איחוד רשויות? ועדה חדשה תבחן איחוד בין קריית אונו, גני תקווה וגבעת שמואל

ועדה שמונתה על ידי משרד הפנים תבחן תשעה איחודי רשויות • הצעד, שנבחן כבר בעבר, מיועד לסייע לרשויות קטנות לשפר את רמת שירותים לתושב • שר הפנים ארבל: "מהלך מתבקש"

שר הפנים משה ארבל / צילום: משרד הפנים
שר הפנים משה ארבל / צילום: משרד הפנים

מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ חתם אתמול (ד') על כתב מינוי לוועדה חדשה שתבחן את אפשרות איחוד רשויות שונות ברחבי הארץ - בעיקר במטרה לשפר את יעילות עבודתן של רשויות מקומיות קטנות. הוועדה לא תבחן רק איחוד בין רשויות קטנות: בין היתר היא תבדוק אפשרות לאיחוד בין רשויות קריית אונו, גני תקווה וגבעת שמואל לרשות אחת, הגובלת ברמת גן.

בדיקת גלובס | 3.1 מיליון לקוחות יוכלו לנייד את חשבון החשמל מסוף החודש. איך זה יעבוד
מאחורי הגב של האוצר: רגב יוזמת מהלך לביטול החלת אגרות הגודש  

הוועדה היא ועדת חקירה גאוגרפית לבחינת מעמד מוניציפלי ואיחוד רשויות מקומיות, אשר מוקמת בהמשך להחלטתו של שר הפנים, משה ארבל. השר הודיע באוגוסט 2023 כי הבחינה תחל לאחר הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות, שהתקיימו בפברואר האחרון.

בחינה של תשעה איחודי רשויות

לוועדה החדשה מנדט לתשעה איחודים. המרכזי שבהם הוא איחוד קריית אונו, גני תקווה (שרק במאי 2023 הוכרזה רשמית כעיר) וגבעת שמואל, שמונות יחד 100 אלף תושבים, נכון למאי 2024 ועל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. "אם יומלץ על איחוד כאמור, יתבצע שינוי גבולות בין עיריית רמת גן לרשות המאוחדת באזור מתחם אוניברסיטת בר־אילן", נכתב בהודעת משרד פנים, "או תבוצע חלוקת הכנסות מהמתחם בין עיריית רמת גן לרשות המאוחדת". נציין כי זו לא הפעם הראשונה בה מומלץ לאחד את שלוש הערים לרשות משותפת, ועדת חקירה בראשות פרופ' ברוך קיפניס ז"ל חתמה על המלצה דומה.

הוועדה לבחינת איחודי רשויות מקומיות תבחן עוד שמונה איחודים קטנים יותר: ​איחוד המועצה המקומית מעלה אפרים והמועצה האזורית מגילות ים המלח עם המועצה האזורית ערבות הירדן; איחוד המועצה המקומית מגדל עם אחת מהשלוש - המועצה האזורית עמק הירדן, עיריית טבריה או המועצה האזורית הגליל התחתון; איחוד המועצה האזורית אלונה עם המועצה האזורית מנשה; ​איחוד המועצה המקומית אליכין עם המועצה האזורית עמק חפר או עם עיריית חדרה; ​איחוד המועצה המקומית שער השומרון עם המועצה המקומית אורנית ועם המועצה המקומית אלקנה; ​איחוד המועצה המקומית כאוכב אבו אל היג'א עם המועצה האזורית משגב או עם המועצה המקומית כפר מנדא; ואיחוד המועצה המקומית כפר ברא עם המועצה האזורית דרום השרון או עם עיריית כפר קאסם.

איחוד רשויות: במטרה לייצר רמת שירות גבוהה יותר לתושב

החלטתו של השר ארבל באה על רקע ספרות מחקרית וממצאים שונים שנאספו לאורך השנים לגבי פעילות 259 הרשויות המקומיות בישראל, אשר מראים שלגודל הרשות יש לא אחת השפעה על תפקודה: "לעיתים קרובות רשויות מקומיות קטנות מוציאות אחוז ניכר מתקציבן על עלויות מנהליות, לא עומדות בסף מינימלי של מספר תושבים על מנת לספק שירותים מוניציפליים מסוימים, וכפועל יוצא עלולות לספק שירותים ברמה פחות נאותה לתושביהן, ונזקקות לסיוע ממשלתי נרחב", כך בהודעת המשרד.

