Wolt | דעה

הפרסומאי שהפך לשליח של וולט: אל תגעו לי בפרנסה

בן מנחם, ששימש כמנהל לקוחות במשרד הפרסום בלאנקו, מציג את הזווית שלו למודל "כלכלת הפלטפורמה" של וולט - שיש הרואים בו ניצול עובדים

בן מנחם. שליח וולט בהווה, מנהל לקוחות בבלאנקו לשעבר / צילום: תמונה פרטית
בן מנחם. שליח וולט בהווה, מנהל לקוחות בבלאנקו לשעבר / צילום: תמונה פרטית

אנחנו רגילים לחשוב על אפיק הפרנסה או העבודה שלנו במושגים כמו איך אמור להיראות יום עבודה, האם נקבל שעות נוספות או כמה הבוס אוהב אותנו. אבל כל מה שכתבתי במשפט האחרון לא תקף כשמדובר בכלכלת הפלטפורמה, ואני רוצה לנסות להדגים זאת דרך סיפור חיי.

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד
"בשורה למיליונים": באירופה מצאו פשרה בנוגע לעובדי "כלכלת החלטורות"
בפינלנד פסקו: שליחי וולט הם עצמאים. בישראל מחכים להכרעה

אני בן 37, מתגורר בתל אביב ומתפקד כשליח וולט בעיקר באזור המרכז - תל אביב, רמת גן וגבעתיים. בארבע השנים האחרונות אני עובד כשליח בוולט, ומאז השתנתה כל התפיסה שלי לגבי המשמעות האמיתית של חופש ועצמאות תעסוקתית.

עם כניסתה של וולט לישראל, לפני כשש שנים, החברה שינתה את פני ענף המשלוחים, כשנכנסה לוואקום הכי מתבקש בעיר הכי קולינרית בארץ - תל אביב. מאז, השליחים, השירות וענף הטייק אוויי שינו את פניהם והפכו לחלק בלתי נפרד מחיי השגרה של רבים מאיתנו.

הפרידה מהפרסום

בעברי עבדתי כמנהל לקוחות במשרד הפרסום בלאנקו, משרד מוכר בתעשייה, ועוד לפני שפרצה הקורונה לחיינו, אי-שם בשנת 2020, החלטתי לייצר מקור הכנסה נוסף - ולהצטרף לוולט כשליח. לא הרבה זמן לאחר מכן, עקב קיצוצי הקורונה, הסתיימה העסקתי במשרד הפרסום - מה שהפך את וולט למקור ההכנסה משמעותי בשבילי, וכך לפחות לא נשארתי ללא הכנסה כלל.

כמובן שתפקידי בתור שליח בוולט אינו ג'וב חלומותיי, והשאיפות האישיות שלי לקריירה הן גבוהות מאוד, אך נוכחתי לגלות שאני לא היחיד שבוחר ליהנות מהמודל הייחודי. רוב השליחים שעובדים עם החברה הם כאלה שככל הנראה יתחלפו בעתיד באחרים, ונהנים כרגע ממודל כלכלת הפלטפורמה כדי לייצר הכנסה משלימה בזמן הלימודים, חיפוש עבודה או רק על-מנת לצבור קצת יותר חסכונות בצד, שישמשו כמקפצה להמשך.

רובם למעשה משתמשים בוולט כהכנסה נוספת ומשלבים את ההכנסה משליחויות יחד עם עבודה אחרת, בין אם כעצמאים ובין אם כשכירים - כדי לפרנס את המשפחה שלהם בכבוד, כפי שאני עשיתי בתחילת דרכי.

גמישות ממכרת

להיות שליח זה עיסוק מאתגר שמציב אותנו לעתים ברגעים לא פשוטים, כמו תנאי מזג אוויר קשים בחורף ובקיץ, שעות בנסיעה על הכביש והתמודדויות מורכבות עם המסעדנים והלקוחות. מצד שני, הגמישות הרבה, האינטראקציה החברתית עם הגורמים שציינתי והעצמאות הכלכלית שפיתחתי לעצמי כשליח, גרמו לי להתחבר לקונספט ולמודל אפילו יותר מבעבר.

אז מה זו בעצם כלכלת הפלטפורמה? זה המודל שנתן לי אפשרות לנהל אורח חיים שבו אני בוחר מתי אני מתחיל משמרת ומסיים אותה, איך אני מנהל את הזמן שלי, ובמקביל גם מתנדב בעמותה או משלב עיסוקים אחרים. אני מחליט אם סכום מסוים שמציעים לי עבור הזמן שלי הוא מספק או לא, וברור לי שככל שארצה להשקיע יותר - כך גם אקצור יותר פירות.

בפרקטיקה, זה מאפשר לי במשך היום להתאמן, לבצע תיאומים ולעבוד שעות רבות סביב העיסוקים האחרים שלי - או לחילופין לבצע סידורים שקשורים בחיי האישיים במהלך הבוקר, ולהחליט שאני מבצע שליחויות רק בהמשך היום.

הגמישות הזאת ממכרת, ולמרות שברור לי שזה עיסוק זמני בלבד, אני יודע שהמודל שינה את הסטנדרטים שלי לנצח. באותה נשימה, כך אני שומר לעצמי תמיד את האפשרות לחזור לעשות כמה משלוחים כשאצטרך הכנסה נוספת. זו דרכם של רוב השליחים ושל אנשים רבים כמוני, שמהרגע שהחליטו לשלב את וולט בחייהם, התקשו לוותר על כך.

אני יודע שבימים אלה יש אנשים שרוצים לבטל את המודל הזה, שחושבים שלא באמת בחרנו בגמישות ובעצמאות הזאת, או שאנחנו לא מבינים עד הסוף את המורכבויות של כלכלת הפלטפורמה. ואני רוצה להגיד לכל אלה - יש סיבה שעשרות אלפי ישראלים ומיליונים בכל העולם בוחרים להתפרנס ככה. זה עושה טוב לכל-כך הרבה אנשים, וזה עובד לנו: אני מרוויח כיום פי שלושה מאשר בעבר. זו הפרנסה שלי, אל תגעו בה.