ישראל יצאה למתקפה חסרת תקדים נגד המורדים החות'ים בשבת, במסגרתה הושמדו מטרות כמו תחנות כוח, בתי זיקוק ויעדים צבאיים בהיקף של כ-100 מיליון דולר, כך מעריך מומחה המעורה בפרטים. המתקפה הבהירה לחות'ים כי לא לעולם חוסן, אך יש לה משמעויות נוספות, ובמרכזן סוגיות הנפט והאמל"ח כמו גם ההשלכות על ערב הסעודית.
● "גשם של רסיסים": פרטים חדשים על ניסיון החיסול של מוחמד דף
● פרשנות | בומרנג מהדהד: ישראל בחרה לתקוף מתקני נפט בתימן, ולא במקרה
עבד אל־מלכ אל־חות'י ומקורביו ראו בחודשים האחרונים שהקואליציה להגנת השיט בים האדום נמנעת מתקיפת מטרות חות'יות איכותיות, על אף יותר מ-100 תקיפות על אוניות סוחר מאז חטיפת ה"גלקסי לידר" בנובמבר. הקו האדום היה הפגיעה בתל אביב, סמוך לסניף של השגרירות האמריקאית ולא הרחק משגרירות בריטניה. לא מן הנמנע כי זו הסיבה ששתי המדינות, על אף הביקורת על ישראל, נרתמו, לפי דיווחים, להשתתף במתקפה.
1 פגיעה בסחר הנפט החות'י
נמל חודיידה הוא בסיס פעילות של תעשיית הברחות הנפט של החות'ים. לפי הערכות, הכנסות החות'ים מהתחום מסתכמות בכ־1.8 מיליארד דולר בשנה. הפגיעה הקשה שספג הנמל תפגע בהכנסותיהם מהנפט המוברח בטווח הזמן הקרוב, ועל כן החות'ים צפויים לפנות לפטרון איראן לסיוע כלכלי. בינתיים, האזרחים התימנים צפויים לסבול ממחסור בדלק בימים הקרובים.
"כל מדינה שבה איראן מעורבת, תימן ולבנון, הופכת לנחשלת", מציין ד"ר מאיר ג'בדנפר, מרצה לאיראן בבית ספר לאודר לממשל ועמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור (ICT), אוניברסיטת רייכמן. "האיראנים ידעו שבאיזשהו שלב ישראל תתקוף את החות'ים, אבל הפגיעה במתקני הנפט הפתיעה. זה חשוב לחות'ים להכנסות, וזה בוודאי מדאיג את התימנים. האיראנים מוכנים לשלם את המחיר הזה, משום שבסופו של דבר הנזקים הם של התימנים ולא שלהם, ומבחינתם אסטרטגיית הפרוקסי עובדת".
2 האמל"ח הוברח מאיראן
נמל חודיידה קריטי גם מאחר שהוא מהווה יעד ל־70% מהיבוא התימני, כולל סיוע הומניטרי. במסגרת זאת, הוא קולט את חלק הארי מהברחות האמל"ח האיראניות שכוללות מנעד רחב שנע מנשק קל וטילים נגד טנקים ועד כטב"מים וטילים. ההברחות מתבצעות באמצעות ספינות תמימות למראה שיוצאות מאיראן לחודיידה ונושאות את הכטב"מים והטילים מפורקים.
כ־12% מהסחר העולמי עבר בים האדום עד מלחמת חרבות ברזל, והיקף אוניות הסוחר הקל על החות'ים בהסתרת ההברחות. עם פרוץ המלחמה, האיראנים והחות'ים שינו את אופן והיקף ההברחות. רכיבים לטילים וכטב"מים נפרקו בנמלי חודיידה וסאלף מספינות גדולות, ולא מאוניות סוחר או דיג קטנות. למעט ניטור באמצעות נוכחות פיזית בים האדום, קשה לעקוב אחר הספינות הללו, שבניגוד לאוניות סוחר לא מפעילות את משיב המיקום.
