גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסקר שגילה: זו השכונה העשירה ביותר בישראל

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני הלמ"ס שהגיעו לידי גלובס מציגים את המדרג החברתי־כלכלי של שכונות בישראל ● ככלל, מספר השכונות שמשתייכות לאשכול הגבוה ביותר נפל בתוך שלוש שנים מ־70 לשמונה, מחציתן בתל אביב, ובהן גם השכונה החזקה ביותר בישראל - צהלה ● בירושלים לא פחות מ־29 שכונות נמצאות באשכול הנמוך, חלק גדול מהן חרדיות

תל אביב / צילום: Shutterstock
תל אביב / צילום: Shutterstock

צהלה היא שכונת המגורים שעומדת בצמרת הסוציו־אקונומית של ישראל. לעומתה, שורה של שכונות חרדיות בבני ברק, ירושלים ובית שמש הן השכונות החלשות והעניות במדינה - כך עולה מדירוג הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אשר נשען על נתונים משנת 2021.

מפלס הים יציף את המפרץ, חום קיצוני יכה בתל אביב: האזהרות של מינהל התכנון
תוכנית אסטרטגית חדשה תחלק את המדינה ל-28 אזורים 

המדד החברתי־כלכלי של יישובים בישראל מתקבל באמצעות שקלול של 14 משתנים, בהם שכר ממוצע, חציון גיל, מספר משפחות עם ארבע נפשות ויותר, השכלה ותארים אקדמאים, תעסוקה בקרב נשים, קבלת קצבאות והשלמות הכנסה, הימצאות כלי רכב ותדירות נסיעות לחו"ל. התוצאות משוקללות למדד יחסי, שבו רשות מקומית שמקבלת את הערך 0, משקפת את הממוצע הסוציו-אקונומי של יישובי ישראל. הערים אור עקיבא ואור יהודה נמצאו כקרובות ביותר לממוצע הזה.

באופן כללי ניתן לומר כי היישובים בישראל "התמרכזו" מעט, לעומת הסקר הקודם שנערך על נתוני 2019. אם בסקר ההוא 11 יישובים נכללו באשכול הנמוך ביותר 1, בסקר הנוכחי מספרם הגיע לשמונה; בסקר הקודם 26 רשויות דורגו באשכול 2 ואילו בזה הנוכחי רק 18. מאידך גדל מאוד מספר הרשויות בדירוג 3, מ־37 בסקר הקודם ל־50 בזה הנוכחי.

לעומת זאת, מספר הרשויות שנכללו באשכול 10 ירד מחמש לשתיים, ואילו באשכול 9 מספר הרשויות נותר כשהיה - 16.

כשמגדילים את הרזולוציה של הניתוח, ניתן למצוא שונויות מאוד גדולות בתוך הערים. כך, תל אביב בממוצע הכללי כלולה באשכול החברתי־כלכלי 8, אך יש בה 80 תאים סטטיסטיים (כלומר שכונות), שכלולים בסולם החברתי־כלכלי 9, בהם רוב רובעי 3 ו־4 למשל. מצד שני, אזור התחנה המרכזית החדשה כלול באשכול החברתי־כלכלי 2, והוא הנמוך ביותר בעיר.

בירושלים המצב הפוך. בעשורים האחרונים העיר במגמה של ירידה בסולם החברתי-כלכלי, והגם שהיא נותרה בממצאי הסקר הנוכחי באותו מקום כמו ב־2019 - המצב אינו מכובד. העיר מדורגת באשכול 2, לא פחות מ־29 שכונות בה כלולות באשכול הנמוך ביותר - 1, וחלק גדול מהן הן שכונות חרדיות שנמצאות במקומות האחרונים במדרג החברתי־כלכלי של ישראל. רק 2 שכונות - ניות וגבעת בית הכרם נכללות באשכול החברתי־כלכלי 9.

העיר השלישית, חיפה, נמצאת דרך קבע בשנים האחרונות בסולם חברתי־כלכלי 7, אך מספר השכונות שלה שכלולות באשכול 10 הצטמק השנה משמונה לאחת, הלוא היא דניה, שכונה שמצויה דרך קבע במקום גבוה בדירוג השכונות. 16 שכונות בעיר כלולות באשכול 9, ואילו שכונה אחת נמצאת באשכול 1 - מדובר בהדר מזרח, שכונה שאף היא מתאפיינת באוכלוסייה חרדית.

