גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שטוב לאירופה טוב לישראל? כך תשפיע הרפורמה החדשה

אוסף רפורמות היבוא "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", שצפוי לעבור בכנסת בקרוב, מבטיח להביא עמו הוזלות מוצרים משמעותיות ● המומחים אופטימיים, אך מדגישים כי הממשלה תצטרך לעבוד קשה על יישום הרפורמה ● עו"ד דרור שטרום: "זה צעד לכיוון נכון, אך יש גם חולשות"

סופרמרקט בישראל. צפויה הוזלה גם במזון בעקבות הרפורמה / צילום: Shutterstock
סופרמרקט בישראל. צפויה הוזלה גם במזון בעקבות הרפורמה / צילום: Shutterstock

אוסף הרפורמות שמכונה "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", וצפוי לעבור בכנסת עוד במושב הקיץ הקרוב, מבטיח הקלה משמעותית ביוקר המחיה. לראשונה, מבטיחים מקדמי היוזמה במשרדי הממשלה, ישראלים יוכלו להנות מהמגוון והמחירים הזמינים באירופה - תחת רגולציה אירופית. אבל האם הרפורמה תעמוד בציפיות ממנה, ובאמת תוריד את יוקר המחיה? על פי מומחים וניסיון העבר, התשובה היא שייתכן שכן - אבל זה תלוי מאוד באופן היישום. מה צריך לעשות כדי לוודא שאנחנו לא נשארים תקועים בעולם הישן?

בדיקת גלובס | 3.1 מיליון איש יוכלו לנייד את חשבון החשמל מסוף החודש. איך זה יעבוד
אבי שמחון גייס את עסקת וויז שעוד לא נחתמה לביטול העלאת המע"מ

ה־OECD: ישראל יקרה בשל חסמי סחר

ישראל במקום הראשון ב-OECD ביוקר המחיה, כך על פי פרסום הארגון. בסקירה המיוחדת שעשו על ישראל ב-2023, הם גם מפרטים את הסיבות. בראשן מה שהארגון קורא לו "חסמים לא-מכסיים" לסחר. למשל, רגולציות ייחודיות, תהליכים בירוקרטיים מתישים וחוקים אחרים שאינם מכס פשוט על היבוא, אך מונעים אותו בדיוק באותה מידה. רפורמות בתחום, אומרים ב-OECD, הן רצויות מאוד כדי להוריד את יוקר המחיה. לא רק זה, חסמים כאלה גם פוגעים בצמיחה, בהתייעלות ובאימוץ טכנולוגיה חדשה של עסקים בישראל, מכיוון שאלו צריכים פחות להתמודד עם תחרות בינ"ל שתכריח אותם להשתפר.

זו בדיוק המטרה של רפורמות "מה שטוב לאירופה טוב לישראל": לאמץ סטנדרטים ורגולציה של גוש הסחר האירופי העצום הסמוך אלינו, כדי להוריד את החסמים הללו ולאפשר יבוא חופשי של מגוון גדול יותר של מוצרים, בצורה תחרותית וזולה הרבה יותר. זו לא הפעם הראשונה שמנסים להעביר רפורמה ברוח זו, אך זה כנראה הניסיון השאפתני ביותר עד כה, כי הוא מכיר באופן ישיר ברגולציה האירופית ומפנה אליה, במקום לנסות להתאים אחת אחת את התקינה הישראלית למקובל באירופה.

עם זאת, ניסיון העבר גם מראה שלמרות כל הכוונות הטובות, הרפורמות הללו לא תמיד מצליחות לפתור את החסמים בפועל, ואנחנו נשארים עם יבוא מסורבל ויוקר מחיה גבוה. זאת, בין השאר, בשל המורכבות של החקיקה הישראלית והקושי לפרק אותה ולטפל בכל החלקים שיוצרים את החסמים הלא־מכסיים.

על פי רחל גור, סמנכ"לית לובי 99, יש פער גדול בין החלקים השונים של הרפורמה: "את הורדת המחירים הכי משמעותית כנראה שנראה כבר בסוף 2025 בתמרוקים, כלומר מוצרי היגיינה. זה משתי סיבות: אחת, יש פער גדול מאוד במחירים בין ישראל לאירופה. ושתיים, החוק עצמו טוב ומקיף, ולא כולל יוצאי דופן רבים. לגבי המזון קשה יותר לדעת, כי זה חוק גדול מאוד וכוללני, שממש משנה מהיסוד את הגישה של משרד הבריאות, וקשה לחזות מראש איך הוא ישפיע. ובכל זאת - אנחנו צפויים לראות הוזלה גם במזון".

עו''ד רחל גור / צילום: יובל וייצן

אך החוק המורכב ביותר עוסק בתקינה הישראלית הייחודית בכל הנוגע למוצרי חשמל, רהיטים ומוצרי בית. החוק מערב חוקים ותקנות ממגוון גדול של משרדים לגבי מגוון רחב של מוצרים. זה דורש ליצור מהלך דרמטי שעוד לא הסתיים למיפוי כל ההפניות בחקיקה ובתקנות לתקינה ישראלית.

"זה משהו שמנסים לעשות מאז 2016, אבל עכשיו מדובר בחיוב בחוק עם לוח זמנים מוגדר. שר כלכלה וממשלה שתרצה לטפל ברצינות ביוקר המחיה - יכולה לעשות זאת", אומרת גור. על פי התכנית, לאחר שיתבצע המיפוי, יוטל על המשרדים לבטל את ההפניה לתקינה הישראלית או להוסיף לה את התקינה האירופית, וכל יוצא דופן יוגש לוועדת חריגים מיוחדת. כל תקנה של משרד המפנה לתקינה ישראלית ולא תוגש לוועדה - תבוטל אוטומטית.

עם זאת, מדגישה גור, הסרת חסמי הסחר לבדם לא תספיק: "ייתכן שיהיה צורך במהלכים להפחתת הריכוזיות, וצריך לבחון גם פירוק מונופולים והפרדה מבנית. צריך לייצר שוק שהוא אטרקטיבי לשחקנים חדשים וימשוך אותם, כי אני לא תולה תקוות שהשחקנים הקיימים יגלגלו את ההוזלות לצרכנים". 

"גורל הרפורמה ייקבע בשטח, ולא בכנסת"

עו"ד דרור שטרום, שכיהן כממונה על ההגבלים העסקיים ועמד בראשות "ועדת שטרום" להפחתת הריכוזיות בבנקאות ובשירותים הפיננסיים, מביא מניסיונו בטיפול בריכוזיות וחסמי סחר: "זה צעד לכיוון נכון, ואני לא נגרר למשפטים מתלהמים כמו 'חבל שזה בא לעולם', אבל יש כאן כמה חולשות פרקטיות".

עו''ד דרור שטרום / צילום: אוריה תדמור

החולשה הראשונה, לדבריו, היא בפיקוח על היישום: "צריך צוות בין-משדרי שיבחן מה קורה בשטח. למה? כי כשמסיימים לחוקק, עדיין נשארים בשטח היבואנים הקיימים ומכון התקנים. מכון התקנים נמצא בדילמה: האם לנהוג בפתיחות כלפי המסלול האירופי, או לקחת אותם לאיפה שטוב ונעים ומוכר לו? כשמגיע הקהל השלישי, של היבואנים החדשים, הוא עלול לגלות שהמוסדות הקיימים מנסים להקשות עליו: הם עלולים לגלות שבשטח תוקעים אותו מלעבור למסלול האירופי בשל כל מיני עניינים פרקטיים, ובלית ברירה הוא נאלץ לחזור למסלול הקודם".

כדי למנוע את זה, שטרום מספר איך ברפורמה בפיננסים הקימו "צוות יישומי" שהורכב מנציגי הממשלה שהתלוו לשטח והגיבו בהתאם. "גם כאן צריך להקים צוות כזה, אפילו לא צריך חקיקה. אבל כן צריך צוות מלווה שעושה שמרטפות למי שנזקק. כי בסוף, גורל הרפורמה ייקבע בשטח ולא בספסלי הכנסת", הוא אומר.

שטרום אף מציע יעדים מדידים שיאפשרו לממשלה ולציבור לבחון כמה הרפורמה משפיעה: "צריך לבחון מה מחזור הטובין שעובר במסלול האירופי החדש, לעומת הכללי. בנוסף, צריך לבחון כמה יבואנים נכנסו אליו בפועל וקיבלו אישורים בהתאם. אם ניתקל בשנה הראשונה ב-40-50 כאלה, זו תהיה הצלחה".

בעיה פרקטית שנייה שמציין שטרום מיין הוא אי ההכרה ב-Notified Bodies, מעין מכוני בדיקה פרטיים באירופה, שהם גורמים מוסמכים לאשר את ההתאמה לדירקטיבה הכללית יותר, שמדברת במונחים של תוצאות ולא תהליכים. "זה נקרא תעודת התאמה. אם אני רוצה לייבא 50 כיסאות לתינוקות או 100 שולחנות משרדיים, אני רוצה תעודה שהמוצר הוכר על ידי גוף מוכר באירופה כמתאים לרגולציה האירופית, ואז אני בראש שקט שלא יטילו עלי עיצומים. אחרת, חלק יעדיפו לא להסתבך ולקחת סיכון, ולהמשיך במסלול הישראלי". לסיכום, אומר שטרום, "הרפורמה ככלל היא טובה, אבל התמריצים הטבעיים עלולים להטות יבואנים חזרה למסלול הישראלי, וזה מה שצריך להיזהר מפניו".

כלומר, האם הרפורמה תעבוד ותצליח להביא להקלה משמעותית ביוקר המחיה? גור ושטרום מסכימים שזה אפשרי, אך זה דורש מעקב קפדני אחרי היישום, ואולי גם התאמות ותיקונים נוספים בהמשך. כך שגם אחרי ההצהרות החגיגיות שיגיעו עם אישור הרפורמה בכנסת, יש לפקוח עיניים ולראות איך היא מתבטאת בשטח - ולהגיב בהתאם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"