2016 עבר לסן פרנסיסקו והחל לעבוד עם המשקיע המיליארדר פיטר ת'יל ב־Mithril Capital. מדובר בקרן הון סיכון שלפי הגדרתה היא משקיעה לטווח הארוך, ואינה ממוקדת בסקטור או אזור גיאוגרפי מסוים. מייסד הקרן ת'יל (שהקים אותה יחד עם אג'אי רויאן) הקים וניהל את חברת התשלומים PayPal ובהמשך היה ממקימי חברת פלנטיר.
בהמשך הצטרף ואנס ל־Revolution, חברת השקעות הממוקמת בעיר הבירה וושינגטון. החברה משקיעה בחברות שהיא מזהה כייחודיות והיא מציינת באתר שלה שהיא מתמקדת באזורים גיאוגרפיים שאינם קליפורניה (עמק הסיליקון), ניו יורק ומסצ'וסטס, לשם מגיעות בדרך כלל רוב השקעות ההון סיכון.
השלב הבא של ואנס בעולמות ההון סיכון היה הקמת Narya Capital, שמגדירה את עצמה כקרן הון סיכון שמשקיעה בשלבים מוקדמים של חברות שמשתמשות בטכנולוגיה ומדע לפתור בעיות משמעותיות. ב־2020 הקרן גייסה 93 מיליון דולר ממשקיעים ובהם ת'יל, וכן מהיזמים מארק אנדרסן וסקוט דורסי, וממנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט. ב־2021 הקרן השקיעה בפלטפורמת הווידאו Rumble (לפי שווי שהוערך בחצי מיליארד דולר), פלטפורמה שנועדה להיות אלטרנטיבה לרשתות החברתיות הקיימות וחביבה על אנשי ימין בארה"ב.
מתחילת 2023 ואנס מכהן כסנאטור מטעם אוהיו.
על ענקיות הטק: "טפילים בלי תרומה לחדשנות"
ואנס הביע לאורך השנים חשש שלחברות הביג טק יש השפעה רבה מדי על הפוליטיקה האמריקאית. הוא תמך בפומבי בעמדות ה־FTC - רשות ההגבלים העסקיים של ארה"ב, בנושא.
לפני מספר חודשים צייץ בטוויטר (X) כי "כבר מזמן היה צריך לפרק את גוגל" (למספר חברות), וזאת על רקע טענתו כי "השליטה המונופוליסטית במידע נמצאת בחברה שהיא במפורש פרוגרסיבית".
מניית טראמפ מדיה זינקה אחרי ניסיון ההתנקשות אך ממשיכה להיות תנודתית
ברקע ההתפתחויות הפוליטיות במרוץ לנשיאות של דונלד טראמפ, מניית Trump Media שהוא המחזיק הגדול בה זינקה בתחילת שבוע המסחר ב־31.4% (אך נחלשה במסחר המאוחר) לשווי של 7.7 מיליארד דולר, במחזור מסחר גבוה משמעותית מהממוצע במניה. זאת, בעקבות ניסיון ההתנקשות בטראמפ בסוף השבוע ובחירת ואנס לסגנו.
טראמפ מדיה היא החברה האם של הרשת החברתית שהקים טראמפ, Truth, והוא כאמור בעל המניות הגדול בה (60.4%). העלייה מגיעה על רקע התגברות ההערכות שטראמפ יזכה בבחירות ויחזור לבית הלבן בתחילת 2025.
טראמפ מדיה היא מניה תנודתית. היא החלה להיסחר בחודש מרץ האחרון לאחר שהשלימה מיזוג עם חברת SPAC לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר, וזינקה ביום המסחר הראשון שלה לשווי של 8 מיליארד דולר. המניה עולה ויורדת על בסיס הערכות באשר לבחירתו של טראמפ, ונעה בטווח שבין 22.8-66.2 דולר בחודשים האחרונים.
בתשקיף החברה מופיע טראמפ כסיכון להשקעה בה, בין היתר בשל האפשרות שלא יוכל להקדיש מספיק זמן לרשת Truth, בגלל אפשרות של פרסומים שליליים אודותיו וכן משום שהוא מועמד לנשיאות וייתכן שיצטרך למכור את מניותיו (בכפוף לתקופת חסימה).