השכונות שנפלו השנה בדירוג ואלה שעלו

ככלל, מספר השכונות שמשתייכות לאשכול 10 נפל בסקר האחרון מ־70 ל־8 בלבד. בתל אביב לבדה מספרן ירד מ־40 לארבע. מכיוון שהדירוג הוא יחסי ולא אבסולוטי, לא ניתן לקבוע שרמתן המוחלטת של השכונות שירדו במדרג באמת ירדה. אולם כן ניתן לקבוע, שההפרשים הסטטיסטיים בין השכונות המובילות לבין אלה שהשתייכו לאשכול העליון בעבר - עלו. בין השכונות שירדו מאשכול 10 ל־9: כרמליה בחיפה, רמות מנחם בהוד השרון, אזור אוניברסיטת רייכמן בהרצליה, גבעת עדן ואחוזת ניל"י בזיכרון יעקב, נווה אילן ביבנה, חלקים מכוכב יאיר, שמורת מאליבו בנס ציונה ועוד.

לעומתן, השכונות המדורגות במקומות הגבוהים ביותר בארץ, אינן פנים חדשות בדירוג הזה. לפני חמש שנים פארק צמרת הייתה השכונה המובילה בארץ, לפני צהלה ודניה; לפני שלוש שנים שרונה הגיעה לפני צהלה ודניה.

שכונת דניה, חיפה / צילום: יאסר ואקד

בדירוג הנוכחי, אליו שרבבנו גם את המועצות המקומיות המובילות סביון וכפר שמריהו, צהלה הגיעה למקום הראשון, ואחריה שרונה (כולל השוק הסיטונאי), נווה רום ברמת השרון, סביון ודניה.

מהצד השני של המתרס - השכונות החלשות ביותר, ואי אפשר להתעלם מהמכנה המשותף להן: רובן חרדיות. רמת אלחנן מערב בבני ברק (שמצויה במזרח העיר) היא השכונה הממוקמת במקום הנמוך ביותר מבין 1,641 שנבחנו; לפניה בדירוג נמצאות מאה שערים, בית ישראל מערב וגאולה דרום בירושלים, ומעליהן שכונה קטנה ליד אזור התעשייה של עפולה, פסגות השמש וקרית הרמ"א בבית שמש.

יש לציין כי בציבור החרדי נוהגים להתקומם כנגד הדירוג הזה, שכן מדובר באוכלוסייה שמסיבות אידיאולוגיות בוחרת לא לרכוש השכלה אקדמית, להתפרנס בדוחק ולבנות משפחות גדולות, מה שבשיטת הדירוג פועל לרעתם, ואינו משקף בהכרח את רמת החיים שלהם. ואולם עדיין השורה התחתונה היא שמדובר באוכלוסייה שחיה בתנאים הסוציו-אקונומיים החלשים בארץ.

שמונה יישובים כלולים באשכול 1 בסקר הנוכחי: נווה מדבר, ערערה בנגב, תל שבע אל קסום, כסיפה, שגב שלום, מודיעין עלית וחורה. כאן, בנוסף למודיעין עילית החרדית, בולטים גם יישובים ערבים. שלושה יישובים עלו מאשכול 1 ל־2 בסקר האחרון: לקיה, בית"ר עילית ורהט.

גם יישובים ערבים אחרים, כגון מאשהד, עין מאהל, כפר כנא ועוד עלו אשכול מ־2 ל־3 ואלה כמובן חדשות טובות, אם כי עדיין מדובר באשכולות נמוכים מאוד, ויש עוד דרך ארוכה למעלה.

מאה שערים, ירושלים / צילום: Shutterstock

המציאות הבעייתית של תחתית הטבלה

בעוד שהשכונות שנמצאות בדירוגים הגבוהים בטבלה מחליפות ביניהן מקומות, המציאות הבעייתית של תחתית הטבלה הולכת ומתבררת ולא רק בסקר סטטיסטי כגון זה של הלמ"ס. במוסד שורש למחקר כלכלי וחברתי בראשותו של פרופ' דן בן־דוד, מתריעים כי נתוני הלמ"ס מאוששים את תוצאות המחקר שערך המוסד, אשר מצא כי הרשויות שחוו את הירידה הכלכלית־חברתית החדה ביותר חוו גידול מהיר במיוחד באוכלוסייה החרדית במקביל לקריסה של האוכלוסייה החילונית.

המחקר התייחס לנתונים מ־1995 ועד 2019 ומצא כי ירושלים ירדה בשלושה אשכולות כלכליים־חברתיים, מאשכול 5 לאשכול 2, תוך שניים וחצי עשורים בלבד. שלוש ערים נוספות ספגו אף הן נפילה של שלושה אשכולות - הנפילה הגדולה ביותר בשנים 1995־2019: בית שמש, שדורגה בשנת 1995 באשכול 5 וירדה עד 2019 לאשכול 2, בדומה לירושלים; ערד שירדה מאשכול 6 לאשכול 3; וגבעת זאב, שדורגה באשכול 8 ב-1995, וירדה לאשכול 5 לאורך השנים.

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא