גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד האוצר הכריז על שינוי דרמטי במס החברות. אלה ההשלכות

בשנת 2026 צפוי מס החברות המינימלי לעמוד על 15%, כפי שנחשף לראשונה בגלובס, בשעה שחברות בינלאומיות כמו אינטל וטבע משלמות פה מס נמוך בהרבה ● מומחים ממליצים למדינה לא להיות הראשונים לאימוץ המתווה הבינלאומי, ומטילים ספק לגבי השאלה אם ארה"ב תיסוג מהמהלך לאחר הבחירות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אם לא יהיו הפתעות, בשנת 2026 ישראל תצטרף למתווה מיסוי הכלכלה הדיגיטלית של ארגון ה־OECD, ובמסגרתו היא תאמץ את ה־"פילאר השני", הכולל בין השאר מס חברות מינימלי אפקטיבי של 15% על כלל רווחי תאגידים רב־לאומיים, בכל אחת מהמדינות בהן הם פועלים. מטרת התוכנית היא לעדכן את חוקי המיסוי הבינלאומיים, ובעיקר לאפשר למדינות להתמודד עם הכלכלה הדיגיטלית ועם חברות שמדווחות על רווחיהן במדינות שגובות מהן פחות מסים, ללא קשר למדינות מהן הגיעו הרווחים בפועל.

ההחלטה לגבות מע"מ מטיפים של מלצרים יוצאת לדרך. כך זה יעבוד 
ועדת הכספים אישרה: הפחתת מס רכישה דרמטית לעולים שרוכשים דירה 

בכך, מקוות המדינות לעצור את המרוץ לתחתית, במסגרתו הן התחרו זו בזו באמצעות הטבות מס מפליגות לחברות הגדולות שניצלו את כוחן ומעמדן הבינלאומיים. בראש ובראשונה, יישור קו בינלאומי כזה צפוי להשפיע על חברות הטכנולוגיה הרב־לאומיות, בהן פייסבוק, אפל, אמזון וגוגל.

גם בישראל, ההשפעה של המס החדש עשויה להיות מהותית ודרמטית, ודאי אם העננה הביטחונית והגיאופוליטית תמשיך לרחף מעלינו עוד בשנים הבאות. בין השאר, המהלך גם עשוי להתנגש עם חוק לעידוד השקעות הון, שמטרתו לספק הקלות מס לחברות שפועלות פה. אלו משלמות מס מופחת משמעותית ממס החברות - העומד על 23%.

במידה וישראל תעלה את שיעור המס המוטל עליהן, יש כבר מי שחושש שהחברות הללו יבחרו להעביר את פעילותן למדינות אחרות שעדיין לא החילו את היטל המס הגבוה. יש לציין כי חברות רבות בעלות מרכזי פיתוח במרכז הארץ אינן כלולות במתווה, שכן הן מלכתחילה משלמות שיעור מס גבוה יותר מ־15% ועל כן הן לא תושפענה מהחלת המתווה.

לא בכדי, כבר בהודעת משרד האוצר בתחילת השבוע על אימוץ המתווה ניתן היה לראות שהם מודעים למורכבות ולסכנה של המהלך. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הדגיש כי עמידה בסטנדרטים הבינלאומיים "היא תנאי הכרחי ליצירת שוק חופשי וגלובלי", אבל גם התחייב שיפעל "לשיפור האטרקטיביות של מדינת ישראל להשקעה בתחום החדשנות וההייטק". שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים, הדגיש כי מדובר על מערכת של איזונים - "מחויבות הממשלה לכללי מיסוי בינלאומיים מחד, ומאידך שמירה על משטר מס אטרקטיבי למשיכת השקעות".

התנגשות בין חוקים

הדוגמה המוכרת והמשמעותית ביותר לתשלום מיסוי מופחת היא זו של חברת אינטל, שנחשבת כבר שנים למעסיקה הפרטית הגדולה בישראל עם כ־12 אלף עובדים. אשתקד אישרה אינטל כי היא תשקיע במפעל שבבים חדש שיוקם בקריית גת סכום עתק של 25 מיליארד דולר בסך הכל.

