על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● למה לא הצלחנו ליירט את הרקטה הקטלנית שפגעה במג'דל שמס?
● הסכנה: רחפנים שמגיעים מעבר לקו הירוק הישר לשטח המת של מערכת הביטחון
1איך סיקרו בעולם את האסון במג'דל שמס?
"רקטה מלבנון פגעה בשבת במגרש כדורגל ברמת הגולן שבשליטת ישראל, והרגה לפחות 12 בני אדם, רובם בני נוער וילדים, לפי הצבא הישראלי. זו הייתה המתקפה הקטלנית ביותר מעבר לגבול הצפוני של ישראל בחודשים של פעולות איבה והעלתה חשש להסלמה בסכסוך", נכתב בניו יורק טיימס בסיקור של האסון במג'דל שמס. צוין כי "גורמים רשמיים ישראלים האשימו את חיזבאללה, ש'הכחיש אחריות, למרות שאמר כי שיגר מספר מטחי טילים לעבר צפון ישראל בשבת'".
מוסקבה, שיש לה קשרים עם רוב השחקנים המרכזיים במזרח התיכון, גינתה את הפגיעה. "אנו מגנים את כל פעולות הטרור שבוצעו על ידי כל ישות", ציטטה היום (א') סוכנות הידיעות הרוסית TASS את שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. באיראן אינטרנשיונל צוטט מוחמד עפיף, הדובר הראשי של חיזבאללה, באמרו כי הארגון "מכחיש מכל וכל את ביצוע ההתקפה על מג'דל שמס". עם זאת, "הצבא הישראלי אומר כי הרקטה ששימשה בתקיפה הייתה 'רקטה של פלק-1, רקטה איראנית, מיוצרת באיראן, רקטה עם ראש נפץ של למעלה מ-50 ק"ג של חומר נפץ'", נכתב.
באל-אכבר הלבנוני, נכתב כי "לאחר שהפיצו טענות בתקשורת הישראלית על אחריותה של המפלגה לפיגוע, 'ההתנגדות האסלאמית', בהודעה רשמית, הכחישה את 'כל הטענות הכוזבות בהקשר זה', והדגישו כי היא אינה קשורה כלל ל'תאונה'". ב-CBS צוין כי פקיד אמריקאי אמר לערוץ החדשות במוצאי שבת כי 'אין כאן ספק אמיתי שזה היה חיזבאללה'. בנתיים, בניו יורק פוסט נכתב כי "הנשיא לשעבר דונלד טראמפ האשים את הנשיא ג'ו ביידן וסגנית הנשיא קמאלה האריס בפגיעת הרקטות של חיזבאללה".
לגבי התפתחות פוטנציאלית בגזרה בשל האסון הכבד במג'דל שמס, נכתב בוושינגטון פוסט כי "ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, הבטיח להגיב על מה שגורמים צבאיים כינו המתקפה הקטלנית ביותר על ישראל מאז 7 באוקטובר, מה שמעלה את החשש להסלמה רחבה יותר בפעולות האיבה. הוא אמור לחזור לישראל ביום ראשון מביקורו בארצות הברית ואמור לפגוש את הקבינט הביטחוני שלו ביום ראשון אחר הצהריים". ב-BBC צוין כי "בהצהרה של האו"ם נאמר ש'איפוק מירבי' חיוני על ידי כל הצדדים, עם סיכון של סכסוך רחב יותר ש"יבלע את האזור כולו בקטסטרופה שלא ניתן להאמין".
"זו תזכורת לכך שסוג זה של ניהול סכסוכים עדיין כרוך במשחק באש ולצדדים אין שליטה מלאה על הסלמה", צוטט דניאל סובלמן, עמית מחקר מישראל ביוזמת המזרח התיכון בבית הספר הרווארד קנדי בוול סטריט ג'ורנל. צוין כי "משא ומתן בהנהגת ארצות הברית פועלים להדוף מלחמה אזורית רחבה יותר על ידי חיפוש אחר פתרון דיפלומטי בין השניים, אך חיזבאללה אמר שהוא לא יפסיק את התקפותיו עד להפסקת הלחימה בעזה".
מתוך הניו יורק טיימס, מאת אדם רסגון, אהרון בוקסמן. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך סוכנות הידיעות הרוסית TASS. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הניו יורק פוסט, פטריק ריילי. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך איראן אינטרנשיונאל. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך אל-אכבר הלבנוני. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת קרי קלר לין. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך CBS. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הוושינגטון פוסט, מאת רחל נאנט. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך CNN, מאת איוונה קוטסובה, אייאד קורדי, לורן איסו, אביר סלמן, קתרין ניקולס, אנדרו ריין. לקריאת הכתבה המלאה.
2האקרים הדליפו מידע של ספורטאים ישראלים באולימפיאדה
"יחידת הלוחמה בפשעי סייבר של צרפת (OFAC) עושה מאמצים להסיר מידע פרטי על ספורטאים ישראלים, המשתתפים במשחקים האולימפיים בפריז, מהרשתות החברתיות, לפי מקורות במשטרה", נכתב על ידי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, בדיווח שפורסם בבארון. "ביום שישי, תוצאות בדיקות דם ונתונים נוספים פורסמו בטלגרם בהתקפת סייבר. האקרים גם חלקו את העבר הצבאי של הספורטאים. התקרית דווחה ל-OFAC, שפועלת כעת להסרת הנתונים מהפלטפורמות".
צוין כי "ישראל הזהירה את צרפת ביום חמישי מפני איומים פוטנציאליים מצד קבוצות הנתמכות על ידי איראן נגד ספורטאים ותיירים ישראלים במהלך המשחקים האולימפיים בפריז. 'יש מי שמבקש לפגוע בחגיגות האירוע המשמח הזה', צוטט שר החוץ ישראל כ"ץ בדבריו למקבילו הצרפתי במכתב, שהעתקים ממנו פורסמו לתקשורת. 'יש לנו כרגע הערכות לגבי איומים פוטנציאליים של שלוחות טרור איראניות וארגוני טרור אחרים שמטרתם לבצע פיגועי טרור נגד חברי המשלחת הישראלית ותיירים ישראלים במהלך האולימפיאדה'", אמר. צוין כי "צרפת פתחה במבצע אבטחה נרחב כדי להבטיח שהאולימפיאדה - שהחלה ביום שישי ותסתיים ב-11 באוגוסט - תהיה בטוחה. כ-18 אלף חיילים צרפתים נפרסו כדי לאבטח את המשחקים בנוסף למשטרה הרגילה".
מתוך בארון, מאת AFP. לקריאת הכתבה המלאה.
3ערב הסעודית מפחדת להסתבך עם החות'ים
"ריאד חוששת להיגרר לסכסוך ישיר חדש עם החות'ים, כך לפי מספר אנשים המכירים את האסטרטגיה של ממשלת ערב הסעודית, שביקשו לא להזדהות בשל רגישות העניין", נכתב בבלומברג. "ערב הסעודית נלחמה בעבר בקבוצה במשך שבע שנים משנת 2015 בסכסוך שהרס את תימן, וגרם, על פי הערכות, לכך ש370 אלף בני אדם מתו מקרבות ורעב". נכתב כי "המתיחות עלתה בימים האחרונים לאחר שמזל"ט חות'י הרג אדם בתל אביב ב-19 ביולי, לו השיבה ישראל בתקיפות אוויריות על הנמל חודיידה שבשליטת החות'ים למחרת. בערך באותו זמן, מנהיג החות'ים עבדול מאליק אל-חות'י טען שערב הסעודית משתפת פעולה עם ישראל וארה"ב כדי לבלום את התקפות הארגון על הספנות בים האדום. הוא איים לגרום לממלכה 'אבידות מחרידות' ולהוריד את חזון 2030, תוכנית השינוי הכלכלי והחברתי של יורש העצר מוחמד בן סלמאן בשווי טריליוני דולרים".
עוד נכתב כי "החות'ים תקפו באופן קבוע את ערב הסעודית במהלך מלחמתם - כולל מתקני הנפט שלה - לפני שביתת נשק שברירית בשנת 2022. כל חידוש ההתקפות הללו עשוי להעלות את מחירי הנפט. משרד ההגנה הסעודי הכחיש את היותו מעורב בהתקפות ישראל על חודיידה, ומשרד החוץ קרא לכל הצדדים לגלות איפוק". צוין כי הדבר "מצביע על שינוי משמעותי במדיניות החוץ של נסיך הכתר. מי שבעבר היה אגרסיבי כלפי איראן ובעלות בריתה, חיפש לאחרונה שלום עם טהראן וחתם על הסכם עם החות'ים, המתמקד בצמיחה כלכלית ומשיכת משקיעים ותיירים. עם זאת, מומחית לתימן נדווה אל-דווסרי מטילה ספק בהצלחתה ארוכת הטווח של האסטרטגיה הזו, משום שהחות'ים, המונעים על ידי אידיאולוגיה, שואפים לאתגר את ערב הסעודית ולהגביר את התנגדותם לישראל ולארה"ב".
מתוך בלומברג, מאת סם דאגר, מוחמד האטם. לקריאת הכתבה המלאה.
4הגישה של האריס כלפי עזה מחזירה מצביעים פרו-פלסטינים לדמוקרטים
"האני אלמדהון לא תכנן להצביע לנשיא ביידן השנה לאחר שאחיו נהרג בתקיפה אווירית ישראלית בעזה", נכתב בוול סטריט ג'ורנל בכתבה שמתארת את השפעתה של מועמדות קמילה האריס לנשיאות ארה"ב על פעילים פרו-פלסטינים בארה"ב, ואת עמדתה האפשרית בענייני המלחמה בעתיד הקרוב. "אלמדהון אמר שלביידן, שתמך בישראל ושלח נשק אמריקאי לקראת המאמץ המלחמתי שלה, יש 'דם על הידיים'. כעת, כאשר סגנית הנשיא קמאלה האריס צפויה להחליף את ביידן כמועמדת הדמוקרטית, אלמדהון לא רק מוכן להצביע עבורה; הוא מוכן לעזור בגיוס מצביעים נוספים". 'היא שמה את קולות הפלסטינים במוקד הדיון', אמר אלמדהון, "פלסטיני-אמריקאי ששוחח עם האריס על המלחמה בטלפון בנובמבר וקיבל ממנה מכתב תנחומים אישי בעקבות מות אחיו. 'היא דיברה על סבל פלסטינים, ודיברה על המצב הזה ברמה אנושית יותר'".
נכתב כי כעת, "כשביידן זז הצידה, הסנגורים אומרים שהם עוקבים מקרוב אחר האריס כדי לראות אם היא תרחיק את עצמה ממדיניות הנשיא בעזה ותתווה חזון משלה". "'אני חושבת שהיא צריכה להרחיק את עצמה מביידן ולא להסכים איתו בנושא הזה'", אמרה לילי גרינברג קול, פעילה פוליטית אמריקאית ועובדת ציבור לשעבר שמונתה על ידי ביידן והתפטרה בגלל מדיניותו בעזה. גרינברג קול עבדה גם על הקמפיין של האריס ב-2020. 'יש פעולות נכונות מבחינה מוסרית שהיא יכולה לנקוט, אבל זה גם הצעד הפוליטי החכם מבחינתה', אמרה".
צוין כי "מאחורי הקלעים, האריס הייתה תומכת תקיפה ומוקדמת להפסקת אש ולהפעלת לחץ רב יותר על ישראל בגלל התנאים ההומניטריים בעזה, לדברי כמה גורמים בממשל. היא הביעה דאגה מיוחדת, בציבור ובפרטי, מהרעב הנרחב שאחז ברצועה". בנוסף, צוין כי "רוב האמריקאים תומכים באופן נרחב במתקפה הישראלית בעקבות ה-7 באוקטובר. אבל כמה סקרים הראו שמספר הולך וגדל של אמריקאים, בעיקר דמוקרטים ועצמאיים, החלו להסתייג מהפעולה הצבאית של ישראל בעזה. דמוקרטים צעירים יותר נוטים בעקביות להזדהות עם הפלסטינים ולהטיל ספק בתמיכה של ארה"ב בישראל".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת סברינה סידיקי. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.