להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
מצב שהגיע בישראל לנקודת רתיחה הוא גיוס החרדים, בעיקר לאחר ההכרזה שצווי גיוס אכן יישלחו גם לבני החברה הזו. יש מי שחושבים שזו הייתה טעות, ושצריך להגיע לגיוס חרדים באמצעות הסכמות. "אני חושב שכבר הרבה זמן יכולה להיות והייתה הידברות", אמר שר העבודה יואב בן צור. לדבריו, זה גם הביא להצלחות בשטח: "אתם יודעים שכל שנה מתגייסים בערך בין 1,800 לאלפיים חרדים לצבא? הם נמצאים בשלל מקצועות". האם אלו המספרים שאליהם הביאה ההידברות?
● האוצר לכנסת: כל 1,000 חרדים קרביים יחסכו למשק 1.3 מיליארד שקל בשנה
● המשרוקית | האם שר האוצר לפיד הוציא לעבודה 60 אלף תלמידי ישיבה?
● המשרוקית | כמה בעלי פטור ניתן להחזיר לשירות מילואים, ולמה זה תהליך כל־כך מסובך?
● המשרוקית | האם צה"ל דחה את רוב החרדים שהתנדבו להתגייס?
פנינו לדובר צה"ל, שהפנה אותנו להודעה לתקשורת שיצאה ב־4 ביולי, עם נתוני גיוס החרדים לשנת הגיוס 2022, שהתעכבו זמן רב. לפי ההודעה, בשנת גיוס זו התגייסו 1,266 חרדים. ההודעה כללה גם נתונים לשנות הגיוס 2019, 2020 ו־2021 (ראו גרף). בתקופת הזמן הזו, התגייסו בשנת גיוס ממוצע כ־1,216 חרדים. מדובר בשני שליש בלבד מהטווח הנמוך בו נקב בן צור.
כבר הראינו בעבר שהפעם האחרונה בה מספר המתגייסים החרדים היה בטווח הנקוב הייתה ב־2018, עם 1,988 מתגייסים. עם זאת, היה מדובר בחריגה ביחס למגמת הירידה החדה שהחלה לאחר השיא של שנת הגיוס 2015. מאז אותה קפיצה לא ברורה ב־2018, ישנה סטגנציה בה מתגייסים מדיי שנה כ־1,200 חרדים.
אז מאיפה הגיע המספר 1,800? הגיעה אלינו תמונה שמועברת ברשתות, ובה נראית מחברת שבראשה כתוב "דגשים", ואחד מהם הוא ש"3,000 חרדים יותר מ־1,800 הרגיל". חיפוש לאחור של התמונה הוביל אותנו לכתבה ב־ynet, שייתכן שהייתה המקור לבלבול של השר בן צור.
לפי הכתבה, עליה חתומים מורן אזולאי ושילה פריד, מדובר במחברת של נציגת צה"ל בוועדת החוץ והביטחון, שכתבה לעצמה דגשים. במחברת נכתב, לצד המשפט שכבר ציטטנו, "לא אומרים כמה צווים נשלחו" ו"לא אומרים מה התבחינים". אבל ישנו קרב גרסאות בין צה"ל ל"גורמים שהשתתפו בישיבה" שצוטטו בכתבה. לפי תגובת דובר צה"ל לכתבה, המשפטים הם "ההתייחסויות של חברי הוועדה, והם אינם 'דגשים' של דובר צה"ל". לעומת זאת, לפי הגורמים הדגשים היו במחברת כבר בתחילת הדיון ולא במהלכו.
לנו אין אפשרות לדעת מה עבר על המחברת בדיון. אך לפי נתוני צה"ל הרשמיים, מספר המתגייסים החרדים בשנים האחרונות נע סביב 1,200, ולא 1,800, ויש צורך בראיות כדי לטעון שהם שגויים.
