אמ;לק
החתונה של אננט אמבאני ורדיקה מרצ'נט עלתה יותר מ-100 מיליון דולר. כשאתה הבן של מוקש אמבאני, האיש העשיר ביותר בהודו ובאסיה, זה כנראה לא סכום גדול. רשימת האורחים המגוונת השתרעה מראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר ועד בנות משפחת קרדשיאן. הם נהנו מהופעות של כוכבי פופ ובהם ריהאנה, ג'סטין ביבר וקייטי פרי.
האמבאנים ניצבים אמנם בליגה משלהם, אבל המדינה המאוכלסת בעולם מייצרת מיליונרים ומליארדרים בקצב מסחרר. בהודו יש כיום כ-850 אלף מיליונרים ו-200 מיליארדרים, לעומת כעשרה בלבד לפני עשרים שנה, וכל זה במדינה שבה התמ"ג לנפש הוא רק 2,500 דולר.
אחת החתונות המפוארות ביותר שהתקיימו בשנים האחרונות הגיעה לשיאה בסוף השבוע האחרון בניו דלהי, לאחר שסיפקה לעולם הצצה לשפיכת הכספים של משפחת המיליארדרים העשירה להפליא - משפחת אמבאני.
● היא הייתה אחת הנשים החזקות של הנדל"ן, בגיל 60 היא הפכה לרופאה
● מה גרם לאילון מאסק לתרום לטראמפ 45 מיליון דולר בחודש?
אננט אמבאני (29), בנו הצעיר של מוקש אמבאני, העומד בראש הקונגלומרט התעשייתי ריליאנס אינדסטריז ונחשב לאיש העשיר בהודו (ובאסיה בכלל), התחתן עם רדיקה מרצ'נט, נצר למשפחת עסקים הודית. תג המחיר של החתונה מוערך ביותר מ-100 מיליון דולר.
● החתונה שלא נגמרת: האירוע המפואר שערך האיש העשיר באסיה
הכלה לבשה שמלת ורסאצ'ה בהזמנה אישית, שמלת קוקטייל וינטג' של איב סאן לורן וטוגה עם מחוך מאלומיניום בהדפסת תלת־ממד, שעמלו עליו 30 אנשים לפחות, על פי מידע שחלקה מרצ'נט עם ווג הודו. אמו של החתן ענדה שרשרת עם תליוני אמרלד שגודלם כשל קוביות סבון קטנות. חלק מהאירועים התרחשו בארמון זכוכית שהוקם לכבוד האירוע בג'מנגר, העיר שבה ממוקמת ריליאנס, במערב מדינת גוג'ראט.
החתונה של משפחת אמבאני היא אולי ברמה משל עצמה, אבל משפחות עשירות כמוה אינן נדירות יותר בהודו, כפי שהיה בעבר. המדינה מייצרת מיליונרים ומיליארדרים בקצב מהיר מתמיד, אומרים כלכלנים, הודות לכלכלה המתפתחת שהופכת עסקים גדולים לעשירים יותר, ובמקביל גם מקלה בהקמת עסקים.
"כיום נולד בכל חודש מיליארדר במדינה שלנו", אמר הימנשו קוהלי, מייסד־שותף של חברת ההשקעות הרב־משפחתית Client Associates. "מיליונר נולד בכל 30 דקות".
המהרג'ות של זמננו
מוקש אמבאני ואחיו הצעיר הופיעו לראשונה ברשימת המיליארדרים של פורבס לפני שני עשורים, לאחר מותו של אביהם דירובאי אמבאני, מייסד החברה. היו אז בהודו פחות מ-10 מיליארדרים. כיום המדינה היא המקור השלישי בגודלו בעולם למיליארדרים, אחרי סין וארה"ב.
משפחת אמבאני. העשירה באסיה / צילום: ap, Rajanish Kakade
לפי פורבס, נכון לחודש מרץ היו 2,781 מיליארדרים ברחבי העולם. השווי המשותף של מיליארדרים אמריקאים מסתכם ב-5.7 טריליון דולר, יותר מכל מדינה אחרת. המיליארדרים של סין מדורגים במקום השני עם 1.3 טריליון דולר, והמיליארדרים של הודו ממוקמים במקום השלישי עם 954 מיליארד דולר.
העשירים ביותר בהודו כוללים את מוקש אמבאני, שעסקיו מתמקדים בתחומי האנרגיה, הטלקום והקמעונאות, ואת גאוטם אדאני, שעשה את הונו בעסקי אנרגיה ותשתיות.
עם זאת, דרכם אל העושר של מיליארדרים הודים, שהצטרפו לרשימת פורבס לאחרונה, היו ייחודיות יותר. אותם מיליארדרים חדשים הרוויחו את כספם הגדול בתעשיות הטכנולוגיה והצרכנות.
המהרג'ות (תואר כבוד לשליט גדול) בני־זמננו שולטים על כלכלת הודו. הם מוציאים יותר ויותר כסף בדרכים שמפגינות זאת, ומשנים את הציפיות ממדינה שבמשך זמן רב נתפסה כמי שרק מוצרים זולים יכולים להצליח בה.
"העניין המרכזי הוא שלמהרג'ות המוקדמים היו טריטוריות, אדמות ושליטה משלהם", אמר קאוויל רמצ'נדראן, פרופסור ב־Indian School of Business בהיידראבאד, שחוקר את העסקים המשפחתיים של הודו. "בימינו כדי להגיד לעולם 'אני מהרג'ה' נדרשת הצהרה פומבית כזו".
בני משפחת אמבאני הטיסו אורחים אל האירועים שלהם, לבשו חליפות מעוטרות בחוטי זהב ובקריסטלים, הציגו תכשיטי ירושה נוטפי יהלומים, ונהנו מהופעות של כוכבי פופ ידועים כמו ריהאנה, ג'סטין ביבר וקייטי פרי. למסיבה, שהשתלטה על כיכר באיטליה, הגיע גם הטנור אנדראה בוצ'לי.
רגעים נבחרים מרצף המסיבות הועלו באינסטגרם וברשתות חברתיות אחרות, לרבות מופע רחפנים שיצרו דמויות מוארות בשמי ג'מנגר וסרטון שבו נראים מארק צוקרברג ואשתו, פריסילה צ'אן, מתפעלים משעון ריצ'רד מיל שענד אננט אמבאני. דובר החברה אמר שהשעון שייך למהדורה עם מוטיב של דג מסוג קוי. חובבי שעונים ברשת, העוקבים מקרוב אחרי מה שכרוך סביב פרק היד של אמבאני, מעריכים את שוויו ביותר ממיליון דולר.
המשפחה נהגה על פי בקשתו של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מהשנה שעברה, שלפיה ההודים העשירים יחזקו את הכלכלה באמצעות בחירה במדינתם כיעד לחתונות על פני יעד מעבר לים. אם לא מחשיבים שיט של ארבעה ימים בים התיכון ונשף מסכות באיטליה, אז כך היה גם כאן.
חתונה הודית יוקרתית עבור כ-200 איש באירופה יכולה להסתכם ב-2 מיליון דולר, אמר צ'טן ווהרה, העומד בראש Weddingline, חברת ייעוץ יוקרתית לתכנון חתונות. בחגיגות של אמבאני היו מעורבים אורחים ואירועים רבים נוספים.
הכניסה לחתונה. בין האורחים: ראשי ממשלה ובנות קרדשיאן / צילום: ap, Rajanish Kakade
חגיגות משפחת אמבאני הגיעו לשיאן באירוע החתונה ביום שישי האחרון. רשימת האורחים, לפי התקשורת ההודית, כללה חלק מראשי ממשלת בריטניה לשעבר וכן מנכ"לים עולמיים וכמה מבנות משפחת קרדשיאן.
במהלך סוף השבוע אירחה המשפחה כמה אירועי קבלת פנים לאורחים, ולאחר מכן ערכה מסיבה לאלפי אנשי צוות של משק הבית ועוזרים.
תור הזהב של הודו?
בהודו יש כיום כ-850 אלף מיליונרים. על פי מחקר של קרדיט סוויס על העושר העולמי מדובר בעלייה של פי חמישה בהשוואה לעשור הקודם. עם זאת, התוצר המקומי הגולמי לנפש של המדינה הוא כ-2,500 דולר בלבד.
בפוסט שצוטט רבות בשנה שעברה תיאר סאורב מוחרג'ה, מייסד Marcellus Investment Managers ממומבאי, את המספר ההולך וגדל של משפחות עשירות בהודו כמעמד "תמנונים" חדש, שהזרועות שלו שואבות עושר ממיזמים והשקעות שונים ויש להם קשרים עם המעמד הפוליטי של הודו.
המונח לא נועד להיות מזלזל, אמר מוחרג'ה. זו מטאפורה ליכולתם של שחקנים מסוימים לנצל הזדמנויות שמתעוררות בהודו, בזמן שתשתית פיזית ודיגיטלית מחברת את כלכלת המדינה לכדי יריעה גדולה יותר עבור פעילות עסקית, ובמקביל מספקת מקום לחברות קטנות יותר ועתירות ידע טכנולוגי.
