גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר לשעבר בנייקי מסביר: אלה הסיבות לצניחה בשווי החברה

"מה שראינו הוא תוצאה של סאגה אפית של הרס ערך", הסביר מאסימו ג'יאונקו, מנהל מותג בכיר לשעבר בנייקי, ברקע הנפילה של נייקי בוול סטריט לפני כחודש ● לדבריו, המנכ"ל ג'ון דונהיו עומד מאחורי הצניחה בשווי החברה: "בפעם הראשונה בהיסטוריה של נייקי, החזון ארוך-הטווח כבר לא היה על צמיחה בת-קיימא המונעת ע"י הובלה מוצרית ושל המותג"

חנות של נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha
חנות של נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha

מאסימו ג'יאונקו, ששימש כמנהל מותג בכיר בנייקי ועבד בחברה כ-22 שנים, יוצא נגד החברה בפוסט ארוך ומנומק שפרסם בלינקדאין שלו, בו הוא מסביר מהם לדעתו הגורמים שהובילו לצניחה חדה במניית קמעונאית הספורט הגדולה בעולם לפני כחודש באחד הימים הגרועים בתולדות החברה, ולכך שמחקה כ-27 מיליארד דולר משוויה באותו יום. את היום הזה מכנה ג'יאונקו "יום הדין של נייקי".

מדד המותגים | נייקי ואדידס ראש בראש: איזה מותג הישראלים מעדיפים?
נייקי מחקה 27 מיליארד דולר ביום אחד, והמשבר מגיע גם לאימפריה של הראל ויזל

את עיקר האשמה תולה ג'יאונקו בעיקר בג'ון דונהיו, מנכ"ל נייקי בארבע השנים האחרונות, שהודיע לאחר מינויו על כמה שינויים אסטרטגיים, ביניהם מחיקת קטגוריות מסוימות של מותגים ופיתוחים וכן שינוי מהותי במדיניות המכירות - במקום לשווק את המוצרים שלה בנקודות מכירה ועם שותפים סיטונאיים, נייקי תתמקד בחנויות בלעדיות של המותג ולמעשה תהפוך לחברה שמוכרת ישירות לצרכן. ג'יאונקו מציין גם כי כדי ליישם את כל זה, דונהיו הכריז באותה הזדמנות על ארגון מחדש גדול של החברה שהתרחש בשתי פעימות מאוגוסט 2020 ועד מרץ 2021 (קודם בארה"ב, לאחר מכן בשאר העולם).

הקו בין שאפתנות לטעות הוא דק מאוד

נראה היה כי השינויים האלה התנהלו טוב בהתחלה, בצל מגפת הקורונה, מציין ג'יאונקו. אבל ברגע שהנורמליות חזרה, רבעון אחר רבעון נראה היה כי הקו בין שאפתנות לטעות הוא דק מאוד. המכירות בחנויות המותג ירדו משמעותית, מה שהובילו את נייקי להודיע בחודש שעבר על ירידה צפויה של כ-10% בהכנסותיה ברבעון הראשון של שנת 2025 לעומת השנה הנוכחית. החברה גם הורידה את תחזית המכירות לשנת 2025 כולה, וסימנה שינוי כיוון וחזרה למודל של שיווק ומכירה דרך חנויות תיווך.

לטענת ג'יאונקו, פיטורי מאות אנשים גרמו לנייקי לאבד אלפי שנות ניסיון ומומחיות, וביטול קטגוריות ספציפיות של ענפי ספורט כמו ריצה, כדורגל, כדורסל ואימוני כושר שונים הובילו לכך שנשארו רק קטגוריות גנריות של נשים, גברים וילדים כמו ב-GAP, בזארה, ב-H&M או בכל מותג אופנה גנרי אחר.

"אם היום אנחנו מדברים על חוסר חדשנות ואנרגיה ביצירת מוצרים, ובכן, אנחנו יודעים בדיוק מה גרם לכל זה", כתב ג'יאונקו. "הקטגוריות הוחזרו לנייקי עם הארגון מחדש שהוכרז על-ידי המנכ"ל בדצמבר 2023, לאחר פרסום התוצאות המאכזבות של הרבעון השני של 2024".

בהמשך נפגעה נייקי מאחד הנושאים המהותיים והקריטיים בכל חברת אופנה - נושא המלאי, שברגע שהחלה לנהל אותו בעצמה, החלה גם לפספס. "לאחר כמה רבעונים של תוצאות טובות, מנופחות מהזנב הארוך של המגפה, התחילו לראות כיוונים בלתי צפויים", כותב ג'יאונקו. "לנייקי, שהייתה חברה סיטונאית מאז ומעולם, לא היה ידע כיצד לנהל באופן תפעולי. המלאי התחיל להתפוצץ, מכיוון שכל התחזיות לא היו חד-משמעיות, ושרשרת האספקה התפרקה. רמת המלאי ב-31 במאי 2021 עמדה על 6.5 מיליארד דולר. שנה לאחר מכן הסכום עמד על 8.5 מיליארד דולר. בנובמבר 2022 זה הגיע ל-10 מיליארד דולר. נייקי כבר לא ידעה מה לייצר, מתי לייצר ולאן לשלוח.

"בפעם הראשונה בהיסטוריה של נייקי, החזון ארוך-הטווח כבר לא היה על צמיחה בת-קיימא המונעת על-ידי הובלה מוצרית ושל המותג, אלא ההתמקדות הייתה במכירה הישירה לצרכנים ובהובלת הדיגיטל. אז, אנשים לא יכלו להבין מה בדיוק תהיה ההשפעה, ואם זה היה ביטחון מנופח, מגלומניה, גאונות, טירוף או פשוט טעות".

"הצרכנים אינם נאמנים כפי שבכירים חושבים"

ג'יאונקו מתאר את הדחיקה הצידה של השותפים הסיטונאים כצעד פשוט להפליא. נייקי סיימה מאות הסכמים עם שותפים עסקיים מקומיים או צמצמה את העסקים עמם, באמצעות מכירת פחות מוצרים או הפניית מוצרי פרימיום לחנויות המותג. כשבנייקי הבינו את הטעות, התברר שהצרכנים לא ישבו והמתינו להם.

"הצרכנים אינם נאמנים כפי שבכירים חושבים או מקווים. צרכנים רבים, בעיקר קונים מזדמנים, לא ערקו לחנויות המותג אלא המשיכו לקנות במקום בו ערכו קניות לפני החלטת המנכ"ל ונשיאת המותג היידי אוניל. ברגע שהם לא מצאו נעלי נייקי בחנויות שלהם - אותן נייקי הפסיקה לשרת - הם פשוט בחרו במותגים אחרים.

"להתנהגות הצרכנית הזו היו השלכות נוספות, כשהאסטרטגיה החדשה של נייקי למעשה הובילה לסוף השליטה שלה בשוק. נייקי למעשה פתחה מרחב בלתי צפוי למתחרים, למותגים קטנים, בינוניים או גדולים, והקמעונאים שננטשו על-ידי נייקי או הצטמצמו החלו להציע יותר מקום על המדף לכל שאר המותגים. לפתע, מותגים אחרים החלו לצבור נתח שוק והאפילו על נייקי באותן הקטגוריות בהן הייתה מובילה בעבר".

טעות נוספת אותה מתאר ג'יאונקו בפוסט היא ההחלטה ב-2020 להתמקד בצרכנים הקיימים של נייקי, במקום ברכישת לקוחות חדשים. השיווק של החברה הפך לממוקד בחברים בלבד, ונאמנות הפכה למוקד של כל תוכנית בה השקיעה החברה, לפחות עד השנה האחרונה.

ג'יאונקו מסכם כי על דונהיו היה לדעת ש"אם יתמקד בצרכנים קיימים, החברה לא תגדל, אלא בסופו של דבר העסק יתכווץ. בנוסף, נאמנות אינה מנוע צמיחה אלא פוקנציה של חדירה. אם אתה מגדיל את נתח השוק, אתה מגדיל את הנאמנות ואת ההכנסות. אם תנסה להצמיח רק נאמנות של צרכנים קיימים, אתה מבזבז כמות עצומה של כסף וזמן כדי להשיג משהו שמאוד קשה ויקר להשיגו, ולפיכך גם ההכנסות לא יגדלו".

עדיין יש תקווה

"מה שראינו ב-28 ביוני בוול סטריט הוא תוצאה של מה שהוחלט לפני ארבע שנים - סאגה אפית של הרס ערך הפוגעת במותג, פגיעה שנעשתה תוך שלוש שנים בלבד על-ידי דונהיו ואוניל", מסכם ג'יאונקו, אולם הוא אומר שעדיין יש תקווה.

לדבריו, "בסופו של דבר, מדובר בעיקר במשבר בוול סטריט, כשהמשקיעים מאוכזבים וכועסים על הבכירים שגרמו לפגיעה כספית והרסו את המוניטין של נייקי. יחד עם זאת, מספר עצום של צרכנים עדיין שם. נייקי היא עדיין אחד המותגים המפורסמים והפופולריים בעולם ומובילת השוק בתעשייה. היא עדיין מרוויחה 5 מיליארד דולר בשנה, ואין לה חוב של דולר, כל אלה לצד היסטוריה של קאמבקים שלא ייאמנו. אבל ייקחו שנים לבסס מחדש את ההובלה האבודה, להניע מחדש את השוק שנכבש על-ידי מותגים חדשים (מבלי לקחת בחשבון ששותפים סיטונאים רבים כועסים על נייקי לאחר שננטשו או נדחקו לשוליים) ולהפוך שוב למותג מגדלור. וזה לא יקרה בעוד רבעון.

"דונהיו ואוניל - כנגד כל הסיכויים - עדיין משרתים את החברה, עובדים על תוכנית פעולה למציאת פתרונות לבעיות שהם יצרו. לעניות דעתי, שני המנהלים הם יותר בעיה מאשר הזדמנות בחיפוש אחר התהילה האבודה. לאו דווקא בגלל היכולת שלהם. בעיקר בגלל האמינות שלהם בעיני וול סטריט, השוק ובמיוחד אנשי נייקי, הצבא של עובדים שפעם היו מלאי תשוקה והשראה, והיום - לאחר שלושה רה-ארגונים בשבע שנים - נאבקים להאמין לנרטיב החדש שלהם".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון