מדד הבנייה חטף בעקבות ההסלמה הביטחונית. אלו הסיבות

האסון במג'דל שמס בו נהרגו 12 צעירים הוביל לירידות חדות בבורסה המקומית בפתיחת שבוע המסחר • את המגמה השלילית הוביל מדד הבנייה שצלל בכ-5% • המדד נוטה להגיב בירידות חדות להתפתחויות שליליות במלחמה. מדוע זה קורה?

מדד הבנייה בירידה / צילום: שלומי יוסף, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
מדד הבנייה בירידה / צילום: שלומי יוסף, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האסון הכבד במג'דל שמס שאירע אמש (ש'), בו נהרגו 12 צעירים, הוביל לפתיחה צורמת של שבוע המסחר בתל אביב. על רקע הירידות החדות בבורסה המקומית: החשש מפני הסלמה בגזרה הצפונית במלחמת חרבות ברזל כשברקע דיווחים על קשיים בהתקדמות בעסקת החטופים.

מניית צילו-בלו התרסקה לקראת ביצוע הסדר החוב ביום שני. זו הסיבה 
המנכ"ל שמגלה: איך משכירים 400 דירות בתוך חמישה חודשים? 

מדד ת"א 35 ירד בכ-2.4% בשעה זו ומדד ת"א 90 צלל בכ-3%. בקרב המדדים הענפיים, את המגמה האדומה מוביל מדד מניות הבנייה שצלל בכ-5% ונוטה להגיב בירידות חריגות בימים בהן נרשמת הסלמה ביטחונית. בקרב מניות המדד בולטות לשלילה מניות ישראל קנדה  שצללה בכ-7% יחד עם אפריקה מגורים  שאיבדה מערכה 6%. גם מניית שיכון ובינוי  ירדה בכ-5%.

הכלכלנים הבכירים בשוק מסבירים מדוע מדד הבנייה נוטה לבלוט לשלילה בימים כאלה.

"השלמות הבנייה מתעכבות"  

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מסביר בשיחה עם גלובס כי: "הסיבה לירידה החדה יותר של ענף הבנייה היא כפולה. הראשונה היא שמדד הבנייה עלה ב-20% מתחילת החודש ולכן סביר שנראה תיקון לעליות החדות. שנית, אם וככל שהמלחמה תתרחב הדבר יגרום לעצירה חדה יותר של הפעילות הכלכלית הפיזית וענף הבנייה מן הסתם יהיה אחד הנפגעים הבולטים ביותר מעצירה כזו".

גיא אלמוג, מנהל תחום יועצי ההשקעות בבנק ירושלים, מצטרף לדבריו של מנחם ומוסיף: "ענף הנדל"ן בדרך כלל מגיב בירידות לאירועים ביטחוניים שליליים, ובפרט סובל מתחילת מלחמה חרבות ברזל. אחת הסיבות המרכזיות לכך נובעת מהצפי להתחזקות הדולר ומסביבת הריבית הגבוהה שמייקרת את עלויות המימון לחברות הנדל"ן. במקביל, העלייה במחירי הסחורות הנדרשות לצורך בנייה ולצד המחסור בעובדים כתוצאה מהפסקת כניסה של עובדים פלסטינים וגיוס מילואים משמעותי גורמים לעבודה בעצימות נמוכה באתרי הבנייה".

רינת שילה, אנליסטית בכירה במיטב ברוקראז, מצטרפת לדבריו של אלמוג: "המחסור בעובדים בענף הבנייה גורר לעיכובים בהשלמות בבנייה. החברות הגדולות הצליחו לצמצם את העיכובים עם הבאתם של פועלים זרים לאתרים, אך הקצב איטי ואיננו עומד בביקושים. גם עלויות העובדים הזרים גבוהות יותר, ופיתוח המיומנות של העובדים החדשים לוקח זמן. עלויות חומרי הגלם מבחינת הקבלן הישראלי מושפעות גם משינויי מטבע, וכאשר השקל נחלש, זה מייקר מחירים. במקביל, עלויות השילוח מתייקרות גם כן, ספינות רבות הפסיקו את השילוח דרך הים האדום כך שנתיב השייט מתארך מתעכב ומתייקר.

"בשורה התחתונה, עיכוב בבנייה, ויותר מכך - עצירות בבנייה, כפי שהיה בתחילת המלחמה בשילוב עם עלויות מימון גבוהות מובילות להפסדים בדוחות".

הענף יתאושש בעתיד

מנחם מדגיש כי מהצד השני "יש לזכור לטווח הרחוק יותר שהענף עשוי לצאת נשכר מצרכי שיקום התשתית של המשק עם תום המלחמה וטיפול בנזקים הפיזיים שנגרמו במהלך הלחימה".

אלמוג מבנק ירושלים מתייחס למניות שבולטות לשלילה במדד ומתייחס גם לביצועי המדד בטווח הארוך: "נכון לצהרי היום, ישראל קנדה  מובילה את הירידות מבין מניות הנדל"ן לבנייה. לחברה מינוף גבוהה יחסית, פרויקטים יוקרתיים ומחיר מניה שעלה משמעותית מהשפל של סוף אוקטובר 2023. כל אלו אטרקטיביים פחות במידה ונראה הסלמה משמעותית ומלחמה של יותר ממספר ימים. כמובן שצריך לזכור שהאוכלוסייה בישראל צפויה להמשיך לצמוח בצורה משמעותית לטווח הארוך, כך שהסלמה בצפון כנראה שתשפיע פחות על הטווח הבינוני-ארוך".