פחות מ-1,000 חברות מייצרות כיום כ-60% עד 70% מרווחי החברות בהודו, אמר מוחרג'ה. הגדולות בהן הן ריליאנס, קבוצת אדאני וקבוצת טאטא, שמרוויחות כסף על כל דבר, מפרויקטי תשתית גדולים ויקרים ועד קמעונאות צרכנית. במקביל אלפי חברות קטנות בהודו אינן רווחיות ונאבקות לשרוד, דבר היוצר כלכלה דו-מסלולית.
"אנחנו דומים מאוד למקום שאמריקה הייתה בו בשנות העשרים של המאה ה־19, לפני 100 שנה בדיוק", אמר מוחרג'ה. "כאשר ג'יי.פי מורגן, קרנגי, ואנדרבילט ורוקפלר עשו את הונם, שלטו בתעשיות, וגם - אפשר לטעון - התערבו באופן שבו אמריקה נוהלה".
באמריקה באותן השנים חיפושי נפט, מסילות ברזל וכבישים מהירים אפשרו לכלכלה לפרוח. בהודו משפיעים האינטרנט, פריחת התשלומים בניידים וקישוריות טובה יותר של חברות תעופה באופן דומה, הוא אמר.
נית'ין קאמאת בן ה-44 ואחיו ניקיל קאמאת נחתו ברשימת המיליארדרים של פורבס בשנת 2023 הודות ל-Zerodha, חברת הברוקראז' המקוונת במחירים נוחים, שהקימו בשנת 2010. הם ייעדו את שירותם לסוחרי יום, אבל אז הגיעה המגפה והודים רבים שצברו חסכונות מישיבה בבית החליטו לטבול אצבע בבורסה. קבוצה חדשה של משקיעים בודדים נולדה במהירות, והם פנו לזרודה כדי לבצע את הקניות והמכירות שלהם.
"עד אז היה דור של יושבים על הגדר, שחשבו להשקיע אבל לא השקיעו, ואז הם קפצו פנימה", אמר נית'ין קאמאת, שהחברה שלו הייתה "במקום הנכון, בזמן הנכון".
באשר לרשימה, הוא אמר, היציאה מהארון כעשיר הייתה די מביכה. אך הוא הודה שהדירוג יכול לעודד אחרים להיות יזמים.
מתחם החתונה. ''יכולים להחזיר את ההוצאה בכמה ימים'' / צילום: ap
המשקיעים החדשים של הודו סייעו בתורם להזניק את שווי השוק של כמה חברות, דבר שהפך את הבעלים של החברות האלה לעשירים עוד יותר. המיליארדרים של הודו כוללים את היצרנים של כבלים חשמליים, של צבעים לבתים ושל מותג וודקה מתוצרת מקומית, Magic Moments.
אנס רחמן ג'ונייד, מייסד־שותף של Hurun India, חלק מקבוצת מחקר שבסיסה בלונדון, עוקב אחר עשירי הודו במשך יותר מעשור עבור רשימה שנתית של אנשים שהשווי הנקי שלהם הוא כעת כ-120 מיליון דולר או יותר. לדבריו, הרשימות האחרונות מראות שיותר אנשים מגיעים מעסקי ייצור, תשתיות וצרכנות, ומציגים כלכלה מגוונת.
ריליאנס של אמבאני מדגימה את הגיוון הזה. החברה זינקה לראשונה הודות לעסקי הנפט, הגז והפטרוכימיה שלה, אך בשנים האחרונות פנתה לעסקים של כלכלה חדשה. כאשר האורחים בחתונה מפרסמים תמונות שלהם באינסטגרם, רוב הסיכויים שהם יעשו זאת ב-Jio, רשת נתונים בבעלות ריליאנס, השולטת בהודו. רוב אירועי החתונה האחרונים יתקיימו בבניין Jio World Centre של החברה במומבאי. לחברה יש אפילו נתח במותג שהוקם בידי מעצב האופנה מאניש מלוטרה, שיצר כמה מן התלבושות ההודיות שלבשה מרצ'נט.
השווי הנקי של מוקש אמבאני, לפי פורבס, זינק לכ-116 מיליארד דולר ב-2024, לעומת 80 מיליארד דולר בשנה שעברה. לאור זאת ההוצאה על החתונה - בין שהיא בסופו של דבר של עשרות מיליונים ובין שמאות מיליונים - יכולה להיחשב חסכונית בהחלט.
"החתונות של משפחת אמבאני הן אחוז קטן מאוד מהשווי הנקי שלה", אמר קוהלי מ-Client Associates. "היא יכולה לייצר הון כזה בתוך כמה ימים או כמה חודשים".