במסגרת ההסכם, תעניק הממשלה לאינטל מענק בסך 3.2 מיליארד דולר על־פני מספר שנים, בהתאם לעמידה ביעדים שונים, הכוללים ככל הנראה יעדי תעסוקה והשקעה חוזרת בחברות ובקבלנים ישראלים. אינטל משלמת על מפעליה מס בסך 7.5%, כאשר על מרכזי הפיתוח נגבים 12%. יחד עם זאת, לפני החתימה על ההסכם החדש, שילמה ענקית השבבים מס בגובה 5% בלבד. גם ענקית התרופות הישראלית טבע נהנית מתמריצי מס דומים שנועדו לשכנע אותה להישאר בישראל.

טלי ירון־אלדר, עורכת דין במשרד ירון־אלדר, פלר, שורץ ושות' ולשעבר נציבת מס הכנסה, סבורה שישראל לא צריכה למהר לאמץ את הכללים החדשים. "אנחנו רוצים להשאיר את הייצור של החברות בארץ, ולכן יש צורך להישאר אטרקטיביים לחברות הללו. מסיבה זו, רק במידה וכל העולם המערבי יהיה שותף למתווה אנחנו נצטרך להיות שם גם כן, ולמצוא חלופות אחרות".

ירון־אלדר מעריכה כי בכל מקרה, "כמות החברות הפועלות בישראל ונמצאות תחת הסיווג של חברות רב־לאומיות גדולות, הכולל תאגידים רב־לאומיים עם מחזור הכנסות עולמי שעולה על מ־750 מיליון אירו, הן בודדות".

ירון־אלדר מציינת כי רוב חברות ההייטק מחזיקות בישראל מרכזי פיתוח, שאינם מציגים רווחים משמעותיים בדרך כלל. לדבריה, "ההשפעה תהיה על חברות כמו אינטל, שהקימה מפעל בארץ ויש לה פעילות ייצור בישראל, והחלת המתווה בישראל יגרור עלייה בשיעור המס שהיא משלמת". להערכתה, ישראל תצטרך להעניק לחברות הללו מענקים מסוגים אחרים, במטרה לעקוף את החקיקה ולהישאר אטרקטיבית.

המתווה של ביידן

יניב שקל, שותף בכיר במשרד עו"ד שקל ושות', מעריך כי ההחלטה להצטרף למתווה נכפתה על ישראל, כתוצאה מהצפי ליישום כללי הפילאר השני במדינות זרות. הוא מסביר כי "במידה שארה"ב תחיל את המתווה, מה שכלל לא בטוח, ישראל חייבת לבצע התאמות מול הפילאר השני, שכן ארה"ב תגבה מסים על כל החברות הפועלות בישראל וההטבות שהיא מעניקה ממילא יפוגו. כדי להתמודד עם זה, מדינת ישראל מעדיפה לגבות בעצמה את המסים האלו".

שקל מעריך כי הרלוונטיות של תכנית ה־OECD, היא בעיקרה למדינות בהן רשומות החברות הגדולות, כמו אירופה, סין, יפן וארה"ב.

לגבי חברות ההייטק הפועלות בישראל, שקל אומר שההשלכה לגביהן תהיה צמצום של מסלולי ההטבות הקיימים היום, ופגיעה בתחרותיות של ישראל במשיכת השקעות. "אני מעריך שבמקביל לצמצום הטבות המס כתוצאה מאימוץ המתווה, מדינת ישראל מנסה לאתר מכשירים אחרים שישמרו על התחרותיות שלנו כמרכז פיתוח לתאגידים רב־לאומיים".

ועדיין, החשש מבריחת חברות הייטק מישראל ובייחוד מהפריפריה - אזורי עדיפות לאומית הנהנים ממסלולי מס מופחתים - קיים. עד להטמעת החקיקה, ההנחה היא שבישראל יבחנו את ההשפעות על מדינות אחרות שכבר החילו מס מינימלי של 15% בחיפוש אחר דרכים אחרות לשמור על האטרקטיביות במשיכת חברות - באמצעות סובסידיות, מענקים וכדומה.

ובכל מקרה, ההערכה היא שהדרך למס חברות גלובלי בשיעור של 15% לפחות עוד ארוכה. את הרעיון למיסוי אחיד גיבשו בממשלת ביידן, ולא בטוח כי המחליף או המחליפה בבית הלבן ימשיכו במתווה הנוכחי. יתרה מכך, המועמד לנשיאות ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע בחודש שעבר למנכ"לי החברות הגדולות כי יפעל להורדת מס החברות בארה"ב, מה שמלמד שמוקדם להספיד את התחרותיות ואת המירוץ לתחתית של מדינות העולם.

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד