נפילת הכטב"מ לפנות בוקר בת"א, ששוגר על ידי החות'ים, הובילה להיחלשות של השקל הבוקר (ו') מול המטבעות הזרים. בשעה זו הדולר מתחזק מול השקל ב-0.8% ונסחר סביב 3.66 שקלים. במקביל, האירו מתחזק מול השקל ב-0.4% ונסחר סביב 3.98 שקלים.
בשאר העולם, הדולר מתחזק קלות מול האירו, הין והליש"ט.
"שוק המט"ח מבטא את העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל בעקבות המתקפה", אומר לגלובס חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO. הרצוג מעריך כי היחלשות השקל מביעה חשש נוסף: "השווקים רואים סבירות גבוהה יותר להסלמה נוספת שעלולה להעיב על מצבה הכלכלי של ישראל, אך גם פגיעה בסיכויים לעסקת חטופים כתוצאה מההתקפה". התקפה שגם כעת לא ידוע מי ביצע אותה.
פרט לכך, הרצוג סבור כי "התארכות המלחמה גובה מהמשק המקומי מחיר כלכלי כבד, וכל אירוע שמצביע על הגדלת הסיכון להתדרדרות נוספת משדר לשווקים חשש מעליה ברמת הסיכון ופגיעה נוספת בכלכלה הישראלית".
רונן מנחם, כלכלן ראשי במזרחי טפחות מציע הסבר נוסף להיחלשות השקל: "אנו רואים השפעה צולבת של פיחות השקל ואפשרות להתחזקות הדולר בעולם על תקן מטבע חוף מבטחים לזמנים כאלו". מנחם מדגיש כי תיתכן תנודתיות רבה בשווקים כעת, "קיימת תחושה שאנו קרובים להכרעה, בין השאר לקראת נסיעת רה"מ לארה"ב. האירוע הבוקר מצטרף לנושא חשוב זה ולכן השווקים עלולים לגלות תנודתיות גבוהה ולהגיב בעוצמה יחסית".
מנחם מציין שהשפעות נוספות על שאר שוקי ההון יתכנו ביום ראשון: "הפגיעה בסנטימנט של המשקיעים עלולה להתבטא גם בפתיחת המסחר בשוקי המניות ואיגרות החוב". יתרה מכך, מנחם סבור שיתכן שמדובר באירוע נפיץ מספיק ומציין כי הוא עלול להשפיע לרעה גם על הסנטימנט ועל שנאת הסיכון בשווקים הגלובליים.
לעומתם יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס לניהול סיכונים, מעריך כי להתקפה לא הייתה השפעה רבה על השוק: "סבב הפיחות החדש החל שלשום וקיבל תאוצה בעקבות הירידות בבורסות ארה״ב שמאלצות מוסדיים לקנות דולרים ועל כן ספקולנטים זריזים ניצלו את רמת השערים הנמוכה וקנו. אתמול בסיום המסחר בארה״ב הדולר הגיע ל-3.655 כך שלמעט קצת 'רעשי בוקר' אין שום תגובה".
"אם האירוע יוביל להסלמה השקל יחלש"
התגובה בשוק מצביעה על הגורם העיקרי המניע את תנועת השקל: האירועים הגיאופוליטיים. האירועים הללו יוצרים תנודתיות רבה בשוק המט"ח והשפעתם בדרך כלל קצרת טווח. לדעת הרצוג "המגמה קדימה תלויה בתגובה הישראלית וביכולת למנוע הסלמה נוספת. ככל שייגמר באירוע נקודתי, לא צפויה השפעה ארוכת טווח, אולם אם יוביל להמשך הסלמה עלול להביא להמשך החלשות השקל".
פרנק מסכים. "אני לא רואה מצב שבו ישראל תגיב באופן שיעורר הסלמה מספר ימים לפני נסיעת רה"מ לארה״ב, לא נשמע שינוי בהערכות לעסקת חטופים ולכן התגובה בשווקים תהיה מינורית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.