דולנד טראמפ / צילום: ap, Mark Humphrey
דונלד טראמפ של 2024 הוא תומך קריפטו נלהב. בנאומו בוועידת הקריפטו בנאשוויל, טנסי, הכריז המועמד לנשיאות ארה"ב כי אם ייבחר, יהפוך את מנהיגת העולם החופשי ל"בירת הקריפטו העולמית". טראמפ הצהיר כי יבסס רזרבות קריפטו ממשלתיות, כפי שיש כיום רזרבות מט"ח או זהב בידי ממשלות במטרה לייצב את המערכת הפיננסית. הממשל האמריקאי, נזכיר, מחזיק ב־213 אלף מטבעות קריפטו ששווים נכון להיום כ־12 מיליארד דולר.
● היא הייתה חברת תוכנה קטנה. עד שהמייסד שלה התאהב בביטקוין
● משרד האוצר: החל מ-2026 יחול בישראל מס חברות מינימלי בשיעור 15%
בפעם האחרונה שטראמפ התגורר בבית הלבן, הוא נשמע אחרת לגמרי. הוא טען כי הביטקוין הוא "אינו כסף כלל", כינה אותו "הונאה" וטען כי תעשיית הקריפטו נשענת על "אוויר דליל". הוא אף צייץ בטוויטר בשנת 2019: "יש לנו רק מטבע אמיתי אחד בארצות הברית, והוא חזק מתמיד, אמין ומהימן. זה המטבע הדומיננטי ביותר בכל מקום בעולם, והוא תמיד יהיה כזה. קוראים לו דולר אמריקאי!".
ההבטחות של טראמפ למשקיעי הקריפטו
היום, כאמור, המועמד לנשיאות נשמע אחרת לגמרי. טראמפ מנסה למצב את עצמו בתור מי שעתיד להיות "נשיא הקריפטו", ומבטיח למסד את המערכת המבוזרת בתוך הממשל האמריקני. "אם אנחנו לא נאמץ את שוק הקריפטו, סין תעשה זאת, מדינות אחרות יעשו זאת, הן ישלטו בשוק ואנחנו לא יכולים להרשות שסין תשלוט", הסביר טראמפ את עמדתו בנאומו בנאשוויל.
במהלך הנאום טראמפ התחייב להקלות נוספות בשוק המבוזר, ובהן הקלה ברגולציה על חברות כרייה בארה"ב, במטרה למנוע מהן לעבור לסין, תמיכה במטבעות יציבים (שצמודים לדולר) במטרה לחזק את המטבע האמריקאי, ולמנוע מטבע דיגיטלי רשמי של הבנק המרכזי (CBDC). בנוסף, הוא התחייב כי אם ייבחר, הוא ימנה מועצה נשיאותית לענייני קריפטו. "זאת תהיה המדיניות של הנשיאות שלי", ועוד הכריז: "אל תמכרו את הביטקוין שלכם".
למרות שהדברים הללו מחזקים את תעשיית הביטקוין, המטבע המבוזר בקושי זז במהלך יום המסחר, ייתכן שעל רקע המסחר הדל בימי ראשון, וייתכן גם שמכיוון שעמדותיו של טראמפ היו ידועות לסוחרי הקריפטו וכבר חודשים ארוכים שמחיר הביטקוין עולה בעקבות ההערכות שהוא ינצח בבחירות. מתחילת השנה הביטקוין זינק בכ־53%.
הנשיא הבא יוכתר על ידי קהילת הקריפטו?
טראמפ גם תקף את מדיניות של הנשיא הנוכחי, ג'ו ביידן, ואת סגניתו קמלה האריס המתמודדת נגדו על הנשיאות בחודש נובמבר. "מסע הצלב של ביידן והאריס נגד שוק הקריפטו ייפסק", הכריז, ואף קרא: "ביומי הראשון אפטר את גארי גנסלר (יו"ר הרשות לניירות ערך בארה"ב, נתפס כמתנגד לתעשייה, א"כ)... תהיה לנו רגולציה, אבל היא תגיע מאנשים שאוהבים את התעשייה שלכם, לא שונאים אותה".
"אני חושב שאנשים מתרגשים בנוגע לזה", אומר מארשל בירד, סמנכ"ל תפעול בג'מיני, פלטפורמת מסחר בקריפטו. "אם טראמפ יבחר ויבחר קבינט חדש, ומעגל חדש התומך בשוק, הדברים ישתנו ישתנו לטובה".
אמנם בתקופתו של ביידן אושר מסחר בתעודות סל שעוקבות הן אחרי הביטקוין והן אחרי האית'ריום (מטבע הקריפטו השני בגודלו בעולם), אבל משקיעי הקריפטו עדיין מזהים אותו, ובעיקר את גנסלר כאויבים של התעשיה. אחת הסיבות היא העובדה שביידן הטיל וטו ופסל חוק שנועד להקל על בנקים אמריקאיים להחזיק קריפטו. בנוסף, הנשיא הנוכחי הטיל מספר מגבלות על חברות הכרייה.
מארק קיובן, המיליארדר המפורסם, הידוע גם כמשקיע במטבעות מבוזרים אמר שהקולות המגיעים מהשוק יכולים להכתיר את הנשיא הבא. ונראה שטראמפ מסכים. במפלגה הרפובליקנית הבינו שיש תרעומת של מדיניות הקריפטו של ביידן ולכן תופסים עמדה נגדית בניסיון לתפוס את תשומת ליבם של כ־50 מיליון המשקיעים הפעילים לפי הערכות בבורסות המבוזרות בארה"ב. אגב, גם הסגן המיועד של טראמפ, ג'יי די ואנס, הוא משקיע קריפטו וביטקוין נלהב. נכון לשנת 2022, הוא החזיק במטבעות ביטקוין בשווישל יותר מ־100 אלף דולר.
מיליוני דולרים של תרומות קריפטו
אבל לא רק קולות קהילת הקריפטו מעניינים את טראמפ, אלא גם התמיכה הכספית ממנה. לפי CNN המועמד הרפובליקני לנשיאות ערך פגישה עם בכירים במערכת המבוזרת בריזורט שלו בפלורידה. הבכירים הסבירו לו כי שהתעשייה יכולה לתמוך בקמפיין הנשיאותי של טראמפ אם יתמוך מצידו באג'נדה שלהם. היום, בעלי קרנות ההון סיכון בן הורוביץ' ומארק אנדרסן עומדים לצידו של טראמפ, יחד עם התאומים טיילר וקמרון וינקלבוס שמכונים "המיליארדרים הראשונים של הביטקוין".
סיבוב הפרסה נעשה שלם לאחר שטראמפ החל לקבל תרומות לקמפיין שלו באמצעות קריפטו. התרומות הגיעו לשווי של יותר מ־4 מיליון דולר, כך שנראה שהנשיא לשעבר מרוויח מאוד מהתקרבות למשקיעי הקריפטו.
עמדתה של האריס טרם נשמעה
השינוי באג'נדה הפוליטית יחייב התייחסות גם של הצד השני - המועמדת לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית, קמלה האריס. זו, עדיין לא התבטאה בנושא ולא ברור מה המדיניות המתוכננת שלה לתחום. עם זאת, ההתקפות של טראמפ נגד מדיניות הקריפטו הדמוקרטית, עשויה להועיל לשוק הקריפטו בכל תרחיש, כאשר משקיעי הקריפטו יאספו הבטחות משני הצדדים.