באתר US News ציינו כי ישנו מתח בין עמדות אנשי המפלגה הרפובליקנית בנושא הגבלים עסקיים, כשמצד אחד ישנה שאיפה לצמצם רשויות רגולטוריות ומצד שני רצון להשתמש בחוקי ההגבלים העסקיים על מנת לאתגר תאגידים עוצמתיים, בעיקר ענקיות הטכנולוגיה, בשל מה שנתפס כצנזורה על דעות שמרניות באינטרנט. עוד ציינו שם שבכהונה הראשונה של טראמפ כנשיא, ערכה ה־FTC מספר חקירות נגד חברות ביג טק ביניהן מטא, אמזון, אפל וגוגל, בשל חשדות להפרת חוקי הגבלים עסקיים.
בראיון של ואנס משנת 2021 בוול סטריט ג'ורנל (שהועלה השבוע שוב לאתר MSN) הוא נשאל על דעתו בנושא חברות הטכנולוגיה הגדולות, והשיב כי דווקא ניסיונו הקרוב עם חברות טכנולוגיה גרם לו "לא לבטוח או לכל הפחות לדאוג בנוגע להשפעה שלהן על הכלכלה בכללותה". לדבריו, בין הבעיות של הביג טק הגדולה ביותר היא שחברות אלה "הפכו להיות גוף ששולט ברוב הכוח בחברה הדמוקרטית שלנו, הן שולטות למעשה בכיכר העיר. פייסבוק, טוויטר, גוגל ואפל שולטות בזרימת המידע, ולכן החלטות שלהן על צנזורה או הדגשת מידע משפיעות על סוג המידע שאנשים צורכים".
באותו ראיון ואנס אף טען שחברות הטכנולוגיה הן כמו "טפילים" על הכלכלה הנרחבת: "מה פייסבוק ואפל באמת עושות? גורמות לאנשים לבלות כמה שיותר זמן מול המכשירים שלהם כדי שיוכלו למכור יותר פרסומות", אמר ואנס. הראיון היה בתקופת הקורונה ולכן הוא השווה את החברות הללו לחברות המפתחות חיסון לקורונה כשאמר: "האם זה חדשני כמו לפתח חיסון mRNA שימגר את המגפה? אני חושב שלא. כל כך הרבה הון, אנושי ופיננסי, הולך לסקטור הטכנולוגיה הדיגיטלית וזה לוקח מהחדשנות של סקטורים אחרים שיכולים לשפר הרבה יותר את חיינו, ולייצר יותר משרות למעמד הבינוני".
אנרגיה מתחדשת - "טחנות רוח מכוערות"
אגב, טוויטר נרכשה מאז על־ידי אילון מאסק שידוע כתומך טראמפ, ולאחר בחירתו לסגנו של טראמפ, מאסק צייץ ברכות לוואנס והוסיף שזו "החלטה מצוינת של טראמפ".
בנוגע לתעשייה אחרת, האנרגיה המתחדשת, ואנס ידוע כמתנגד לה למרות שאוהיו מדינתו מאמצת פתרונות שלה. ב־cnbc העריכו שאם טראמפ ייבחר, ואנס ידחוף את תעשיית הנפט והגז על חשבון אנרגיות ירוקות. באותה ידיעה ב־cnbc ציינו שב־2020 אמר ואנס שישנה בעיה אקלימית והעריך שתעשיית האנרגיה הסולארית תוביל לשיפור, אף שאינה יכולה לענות על כל צרכי האנרגיה של ארה"ב. ב־2022 הוא שינה את דעתו ואמר כי אין משבר אקלים, ויצא נגד "טחנות רוח מכוערות שלא מייצרות מספיק אנרגיה אפילו להפעלה של טלפון סלולרי".
לאחר הדיווח על בחירת טראמפ בוואנס, ביום שני מניות הביג טק נסחרו בשינויים קלים, אך מניות האנרגיה הסולארית נסחרו בירידות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.