מהשר בן צור לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי בן צור לא נכונים. לפי נתוני צה"ל, בשנים האחרונות מתגייסים כ־1,200 חרדים בשנה. המספר 1,800 מופיע בכתבה שדובר צה"ל מתכחש שמכילה נתונים רשמיים מטעמו.
עדכון (30.7.24): ד"ר גלעד מלאך מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הפנה את תשומת לבנו לכך שמלבד הספירה הרשמית של צה"ל אליה התייחסנו, קיימת גם ספירה לא רשמית שכוללת גם חרדים שמגיעים ממוסדות שלא כלולים בצו שר הביטחון, ולפיה אכן התגייסו ב-2022 כ-1,800 חרדים. מספר זה אף הופיע בתגובת המדינה לבג"ץ במסגרת עתירה בנושא. עם זאת, ד"ר מלאך מוסיף ש"הן נתוני הגיוס הרשמיים והן הבלתי רשמיים הינם מנופחים כיוון שכשני שליש מן המתגייסים שנתפסים כחרדים אינם רואים עצמם ככאלה. כתוצאה מכך הערכה ריאלית הינה שישנם כמה מאות מתגייסים חרדים בשנה בלבד". מאחר שהשר בן צור לא הפנה אותנו למקור זה כשפנינו אליו ומאחר שמדובר בספירה לא רשמית ומרחיבה, הוחלט להשאיר את הציון ללא שינוי.
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: יואב בן צור
מפלגה: ש"ס
תוכנית: רינה ועקיבא, כאן ב'
תאריך: 11.7.24
ציטוט: "כל שנה מתגייסים בערך בין 1,800 לאלפיים חרדים לצבא"
ציון: לא נכון
במסגרת הדיון על גיוס בני הישיבות לשירות צבאי והקריאה של רבנים מסוימים שלא לשתף פעולה עם צווי הגיוס שנשלחו, שר העבודה יואב בן צור נשאל בכאן ב' על הדבר. בן צור השיב: "אני חושב שכבר הרבה זמן יכולה להיות והייתה הידברות. אתם יודעים שכל שנה מתגייסים בערך בין 1,800 לאלפיים חרדים לצבא? הם נמצאים בשלל מקצועות". בחנו האם אלו אכן המספרים.
ב-4 ביולי 2024 צה"ל פרסם את נתוני הגיוס לשנת הגיוס 2022 (1 ביולי 2022 עד 30 ביוני 2023), מהם עולה שבשנת גיוס זו התגייסו 1,266 חרדים. הפרסום כלל גם נתונים לשנות הגיוס 2019, 2020 ו-2021, בהן המספרים עמדו על 1,222, 1,193 ו-1,185 חרדים שהתגייסו בהתאמה. בממוצע, מדובר ב-1,216.5 מתגייסים חרדים בשנת גיוס ממוצעת - רק שני שליש מהמספר הנמוך בו נקב בן צור, ו-60.8% מהמספר הגבוה.
כפי שהראנו בבדיקה קודמת, הפעם האחרונה בה היה מספר בטווח בו נקב בן צור הייתה ב-2018, אז היו 1,988 מתגייסים חרדים. עם זאת, היה מדובר בקפיצה חד-פעמית בתוך מגמת ירידה שנמשכת מאז השיא של 2015 עם 2,145 מתגייסים. עוד ציטטנו בבדיקה את המכון הישראלי לדמוקרטיה, שהסביר את הסיבות לירידה הזו: "העצירה בגידול במספר המתגייסים החרדים לצה"ל עשויה לנבוע מן המתח שנוצר בין המגזר החרדי לצבא בעקבות התיקון לחוק שירות ביטחון משנת 2014, שנחשב מאיים מבחינת החברה החרדית. עם זאת, מספר המתגייסים חזר וירד גם לאחר העברת התיקון לחוק שיזמו המפלגות החרדיות. גם המוטיבציה של הצבא לגיוס חרדים ירדה במרוצת השנים, בין השאר, לנוכח העובדה שלא הוצבו לצבא יעדים מספריים לגיוס חרדים, בחוק או בהחלטת ממשלה (עד שנת 2016 היו יעדים לגיוס בחוק או בהחלטת ממשלה)".
ניסינו להבין מהיכן הגיע הטווח בו נקב השר בן צור. נשלחה אלינו תמונה שכביכול נלקחה מוועדת החוץ הביטחון, בה נראית מחברת שבראשה נכתב בכתב יד "דגשים" ובאחת השורות נכתב "3,000 חרדים יותר מ-1,800 הרגיל". לפי מה שנאמר לנו, התמונה רצה בקבוצות ואטסאפ שונות.
חיפוש של התמונה הוביל אותנו לכתבה ב-ynet, עליה חתומים מורן אזולאי ושילה פריד, שכותרתה: "'לא אומרים כמה צווים נשלחו!': נחשפת המחברת של נציגה מצה"ל בוועדה בכנסת". לפי המתואר בכתבה, התמונה מראה מחברת של נציגת צה"ל שישבה בוועדת החוץ והביטחון ורשמה לעצמה דגשים לפיה "לא אומרים כמה צווים נשלחו" וכמו כן "לא אומרים מה התבחינים", לצד המשפט אותו ציטטנו קודם.
אבל חשוב לשים לב שבכתבה ישנה גם הפסקה הבאה: "מדובר צה"ל נמסר כי 'הפרסום על כביכול 'דגשים' במחברת של נציגת דובר צה"ל משולל כל יסוד. הצילום הנראה בתיעוד הוא מתוך מחברת של קצינה שנכחה בדיון, ותיעדה את ההתייחסויות של חברי הוועדה והם אינם 'דגשים' של דובר צה"ל. כל טענה אחרת אינה נכונה'. עם זאת, לפי גורמים שהשתתפו בישיבה, הדגשים הופיעו במחברת כבר בתחילת הדיון ולא נכתבו במהלכו". אין באפשרותנו לדעת מה נכתב באיזה שלב, אך הכתוב במחברת בכל מקרה סותר את הפרסומים הרשמיים של צה"ל בנושא גיוס חרדים לצה"ל, שהם גלויים. בכל מקרה, נראה שהתמונה מהכתבה התפשטה ברשתות החברתיות והפיצה מידע לא מאומת.
מטעם השר בן צור לא נמסרה תגובה.
לסיכום: לפי נתוני צה"ל בשנים האחרונות התגייסו כ-1,200 חרדים מדיי שנה, ולא בין 1,800 לאלפיים. המספר כנראה מבוסס על כתבה בה לכאורה הוצגו נתוני גיוס חרדים, שדובר צה"ל הכחיש. לכן דבריו של בן צור לא נכונים.
עדכון (30.7.24): ד"ר גלעד מלאך מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הפנה את תשומת לבנו לכך שמלבד הספירה הרשמית של צה"ל אליה התייחסנו, קיימת גם ספירה לא רשמית שכוללת גם חרדים שמגיעים ממוסדות שלא כלולים בצו שר הביטחון, ולפיה אכן התגייסו ב-2022 כ-1,800 חרדים. מספר זה אף הופיע בתגובת המדינה לבג"ץ במסגרת עתירה בנושא. עם זאת, ד"ר מלאך מוסיף ש"הן נתוני הגיוס הרשמיים והן הבלתי רשמיים הינם מנופחים כיוון שכשני שליש מן המתגייסים שנתפסים כחרדים אינם רואים עצמם ככאלה. כתוצאה מכך הערכה ריאלית הינה שישנם כמה מאות מתגייסים חרדים בשנה בלבד". מאחר שהשר בן צור לא הפנה אותנו למקור זה כשפנינו אליו ומאחר שמדובר בספירה לא רשמית ומרחיבה, הוחלט להשאיר את הציון ללא שינוי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.