גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לאנטיביוטיקה יכולה להיות השפעה מפתיעה על המחלה המאיימת בעולם?

כתב העת המדעי Nature הסיר החודש מהארכיון שלו מאמר מכונן על הקשר שבין חיידקים לגידולים, וחולל סערה באחת החזיתות החדשניות של הטיפול בסרטן ● לפחות חברה אחת שהוקמה על בסיס המאמר תצטרך לחשב את דרכה מחדש, אבל חוקרים ישראלים מובילים בתחום טוענים: הביקורת מוגזמת, הממצאים לא מופרכים והעיקרון הוכח במאות ניסויים - חיידקים משחקים תפקיד מכריע בטיפול בסרטן

חיידקים בגידולים / צילום: מתוך המחקר של פרופ' רביד שטראוסמן
חיידקים בגידולים / צילום: מתוך המחקר של פרופ' רביד שטראוסמן

בתחילת החודש התרחשה מיני-רעידת אדמה בחקר הסרטן. מאמר מכונן שפרסמו ב־2020 חוקרים מובילים בתחום המיקרוביום של הגידול הסרטני ב-Nature, הוסר מארכיון כתב העת בעקבות ניתוח בדיעבד של הנתונים.

חזית המדע | מה קובע את מודל היופי הגברי? חוקרים מנסים לפצח את התשובה
חזית המדע | הפסיכולוג שחקר כמה חוויות טובות צריך כדי למחוק זיכרון שלילי אחד
חזית המדע | מחקרים חדשים מגלים: האם צפייה בטלוויזיה בלילה באמת הורסת את השינה?

במחקר שהוסר נטען שניתן לאבחן את סוג הסרטן באמצעות זיהוי החיידקים שנמצאים בגידול ובסביבתו. המבקרים טענו שהחוקרים זיהו רצפי DNA מסוימים כחיידקים. כעת, חברה מסחרית בשם Micronoma, שקמה על בסיס הגילויים במאמר, תצטרך לבחון מחדש את המשך פעילותה.

אבל לפני שזורקים את המחקר כולו לפח, כדאי להתעכב על הרעיון שעומד בבסיסו, והוא שבכלל יש חיידקים בגידול. עד לפני קצת יותר מעשור, הנחת היסוד הייתה שכל עוד אין זיהום, גידולים סרטניים הם סטריליים, כמו כל האיברים הפנימיים, חוץ ממערכת העיכול, שהיא לא באמת "פנימית".

כבר התרגלנו למחשבה שהמוני חיידקים נמצאים במעי, בפה או על העור שלנו, ושהם משפיעים עלינו בדרכים שונות, לא רק כגורמי זיהום. גם הפנמנו שרוב ה-DNA שנמצא על הגוף שלנו הוא DNA חיידקי. אבל בתוך הרקמה עצמה לא היו אמורים להיות חיידקים. בשנים האחרונות, מתברר שלא רק שיש חיידקים בגידולים, הם מקיימים איתם סימביוזה מורכבת, שכל התערבות בה יכולה להיות מפתח לטיפול בסרטן. ומה לגבי החיידקים באיברים הבריאים? אותם אנחנו רק מתחילים ללמוד. האם הדרמה של הסרת המאמר מ-Nature תשפיע על המחקר בתחום הזה?

הצלחה במעבדה, לא בגוף

המעבדה של פרופ' רביד שטראוסמן ממכון ויצמן היא אחת המובילות במחקר החיידקים בגידולים סרטניים. "שאלתי את עצמי מדוע אנחנו כל כך טובים בלרפא סרטן בצלוחיות פלסטיק, אבל לא בבני אדם", אומר שטראוסמן לגלובס. "האם זה לא אותו סרטן? והתשובה היא שכנראה ההבדל נמצא בסביבת הגידול, שמורכבת מתאים של מערכת החיסון, כלי דם, תאי עצב ותאים סטרומליים (התאים שיוצרים את הפיגומים של האיבר הסרטני), כי למעשה הגידול הוא איבר, גם אם איבר לא תקני".

ב-2012 פרסם שטראוסמן מאמר ב־Nature, שלפיו אם מוסיפים תאים סטרומליים מגידול סרטני עמיד לאותו "סרטן בצלוחית", התאים שבו מתחילים להיות עמידים יותר בפני תרופות לטיפול בסרטן. למרבה ההפתעה, גם אם מוסיפים תאים מאנשים בריאים, הסרטן בצלחת הופך עמיד יותר. "עצם העובדה שהפכתי אותו קצת יותר דומה לאיבר שינה לגמרי את עמידותו".

אבל הגילוי המכריע התרחש בהמשך. "ראיתי מקרה שבו תוספת של סוג תא אחד ויחיד מאישה בריאה, ללא סרטן, הפך סרטן מעי או סרטן לבלב בצלחת לעמידים בפני ג'מזר, תרופה כימותרפית שכיחה. תא יחיד עשה את זה! ניסיתי להבין מדוע דווקא לאישה הזאת היו תאי עור כל כך פוטנטיים.

"התאים נלקחו מאישה שעברה ניתוח להסרת עודפי עור אחרי ניתוח בריאטרי, אז אמרתי, אולי תאי העור שלה מפרישים משהו? אולי זה קשור לכך שהייתה לה השמנת יתר? אבל לא, התברר שהיה לה זיהום בעור. כשטיפלנו בתאים שלה באנטיביוטיקה, הם הפסיקו לעשות את זה".

כשעלה החשש שמדובר בזיהום, שטראוסמן היה בטוח שהפרויקט שלו נגמר. אבל אז עלתה השאלה, למה החיידק הציל את הסרטן? ופריצת הדרך המשמעותית באמת הייתה המחשבה שאולי זה קורה גם בחולים אמיתיים.

זו הייתה תובנה חדשה לגמרי?
"לפני 100 שנה כבר פורסם שאולי יש חיידקים בגידולים, אבל העולם שכח וחזר להנחה שהגידולים הם סטריליים. המאמר שלנו פורסם ב-2017 ב-Science, והיו אז דיבורים על חיידקים בסרטן המעי הגס, אבל מאחר שהוא במעי זה לכאורה הגיוני יותר, כי המעי מלא חיידקים. אף אחד לא דיבר על האפשרות של חיידקים בסרטן הלבלב. בדקנו ביופסיות למעל 100 חולים ואכן גילינו אצל 75% מהם חיידקים בתוך הגידול. חששנו שמדובר בזיהום מעבדתי, ויצאנו מגדרנו להראות שהממצא אמיתי".

והחיידקים הללו הופכים את הגידולים לעמידים יותר.
"כן, ואפילו פיצחנו את המנגנון. ראינו שהם מתיישבים בתוך התאים הסרטניים, תופסים שם את הכימותרפיה ומפרקים אותה. לחיידקים מאוד נעים ומפנק בתא הסרטני, סביבה מוגנת ממערכת החיסון שיש בה מעט חמצן. אז נוצר מצב שבו דווקא בתוך הגידול החיידקים מפרקים את הכימותרפיה, ובסוף היא פוגעת יותר ברקמות הבריאות מאשר בגידול הסרטני".

זה לא אומר שכל כימותרפיה שאתם או אדם קרוב אליכם טופלתם בה הייתה מיותרת בהגדרה. לא לכל גידול יש חיידקים, ואלה לא מפרקים כל סוג של כימותרפיה. ישנם מקרים מסוימים שבהם חיידקים מסוימים בגידול עלולים למנוע מהכימותרפיה להשפיע.

חייבים ניסוי דחוף

לאור הממצאים האלה, לכאורה ברור מה צריך לעשות: נטפל בחולים באנטיביוטיקה, ונשפר את התגובה שלהם לכימותרפיה. "למעשה, אחרי כל הרצאה שלי על הממצאים, התחלתי לקבל שאלות כמו 'אני חולה סרטן לבלב, האם לקחת אנטיביוטיקה?' ואמרתי - לא! רעיון גרוע! ראשית, לכל התערבות כזאת דרוש קודם כול ניסוי קליני. שנית, צריך למצוא את האנטיביוטיקה המסוימת שיעילה נגד החיידקים הללו. ושלישית, כי אנחנו עלולים לחסל חיידקים אחרים שדווקא עוזרים לנו במלחמה בסרטן. אז אמרתי, צריך לנסות את זה בצורה מסודרת".

הדחף לבצע את הניסוי גבר כאשר יצאו מאמרים מכמה בתי חולים במקביל, שהראו כי מטופלים בסרטן הלבלב שטופלו באנטיביוטיקה בשם ציפרו, מסיבות שאינן קשורות לסרטן, שרדו יותר מחולים שלא טופלו בה. לדברי שטראוסמן, "בבית החולים מאס ג'נרל, השרידות החמש-שנתית של חולי סרטן לבלב שאחרי הניתוח קיבלו אנטיביוטיקה עקב זיהום ביחד עם הכימותרפיה עלתה מ-15% לכמעט 50%".

שטראוסמן חלם לבצע ניסוי שבו יראה שמדובר לא רק במתאם אלא בקשר סיבתי, אך ידע שחברות התרופות לא יתמכו בו, כי התרופה ציפרו כבר גנרית ועולה פרוטות. אין מי שירוויח כסף משמעותי מהוספתה לפרוטוקול.

"הייתי כל כך מתוסכל. כתבתי לסגני הנשיא של מכון ויצמן פרופ' זיו רייך ופרופ' רועי עוזרי,  אמרתי להם שאני חייב לנסות את המוצר על חולים, אבל אין לי סיכוי לגייס כסף. שאלו אותי כמה כסף צריך, אמרתי 150 אלף דולר. ובערך 10 דקות אחר כך התקשרו ואמרו לי, הכסף יועבר. היו לי דמעות בעיניים". בימים אלה נערך הניסוי בבית החולים שיבא בהובלת ד"ר טליה גולן וד"ר תמי בלר.

התופעה הזאת מוגבלת לסרטן הלבלב ולאנטיביוטיקה ציפרו?
"זו באמת שאלה ששאלנו במאמר שפרסמנו ב-2020, שהיה על שער Science, תחת הכותרת 'חיידקים בגידולים'. הצוות שלנו, שכלל את דבורה נוימן ואילנה לויתן, שתי פוסט-דוקטורנטיות במעבדה שלי, ואת נעם שנטל מהאוניברסיטה הפתוחה, לקח 1,500 גידולים, עם המון מנגנוני בקרה, וראינו שאכן, לכל סוגי הגידולים יש חיידקים, ולכל סוג גידול יש חיידקים אחרים. לא לכל גידול וגידול בכל אדם ואדם יש חיידקים. אבל לא היו סוגי גידולים שלא היו בהם חיידקים מעולם. הראינו שתמהילי החיידקים תלויים בגורמים רבים. היה למשל הבדל בין חולי סרטן ריאות מעשנים ולא מעשנים, בין חולי מלנומה שהגיבו לאימונותרפיה ולאלה שלא".

 

גם הפטריות מצטרפות

יש גם חדשות טובות. החיידקים גורמים להפרשה של חלבונים שמוצגים על גבי מעטפת התא על ידי מערכת החיסון, "וזה יכול לגייס תאים של מערכת החיסון דווקא לתקוף את הגידול", אומר שטראוסמן. "יש גם דברים רעים שעושים החיידקים, אבל זה דווקא דבר טוב".

ואז עלתה המחשבה, בכל מקום בגוף שבו יש חיידקים, יש גם פטריות. "מיפינו 17,000 גידולים, ומצאנו פטריות במגוון רחב שלהם. עבדו איתי הדוקטורנטית ליאן נרונסקי-חזיזה ופרופ' צחי פלפל. כמו לגבי החיידקים, הראינו שלכל סוג גידול יש פטריות אחרות, והראינו קורלציה חזקה בין סוג הפטריות בגידולים לשרידות החולים, אפילו יותר מהקשר עם החיידקים".

היום נראה שהקונצנזוס הוא שיש חיידקים בגידולים.
"מאות מאמרים יצאו בשנים האחרונות. זה תחום שמתפוצץ בעולם, ואני מקבל מאמר חדש לסקירה כל יום. המיקרוביום של הגידול הוא שחקן חדש ברפואה שלנו, שיכול להשפיע על כל דבר כמעט. עמידות לתרופות, מערכת אימונית, גרורות. כל דבר צריך להיחקר כעת תחת העדשה החדשה הזאת".

