מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell
הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart
"שילוב של גאונות וסיכון". "סיילור לנצח!". "אין גבול למה שבחברה הזאת יוכלו לעשות". חברת התוכנה האמריקאית מיקרו-סטרטג'י, שמשקיעה כל דולר פנוי בביטקוין ומעבר לזה - מתמנפת מאוד כדי להשקיע יותר - מסעירה כבר שנים את חובבי הביטקוין. משקיעים רבים משוכנעים ששווה לשלם עבור מניית החברה הרבה יותר משווי הביטקוין שלה, והסיבה היא העומד בראשה, מייקל סיילור. בעיניהם, מנהיגותו מהווה ערך מוסף, "פרמיית גאונות" ששווה לשלם. אז איך נולד הגורו של משקיעי הביטקוין, ולאן הוא מנווט את הספינה עכשיו?
● מנכ"ל בית ההשקעות הגדול בעולם: "אני מאמין גדול בביטקוין"
● הדעות חלוקות: זה מה שחושבים משקיעי-העל על הביטקוין
● המדינה שמחזיקה מיליארדים בביטקוין והחשש בתעשייה
רעיונות חדשניים והופעות בתקשורת
סיילור נולד ב-1965 בנברסקה. את שנות ילדותו בילה בבסיסי חיל אוויר האמריקאי שבהם שירת אביו. לאחר שסיים את לימודי התיכון, המשיך בתוכנית של חיל האוויר ללימודים באוניברסיטת MIT, שם סיים תואר כפול באווירונאוטיקה ובמדע וטכנולוגיה. בעיות בריאותיות מנעו ממנו להמשיך לקריירה בחיל האוויר, והוא החל לעבוד בחברה שהעניקה שירותי תוכנה לחברות. בגיל 22 הוא עזב את חברת הייעוץ שבה עבד כשכיר, והפך יועץ-קבלן לחברת הכימיקלים הענקית דופונט. בעבודתו זו פיתח מודלים ממוחשבים שסייעו לחברה לצפות ולהעריך שינויים צפויים בשווקים שבהם פעלה.
ה
הצלחת המודלים שפיתח הביאו לחוזה גדול של 250 אלף דולר, שאיפשר לו להקים יחד עם חברו לספסל הלימודים חברה בשם מיקרו-סטרטג'י. לפי חזונם, החברה, שהוקמה בשנת 1989, תעסוק בפיתוח תוכנה לניתוח מידע (data mining) תוך שימוש בקונספט המכונה "מתמטיקה בלתי ליניארית", שאליה נחשפו בעת לימודיהם ב-MIT.
בשנת 1992 חתמה החברה שהקימו השניים על הסכם של 10 מיליון דולר עם רשת ההמבורגרים העולמית מקדונלד'ס. במסגרתו, פיתחה מיקרו-סטרטג'י כלים שאיפשרו לענקית המזון המהיר לנתח מידע באופן שייעל את מבצעי קידום המכירות שלה לצרכן. ההסכם איפשר למיקרו-סטרטג'י לצמוח במהירות, ובין 1990 ל-1996 היא הכפילה את המכירות בכל שנה. כך, בתחילת בועת הדוטקום הייתה החברה בנקודת יזנוק מיטבית לשלב הבא, וביוני 1998 היא הנפיקה את מניותיה לציבור. בהנפקה נמכרו 4 מיליון מניות במחיר 12 דולר למניה.
הרעיונות והטכנולוגיות של מיקרו-סטרטג'י היו חדשניים מאוד לתקופתה, והיזם המנכ"ל מייקל סיילור הפך לכוכב עולה. לראשו נקשרו שלל תארים, בהם "היזם המוביל של חברות התוכנה" לשנת 1997 מאת פירמת הייעוץ וראיית החשבון ארנסט אנד יאנג, וחברות ברשימת "10 יזמי הטכנולוגיה המובילים" מהמגזין היוקרתי רד הרינג בשנה שלאחר מכן.
מיצוב זה, יחד עם הופעת תכופות בתקשורת, הפכו את מניות החברה לסחורה חמה. ביום המסחר הראשון לאחר ההנפקה, החל המסחר בכ-81 דולר למניה. את 1998 סיימה מיקרו-סטרטג'י במחיר של 157 דולר למניה. עד לסוף 1999 היא עלתה אל מעל 400 דולר, ובימי העליזים של תחילת שנת 2000, כשבועת הדוטקום בשיאה, נסק מחיר המניה לכ-1,390 דולר - עלייה דרמטית של יותר מפי 15 בתוך פחות משלוש שנים מיום המסחר הראשון. בתחילת 2000 היה מייקל סיילור שווה 7 מיליארד דולר. באחד העיתונים אז העריכו כי הוא האיש העשיר ביותר באזור וושינגטון די.סי.
במחצית מרץ 2000 פקעה בועת הדוטקום. מחירי המניות קרסו ועמן נגררה למטה גם מניית מיקרו-סטרטג'י. עד ערב 9/11/2001 צנחה החברה בכ-98% ונסחרה בכ-24 דולר למניה. אך מחיר המניה לחוד ועסקי החברה לחוד. האחרונים דווקא המשיכו והשתפרו. מכיוון שכך, החל מחיר המניה להתאושש, ועד מחצית 2005 היא נסחרה בסביבות 80 דולר, שיפור אך עדיין רק כ-5% ממחירה בשיא הבועה.
מאז ועד תחילת 2020 היתה מיקרו-סטרטג'י חברה במדד ראסל 2000, ומחיר המניה נע סביבות 150 דולר. ערב הקורונה, לאחר עשור בו סבלה ממחיר ומחזורי מסחר נמוכים, נע מחירה סביב 135 דולר למניה. אלה שיקפו גם את הקיפאון בגידול בעסקי החברה. בשנת 2011 עלו מכירות מיקרו-סטרטג'י על 500 מיליון דולר, אך מאז ועד 2023 הם נותרו מדשדשים, נעים כ-10% למעלה או למטה. עם רווחיות קבועה של כמה עשרות מיליונים לשנה, החברה שקעה לסטגנציה, כמו רוב החברות במדד הראסל 2000.
ככל שהעמיק, שבה הקונספט את ליבו
כל זה השתנה עם פרוץ הקורונה. השינויים הדרמטיים שהביאה המגפה לשוק התעסוקה, על הורדת ההילוך בשלל מקומות עבודה והזמן המוגדל בבית, הביאו את מייקל סיילור לנהל שיחות נפש עם ידידו משכבר הימים אריק וייס, מנכ"ל בלוקצ'יין אינווסטמנט גרופ. השיחות התגלגלו לפוליטיקה, כלכלה והשקעות. יחד עם תחושת אי הוודאות של עידן הקורונה, צלל סיילור לעולמות הביטקוין. וככל שהעמיק, שבה הקונספט את ליבו.
ביולי 2020 בשיחה רבעונית עם המשקיעים לרגל פרסום הדוחות הכספיים, הודיע סיילור על כוונת מיקרו-סטרטג'י לבחון אפשרות להשתמש בחלק מיתרות המזומנים שבקופתה, כ-600 מיליון דולר, לרכישת ביטקוין, זהב ונכסים אלטרנטיביים אחרים. חודש שלאחר מכן היתה מיקרו-סטרטג'י לחברה הציבורית הראשונה באמריקה שרכשה ביטקוין. היא קנתה 21,454 מטבעות בתמורה ל-250 מיליון דולר.
עד סוף 2020 הוסיפה החברה ורכשה ביטקוין ב-225 מיליון דולר נוספים. או אז העלה סיילור הילוך: הוא החליט שלא רק ירכוש ביתרות המזומנים ביטקוין, הוא גם ישתמש במניות החברה ככלי לגיוס כספים לשם רכישות נוספות של המטבע הדיגיטלי. בדצמבר 2020 הודיעה מיקרו-סטרטג'י כי גייסה 650 מיליון דולר באיגרות חוב הניתנות להמרה למניות, ועם התמורה היא רכשה עוד ביטקוינים.
ב-21 בינואר 2021 הכריזה מיקרו-סטרטג'י כי היא מחזיקה ב-70,470 ביטקוינים במחיר קנייה של 1.125 מיליארד דולר, או בממוצע 15,964 דולר לביטקוין. עד סוף פברואר היא דיווחה כי באחזקתה 90,531 מטבעות ביטקוין בעלות קנייה של 2.17 מיליארד דולר.
סיילור רכש גם מטבעות באופן אישי, לפחות על פי ציוץ שלו מאוקטובר 2020 שבו סיפר כי בבעלותו 17,732 ביטקוין. לאורך השנים המשיכה מיקרו-סטרטג'י ברכישות. נכון לתחילת מאי השנה היא החזיקה ב 214,400 ביטקוינים בשווי של כ-15 מיליארד דולר, רכישות שהביאו לה רווח הון של כ-7.5 מיליארד דולר. כדי לרכוש את הכמות העצומה הזו של ביטקוין החברה לא רק גייסה מיליארדי דולרים של חוב, 3.6 מיליארד נכון לסוף הרבעון שעבר; היא גם השתמשה בביטקוינים שהיא רכשה כביטחונות לרכישה ממונפת.
בשנה שעברה הסביר סיילור, "אנחנו משתמשים באשראי זול מאוד, העלות הממוצעת של הון עבורנו היא בערך 1.6%, יחד עם רכישה ממונפת, כדי לייצר ערך גדול לבעלי המניות". ואכן ערך גדול נוצר להם. בינואר 2020, לפני הקורונה ותחילת מסע הביטקוין של סיילור, נסחרו מניות החברה בכ-123 דולר למניה. עד תחילת 2024 עלה המחיר ל-623 דולר. עם הזינוק במחיר הביטקוין בשנה האחרונה קפץ מחיר המניות לשיא של 1,919 דולר למניה במרץ השנה. עם ירידת מאמר זה לדפוס עמד מחירן על כ-1,775, קפיצה של פי 14 מאז גילה סיילור את הביטקוין. כך, זינק שווי השוק של החברה מכ-2.4 מיליארד דולר בסוף 2019 ללמעלה מ-31 מיליארד כיום.
עדיין מחזיק בכמעט 60% מזכויות ההצבעה
למיקרו-סטרטג'י יש שני סוגי מניות. מניות מסוג A שנסחרות בבורסה, ומניות מסוג B המעניקות פי עשר זכויות הצבעה פר מניה לעומת האחרות. בידי סיילור היו לא הרבה מניות מהסוג הראשון, אולם הוא החזיק בכמעט כל המניות מהסוג השני. וכך, בתחילת 2020 הוא היה הבעלים של כ-70% מזכויות ההצבעה בחברה.
בקיץ 2023 דיווחה החברה לרשות ניירות הערך האמריקאית כי לסיילור אושרה תוכנית מכירת מניות. לפיה, סיילור ימכור עד 400 אלף מניות A שברשותו במנות קבועות של 5,000 מניות ביום. בהמשך להודעה ועד לסוף אפריל השנה מכר סיילור כ-90% מאחזקותיו במניות מסוג A שהיו בבעלותו, גורף רווח הון של 373 מיליון דולר. לאחר המכירות נותרו בידיו פחות מחצי אחוז ממניות סוג A של החברה, אך אחזקותיו במניות מסוג B עדיין מקנות לו כמעט 60% מזכויות ההצבעה.
בינתיים הפך סיילור למאמין גדול בביטקוין - טכנולוגית, מוניטרית ותרבותית כאחד. הוא מרבה להתראיין ולהרצות בנושא, ולמעשה שם את כל עתיד החברה על המטבע הדיגיטלי. כבר ב-2020 הוא הסביר: "השקעותי הטובות ביותר היו ברשתות (networks) שכולם צריכים ואף אחד אינו יכול לעצור, ומעטים הבינו. ביטקוין הוא הרשת המוניטרית". ב-2024 הרחיב: "ביטקוין מחבר 8 מיליארד בני אדם ומאות מיליוני מחשבים. הוא מסנכרן את העולם, תוך חציית תחומי השפעה פוליטיים. הוא מחזיר רציונליזציה למערכת הפיננסית, וחירות וזכויות קניין לכל המין האנושי". את הסיבה הבסיסית למהלכיו הסביר בפשטות: "יש התרחבות מוניטרית בכל מקום. אנשים עומדים לאבד חצי מהעושר שלהם בשנים הבאות. הפתרון היחידי הוא ביטקוין".
סיילור מאמין כי מחיר הביטקוין יגיע למיליון דולר בתוך מספר שנים, ובהמשך ישיר לאמונה זו הפך את חברת מיקרו-סטרטג'י לקרן ממונפת על מחיר הביטקוין. בהתאמה, מניותיה זינקו. אלה עלו מאז 2020 בערך פי שלוש מעליית מנכס הבסיס - הביטקוין; כמעט פי 10 ממניות הטק המובילות; פי 17 ממדד נאסד"ק ו-S&P 500; וכמעט פי 50 ממחיר הזהב.
סוחבת חוב של 3.6 מיליארד דולר
במבט לאחור, השנים האחרונות היו הצלחה פנומנלית למיקרו-סטרטג'י ולבעלי מניותיה. אך יש לזכור, מכירות התוכנה של החברה בירידה מתמשכת. ברבעון הראשון של השנה הם הסתכמו בכ-115 מיליון דולר, ירידה של 5% לעומת הרבעון המקביל. לחברה יש יתרות מזומן זעומות של כ-81 מיליון דולר בלבד. מנגד, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה, עמד לחברה חוב של 3.6 מיליארד דולר, אם כי רובו מיועד לפירעון ב-2027 ואילך.
כל נכסי החברה וקיומה תלוי אפוא במחיר הביטקוין. ירידה משמעותית במחיר המטבע הדיגיטלי, לאזור 25-30 אלף דולר, במיוחד אם לא תצמצם את המינוף, עלול להעמיד את החברה בסכנה קיומית. הביטקוין כבר ידע צניחות דרמטית של 80% ויותר בשנים הדוביות שלו. גם מניות מיקרו-סטרטג'י כבר ידעו עליות של פי 15 וקריסה של מעל 90% בתוך ארבע שנים. אלה עובדות שעל המשקיע הזהיר להביא בחשבון היטב.
כתבה זו, כמו האחרות כאן, אינם ייעוץ השקעה, המלצה או הזמנה לבצע השקעה מכל סוג. כל הכתוב כאן הוא לצורך מידע בלבד. כל השקעה בכל תחום נושאת סיכונים רבים. בכלל זה השקעות במניות, בזהב, או ביטקוין. כל השקעה צריכה להיעשות רק לאחר ייעוץ בגורמים מקצועיים ובהתאמה אישית לכל משקיע.