"לפיכך, איחודי רשויות מקומיות נבחנים ככלי מדיניות שעשוי למקסם את היתרונות לגודל של רשות מקומית ולהוביל לרמת שירות גבוהה יותר לתושב. ועדת החקירה שתבחן את איחודי הרשויות תעשה זאת, בין היתר, מתוך ניסיון למצוא את האיזון בין רמת שירותים נאותה לתושב לבין יכולת השפעה וזהות מקומית, בניתוח כל מקרה לגופו".

הדיונים בוועדה יתנהלו בראשות רו"ח גבריאל (גבי) מימון, לשעבר מנכ"ל משרד הפנים ומנכ"ל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, לצד ארבעה חברי ועדה נוספים ובליווי צוות יועצים מקצועיים בענייני כלכלה מוניציפאלית ותכנון. במשרד הפנים מציינים כי מדובר בוועדת חקירה מקצועית עצמאית, "ובה חברים בעלי ניסיון רלוונטי". עוד מדגישים שם כי "ועדת החקירה הגאוגרפית אינה גורם מחליט, אלא ממליץ בלבד".

תהליך העבודה של הוועדה יכלול פנייה לציבור, הן לטובת הסברה והן לטובת התייעצות, מפגשים פומביים עם הרשויות הרלוונטיות ועם תושביהן ועריכת סיורי שטח. נוסף על כך יפורסמו לוחות הזמנים לבחינת האיחודים. לאחר שהוועדה תשמע את כל הצדדים ותבחן את הנתונים שיוצגו בפניה, היא תכתוב דוח שילוּוה בהמלצות לשר ולמנכ"ל המשרד - אשר יכולים לאשר את ההמלצות במלואן, או רק חלק מהן. החומרים שיוצגו בפני הוועדה, ודוח ההמלצות הסופי, יפורסמו באתר האינטרנט שלה.

שר הפנים משה ארבל: "בחינת איחוד הרשויות, במקומות שבהם ייתכן שהמהלך יתרום לשיפור איכות החיים והשירותים המוניציפאליים הניתנים לתושב, הוא מהלך מתבקש. בחינת האיחודים תנתח יתרון פוטנציאלי לגודל, לחיסכון בהוצאות המנהלה, לשיפור השירות לתושב וליכולת העמידה האיתנה של הרשות. המהלך צפוי לחזק ולהדגיש את חשיבותו ואת יכולתו של השלטון המקומי בישראל להשפיע על התושבים בחיי היום־יום של כולנו".

מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ: "הובלת המהלך תקדם את יכולות הביצוע של הרשויות המקומיות. המטרה שעומדת לנגד עינינו היא לשפר את רמת השירותים ואת רמת החיים של התושב בקצה. העבודה שנעשתה במשרד בטרם ההחלטה על המהלך, תוך הפקת לקחים חשובה ממהלכים דומים שבוצעו בארץ ובעולם, יצרה בסיס איתן לתהליכים הצפויים בתוכנית העבודה, ואני סמוך ובטוח שהוועדה תגבש המלצות מקצועיות, שבוחנות את טובת התושב. חשוב לציין כי בימים אלה נעשית עבודת מטה לבחינה של איחודים נוספים".

ראשי הרשויות מוסרים בתגובה: "מדובר בהחלטה מקוממת ושערורייתית, המנותקת מהמציאות ומהשטח, אשר תפגע קשות בשירותים המוניציפאליים ובאיכות חייהם של התושבים. צר לנו שבעיצומה של מלחמה בחר שר הפנים לפעול כנגד הרשויות המקומיות, שהוכיחו שהן הגוף הציבורי היחיד שמתפקד ופועל לטובת התושבים מאז 7 באוקטובר. גבעת שמואל, גני תקווה וקריית אונו הן רשויות משגשגות ואיתנות, והניסיון לפגוע בעצמאותן הוא בלתי מתקבל על הדעת. אנו מתנגדים לכך בתוקף ולא נאפשר להחלטה זו לצאת אל הפועל. נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו, על מנת להמשיך לשמור ולדאוג לרווחתם ולאיכות חייהם של תושבינו".