אילו ממצאי מפתח נוספים יש?
"כל הזמן מוצאים מאפיינים חדשים של חיידקים שמשפיעים על הגידול. מתחילים למצוא חיידקים שהם טובים או רעים לגידולים, וחיידקים שמגיבים טוב או רע לסוגים שונים של תרופות. גם אנחנו זיהינו חיידקים 'טובים', ומתכוונים לייצר אותם במעבדה לטובת ניסוי קליני, כחברה מסחרית שמקורה במעבדה שלנו".

הביקורת הייתה מוגזמת

נראה שגידולים סרטניים אכן ייחודיים בכמות החיידקים והמזהמים ששוכנים בהם, אבל עכשיו מתברר שגם באיברים נוספים יש חיידקים. אולי לעתים רחוקות יותר מאשר בגידולים ובכמות קטנה יותר, אבל הם שם.

"רוב האנשים שחוקרים את נושא המיקרוביום עובדים על המעי, שבו באמת נמצאת המאסה של החיידקים שקיימים בגוף שלנו. אבל החשיבות של המיקרוביום שאנחנו מצאנו נובעת מהמיקום שלו", אומר שטראוסמן, שבימים אלה מפתח יישומים מסחריים נוספים לטכנולוגיה שלו.

"היום כבר קיימות שיטות לפענח את הרצף של הגידול ולהתאים את התרופה אליו. אנחנו אומרים, בואו נעשה יותר מזה. פיתחנו טכנולוגיה שלוקחת פרוסה של סרטן ושומרת אותה כמו שהיא, עם כל מה שאנחנו יודעים ולא יודעים. אפשר לטפל בפרוסה באמצעות תרופות שונות, ולראות למה הגידול מגיב, ובאמת רואים שגידולים שונים מגיבים לתרופות שונות. האם זה בגלל חיידקים? פטריות? משהו אחר שלא חשבנו עליו? זה מעניין מאוד, אבל קודם שתהיה לנו התשובה הפרקטית".

אני מבינה שביטול המאמר שקבע שניתן לאבחן סרטן לפי הסביבה החיידקית שלו היה מכה לתחום.
"המאמר נכתב על ידי מדענים מצוינים, בראשות פרופ' רוב נייט והדוקטורנט שלו גרגורי פור מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. אף אחד לא טען שהם רימו, אלא רק שיש טעויות. הטענה נגד המאמר היא שהיום אנחנו יודעים לנקות את הגנום האנושי טוב יותר, וחלק מה-DNA שהוא ייחס לחיידקים הוא DNA אנושי. אבל יש משהו לא הוגן בלקחת עבודה מ-2018 ולשפוט אותה בכלים של 2024. במאמר חדש שלו, פור הראה שאם מנקים את הנתונים בכלים של 2024 טענות המאמר העיקריות עדיין עומדות. כלומר, הכותרת של מאמר הביקורת, שהייתה 'ניתוח חדש של הנתונים מפריך את הממצאים', היא מוגזמת".

לדברי ערן סגל, פרופסור לביולוגיה חישובית במכון ויצמן למדע, "החוקרים התנגדו לביטול המאמר. עורכי Nature הם שהחליטו בשבילם. יש כמה דברים שהם עשו לא נכון בדיעבד, אבל העיקרון של המאמר נכון. ואת הנוכחות של חיידקים בגידולים הראו מעל כל ספק סביר, אם כי לא בעבודה הזאת".

לדבריו, נוכחות חיידקים בגידולים יכולה לפתוח אפיקים חדשים לפיתוח תרופות. "אחד המחקרים מצא שגם אם מזריקים לעכברים חיידקים בזנב, הם מוצאים את דרכם אל הגידול הסרטני. אפשר לחשוב על החיידקים האלה כנשאים פוטנציאליים של תרופות".

האם אפשר להבין מזה שאולי חיידקים בכלל גורמים לסרטן?
"לא הייתי הולך עד כדי כך רחוק, אבל החיידקים משחקי תפקיד בכל דבר, וכנראה גם בזה".

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"