"המתקפה הזו לא מהווה פגיעה אנושה בחות'ים, אלא יש פה העברת מסר", מסביר ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "הפגיעה לא תעצור את העברות האמל"ח האיראניות, אך היא חשובה משום שזהו עורק החיים של הכלכלה החות'ית. לחות'ים חשוב שייכנסו למדינה גם מקררים ומכוניות, שהרי הם השליט באזור".
על השאלה האם ניתן לפגוע במצבורי האמל"ח של החות'ים, משיב ד"ר גוז'נסקי כי האמריקאים כבר עשו זאת במידה קטנה, ושניתן ברמה המבצעית לעשות זאת. "השאלה היא מודיעינית: האם יודעים היכן המצבורים ומפעלי הנשק? מתחילת המלחמה, ישראל החלה לבנות תמונת מצב מודיעינית על תימן, שכמעט לא הייתה לה. להערכתי, לאמריקאים, לסעודים ולאמירותים יש יותר מודיעין בנושא - ונשאלת השאלה האם ברצונם לחלוק".
3 ערב הסעודית אישרה?
חישוב התקיפה הישראלית לפי המרחק שלה מעלה את האפשרות שהיא עברה דרך שטח ערב הסעודית, שמנהיג נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן. אם זו אכן נתנה את האישור לעבור בשטחה, אזי מובן שהתדמית שהיא ניסתה לשדר מתחילת המלחמה, של מעין "שווייץ" מזרח־תיכונית, אינה יותר ממראית עין.
נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, (Evelyn Hockstein
על אף היעדר תקיפות סעודיות, לאחרונה החליטו החות'ים לחזור לקו מאיים באופן ישיר נגד ריאד. "אמריקה מנסה לסבך אתכם", אמר לסעודים עבד אל־מלכ אל־חות'י. "אם אתם רוצים זאת, רק תנסו. אם אתם רוצים בטוב לעצמכם, יציבות למדינתכם ולכלכלתכם, תפסיקו את הקונספירציות שלכם נגד מדינתנו".
האיום של מנהיג החות'ים על ריאד נובע בכלל מהמתרחש בעדן. הבנק המרכזי של ממשלת תימן הציב באמצע יוני אולטימטום של 60 יום לבנקים להעתיק את פעילותם מצנעא, אחרת הם ימצאו עצמם בסכנה לסנקציות בגין מעבר על חוקים נגד טרור והלבנת הון. הצעד הזה נבע מכך שתימן היא מדינה כה משוסעת עד כדי כך שיש לה שני בנקים מרכזיים, בעדן ובצנעא, שמבצעים ניהול מוניטרי מקביל על אותו ריאל תימני.
אם החות'ים יממשו את איומיהם על ערב הסעודית, זה עלול להתגלות כמפץ נוסף במלחמה הרב־זירתית הנוכחית, שיביא לקריסת הסכם הפסקת האש במלחמת האזרחים בתימן. אירוע שכזה ישאוב את החות'ים עצמם למלחמה רב־זירתית מול ישראל, מול כוחות הקואליציה להגנת השיט בים האדום, וגם מול היריבים שלהם בתוך שטח תימן.
"כשניסו לגבש קואליציית הגנה, הטענה הערבית נגד האמריקאים הייתה שהם סובלים מהחות'ים כבר עשור, כולל פגיעה במתקני נפט סעודיים, ואף אחד לא נקף אצבע. אבל, כשמתקיפים את ישראל האמריקאים מתעוררים", אומר ד"ר אודי בלנגה, מרצה בכיר במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן. "גיבוש קואליציה ערבית לצד ישראל הוא בעייתי. מדינות ערב חוששות שקואליציה שכזו תדליק את המרחב כולו. אולם ערב הסעודית ומצרים מרוצות מהתקיפה כי ישראל עשתה עבורן את העבודה מבלי שהן היו מעורבות". עוד הוא מוסיף כי "ייתכן שהחשש מהסלמה עם החות'ים יביא לדחיפות גדולה יותר של האמריקאים לסיים את המלחמה וללכת לכיוון של עסקה מול חמאס והסכם מדיני מול ערב הסעודית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.